این خونهای آلوده اغلب از ایالات متحده وارد بریتانیا شده بود. روزنامه بریتانیایی دیلیتلگراف پیش از این گفته بود که خونهای آلوده از معتادان و زندانیان آمریکایی که خونشان را میفروختند دریافت و به بریتانیا فروخته شده بود.
به گزارش یورونیوز؛ دولت بریتانیا روز چهارشنبه ۱۷ اوت (۲۶ مرداد) اعلام کرد که به هزاران قربانی رسوایی خونهای آلوده در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ در این کشور غرامتی علیالحساب داده میشود. این اتفاق علاوه بر ایجاد بیماریهای سخت در برخی از قربانیان، باعث مرگ حدود ۲۴۰۰ نفر نیز شد.
قربانیان نخستین پرداختی خود به مبلغ ۱۰۰ هزار پوند معادل ۱۱۹ هزار یورو را به زودی دریافت خواهند کرد.
دولت بریتانیا گفت که این خسارتهای معاف از مالیات تا پایان اکتبر به بیماران یا نزدیکان افراد فوت شده پرداخت میشود. هزاران نفر از افراد مبتلا به هموفیلی پس از دریافت خون در دهههای ۱۹۷۰، ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به ویروس هپاتیت سی و اچآیوی آلوده شدند. این خونهای آلوده اغلب از ایالات متحده وارد بریتانیا شده بود. روزنامه بریتانیایی دیلیتلگراف پیش از این گفته بود که خونهای آلوده از معتادان و زندانیان آمریکایی که خونشان را میفروختند دریافت و به بریتانیا فروخته شده بود.
طبق برآوردها حدود ۲۴۰۰ بیمار بر اثر تزریق این خونها جان خود را از دست دادند. تصمیم برای انجام تحقیقات عمومی برای روشن کردن این فاجعه در سال ۲۰۱۷ از سوی دولت بریتانیا اتخاذ شد.
تحقیقات اولیه که در سال ۲۰۰۹ به پایان رسید نشان میداد که دولت باید زودتر برای تقویت عرضه خون در بریتانیا و پایان دادن به واردات اقدام میکرد. این تحقیقات منجر به ایجاد یک سیستم غرامت برای قربانیان شد اما دادگاهی در این رابطه تشکیل نشد. با این حال دیوان عالی دادگستری بریتانیا در سپتامبر ۲۰۱۷ به قربانیان این رسوایی اجازه داد تا شکایت دسته جمعی را برای جبران خسارت مطرح کنند.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا روز چهارشنبه در بیانیهای اذعان کرد که «هیچ چیزی نمیتواند درد و رنجی را که این افراد متحمل شدهاند جبران کند.»
وی با این حال اضافه کرد که دولت «در حال انجام اقدامات مناسب برای قربانیان و کسانی است که عزیزان خود را بهطرز غمانگیزی از دست دادهاند تا اطمینان حاصل شود که نخستین پرداختها را در سریعترین زمان ممکن دریافت میکنند.»
تحقیقات عمومی باید در سال آینده تکمیل شود و توصیههایی در این زمینه برای جبران خسارت تعداد بیشتری از افراد از جمله والدین و فرزندان بیماران ارائه شود.
ماجرای خونهای آلوده فرانسوی در ایران چه بود؟
این اتفاق در حالی رخ داد که ماجراهای مشابهی در سراسر جهان در سالهای اخیر مشاهده شده است به طوریکه ماجرای خونهای آلوده در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ در فرانسه جنجالی شد. در آن زمان مرکز ملی انتقال خون فرانسه، خونهای آلوده به ویروس اچآیوی را توزیع میکرد که باعث مرگ صدها نفر در فرانسه شد. گرچه استفاده از این خونها در فرانسه ممنوع شد اما همچنان به خارج از کشور به ویژه ایران صادر شد و باعث مرگ شماری از بیماران ایرانی شد.
طبق برخی از گزارشها شرکت فرانسوی که خون آلوده را به ایران داده بود هفت سال پس از انتقال این خونها در یک نامه رسمی به مقامات ایرانی گفت که محصولاتش آلوده بوده است. با این حال سخنان و گزارشهای ضد نقیضی در این زمینه منتشر شده است به طوری که برخی دولت وقت ایران را مسئول پیگیری نکردن این پرونده به خاطر تکذیب وجود بیماران مبتلا به ایدز و ویروس اچآیوی در کشور عنوان میکنند و برخی نیز میگویند شرکت فرانسوی «مریو» با آنکه به قربانیان دیگر در سایر کشورها غرامت پرداخت کرده اما به قربانیان ایرانی این غرامت را نداده است.
از سوی دیگر خبرگزاری قوه قضاییه ایران (میزان) در گزارشی به تاریخ ششم تیر ۱۳۹۵ در این باره نوشت: «به دنبال روشن شدن این موضوع که منشاء آلودگی فرآوردههای خونی به ویروس HIV در پرونده موسوم به هموفیلیها، خارجی بوده است سازمان انتقال خون ایران در سال ۱۳۸۷ طرح شکایت علیه شرکت فرانسوی صادر کننده فاکتورهای خونی آلوده به ایران را در دستور کار قرار داد؛ اما از آن زمان تاکنون شکایت ایران از این شرکت فرانسوی به نتیجهای نرسیده است.»
با این حال برخی رسانهها نیز گفتند که سازمان انتقال خون ایران ملزم به پرداخت خسارت به ۹۷۴ شاکی پرونده شده بود.