گسترش روابط اقتصادی چین-روسیه در مسیر خنثی‌سازی سیاست‌های آمریکا

وزیر اقتصاد چین و همتای روسی خود با هدف تقویت همکاری‌های اقتصادی و کاهش اثر فشارهای آمریکا، بر گسترش روابط تجاری و سرمایه‌گذاری‌های مشترک در طرح‌های زیرساختی، انرژی و فناوری تاکید کردند. به گزارش ایرنا، در بیانیه وزارت بازرگانی چین که امروز(دوشنبه) در نشریه گلوبال تایمز منتشر شد، آمده است: وانگ ونتائو در دیدار با ... گسترش روابط اقتصادی چین-روسیه در مسیر خنثی‌سازی سیاست‌های آمریکا

ادامه

آمریکا, اقتصادی, بریکس, جنگ سرد, جهان, چین, روسیه, سازمان تجارت جهانی, شانگ‌های, گروه ۲۰, گزارش

چین: ایجاد پایگاه نظامی توسط عاملان بحران افغانستان مخل امنیت منطقه است

سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که در نشست میان نمایندگان تهران، پکن، مسکو و اسلام‌آباد، اعضای شرکت کننده هرگونه استقرار مجدد پایگاه‌های نظامی خارجی در افغانستان را مردود دانستند و آن را مغایر با حاکمیت این کشور و تهدیدی برای صلح و ثبات منطقه اعلام کردند. به گزارش ایرنا از نشریه گلوبال‌تایمز، گوئو ... چین: ایجاد پایگاه نظامی توسط عاملان بحران افغانستان مخل امنیت منطقه است

ادامه

استقلال, افغانستان, ایران, بریکس, جنگ سرد, جنوب آسیا, جهان, چین, روسیه, سازمان ملل, صلح

لولا داسیلوا: استقرار نظامی آمریکا در دریای کارائیب عامل تنش است

رئیس جمهور برزیل در سخنانی در اجلاس فوق العاده و برخط کشورهای عضو «بریکس» تصریح کرد: استقرار نظامی آمریکا در دریای کارائیب عامل تنش است. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از «جامائیکا آبزرور»، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل امروز دوشنبه در اجلاس فوق العاده و برخط کشورهای عضو «بریکس» استقرار نظامی آمریکا ... لولا داسیلوا: استقرار نظامی آمریکا در دریای کارائیب عامل تنش است

ادامه

آلاسکا, آمریکا, آمریکای شمالی, آمریکای لاتین, امنیت ملی, اوکراین, برزیل, بریکس, پورتوریکو, تشنج‌ زایی, روسیه, کارائیب, کلمبیا, گزارش

اتحاد کشورها، راه مقابله با هژمونی جدید آمریکا/ افول اجتناب‌ناپذیر دلار

همزمان با رویدادهای مهم اخیر منطقه ای و جهانی بویژه نشست سران سازمان همکاری شانگهای به میزبانی چین و پس از آن نیز نشست سران کشورهای حوزه بریکس، کشورهای عضو این دو نهاد که عمدتا از اقتصادهای نوظهور و کشورهای مخالف یکجانبه گرایی آمریکا تشکیل شده اند، بار دیگر بر ضرورت مقابله با استفاده ابزاری ... اتحاد کشورها، راه مقابله با هژمونی جدید آمریکا/ افول اجتناب‌ناپذیر دلار

ادامه

آمریکا, استراتژیک, اقتصادی, اورآسیا, بریکس, تحلیل, جهان, چین, روسیه, شانگ‌های, شرق آسیا, شرق اروپا

رامافوزا: گذار از دنیای تک قطبی به دنیای چند قطبی در حال وقوع است

رئیس جمهور آفریقای جنوبی در سخنانی در اجلاس فوق العاده و برخط کشورهای عضو «بریکس» اعلام کرد: گذار از دنیای تک قطبی به دنیای چند قطبی در حال وقوع است. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، سیریل رامافوزا رئیس جمهور آفریقای جنوبی امروز دوشنبه در اجلاس فوق العاده و برخط کشورهای عضو ... رامافوزا: گذار از دنیای تک قطبی به دنیای چند قطبی در حال وقوع است

ادامه

آفریقای جنوبی, اقتصادی, بریکس, تحلیل, جهان, جهان چند قطبی, سازمان تجارت جهانی, فقر

دلیل وسواس «ترامپ» نسبت به گروه بریکس چیست؟

دلیل وسواس «ترامپ» نسبت به این گروه تاکید «بریکس» بر چندجانه‌گرایی و حرکت در مسیر ایجاد نظم چندجانبه بر خلاف رویکرد «دونالد ترامپ» برای احیا و تحمیل هژمونی غرب به رهبری آمریکا را می‌توان دلیلی بر تهدید دانستن گردهمایی این گروه غیرغربی به عنوان ائتلافی ضدغربی از سوی مقام‌های واشنگتن دانست. بریکس چیست؟

«هر کشوری که با سیاست‌های ضدآمریکایی بریکس همسو شود، ۱۰ درصد تعرفه اضافی پرداخت خواهد کرد. هیچ استثنایی برای این سیاست وجود نخواهد داشت.»

به گزارش ایرنا، این تهدیدی بود که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا روز دوشنبه در رسانه‌های اجتماعی در مورد اجلاس بریکس که روز یکشنبه در ریودوژانیرو برزیل آغاز شد، منتشر کرد.

تهدید ترامپ را می‌توان آخرین اظهارات یک مقام ارشد آمریکایی در نظر گرفت که به این بلوک متشکل از اقتصادهای نوظهور جهان به چشم یک گروه ضدآمریکایی و ضدغربی می‌نگرد.

در سال ۲۰۲۴ نیز «مارکو روبیو» سناتور وقت و وزیر امور خارجه فعلی آمریکا در مقاله‌ای، بریکس را تهدیدی برای ایالات متحده و غرب توصیف کرد.

در بخشی از این مقاله آمده است: فراموش نکنیم. بریکس در سال ۲۰۰۹ توسط ولادیمیر پوتین [رئیس‌جمهوری روسیه] با هدف مشخص سرنگونی ایالات متحده از جایگاه رهبری جهان تاسیس شد.

ترامپ در نوامبر ۲۰۲۴ نیز، پیش از اینکه دوباره ریاست جمهوری آمریکا را به دست بگیرد، این بلوک را در صورت برداشتن گام‌هایی برای کاهش استفاده از دلار در معاملات تجاری خود تهدید کرد.

ترامپ در آن زمان در شبکه‌های اجتماعی نوشت: ما از این کشورها می‌خواهیم که متعهد شوند ارز جدیدی برای بریکس ایجاد نکنند یا از هیچ ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا حمایت نکنند، در غیر این صورت با تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد.

بریکس، گروهی ضدغربی یا غیرغربی؟

در حالی که واشنگتن اصرار دارد بریکس را به عنوان ائتلافی ضدآمریکایی و غربی معرفی کند، اعضای اصلی این بلوک همچون روسیه و برزیل بارها تاکید کرده‌اند که بریکس علیه هیچ کشور ثالثی نیست. آنچه به مذاق آمریکا خوش نیامده را می‌توان این نکته در نظر گرفت که بریکس همواره از نظر تاریخی از تریبون خود به عنوان جایگاه مطالبه اصلاحات در سیستم‌های حاکمیتی بین‌المللی و مطرح کردن دغدغه‌های کشورهای جنوب جهانی در مجامع بین‌المللی استفاده و حمایت کرده است.

تاکید بریکس بر چندجانبه‌گرایی و حرکت این گروه در مسیر ایجاد نظم چندجانبه بر خلاف رویکرد ترامپ برای احیای هژمونی غرب به رهبری آمریکا، کافی است تا دلیل تهدید دانستن گردهم‌آیی بریکس به عنوان گروهی ضدغربی از سوی مقام‌های واشنگتن را درک کنیم.

«مائورو ویرا» وزیر امور خارجه برزیل به تازگی در مقاله‌ای در مجله مرکز روابط بین‌الملل برزیل (CEBRI)، این تصور که بریکس یک گروه ضد غربی است را رد و تاکید کرد: پوچی این کلیشه، که از تحلیل‌های عجولانه یا خودخواهانه ناشی می‌شود، نمی‌تواند این واقعیت را نادیده بگیرد که هر بلوکی که اعضایی با مسیر و ویژگی‌های دیپلماتیک کشورهایی مانند برزیل، آفریقای جنوبی و هند را گرد هم می‌آورد، نمی‌تواند ضد غربی تلقی شود.

«کلائودیا شینباوم» رئیس‌جمهوری مکزیک نیز در پاسخ به تهدیدهای همتای آمریکایی خود (با توجه به اینکه مکزیک به عنوان کشور مهمان در اجلاس بریکس در ریودوژانیرو شرکت کرد) گفت: ما مخالفیم؛ رابطه بین کشورها همیشه باید مبتنی بر همکاری برای توسعه باشد؛ این موضع ماست.

«آلبرتو ون کلاورن» وزیر امور خارجه شیلی نیز در انتقاد از تهدیدهای ترامپ گفت: ما یک کشور مستقل هستیم. شیلی سیاست خارجی خود را به طور مستقل تعریف می‌کند؛ ما این موضع را در طول زمان حفظ کرده‌ایم و دلیلی برای تغییر آن نمی‌بینیم.

واکنش‌های اعضای بریکس و کشورهایی که تمایل دارند وارد این بازار بزرگ شوند نشان می‌دهد که تاکید بر برابری حاکمیتی همه ملت‌ها، تمامیت ارضی، مداخله نکردن، سبک غیر اجباری دیپلماسی بین‌المللی و رد رفتار نئوامپریالیستی از ویژگی‌های فلسفه عملکرد این گروه است.

به بیان دیگر، در شرایطی که درگیری‌های فزاینده به مشخصه عصر حاضر تبدیل شده است، رویه بریکس را اینطور می‌توان تعریف کرد: بازگشت به مفهوم حاکمیت به عنوان یک ارزش و مداخله نکردن به عنوان یک اصل با احترام به حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد که در آن، اعمال اقدامات قهری یک جانبه، که به طور گسترده توسط غرب علیه کشورها استفاده می‌شود، جایی ندارد.

بریکس به بستری برای طرح چالش‌های مشترک جهانی

به این ترتیب، برآیند بیانیه‌های مختلف بریکس در چارچوب نشست‌های سالانه آن و واکنش اعضای مختلف نشان می‌دهند که ماهیت بریکس را نه یک بلوک ضدغربی بلکه ائتلافی غیرغربی می‌توان در نظر گرفت. اصلاح نظام بین‌المللی و ایده استفاده از ارزهای دیگر به عنوان جایگزین دلار از جمله راهکارهایی است که جنوب جهانی برای حل‌وفصل چالش‌های مشترک به آنها تکیه کرده است.

اظهارات «لولا داسیلوا» رئیس‌جمهوری برزیل به عنوان میزبان این نشست بریکس در چارچوب این نگاه قابل تبیین است: «اعضای بریکس مجموعه‌ای از کشورها هستند که می‌خواهند راهی تازه برای سازماندهی اقتصاد جهانی پیدا کنند و به عقیده من همین موضوع برخی را نگران کرده است. جهان تغییر کرده است و به امپراتور (آمریکا) نیاز ندارد.» «دلار آمریکا دیگر ارز مرجع در تجارت بین‌المللی نخواهد بود؛ راه برگشتی وجود ندارد.» «بحث در مورد نیاز به یک ارز تجاری جدید بسیار مهم است. می‌دانم که پیچیده است و مشکلات سیاسی ایجاد می‌کند، اما اگر مردم فرمول جدیدی پیدا نکنند، قرن بیست و یکم به همان شکلی که قرن بیستم آغاز شد، پایان خواهد یافت و این برای بشریت مفید نخواهد بود.» «ما خواهان تغییر در صندوق بین‌المللی پول هستیم تا این نهاد بتواند یک بانک سرمایه‌گذاری باشد تا نیازهای فقیرترین کشورها را برآورده کند.»

به این ترتیب، به همان اندازه که بحث بریکس در ایجاد ساختارهای مالی بین‌المللی جدید به طور قدرتمند مطرح است، تاثیر ژئوپلیتیکی این بلوک، نظم بین‌المللی حاکم پس از فروپاشی دیوار برلین و پایان جنگ سرد را زیر سوال می‌برد و این رویکرد، نگرانی آمریکا را برانگیخته است؛ وضعیتی که ایده نظم مبتنی بر قوانین غرب به عنوان قطب‌نمای جهانی را مطرح کرد. نظمی که تنها می‌توان به عنوان ابزار تحقق منافع آمریکا و حامیان غربی آن در سطح جهانی تعبیر کرد.

درگیری‌های جهانی از جمله جنگ اوکراین، جنگ اسرائیل علیه فلسطین و جنگ رژیم اسرائیل و آمریکا علیه ایران در حالی نقطه عطفی در گذار جهان از عصر تک‌قطبی به جهان چند قطبیِ غرب‌زدایی‌شده را رقم زده‌اند که تلاقی این مسائل با سایر بحران‌ها همچون بحران آب‌وهوایی باعث شده تا فاصله گرفتن جنوب جهانی از غرب بیش از پیش آشکار شود و بریکس به بستری مناسب برای طرح چالش‌های مشترک جهانی تبدیل شود.

برزیل تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا را تلافی می‌کند

خبرگزاری رویترز به‌نقل از بیانیه ساعات پیش دفتر رئیس‌جمهوری برزیل نوشت که این کشور در واکنش به وضع تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا بر واردات کالاهای برزیلی، دست به اقدام متقابل خواهد زد. به گزارش ایرنا، دفتر لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، ساعاتی پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین را ... برزیل تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا را تلافی می‌کند

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, آمریکای لاتین, اقتصادی, برزیل, بریکس, جنگ تجاری, جهان

رئیس جمهور کوبا: سازمان ملل به شدت نیازمند اصلاحات گسترده است

میگل دیاز کانل رئیس جمهور کوبا در اظهاراتی با اشاره به اینکه بریکس نماد امید برای جهانی عاری از هرج و مرج است، تاکید کرد: سازمان ملل به شدت نیازمند اصلاحات گسترده‌ای است که کشورهای جنوب جهان از نیم قرن پیش خواهان آن بوده‌اند. به گزارش بامداد سه‌شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، میگل ... رئیس جمهور کوبا: سازمان ملل به شدت نیازمند اصلاحات گسترده است

ادامه

آمریکا, بریکس, تحریم, تحلیل, جهان, سازمان ملل, صلح, کوبا, همبستگی

تحولات منطقه در دیدار وزیر خارجه ایران با ولیعهد عربستان در جده بررسی شد + فیلم

تحولات منطقه در دیدار وزیر خارجه ایران با ولیعهد عربستان سعودی بررسی و بر اهمیت تقویت امنیت و ثبات در منطقه تاکید شد. به گزارش بامداد چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری عربستان سعودی (واس)، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران عصر سه شنبه در جده با «محمد بن سلمان آل سعود» ولیعهد عربستان ... تحولات منطقه در دیدار وزیر خارجه ایران با ولیعهد عربستان در جده بررسی شد + فیلم

ادامه

آمریکا, اسراییل, امنیت مشترک, ایران, بریکس, جهان, خاورمیانه, خبر, صلح, عربستان, فیلم

داسیلوا خطاب به ترامپ: جهان به امپراتور نیاز ندارد

لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل در اظهاراتی در واکنش به تهدید دونالد ترامپ درباره اعمال ۱۰ درصد تعرفه اضافه علیه اعضای بریکس، خطاب به رئیس جمهور آمریکا گفت: جهان تغییر کرده است و به امپراتور نیاز ندارد. به گزارش بامداد سه‌شنبه ایرنا به نقل از رویترز، داسیلوا در جریان یک نشست خبری پس ... داسیلوا خطاب به ترامپ: جهان به امپراتور نیاز ندارد

ادامه

آفریقای جنوبی, آمریکا, اتیوپی, اسراییل, ایران, برزیل, بریکس, جهان, چین, روسیه, فلسطین, گرسنگی, گزارش, هندوستان