درود آتشین به کارگران کارخانه واگن پارس

بیش از هزاروصد نفر از کارگران شرکت واگن پارس اراک۱ برای چندمین بار در نیمه اول شهریورماه دست از کار کشیدند. این حرکت‌های اعتراضی که در طی آن تولید کارخانه متوقف شد، از روز ۴ مردادماه ۱۴۰۳ با تجمع اعتراضی‌ای مسالمت‌آمیز در محوطه کارخانه آغاز گشت. اعتراض‌ها در پی از ورود چند نفر از کارگران ... درود آتشین به کارگران کارخانه واگن پارس

ادامه

ایران, پیام, حقوق بشر, خاورمیانه, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فساد, مبارزه طبقاتی, معیشت

تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به‌ عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان

جوانان «چوار» به استخدام غیربومی‌ها و روند بیکاری کارگران بومی شاغل در صنایع نفت و گاز شهرستان اعتراض دارند. به گزارش خبرنگار ایلنا، برخی جوانان بومی در شهرستان چوار در استان ایلام می‌گویند علیرغم وجود چندین پالایشگاه و پتروشیمی و شهرک‌های صنعتی در این منطقه، ما اکثراً بیکار هستیم و بعضی کارگرانی که در این ... تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به‌ عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, عدالت اجتماعی, کارگران, مبارزه طبقاتی, معیشت

حذف پیمانکاران از اتلاف ثروت‌های ملی جلوگیری می‌کند/ مافیای آن‌ها، برنده میدان!

رئیس انجمن صنفی پالایشگاه چهارم پارس جنوبی گفت: حذف پیمانکاران به هیچ وجه بار مالی ندارد؛ این ایراد اصلاً وارد نیست. به گزارش خبرنگار ایلنا، «طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت» برای بار سوم به سد ایرادات نهادهای نظارتی برخورد کرد؛ اینبار هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، طرح را مغایر با سیاست‌ها کلی و ... حذف پیمانکاران از اتلاف ثروت‌های ملی جلوگیری می‌کند/ مافیای آن‌ها، برنده میدان!

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, گزارش, مبارزه طبقاتی, معیشت

تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم

دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ این کارگران، خواستار پرداخت ۵ ماه حقوق معوقه و سایر مطالبات مرتبط خود هستند.  گذران زندگی با این حقوق‌ها، فلاکت است و معوقه شدن آن مرگ تدریجی است. پیمانکاران واسطه ای بین شهرداری و کارگران برای غارت دستمزد ناچیز آنان هستند. بخش مهمی از دسترنج کارگران نصیب پیمانکاران میشود. اغلب زدوبندهای ... تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, خبر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, مبارزه طبقاتی, معیشت

حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران آمار مصدومان و متوفیان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ را اعلام کرد. «مهدی فروزش» مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره آمار مصدومان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ گفت: در سال گذشته در مجموع ۳۰۳۸ نفر در استان تهران دچار حوادث ناشی ... حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است

ادامه

ایران, ایمنی, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, کارگران

دست رژیم کارگرستیز ولایی در جیب کارگران

محاسبات نشان می‌دهد که سازمان تأمین اجتماعی به‌طور میانگین در فاصله سال‌های ۹۲ تا ۹۸، ۱۴.۵ درصد منابع مالی را به دلیل افزایش اشتغال غیررسمی از دست داده است.

 

به گزارش ایران؛ افزایش میزان اشتغال غیررسمی درکشور این سازمان را در معرض ریسک‌های مخاطره‌آمیزی قرار می‌دهد. یکی از این ریسک‌ها، کسری در تراز مالی این سازمان خواهد بود و موجب از دست رفتن منابع درآمدی این سازمان می‌شود. به‌طوری که ادامه روند رو به رشد بخش غیررسمی بازار کار می‌تواند عامل ورشکستگی سازمان تأمین اجتماعی شود. سازمان تأمین اجتماعی مهمترین نهاد حمایتی از نیروی کار در ایران محسوب می‌شود. این سازمان برای انجام وظایف حمایتی خود نیاز به منابع درآمدی پایدار دارد که در این میان یکی از کلیدی‌ترین منابع درآمدی سازمان تأمین اجتماعی ایران مبالغی است که بر اساس درصدهایی از پیش تعیین شده به ازای یک نیروی کار رسمی توسط فرد بیمه شده، کارفرما و دولت به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌شود.

 

عمده‌ترین منابع درآمد سازمان به میزان ۲۰ درصد مزد یا حقوق بیمه‌شده سهم کارفرما؛ ۷ درصد مزد یا حقوق به عهده بیمه‌شده و ۳ درصد آن بر عهده دولت است. علاوه بر ۳۰ درصد بیمه گفته شده چنانچه بیمه شده مشمول قانون کار باشد، کارفرما مکلف است ۳ درصد مزد و حقوق بیمه شده را به عنوان حق بیمه بیکاری به سازمان پرداخت کند. در عین حال در مشاغل سخت و زیان‌آور نیز کارفرما مکلف است ۴ درصد مزد و حقوق را علاوه بر اصل حق بیمه و حسب مورد بیمه بیکاری به سازمان پرداخت کند.

 

رشد سهم اشتغال غیررسمی

 

مطابق آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سهم اشتغال در بخش غیررسمی در‌ سال‌های ۹۸ و ۹۹ چشمگیر بوده است.

 

سهم جمعیت شاغل ۱۵ساله و بیشتر به تفکیک وضع اشتغال سال ۹۸ حاکی از این است که حدود ۵۹.۲ درصد از اشتغال را اشتغال غیررسمی و حدود ۴۰.۷ درصد از اشتغال را اشتغال رسمی تشکیل می‌دهد.

 

همچنین سهم شاغل ۱۵ ساله و بیشتر به تفکیک وضع اشتغال در سال ۹۹ بیانگر این است که ۵۸ درصد از سهم اشتغال در سال مذکور اشتغال غیررسمی و ۴۲ درصد اشتغال رسمی بوده است. این در حالی است که بر اساس یافته‌های پژوهشی مراکز غیررسمی، سهم اشتغال غیررسمی از کل اشتغال در فاصله سالهای ۹۲ تا ۹۸ از ۷۳.۶ درصد در سال ۹۲ به ۷۵ درصد در سال ۹۸ افزایش یافته است.

 

این نرخ در سال‌های ۹۲ تا ۹۷ نیز به ترتیب، ۷۳.۴ درصد، ۷۳.۹ درصد، ۷۳.۲ درصد، ۷۳.۹ درصد، ۷۴.۳ درصدو ۷۲.۸ درصد بوده که در سال ۹۸ به اوج خود رسیده و به ۷۵ درصد رسیده است.

 

همچنین با پردازش داده‌های خام طرح هزینه و درآمد خانوارها در سال‌های ۹۲ تا ۹۸، سهم اشتغال غیررسمی در بخش‌های کشاورزی در دو سال ۹۲ و ۹۳؛ ۹۵.۹ درصد بوده و در سال‌های ۹۴ تا ۹۸ به ترتیب ۹۵.۶ درصد، ۹۵.۷ درصد، ۹۵.۴ درصد، ۹۵ و ۹۵.۷ درصد بوده است.

 

در بخش صنعت این میزان در سال های ۹۲ تا ۹۸ به ترتیب، ۵۵.۹ درصد، ۵۶ درصد، ۵۶.۳ درصد، ۵۶.۶ درصد، ۵۸.۲ درصد، ۵۴.۹ درصد و در سال ۹۸؛ ۵۵.۸ درصد بوده است.

 

در بخش ساختمان نیز از سال ۹۲ تا ۹۸ میزان اشتغال غیر رسمی به ترتیب، ۸۳.۷ درصد، ۸۳.۸ درصد، ۸۳.۸ درصد، ۸۳.۷ درصد، ۸۲.۸ درصد، ۸۲.۳ درصد بوده و در سال ۹۸ به ۸۳.۵ درصد رسیده است.

 

در بخش خدمات نیز میزان سهم اشتغال غیررسمی بین سال‌های ۹۲ تا ۹۸، به ترتیب، ۵۴.۶ درصد، ۵۵.۹ درصد، ۵۵.۹ درصد، ۵۷.۶ درصد، ۵۸.۶ درصد و در سال ۹۸ به بیشترین میزان خود یعنی ۶۱.۲ درصد رسیده است.

 

ملاحظه می‌شود که بیشترین میزان سهم اشتغال غیررسمی در بخش‌های کشاورزی و ساختمان بوده است، جایی که به نوعی خود پیشران‌های اقتصادی هستند.

 

این میزان بالا از اشتغال غیررسمی در این دو بخش می‌تواند مربوط به وجود کارگران روزمزد و سوءاستفاده کارفرماها از موقعیت شغلی کارگران به دلیل فضای نامناسب کسب و کار بوده باشد.

 

مسأله‌ای که از یک سو موجب تضعیف رشد اقتصادی، از دست رفتن منابع تأمین اجتماعی و زیرسؤال رفتن کار شایسته می‌شود و در دیگر سو درآینده برای دولت بار مالی به همراه خواهد داشت.

 

البته ۱۴.۵ درصد منابع از دست رفته تأمین اجتماعی بین سال‌های ۹۲ تا ۹۸ رقم قابل توجهی است. با توجه به اینکه کارفرماها و دولت در این مدت به تعهدات خود مبنی بربازگرداندن معوقات خود به تأمین اجتماعی اقدام نکردند.

 

منابع مالی از دست رفته سازمان تأمین اجتماعی در کل کشور در سال ۹۲، ۱۷.۹ درصد بود که در سال‌های ۹۳ و ۹۴ به ۱۵.۳ و ۱۵.۴ درصد کاهش یافت. این روند در سال‌های ۹۵ و ۹۶ نیز ادامه داشت و به ۱۵ و ۱۴.۳ درصد رسید.

 

در سال ۹۷ این میزان ۱۳.۷ درصد و در سال ۹۸ نیز به ۱.۹ درصد رسید.

 

اگرچه روند آماری نشان از نزولی بودن منابع مالی از دست رفته این سازمان را نشان می‌دهد؛ اما به دلیل آنکه اشتغال غیررسمی از روند افزایشی برخوردار است این نگرانی وجود دارد در صورت اتخاذ تصمیمات لازم منابع مالی از دست رفته روند افزایشی به خود بگیرد.

کودکان کار در دامِ متجاوزان، در شرایط نامطلوب حاکمیت رژیم ولایی

اگر از موضوعات حقوقی و قوانین موجود در حوزه کودک آزاری بگذریم، نکته‌ی مهم در این زمینه آسیب روحی و روانی است که کودکان بعد از کودک آزاری و تجاوز به خود می‌بینند. موضوع «کودک‌آزاری» می‌تواند از لحاظ روحی و روانی چنان صدماتی به کودک وارد کند که آثارش تا سالیان سال نیز پابرجا خواهد ... کودکان کار در دامِ متجاوزان، در شرایط نامطلوب حاکمیت رژیم ولایی

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, حقوق کودک, عدالت اجتماعی, فقر, کارگری, گزارش

رژیم کارگرستیز ولایی ۶۰ شرکت پیمانکاری را به جان کارگران مجتمع مس سونگون انداخته است

مدیر مجتمع مس سونگون پیشتر از وجود حدود ۶۰ شرکت پیمانکاری در این مجتمع خبر داده بود. این یعنی در معدن مس سونگون به ازای هر ۸۰ نفر یک شرکت پیمانکاری وجود دارد و این یعنی رشد عجیب پیمانکاری‌ها در این معدن هرچه هست، به نفع کارگران نبوده است زیرا در حقیقت بار اصلی بر ... رژیم کارگرستیز ولایی ۶۰ شرکت پیمانکاری را به جان کارگران مجتمع مس سونگون انداخته است

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, کارگری, گزارش