خبرگزاری فرانسه امروز در تحلیلی با پرداختن به «موفقیت تکان دهنده» میانجیگری چین میان عربستان سعودی و ایران، نوشت که چنین ابتکار عملی «نقش دیرینه آمریکا را به عنوان دلال اصلی قدرت در خاورمیانه به چالش کشیده است».
به گزارش روز شنبه ایرنا، در این تحلیل آمده است: پکن توانست با متقاعد کردن ریاض و تهران به برقراری مجدد روابط دیپلماتیک، توجهات را از واشنگتن که ناتوان از نقش آفرینی در تنش های سیاسی اسرائیل و برقراری آتش بس میان صهینویست ها و فلسطینیان است، به خود جلب کند.
مقام های آمریکایی تلاش کرده اند تا نقش چین در منطقه را به حداقل برسانند و می گویند که این کشور به این زودی ها نمی تواند جانشین آمریکا شود چرا که بسیاری از کشورهای خاورمیانه هنوز زیر چتر امنیتی پنتاگون قرار دارند.
با این وجود، پیشرفت چین یک چالش واقعی است زیرا واشنگتن به شدت درگیر جنگ اوکراین شده و هدف درازمدت آن کاهش پیشروی دیپلماتیک و نظامی پکن در منطقه هند و اقیانوس آرام است.
روابط آمریکا با متحد دیرینه خود (عربستان سعودی) نیز دچار آشفتگی شده است. با وجود امضای قرارداد عظیم ۳۷ میلیارد دلاری فروش هواپیماهای بوئینگ به سعودی ها، روابط واشنگتن با ریاض از زمانی که جو بایدن دستور بازبینی آن را در ماه اکتبر (مهر/ آبان) صادر کرد، پرتنش بوده است.
بایدن پس از آنکه عربستان درخواست آمریکا را برای افزایش تولید نفت و کاهش قیمت ها رد کرد، از «پیامدهای» چنین تصمیمی سخن گفت. با این همه، ریاض تولید را کاهش داد و در نتیجه بهای نفت خام افزایش یافت.
از سوی دیگر، نزدیکی عربستان و ایران هدف نهایی توافق آمریکایی «ابراهیم» را که همانا به رسمیت شناختن اسرائیل توسط عربستان سعودی پس از چندین دهه امتناع است، تهدید می کند.
برخی از رسانه های آمریکایی گزارش داده اند که سعودی ها در ازای به رسمیت شناختن تل آویو، ضمانت های امنیتی از واشنگتن و کمک به برنامه هسته ای غیر نظامیشان را خواسته بودند.