خواست ماهیگیران: بهبود معیشت، بیمه، و تضمین امنیتِ شغلی است

سال نو فرارسید، اما معیشت هزاران ماهیگیر زحمتکش در شمال و جنوب کشور همچون سالیان گذشته نه‌تنها بهبود نیافته بلکه وخیم‌تر نیز شده‌ است. معیشت و امنیت شغلی ماهیگیران مانند دیگر کارگران و زحمتکشان رشته‌های صنعتی و خدماتی، با اجرای سیاست‌های نولیبرالی در رژیم ولایت ‌فقیه بیش از گذشته به‌مخاطره افتاده ‌است. ماهیگیران ۴ شهرستان ... خواست ماهیگیران: بهبود معیشت، بیمه، و تضمین امنیتِ شغلی است

ادامه

ایران, حقوق بشر, کارگران, ماهیگیران, معیشت, مقاله, نئولیبرالیسم

قراردادهای «حجمی» چیست و چگونه استثمار زحمتکشان را تشدید کرده‌ است

استخدام با قراردادهای “حجمی” که تحمیل شرایطی استثماری و وضعیتی دشوار در روند کار به زحمتکشان از ویژگی‌های اساسی‌اش است، در فروردین‌ماه سال ۱۳۹۱ با این عبارت به کانون صنفی کارفرمایان ابلاغ شد: “بر اساس مادهٔ ۱۷ قانون مدیریت خدمات کشوری- به دستگاه‌های اجرایی اجازه داده می‌‌شود از طریق مناقصه و با عقد قرارداد با ... قراردادهای «حجمی» چیست و چگونه استثمار زحمتکشان را تشدید کرده‌ است

ادامه

استثمار, ایران, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, کارگری, مقاله

تجمع اعتراضی پرسنل راه آهن ناحیه اراک به پائین بودن حقوق و مزایا و وضعیت شغلی …

مکان؛ میدان راه آهن مقابل اداره کل این تجمع کارگران اراک طی فراخوانی از قبل داده شده انجام گرفته و باید گفت شرکت های قراردادی حاضر نیستند با قرار داد امضا شده با کارگران کار بکنند و باید گفت این تجمعات و اعتراضات و اعتصابات ادامه خواهد داشت یک منبع کارگری در راه‌آهن اراک به ... تجمع اعتراضی پرسنل راه آهن ناحیه اراک به پائین بودن حقوق و مزایا و وضعیت شغلی …

ادامه

امنیت شغلی, ایران, حقوق بشر, خبر, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, کارگران, مبارزه طبقاتی, معیشت

نشت گاز و انفجار کوره آجرپزی در مرودشت، سوختگی بالای۵۰ درصدی ۱۰ کارگر را به دنبال داشت

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز از وخامت حال ۱۰ مصدوم حادثه امروز انفجار کوره آجرپزی در مرودشت خبر داد. به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ مهرداد شریفی گفت: با اعلام وقوع حادثه، ۴ دستگاه آمبولانس به محل وقوع حادثه اعزام و مصدومان به بیمارستان شهید مطهری مرودشت منتقل شدند. او افزود: با ... نشت گاز و انفجار کوره آجرپزی در مرودشت، سوختگی بالای۵۰ درصدی ۱۰ کارگر را به دنبال داشت

ادامه

افغانستان, ایران, ایمنی, حقوق بشر, حوادث, خبر, کارگران

تجمع اعتراض کارکنان رسمی عملیاتی در شرکت نفت فلات قاره در لاوان

جمعه ۲۴ فروردین کارکنان رسمی عملیاتی شاغل در شرکت  نفت فلات ‌قاره در لاوان دست به تجمع دیگری زده و پیگیر مطالباتشان شدند. کارکنان رسمی صنعت نفت از مهر ماه گذشته اعتراضات خود را سراسری آغاز و هر هفته در شرکت‌های مختلف نفتی تجمع می‌کنند. اهم مطالبات این همکاران عبارتند از: برکناری نفوذی‌ها و  مدیران ... تجمع اعتراض کارکنان رسمی عملیاتی در شرکت نفت فلات قاره در لاوان

ادامه

ایران, حقوق بشر, خبر, عدالت اجتماعی, فساد, کارگران, مبارزه طبقاتی, معیشت, نفتگران

تنها ۵ نفر از کارگرانِ متروپل بیمه بودند/ مجلس هنوز برای بیمه‌ی کارگرانِ ساختمانی بهانه می‌تراشد!

رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان می‌گوید: در آن زمان که برای بازرسی اشتغال به کار می‌رفتم خیلی از کارگرها برای پیگیریِ بیمه‌ی خود راهنمایی می‌خواستند که ما آن‌ها را به گرفتنِ کارت مهارت تشویق می‌کردیم اما حتی خیلی‌هایشان با وجودِ گرفتنِ کارت مهارت سال‌ها در نوبت بیمه بودند.

 

به گزارش خبرنگار ایلنا، حدود ۵۰درصد از حوادث کار مربوط به کارگران ساختمانی است. این درحالیست که بسیاری از کارگران ساختمانی، مثل کارگرانِ ساختمانِ متروپل و مثلِ آن دو کارگرِ جوانی که در ارومیه هنگامِ کار و بر اثرِ وزش باد جانشان را از دست دادند، از ابتدایی‌ترین حقوق یک کارگر بی‌بهره‌اند. آن‌ها بیمه‌ی خدمات اجتماعی ندارند. به گفته‌ی علی قیاسی (رئیس هیئت مدیره کانون کارگران ساختمانی کشور) «سازمان تامین اجتماعی به دلیلِ کمبودِ منابع مالی حدود ۱۹ ماه است که حتی یک نفر از کارگران ساختمانی را بیمه نکرده است.»

 

کارگرانی که بر اثر حادثه‌ی کار، زمین‌گیر می‌شوند و خانواده‌هایی که سرپرستِ خود را از دست می‌دهند، به دلیلِ بی‌بهره بودنِ از بیمه‌ی خدماتِ اجتماعی، مستمری نیز دریافت نخواهند کرد و حادثه برای آن‌ها آغازِ یک پایان خواهد بود؛ پایانِ یک زندگیِ حداقلیِ کارگری و غلتیدن به دامانِ فقر و به معنایِ واقعیِ کلمه، بیچارگی…

 

از ۱۷ کارگر تنها ۵ نفر بیمه بودند

 

بعد از گذشتِ بیش از بیست روز از حادثه‌ی تلخِ متروپل به سراغ سیدامید هاشمی (رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان) رفتیم تا از او در مورد کارگرانی که در حادثه‌ی متروپل جان خود را از دست دادند، بپرسیم. هاشمی در ابتدا از تعداد کارگرانِ حادثه دیده‌ی متروپل می‌گوید: اگرچه آمار دقیقی در دست نداریم، اما طبق آماری که به دست ما رسیده است، ۷ نفر از خرمشهر و ۱۰ نفر از آبادان دچار حادثه شدند. از این تعداد ۶نفر فوتی از جزیره مینو و یک کارگر هم هر دو پا و چشمانش را از دست داده است. در آبادان نیز ۱۰ کارگر جانشان را از دست دادند.

 

از این تعداد چند نفر بیمه بودند؟ هاشمی می‌گوید: از این تعداد تنها یک نفراز کارگرانِ خوزستان و ۴ نفر از کارگرانِ آبادان بیمه تامین اجتماعی بودند و باقی نیز حدود سه سال در نوبت بیمه بودند که متاسفانه بدون اینکه بیمه شوند، جان خود را از دست دادند.

 

رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان از دورانِ بازرسی‌اش از ساختمانِ متروپل و مهم‌ترین دغدغه‌ی کارگرانِ در آن زمان می‌گوید: در آن زمان که برای بازرسی اشتغال به کار می‌رفتم خیلی از کارگرها برای پیگیریِ بیمه‌ی خود راهنمایی می‌خواستند که ما آن‌ها را به گرفتنِ کارت مهارت تشویق می‌کردیم اما حتی خیلی‌هایشان با وجودِ گرفتنِ کارت مهارت سال‌ها در نوبت بیمه بودند.

 

هاشمی می‌گوید: کارگران ساختمانی همیشه دیوارشان کوتاه است. آن‌ها بیشترین حوادث کار را دارند اما از حداقلی‌ترین حقوق خود بی‌بهره‌اند.

 

چرا کارگران ساختمانی بیمه نیستند؟ 

 

قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی در سال ۸۶ در مجلس تصویب شد اما به دلیلِ بار مالی و اعتراض به موضوع ماده ۵ این قانون، اجرای آن بعد از مدتی کوتاه متوقف شد. در سال ۱۳۹۳ رئیس جمهور وقت قانون اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی را به وزارت کار ابلاغ کرد که بر اساس آن سازمان تامین اجتماعی مکلف شد با دریافت ۷ درصد از کارگر به عنوان سهم بیمه شده و ۱۵ درصد مجموع عوارض صدور پروانه از مالک نسبت به تداوم پوشش بیمه کارگران ساختمانی اقدام کند. اما حتی این قانون نیز از استحکام لازم برخوردار نبود. در طول این سال‌ها سازمان تامین اجتماعی به بهانه‌های مختلف و با این دلیل که توان پرداخت بیمه کارگران ساختمانی را ندارد و منابعِ تعیین شده برای بیمه‌ی این کارگران کافی نیست، اقدام به قطع بیمه بسیاری از کارگران ساختمانی کرده است.

 

موضوع بیمه‌ی کارگران ساختمانی اما چیزی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. وقتی حدود ۵۰ درصد از حوادث کار متعلق به کارگران ساختمانی است، هیچ بهانه‌ای برای مقاومت در برابر اجرای چنین قانونی پذیرفتنی نیست. به همبن دلیل اواخر سال ۹۹ موضوع اصلاح منابع درآمدی ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی مجددا مورد بحث قرار گرفت تا اینکه اوایل خرداد ۱۴۰۰این طرح به صحن علنی مجلس رفت اما به دلیلِ مخالفتِ برخی از نمایندگان به کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع داده شد.

 

قرار بود این طرح بعد از مدتی کوتاه برای رأی‌گیری به صحن علنی مجلس برگردد اما «این مدتِ کوتاه» حدود یک سال به طول انجامید. اصلاحیه موردنظر بالاخره فرودین ماه امسال به صحن علنیِ مجلس بازگشت اما برای بار دوم به کمیسیون اجتماعیِ مجلس ارجاع داده شد و تا به امروز هنوز نتیجه‌ای حاصل نشده است.

 

رییس هیأت مدیره انجمن کارگران ساختمانی آبادان در مورد این طرح و طولانی شدنِ روند بررسیِ آن در مجلس می‌گوید: مجلس در حق کارگرانِ ساختمانی ظلم می‌کند. کسانی که خود را نماینده کارگران می‌دانند چرا با تصویب اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی مخالفت می‌کنند؟ چرا آن را به جریان نمی‌اندازند؟

 

هاشمی می‌گوید: مدتهاست به این بهانه که بیمه‌ی کارگران ساختمانی باعثِ افزایش هزینه‌ی مسکن می‌شود با این طرح مخالفت می‌کنند. اما آیا نمایندگانِ مخالف، درجریانِ قیمتِ کنونی ملک هستند؟ مجلس تا کی قرار است برای بیمه‌ی کارگرانِ ساختمانی بهانه بتراشد؟

 

تصویب اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی بیش از یک سال است که در مجلس به بهانه‌های مختلف به تعویق می‌افتد. در همین مدتِ یک‌ساله کارگرانِ ساختمانیِ بسیاری بدون آنکه بیمه داشته باشند جانشان را از دست داده‌اند؛ کارگرانی مثلِ کارگران ساختمانیِ متروپل و مثلِ آن دو کارگرِ جوانی که در ارومیه هنگامِ کار و در اثرِ وزش باد سقوط کردند…

گزارش: زهرا معرفت

اتحادیه‌های کارگری فرانسه درخواست مکرون برای جلسه ناهار را رد کردند

کنفدراسیون سراسری کارگران فرانسه (س.ژ.ت) از حضور در برنامه ناهار کاری رئیس جمهور که به دعوت تشکل‌های کارگری پرداخته بود، به دلیل ظن تبلیغاتی بودن آن شرکت نمی‌کند.

ادامه

اختلاف طبقاتی, جهان, خبر, عدالت اجتماعی, غرب آفریقا, غرب اروپا, فرانسه

استثمار کودکِان کار در رژیم ولایی پابرجاست/ چرا شهرداران بابت بهره‌کشی پیمانکاران از کودکان استیضاح نشدند؟!

رییس اندیشکده بین المللی کرامت انسانی و نایب رئیس انجمن علمی حقوق کودک ایران به کار بردن برخی واژگان و اصطلاحات در مورد کودکان از جمله “کودکان زباله گرد” را مغایر با شان و کرامت انسانی کودک و مایه تاسف و تاثر عنوان کرد.

ادامه

اجتماعی, اختلاف طبقاتی, استثمار, ایران, تحلیل, حقوق کودک, عدالت اجتماعی, کارگری, کودکان کار

چرا با حضور پیمانکاران مخالفیم؟ از اضافه کار اجباریِ بدونِ مزد تا قراردادهای یک ماهه

پرسنل پیمانکاری متروی تهران می‌گویند: کارمان زیاد است، مجبور به اضافه کاری هستیم، تعطیل‌کاری و نوبت کاری و پایه سنوات نمی‌گیریم، پول اضافه‌کاری به ما نمی‌دهند، قراردادهایمان یک ماهه است و…

ادامه

اختلاف طبقاتی, ایران, جهان, حقوق بشر, عدالت اجتماعی, کارگری, گزارش, نئولیبرالیسم