به رغم تردیدها، رئیس جمهور آمریکا با تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران برای یک دوره ۴ ماهه دیگر موافقت کرد. ترامپ میگوید این آخرین باری خواهد بود که تعلیق تحریمها را تمدید میکند و توافق هستهای باید بازنگری شود.
کاخ سفید مطابق آنچه پیش از این اعلام کرده بود حدود ساعت ۷ و نیم بعد از ظهر به وقت اروپای مرکزی (جمعه ۲۲ دی/ ۱۲ ژانویه) اعلام کرد که دولت آمریکا دوره تعلیق تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی را تمدید کرد.
بر این اساس انتظار میرود دستکم تا اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ تحریمهای هستهای به حالت تعلیق باقی بماند. دونالد ترامپ شرط تعلیق مجدد تحریمها را اصلاح توافق هستهای با ایران اعلام کرده است.
رئیس جمهور آمریکا بارها توافق هستهای با ایران را “بدترین توافقنامه تاریخ ایالات متحده” خوانده و ادعا کرده که این توافق مانع اقدامات “بیثباتکننده” جمهوری اسلامی در منطقه و برنامههای مناقشهبرانگیز موشکی این کشور نشده است.
تمدید تعلیق “برای آخرین بار”
دونالد ترامپ میگوید این “آخرین بار” است که تعلیق تحریمها را تمدید میکند. او تاکید میکند که دوره ده سالهی توقف غنیسازی اورانیوم در ایران باید دائمی شود زیرا در غیر این صورت خطر دست یافتن تهران به سلاح اتمی منتفی نخواهد بود.
رئیس جمهور آمریکا همچنین خواستار مذاکره با ایران بر سر برنامههای موشکهای دوربرد این کشور است. ایران مذاکره مجدد بر سر برنامه هستهای و مذاکره درباره برنامههای موشکی را رد کرده است.
دونالد ترامپ بار قبل ۲۳ شهریور ماه سال جاری تعلیق تحریمهای هستهای ایران را تمدید کرده بود. با این همه به علت امتناع او از تائید پایبندی تهران به مفاد برجام در ۲۳ مهرماه و حملههای مکرر به توافق هستهای، ناظران تا روزهای اخیر رفتار او را غیر قابل پیشبینی ارزیابی میکردند.
یک روز پیش از اعلام نظر ترامپ، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران به بروکسل سفر کرد تا با فدریکا موگرینی، هماهنگکنندهی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همتایان خود از بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره آینده توافق هستهای بحث و تبادل نظر کند.
در پایان این نشست موگرینی و نمایندگان سه کشور اروپایی از رئیس جمهور آمریکا خواستند در مسیر حفظ و اجرای توافق هستهای با جمهوری اسلامی همکاری کند.
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان میگوید توافق هستهای با ایران به وضوح نشان داد که میتوان از طریق راهکارهای دیپلماتیک مانع گسترش جنگافزارهای هستهای شد. او هشدار داد که برهم خوردن این توافق میتواند “نشانه بدی” باشد و بر مناقشه اتمی با کره شمالی تاثیری نامطلوب بگذارد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه همزمان اعلام کرد که تحریمهای تازهای علیه ایران وضع کرده است. البته این تحریمها به برنامهی اتمی ایران مربوط نیستند، بلکه به نقض حقوق بشر در ایران بازمیگردند. این تحریمها علیه شماری از شخصیتهای حقیقی و حقوقی و از جمله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوهی قضائیهی جمهوری اسلامی ایران وضع شدهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا با صدور بیانیهای این ۱۴ شخص و نهاد را به بهانه ارتباط با برنامههای موشکی و تسلیحاتی و همچنین نقض ادعایی حقوق بشر تحریم کرد.
اسامی ۱۴ فرد و شرکت مرتبط با ایران که خزانهداری آمریکا آنها را به بهانههای ادعایی «نقض حقوق بشر، سانسور و حمایت از افراد دخیل در اشاعه تسلیحاتی» در فهرست تحریمهای خود قرار داده به شرح زیر هستند:
۱. صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه
۲. زندان رجاییشهر
۳. غلامرضا ضیایی، رییس زندان رجاییشهر
۴. سازمان نبرد الکترونیک و دفاع سایبری سپاه
۵. شورای عالی فضای مجازی
۶. مرکز ملی فضای مجازی
۷. شرکت مخابراتی موج سبز واقع در مالزی
۸. مرتضی رضوی، تبعه ایران
۹. شرکت پشتیبانی و نوسازی بالگردهای ایران (پنها)
۱۰. صنایع هواپیمایی ایران (صها)
۱۱. شی یوهاوا (تبعه چین)
شبکه خرید مستقر در ایران و چین، شامل:
۱۲. پردازان سیستم نماد آرمان (پسنا الکترونیک)
۱۳. شرکت بوچانگ سرامیک (مستقر در چین)
۱۴. ژو یوگون (تبعه چین و نماینده شرکت بوچانگ سرامیک)
پس از توافق هستهای میان ایران و ۶ قدرت جهانی (آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) که از دی ماه ۱۳۹۴ در قالب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به اجرا گذاشته شد، رئیس جمهور آمریکا باید تعلیق تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی را هر ۱۲۰ روز تمدید کند.