نشست عربی- اروپایی شرم الشیخ، به میزبانی مصر امروز دوشنبه، در حالی بیانیه پایانی خود را صادر کرد که گفته می شود ادعاهای ضد ایرانی عربستان، بحرین و امارات در این بیانیه لحاظ نشده است.
به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، ابراهیم العساف وزیر امورخارجه عربستان گفت: ما برخی ملاحظات و نکته ها را برای اصلاح بیانیه مشترک ارائه دادیم اما در نسخهای که توزیع کردند، این موارد لحاظ نشده بود. وی به این مسائل اشارهای نکرد.
احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب نیز در این باره گفت: امارات، بحرین و عربستان نقطه نظرات و ملاحظاتی در خصوص بیانیه مشترک داشتند.
وی افزود: پس از گفت و گو با طرف اروپایی، بیانیه صادر شده تایید و نیاز به اصلاح آن رفع شد.
ابوالغیط درباره ملاحظات این سه کشور توضیحی نداد اما کارشناسان و ناظران معتقدند که این مسائل به انتقاد از ایران و آنچه آنان ‘مداخله تهران در امور داخلی و ایجاد ناامنی در خاورمیانه’ میخوانند، میشود.
عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر نیز که میزبان این نشست بود، در مراسم اختتامیه گفت: طبیعی است که در نخستین نشست عربی – اروپایی با تنوع دیدگاهها و نقطه نظرات روبه رو شویم.
وی گفت، وجوه مشترک کشورهای عربی و اروپایی بسیار بیشتر از اختلافات است.
السیسی تصریح کرد: بیانیه مشترک حاوی مهمترین مسائل راهبری میان کشورهای عربی و اروپایی است؛ تقویت شراکت با اروپایی ها، توسعه همکاری های دو جانبه، یافتن راهکار مواجهه با چالش های مشترک و توافق بر سر برگزاری نشست آتی در بروکسل طی سال ۲۰۲۲ از دیگر موضوعات در این زمینه است.
طرف های شرکت کننده در این نشست در بیانیه پایانی، بر حل بحران لیبی از طریق توافق صخیرات، توقف جنگ در یمن با تکیه بر توافق سوئد و حل بحران سوریه با اجرای روند انتقال سیاسی تاکید کردند.
نشست شرم الشیخ با صدور بیانیه ای پایان یافت
نشست سران عربی- اروپایی در شرم الشیخ مصر امروز دوشنبه، با صدور بیانیه پایانی پیشنهادات خود را برای پایان دادن به بحران های منطقه ای ارائه کرد.
نقل از شبکه خبری ‘العربیه’، در بیانیه پایانی شرم الشیخ بر التزام همه طرف ها به توافق ‘صخیرات’ برای حل بحران لیبی و ارسال کمک های بشردوستانه به یمن و اجرای توافق ‘استکهلم’ تاکید شد.
توافق صخیرات سه سال گذشته میان اعضای پارلمان لیبی و کنگره ملی سراسری این کشور و دیگر شخصیت های لیبی با نظارت سازمان ملل متحد در شهر صخیرات مغرب برای تشکیل دولت وحدت ملی به امضا رسید.
توافق استکهلم نیز پس از گذشت نزدیک به چهار سال از آغاز جنگ یمن، آذر ماه امسال با میانجیگری «مارتین گریفیث» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در استکهلم سوئد به امضا رسید.
نمایندگان جنبش انصارالله و دولت فراری یمن پس از یک هفته مذاکره، به توافق های مهمی از جمله عقب نشینی نیروهای نظامی دو طرف از بندر الحدیده ظرف ۱۴ روز دست یافتند.
بازگشایی فرودگاه صنعا، پرداخت حقوق کارمندان و ارسال کمکهای بشردوستانه از دیگر محورهای اصلی مذاکرات بود.
بیانیه پایانی شرم الشیخ همچنین خواستار التزام همه طرف ها برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و تلاش برای مقابله با خشونت، افراط گرایی و نژادپرستی و خشکاندن منابع مالی تروریسم شد.
این بیانیه بار دیگر با یادآوری مواضع مشترک طرف های اروپایی و عربی برای برقراری صلح در خاورمیانه، خواستار به رسمیت شناخته نشدن شهرک سازی در اراضی اشغالی فلسطین و برقراری دو دولت فلسطینی و اسرائیلی برای پایان دادن به بحران فلسطین شد.
بیانیه یاد شده همچنین بر ضرورت برچیده شدن تسلیحات کشتار جمعی از خاورمیانه و کمک به حل بحران سوریه از طریق روند انتقال سیاسی همگام با قطعنامه های بینالمللی تاکید کرد.
نشست سران عربی – اروپایی در شرم الشیخ در مصر دیروز با سخنان رئیس جمهوری مصر آغاز شده بود.
اروپاییها پیش از آغاز این نشست، بر بررسی مسائل امنیتی در همکاری با جهان عرب تاکید کرده بودند.
در این نشست مقاماتی از ۴۹ کشور شامل ۲۱ کشورعربی و ۲۸ کشور اروپایی شرکت داشتند.
در نشست شرم الشیخ که با شعار ‘سرمایه گذاری باثبات’ برگزار شد، مشکلات و چالش های مشترک میان کشورهای عربی و اروپایی و مسائلی همچون تجارت و سرمایه گذاری، مهاجرت، رویارویی با تروریسم و بحران های خارومیانه بررسی شد.
ایرنا