حجم صادرات ایران به کوبا طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۸ از ۱۰ میلیون دلار به ۶ هزار دلار تا سال ۹۷ رسیده و در سال ۹۸ نیز صفر شده است.
به گزارش «نود اقتصادی» درحالیکه یکی از راهکارهای دور زدن تحریمهای ظالمانه آمریکا، توسعه تجارت با کشورهای تحریم شده است، با این حال بررسی روابط تجاری دو کشور ایران و کوبا نشان میدهد حجم صادرات ایران به کوبا طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۸ از ۱۰ میلیون دلار به ۶ هزار دلار تا سال ۹۷ رسیده و در سال ۹۸ نیز صفر شده است.
قابل ذکر است کوبا علاوه بر آنکه یک بازار وارداتی ۵/۴ میلیارد دلاری دارد، با وجود تحریمهای ظالمانه آمریکا، در حوزههای پزشکی، نانو تکنولوژی، علمی، دارویی و انرژی نیز پیشرفتهای قابلتوجهی داشته است که میتواند برای گسترش همکاری با کشورمان مفید باشد.

انعقاد پیمانهای پولی و تهاتر کالا ازجمله شیوههایی است که ایران میتواند با استفاده از آنها با کشورهای تحت تحریمی همچون کوبا روابط تجاری برقرار کند.
گرچه محمدجواد ظریف اخیرا به کشورهای آمریکای لاتین و ازجمله کوبا سفر کرده، اما آنچه واضح است اینکه دولت روحانی تاکنون از این ابزارها غافل بوده است.
سال ۱۹۶۱ سازمان سیا که از سوی آیزنهاور، رئیسجمهوری وقت آمریکا، با بودجهی ۱۳.۱ میلیون دلاری، مأمور سرنگونی فیدل کاسترو و انقلاب کوبا شده بود، جنگی را سازماندهی کرد که به شکست خفت باری انجامید و کوبا در این جنگ سهروزه، در برابر نظامیانی که اغلب کوباییان فراری و تبعیدی بودند، پیروز شد.
پس از شکست جنگ معروف به خوکها، رئیسجمهوری جدید آمریکا، جان.اف کندی، تحریمهای شدیدی را بر کوبا اعمال کرد. بنا بر این تحریمها، آمریکا واردات خود را از کوبا به صفر رساند و همهی کالاهایی را که کوبا حتی در تولید مواد خام آنها نقش داشت، تحریم کرد.
آمریکا همچنین کمکهای خود به کشورهایی که کشتیهای تحت پرچمشان کالایی را به کوبا یا از این کشور حمل میکردند، قطع کرد. در یک کلام، ایالات متحده به دیگر کشورها این پیام را میداد که «شما میتوانید با ایالات متحده تجارت کنید یا با کوبا تجارت کنید؛ اما نه با هر دو.»