نامه اعتراضی خانواده‌های خاوران به رئیس جمهوری اسلامی

هموطنان عزیز با سلام ما خانواده‌ها و بازماندگان زندانیان سیاسی عقیدتی جانباخته در دهه ۶۰، به‌ویژه قتل‌عام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷، هستیم. یازده ماه است که در گورستان خاوران را به روی ما بسته‌اند. ما بارها با مراجعه و نوشتن نامه به مسئولان، مراکز و نهادهای گوناگون جمهوری اسلامی ایران، خواهان بازگشایی در گورستان ... نامه اعتراضی خانواده‌های خاوران به رئیس جمهوری اسلامی

ادامه

ایران, حقوق بشر, نامه

گرامی باد هفتادونهمین سالگرد جنبش دوم بهمن

آرمان‌های “جنبش دوم بهمن”، چراغ فروزان در راه مبارزه برای لغو ستمِ‌ ملی است! ”بنیان گذاران، اجرا کنندگان و رهبران این جنبش در تاریخ مقامی بس ارزنده دارند و نسل های حق شناس همیشه با حس احترام در برابر خاطرۀ شهدای این نهضت: قاضی محمد، سیف قاضی، صدر قاضی، شیرزاد، فاروقی، نقده ای و ده ... گرامی باد هفتادونهمین سالگرد جنبش دوم بهمن

ادامه

آموزشی, اجتماعی, ارتجاع, استبداد, استثمار, اقتصادی, امپریالیسم, انگلیس, ایران, تاریخ, خاورمیانه, دهقانی, سرمایه‌داری, سوسیالیسم, غارتگری, فقر, یادنامه

گامِ تاریخی و امیدبخشِ «جنبش ۲۱ آذر»

خلق آذربایجان قرن‌های متمادی در جنبش رهایی‌بخش خلق‌های ما علیه ستمگران داخلی و خارجی برای دست ‌یافتن به استقلال، آزادی، و حق حاکمیت ملّی همواره نقشی برجسته داشته است. از مبارزهٔ خلق آذربایجان در پیش‌بُردِ جنبش مشروطیت (۱۲۸۵-۱۲۹۰خورشیدی) گرفته تا برپایی جنبش دموکراتیک آذربایجان به‌رهبری شیخ محمد خیابانی علیه استعمار و ارتجاع فئودالی در ایران ... گامِ تاریخی و امیدبخشِ «جنبش ۲۱ آذر»

ادامه

آزادی, اجتماعی, استعمار, استقلال, امپریالیسم, ایران, تاریخ, درمان, زنان, صلح, طبقه کارگر, فاشیسم, یادنامه

گرامی‌باد ۱۶ آذر، روز دانشجو، روزِ تولد شعار «اتحاد، مبارزه، پیروزی»

شانزده آذر روز دانشجو، نمادِ اتحاد دانشجویان و مبارزه با دیکتاتوری، استبداد، وامپریالیسم! جنبش دانشجوئی در ایران در زمرهٔ حرکت‌های اجتماعی‌ای است که از جایگاهی پیشتاز در مبارزه با استبداد برخوردار بوده و از فرازونشیب‌هایی زیاد دربُرهه‌های زمانی‌ای مختلف عبور کرده است. اکثر دانشجویان در ایران در همهٔ دوران‌ها از تبار طبقه‌های زحمتکش یا لایه‌های ... گرامی‌باد ۱۶ آذر، روز دانشجو، روزِ تولد شعار «اتحاد، مبارزه، پیروزی»

ادامه

آزادی, اجتماعی, استبداد, استقلال, امپریالیسم, ایران, دانشجویی, صلح, عدالت اجتماعی, فاشیسم, کمونیسم, یادنامه

گرامی باد سالگرد انقلاب کبیر سوسیالیستی اکتبر: پیروزی انقلاب اکتبر، دستا‌وردی با آرمان‌هایی زنده برای بشریت!

در صدوهفتمین سالگی پیروزی انقلاب اکتبر، بشریت با بحران ژرف و همه‌جانبهٔ اقتصادی‌سیاسی و بروز جنگ‌های خانمان‌سوز دست‌وپنجه نرم می‌کند. جهان سرمایه‌داری امروز، دنیائی است آکنده از نابرابری‌های عمیق که در آن میلیون‌ها انسان از ابتدائی‌ترین حقوق طبیعی‌شان محرومند. فقر و فلاکت، محرومیت‌های اجتماعی، جنگ‌ها و نابودی محیط زیست، آینده بشریت را به‌طورجدی تهدید می‌کنند. ... گرامی باد سالگرد انقلاب کبیر سوسیالیستی اکتبر: پیروزی انقلاب اکتبر، دستا‌وردی با آرمان‌هایی زنده برای بشریت!

ادامه

آزادی, آسیا, آفریقا, آمریکا, آمریکای لاتین, استعمار, امپریالیسم, ایران, تاریخ, جهان, خاورمیانه, روسیه, سرمایه‌داری, سوسیالیسم, صلح, فقر, فلسطین, لبنان, مارکسیسم-لنینیسم, محیط زیست, نئولیبرالیسم, یادنامه

به مناسبت ششم دی‌ماه؛ چهلمین سالگرد ورود ارتش شوروی به افغانستان

«رودریک بریثویت» که در زمان ورود ارتش سرخ به افغانستان، سفیر انگلیس در مسکو بود و کتاب مهمی هم درباره حضور نه ساله این ارتش در افغانستان نوشته است.

 

وی در سال‌های اخیر که به این کشور رفته بود، در مصاحبه ای گفت: «از هر کس می پرسیدم کِی زندگی ات بهتر بود؟ زمان روس‌ها یا الان؟ در جوابم می‌گفتند: این چه سوال احمقانه ای است؟ معلوم است که زمان روس‌ها بهتر بود.

 

در هرات به پیرمردی برخوردم که هم با روس‌ها جنگیده بود هم با طالبان و حالا هم به نظرم رسید که با نیروهای امریکایی می‌جنگد. او هم می‌گفت زمان روس‌ها زندگی بهتر بود. پرسیدم: مگر روس‌ها بی رحمتر از امریکایی‌ها نبودند؟ گفت: به هیچ وجه. آنها جنگجویان صادقی بودند. رودررو با ما می‌جنگیدند. امریکایی‌ها از بالا روی سر زن و بچه‌های‌مان بمب می‌اندازند».

 

من هم در گفتگو با دوستان افغان، پاسخهای مشابهی دریافت کرده ام. واقعیت این است که شوروی در افغانستان تنها عملیات نظامی نمی‌کرد. روسها در افغانستان راه ساختند، بیمارستان ساختند، مدرسه ساختند، نیروگاه ساختند و به توسعه و بهبود وضعیت زندگی در کشور فقرزده افغانستان کمک کردند.

 

افغانستان را امریکا و عربستان و پاکستان و ایران صحنه جنگ نیابتی کردند. امریکایی‌ها می‌خواستند انتقام ویتنام را از شوروی بگیرند، عربستان می‌خواست شر اسلامگرایان را از سر خود کم کند که پیروزی انقلاب در ایران به آنها جان داده و الهام بخشیده و خطرناکشان کرده بود، پاکستان می‌خواست کاسبی کند و ایران هم که کمک به مجاهدین افغان را تکلیف الهی می‌دانست. ریشه همه بدبختی‌های افغانستان و اینکه مردم افغان چهل سال است آب خوش از گلویشان پایین نرفته، همین جنگ نیابتی است که هنوز ادامه دارد و چشم اندازی از پایان آن دیده نمی‌شود.

 

چهل سال پیش در همین روز، وقتی ستون‌های ارتش سرخ از شهر مرزی ترمذ (در ازبکستان کنونی) وارد افغانستان می‌شدند، خبرنگاری از ژنرال اخرامییف جانشین رئیس ستاد ارتش شوروی که در محل حاضر بود پرسید: گسیل کردن نیرو به افغانستان چه توجیهی دارد؟ ژنرال اخرامییف پاسخ داد: اگر ما نرویم، امریکایی‌ها می‌روند.

 

این حرف او در آن زمان در رسانه‌های جهان پیچید و دستمایه طنز مطبوعات غربی شد. می‌نوشتند آخر امریکا چرا باید به افغانستان برود؟ چطور ممکن است کسی فکر کند که کسی در واشنگتن حتی به ذهنش خطور کند که پا به افغانستان بگذارد؟ اما دیدیم که چنین شد و امریکایی‌ها به افغانستان رفتند و هنوز هم هستند و نمی‌توانند بیرون بیایند. من یاد مرحوم شیخ محسن محقق می‌افتم که در همان سال‌ها واعظ بسیار خوش سخن و باسواد شهر ما بود و با آن لهجه ترکی‌اش می‌گفت: اَمریکا تو در افغانستان سَفتَه داری؟

 

نه سال و یک ماه و نه روز پس از ششم جدی (دی) که ارتش شوروی از افغانستان خارج شد، مسئول پایگاه سیا در اسلام آباد به واشنگتن پیام داد: «ما بردیم». اما امریکایی‌ها نبردند. نتوانستند سفته شان را در افغانستان نقد کنند و هنوز هم چهل سال است دارند در افغانستان پول خرج می‌کنند و حالا حالاها باید خرج کنند. برنده آنهایی شدند که از افغانستان دکان ساختند و برای بعضی‌ها چه دکان پرسودی هم شد. بی‌دلیل نیست که نمی‌خواهند این دکان بسته شود.

 

گرچه حضور نظامی شوروی در افغانستان پرهزینه بود و دست کم پانزده هزار کشته روی دست ارتش سرخ گذاشت، اما امروز در روسیه، خروج یکباره و ناگهانی از افغانستان را از خطاهای بزرگ گورباچف می‌دانند، همچون خطاها و تصمیم‌های عجولانه و بی‌محاسبه دیگر او که به فروپاشی شوروی انجامید. تا سال‌ها در روسیه از گسیل ارتش سرخ به افغانستان ابراز پشیمانی می‌شد اما اکنون ده سالی است که این نظر عوض شده و عملیات ارتش شوروی در افغانستان گرامی داشته می‌شود و روزی هم در تقویم رسمی به یادبود آن اختصاص داده شده است.

 

مسئولان روسیه امروز می‌گویند ما آن زمان در افغانستان جنگیدیم تا در خاک خودمان نجنگیم. امروز هم به همین دلیل در سوریه می‌جنگیم.

مطالب شما

گردهمایی کمونیست‌ها در روسیه به یاد «استالین»

صدها نفر از مردم روسیه و طرفداران حزب کمونیست که این روزها دیگر سهمی در دایره قدرت ندارند، در یکصد و چهلمین سالروز تولد «ژوزف استالین» دومین رهبر مشهور اتحاد جماهیر شوروی در میدان سرخ و دیگر شهرهای روسیه گردهم آمدند.

ادامه

اتحاد شوروی, ایران, جهان, خبر, روسیه, شرق اروپا, گرجستان, یادنامه

۲۱ سال پس از قتل‌های زنجیره‌ای؛ تهدید کانون نویسندگان به «کشته شدن»

بیست و یک سال پس از قتل‌‌های زنجیره‌ای پاییز سال ۱۳۷۷ توسط نیروهای وزارت اطلاعات، برگزاری مراسم یادبود برای قربانیان این قتل‌ها از سوی کانون نویسندگان ایران در سال جاری در پی تهدیداتی کم‌نظیر از سوی وزارت اطلاعات، لغو شد.

ادامه

ایران, یادنامه

درباره تقی ارانی ؛ نطقی که در تاریخ ماندگار شد

یازدهم آبان یادآور برگزاری جلسه محاکمه ۵۳ تن از آزادیخواهان این مرزوبوم در دوره استبداد رضاخانی است. در این دادگاه تقی ارانی یکی از اعضای برجسته این گروه در سخنانی تاریخی وظیفه دفاع از جمع را برعهده گرفت؛ نطقی که بر صفحه تاریخ ماندگار ماند.

ادامه

ایران, حقوق بشر, سیاسی, یادنامه