به انگیزه سالگرد تیرباران رفیق خسرو روزبه، قهرمان ملی ایران!

فریاد خروشان رفیق خسرو روزبه، عضو کمیته مرکزی حزب توده ایران، در اعماق بیدادگاه های رژیم کودتایی محمدرضا پهلوی، به صدای رسای نیروهای مردمی برای سرنگونی استبداد سلطنتی بدل شد؛ استبدادی که سرانجام در بهمن ۵۷ فروپاشید. جلادانی که می پنداشتند با به خاک و خون کشیدن مبارزان توده ای می توانند «آخرین شعله های ... به انگیزه سالگرد تیرباران رفیق خسرو روزبه، قهرمان ملی ایران!

ادامه

اجتماعی, استبداد, استعمار, ایران, تاریخ, سرمایه داران, سوسیالیسم, فساد, فقر, کودتا, یادنامه

بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم

در بحبوحهٔ آشفتگی و بی‌ثباتی فزاینده در سراسر جهان، حزب تودهٔ ایران بار دیگر بر تعهدش به پیکار بین‌المللی برای تحقق صلح، برابری، حقوق بشر و حقوق دموکراتیک، و عدالت اجتماعی تأکید می‌کند. جمعه ۹ مه ۲۰۲۵ هشتادمین سالگرد روزی است که پس از تسلیم شدن بی‌قیدوشرط فرماندهی عالی ارتش نازی، که به جنگ جهانی ... بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم

ادامه

آزادی, آسیای جنوب شرقی, آلمان, آمریکا, اروپای مرکزی, استعمار, اقتصادی, امپریالیسم, انگلیس, اوکراین, ایتالیا, بلژیک, پرتغال, جهان, چین, شرق آسیا, صلح, غرب, فرانسه, کارائیب, ناسیونالیسم, هلند

پنجاهمین سالگرد پیروزی ویتنام در جنگ با آمریکا و وحدت مجدد ویتنام

روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت مصادف با پنجاهمین سالگرد سقوط سایگون (۳۰ آوریل ۱۹۷۵) بود، روزی که مردم قهرمان ویتنام موفق شدند امپریالیسم آمریکا را شکست دهند و به اتحاد ملی دست یابند. پس از دهه‌ها مبارزه با اشغال فرانسه و مداخلهٔ آمریکا، دهقانان، کارگران، زنان، جوانان، و سربازان ویتنام، به‌رهبری حزب کمونیست ویتنام و رهنمودهای ... پنجاهمین سالگرد پیروزی ویتنام در جنگ با آمریکا و وحدت مجدد ویتنام

ادامه

آزادی, آسیای جنوب شرقی, آمریکا, استعمار, استقلال, امپریالیسم, انترناسیونالیسم, تاریخ, جوانان, حزب کمونیست, دهقانی, زنان, سوسیالیسم, صلح, فرانسه, فقر, کارگری, کامبوج, کمونیسم, لائوس, مارکسیسم, مارکسیسم-لنینیسم, همبستگی, ویتنام, یادنامه

درودِ آتشین به پیکارِ بیش از یک سدهٔ طبقهٔ کارگر و زحمتکشان ایران برای شکل‌گیریِ جامعه‌ای رها از فقر و محرومیت

اعلامیۀ کمیتۀ مرکزی حزب تودۀ ایران به‌مناسبتِ اول ماه مه، روز جهانی کارگر! درودِ آتشین به پیکارِ بیش از یک سدهٔ طبقهٔ کارگر و زحمتکشان ایران برای شکل‌گیریِ جامعه‌ای رها از فقر و محرومیت، برای داشتن حکومتی ملی و مردمی، و برای بهره‌مندی از آزادی، استقلال و عدالت اجتماعی! کارگران و زحمتکشان ایران! کمیتۀ مرکزی ... درودِ آتشین به پیکارِ بیش از یک سدهٔ طبقهٔ کارگر و زحمتکشان ایران برای شکل‌گیریِ جامعه‌ای رها از فقر و محرومیت

ادامه

آزادی, آمریکا, استبداد, استثمار, استقلال, اسراییل, اقتصادی, السالوادور, امپریالیسم, ایران, بازنشستگان, پرستاران, تورم, جهان, سرمایه‌داری, طبقه کارگر, فاشیسم, فرهنگیان, فقر, فلسطین, گرسنگی, محیط زیست, معلمان, معیشت, نئولیبرالیسم

اول ماه مه ۲۰۲۵ ـ به سوی مبارزه برای کار، صلح و سوسیالیسم

اول ماه مه را در فضایی مملو از نگرانی و عدم اطمینان نسبت به روند رویدادها چه در سوئد و چه در سطح بین المللی، جشن می گیریم. بنا به قرارداد کار دسته جمعی منعقد شده در بخش صنعتی،دستمزدها در طی دوسال آینده به میزان ۶.۴ درصد اضافه می شود. این ملاکی برای تعیین دستمزدها ... اول ماه مه ۲۰۲۵ ـ به سوی مبارزه برای کار، صلح و سوسیالیسم

ادامه

آزادی, آمریکا, اروپا, استراتژی, اسراییل, اقتصادی, امپریالیسم, ایران, ترکیه, جهان, درمان, سرمایه‌داری, سوئد, سوسیالیسم, صلح, طبقه کارگر, عدالت اجتماعی, فلسطین, ناتو

به مناسبت ششم دی‌ماه؛ چهلمین سالگرد ورود ارتش شوروی به افغانستان

«رودریک بریثویت» که در زمان ورود ارتش سرخ به افغانستان، سفیر انگلیس در مسکو بود و کتاب مهمی هم درباره حضور نه ساله این ارتش در افغانستان نوشته است.

 

وی در سال‌های اخیر که به این کشور رفته بود، در مصاحبه ای گفت: «از هر کس می پرسیدم کِی زندگی ات بهتر بود؟ زمان روس‌ها یا الان؟ در جوابم می‌گفتند: این چه سوال احمقانه ای است؟ معلوم است که زمان روس‌ها بهتر بود.

 

در هرات به پیرمردی برخوردم که هم با روس‌ها جنگیده بود هم با طالبان و حالا هم به نظرم رسید که با نیروهای امریکایی می‌جنگد. او هم می‌گفت زمان روس‌ها زندگی بهتر بود. پرسیدم: مگر روس‌ها بی رحمتر از امریکایی‌ها نبودند؟ گفت: به هیچ وجه. آنها جنگجویان صادقی بودند. رودررو با ما می‌جنگیدند. امریکایی‌ها از بالا روی سر زن و بچه‌های‌مان بمب می‌اندازند».

 

من هم در گفتگو با دوستان افغان، پاسخهای مشابهی دریافت کرده ام. واقعیت این است که شوروی در افغانستان تنها عملیات نظامی نمی‌کرد. روسها در افغانستان راه ساختند، بیمارستان ساختند، مدرسه ساختند، نیروگاه ساختند و به توسعه و بهبود وضعیت زندگی در کشور فقرزده افغانستان کمک کردند.

 

افغانستان را امریکا و عربستان و پاکستان و ایران صحنه جنگ نیابتی کردند. امریکایی‌ها می‌خواستند انتقام ویتنام را از شوروی بگیرند، عربستان می‌خواست شر اسلامگرایان را از سر خود کم کند که پیروزی انقلاب در ایران به آنها جان داده و الهام بخشیده و خطرناکشان کرده بود، پاکستان می‌خواست کاسبی کند و ایران هم که کمک به مجاهدین افغان را تکلیف الهی می‌دانست. ریشه همه بدبختی‌های افغانستان و اینکه مردم افغان چهل سال است آب خوش از گلویشان پایین نرفته، همین جنگ نیابتی است که هنوز ادامه دارد و چشم اندازی از پایان آن دیده نمی‌شود.

 

چهل سال پیش در همین روز، وقتی ستون‌های ارتش سرخ از شهر مرزی ترمذ (در ازبکستان کنونی) وارد افغانستان می‌شدند، خبرنگاری از ژنرال اخرامییف جانشین رئیس ستاد ارتش شوروی که در محل حاضر بود پرسید: گسیل کردن نیرو به افغانستان چه توجیهی دارد؟ ژنرال اخرامییف پاسخ داد: اگر ما نرویم، امریکایی‌ها می‌روند.

 

این حرف او در آن زمان در رسانه‌های جهان پیچید و دستمایه طنز مطبوعات غربی شد. می‌نوشتند آخر امریکا چرا باید به افغانستان برود؟ چطور ممکن است کسی فکر کند که کسی در واشنگتن حتی به ذهنش خطور کند که پا به افغانستان بگذارد؟ اما دیدیم که چنین شد و امریکایی‌ها به افغانستان رفتند و هنوز هم هستند و نمی‌توانند بیرون بیایند. من یاد مرحوم شیخ محسن محقق می‌افتم که در همان سال‌ها واعظ بسیار خوش سخن و باسواد شهر ما بود و با آن لهجه ترکی‌اش می‌گفت: اَمریکا تو در افغانستان سَفتَه داری؟

 

نه سال و یک ماه و نه روز پس از ششم جدی (دی) که ارتش شوروی از افغانستان خارج شد، مسئول پایگاه سیا در اسلام آباد به واشنگتن پیام داد: «ما بردیم». اما امریکایی‌ها نبردند. نتوانستند سفته شان را در افغانستان نقد کنند و هنوز هم چهل سال است دارند در افغانستان پول خرج می‌کنند و حالا حالاها باید خرج کنند. برنده آنهایی شدند که از افغانستان دکان ساختند و برای بعضی‌ها چه دکان پرسودی هم شد. بی‌دلیل نیست که نمی‌خواهند این دکان بسته شود.

 

گرچه حضور نظامی شوروی در افغانستان پرهزینه بود و دست کم پانزده هزار کشته روی دست ارتش سرخ گذاشت، اما امروز در روسیه، خروج یکباره و ناگهانی از افغانستان را از خطاهای بزرگ گورباچف می‌دانند، همچون خطاها و تصمیم‌های عجولانه و بی‌محاسبه دیگر او که به فروپاشی شوروی انجامید. تا سال‌ها در روسیه از گسیل ارتش سرخ به افغانستان ابراز پشیمانی می‌شد اما اکنون ده سالی است که این نظر عوض شده و عملیات ارتش شوروی در افغانستان گرامی داشته می‌شود و روزی هم در تقویم رسمی به یادبود آن اختصاص داده شده است.

 

مسئولان روسیه امروز می‌گویند ما آن زمان در افغانستان جنگیدیم تا در خاک خودمان نجنگیم. امروز هم به همین دلیل در سوریه می‌جنگیم.

مطالب شما

گردهمایی کمونیست‌ها در روسیه به یاد «استالین»

صدها نفر از مردم روسیه و طرفداران حزب کمونیست که این روزها دیگر سهمی در دایره قدرت ندارند، در یکصد و چهلمین سالروز تولد «ژوزف استالین» دومین رهبر مشهور اتحاد جماهیر شوروی در میدان سرخ و دیگر شهرهای روسیه گردهم آمدند.

ادامه

اتحاد شوروی, ایران, جهان, خبر, روسیه, شرق اروپا, گرجستان, یادنامه

۲۱ سال پس از قتل‌های زنجیره‌ای؛ تهدید کانون نویسندگان به «کشته شدن»

بیست و یک سال پس از قتل‌‌های زنجیره‌ای پاییز سال ۱۳۷۷ توسط نیروهای وزارت اطلاعات، برگزاری مراسم یادبود برای قربانیان این قتل‌ها از سوی کانون نویسندگان ایران در سال جاری در پی تهدیداتی کم‌نظیر از سوی وزارت اطلاعات، لغو شد.

ادامه

ایران, یادنامه

درباره تقی ارانی ؛ نطقی که در تاریخ ماندگار شد

یازدهم آبان یادآور برگزاری جلسه محاکمه ۵۳ تن از آزادیخواهان این مرزوبوم در دوره استبداد رضاخانی است. در این دادگاه تقی ارانی یکی از اعضای برجسته این گروه در سخنانی تاریخی وظیفه دفاع از جمع را برعهده گرفت؛ نطقی که بر صفحه تاریخ ماندگار ماند.

ادامه

ایران, حقوق بشر, سیاسی, یادنامه