امپریالیسم بریتانیا و خاورمیانه

نوشتۀ پروفسور جان فاستر بریتانیا همچنان قدرتی امپریالیستی باقی مانده است و هرچند توان مالی و نظامی‌اش کاهش چشمگیری داشته، در سال‌های اخیر نقشی به‌ویژه خطرناک در خاورمیانه ایفا کرده است. این نقش را فقط در چارچوب دو قرن “سلطهٔ منطقه‌یی” بریتانیا می‌توان فهمید. در قرن هجدهم، بریتانیا همراه با هلند بازار جهانی سرمایه‌داری جدیدی ... امپریالیسم بریتانیا و خاورمیانه

ادامه

آلمان, آمریکا, اتحاد شوروی, ارتجاع, امپریالیسم, انگلیس, ایران, تاریخ, جهان, خاورمیانه, خلیج فارس, دیدگاه, روسیه, سازمان ملل, سوریه, عمان, فرانسه, کانال سوئز, لیبی, مارکسیسم, مصر, هلند, هنگ کنگ

به انگیزه سالگرد تیرباران رفیق خسرو روزبه، قهرمان ملی ایران!

فریاد خروشان رفیق خسرو روزبه، عضو کمیته مرکزی حزب توده ایران، در اعماق بیدادگاه های رژیم کودتایی محمدرضا پهلوی، به صدای رسای نیروهای مردمی برای سرنگونی استبداد سلطنتی بدل شد؛ استبدادی که سرانجام در بهمن ۵۷ فروپاشید. جلادانی که می پنداشتند با به خاک و خون کشیدن مبارزان توده ای می توانند «آخرین شعله های ... به انگیزه سالگرد تیرباران رفیق خسرو روزبه، قهرمان ملی ایران!

ادامه

اجتماعی, استبداد, استعمار, ایران, تاریخ, سرمایه داران, سوسیالیسم, فساد, فقر, کودتا, یادنامه

بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم

در بحبوحهٔ آشفتگی و بی‌ثباتی فزاینده در سراسر جهان، حزب تودهٔ ایران بار دیگر بر تعهدش به پیکار بین‌المللی برای تحقق صلح، برابری، حقوق بشر و حقوق دموکراتیک، و عدالت اجتماعی تأکید می‌کند. جمعه ۹ مه ۲۰۲۵ هشتادمین سالگرد روزی است که پس از تسلیم شدن بی‌قیدوشرط فرماندهی عالی ارتش نازی، که به جنگ جهانی ... بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم

ادامه

آزادی, آسیای جنوب شرقی, آلمان, آمریکا, اروپای مرکزی, استعمار, اقتصادی, امپریالیسم, انگلیس, اوکراین, ایتالیا, بلژیک, پرتغال, جهان, چین, شرق آسیا, صلح, غرب, فرانسه, کارائیب, ناسیونالیسم, هلند

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

منابع نظامی پاکستان در گفت‌وگو با شبکه آمریکایی سی‌ان‌ان ادعا کردند که در درگیری‌های اخیر بین دهلی‌نو و اسلام‌آباد، در مجموع ۱۲۵ جت جنگنده بیش از یک ساعت در آسمان به تبادل موشک پرداختند. طبق گزارش شبکه آمریکایی، در صورت تأیید این ادعا، درگیری مذکور یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن خواهد بود. به ... سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

ادامه

آلمان, پاکستان, تاریخ, تروریسم, جنگ میهنی, جنوب آسیا, جهان, خبر, روسیه, هندوستان

پنجاهمین سالگرد پیروزی ویتنام در جنگ با آمریکا و وحدت مجدد ویتنام

روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت مصادف با پنجاهمین سالگرد سقوط سایگون (۳۰ آوریل ۱۹۷۵) بود، روزی که مردم قهرمان ویتنام موفق شدند امپریالیسم آمریکا را شکست دهند و به اتحاد ملی دست یابند. پس از دهه‌ها مبارزه با اشغال فرانسه و مداخلهٔ آمریکا، دهقانان، کارگران، زنان، جوانان، و سربازان ویتنام، به‌رهبری حزب کمونیست ویتنام و رهنمودهای ... پنجاهمین سالگرد پیروزی ویتنام در جنگ با آمریکا و وحدت مجدد ویتنام

ادامه

آزادی, آسیای جنوب شرقی, آمریکا, استعمار, استقلال, امپریالیسم, انترناسیونالیسم, تاریخ, جوانان, حزب کمونیست, دهقانی, زنان, سوسیالیسم, صلح, فرانسه, فقر, کارگری, کامبوج, کمونیسم, لائوس, مارکسیسم, مارکسیسم-لنینیسم, همبستگی, ویتنام, یادنامه

به بهانه انقلابی که با فروریزی خاموش شد

فوریه ۱۰۳ سال پیش بود که اعتصابات سراسری کارگری سرانجام نسخه نیکلای دوم را پیچید تا حکومت تزاری پس از نزدیک به ۴۵۰ سال خاتمه بیابد. به دنبال چندین برابر شدن قیمت گوشت و سیب‌زمینی و … از یک سو و سوء مدیریت تزار در جنگ جهانی اول، مردم به خیابان‌های سن‌پترزبورگ (آن زمان پتروگراد نامیده می‌شد) آمدند. معترضان از یک سو خواستار خروج روسیه از جنگ بودند و از سوی دیگر، تدبیر دولت برای کنترل قیمت‌ها را مطالبه داشتند.

 

نیکلای دوم که تجربه یکشنبه خونین در اکتبر ۱۹۰۵ را به خوبی به خاطر داشت، گمان کرد که این بار نیز با توسل به قدرت لوله تفنگ، قدرت خویش را حفظ می‌کند، غافل از آنکه میان این ‌سالها به همان اندازه که از جبر بهره برده،‌ از سرمایه معنوی قدرت او کاسته شده است. همین فقدان مقبولیت سبب شد که سربازان که سال‌ها ابزاری برای سرکوب مردم بودند، این‌بار نه تنها به سوی معترضان شلیک نکنند، بلکه به آنها بپیوندند تا پادشاه به یکباره ورشکست شود و از قدرت کنار گذاشته شود.

 

اگرچه انقلاب فوریه ۱۹۱۷ که منجر به سرنگونی دولت خودکامه تزار شد و بسیاری از روشنفکران وقت آن را طلوع آزادی می‌خواندند، اما کندی اقدامات و ناهماهنگی در کارها و به ویژه در جبهه‌های جنگ جهانی اول، سبب شد تا بار دیگر بحران تعمیق شود. دولت موقت که در ابتدا شعارهای زیبایی می‌داد و بر آزادی بیان و مطبوعات تاکید داشت، در تابستان همان سال به واسطه کشته شدن تعداد زیادی از روس‌ها در جبهه‌های جنگ به دلیل عدم راهبرد صحیح و پشتیانی درست با اعتراض‌های خیابانی مواجه شد. هنوز سه-چهار ماه از به قدرت رسیدن دولت جدید تب تند اصلاح‌طلبانه آن نگذشته بود که دولت موقت برای سرکوب معترضان دست به بازداشت‌های وسیعی زد و آنها را به ادعایی این که طرفدار آلمان‌ها هستند،‌ دستگیر می‌کرد. همین موضوع سبب شد میان ماه‌های آگوست و اکتبر مردمی بسیاری به طرفداری از بلشویک‌ها روی آوردند و شعار «صلح برای مردم؛ زمین برای دهقانان و کارخانه‌ها برای کارگران» سر دهند.

 

شاید بتوان گفت که به دنبال سقوط تزار، روسیه به یکباره به یکی از لیبرال‌ترین‌ کشورها در جهان تبدیل شده بود، اما انتخاب رویکرد جنگ یا صلح در فرآیند جنگ جهانی اول و همچنین تامین کالاهای مورد نیاز مردم با قیمت مناسب، چالش بزرگی بود که به پاشنه‌ آشیل دولت موقت تبدیل شد تا خیلی زود مقبولیت خود را از دست بدهد.

 

لنین که به دنبال پایان ایام تبعیدش در دوران تزار، روسیه را در سال ۱۹۰۰ به مقصد اروپا ترک کرده بود و در این مدت، روزنامه‌ای را با تمرکز بر اخبار جنبش کارگری در اروپا منتشر می‌کرد و مردم را به انقلاب فرا‌می‌خواند. او اگرچه در اعتراضات ژانویه و اکتبر ۱۹۰۵ از جایگاهی برخوردار نبود، اما آرام آرام توانست به رهبری بلشویک‌ها درآید. با طلوع آزادی،‌ او نیز در آوریل ۱۹۱۷ به کشورش برگشت و با استقبالی دوگانه روبرو شد. طبیعتا او از جایگاهی در قدرت موقت برخوردار نبود و از همان نخستین سخنرانی‌اش در ایستگاه قطار و در بدو ورود، دولت تازه تاسیس را نوکر بورژواها و طبقه روشنفکران دانست.

 

تاریخ روابط بین‌الملل نشان داده است که اغلب کشورهایی که انقلابی را تجربه می‌کنند، با پدیده دولت موقت روبرو می‌شوند که متشکل از نخبگان آن انقلاب است که وظیفه گذار را بر عهده دارند. اما شرایط انقلابی سبب می‌شود که موج وسیعی از هیجانات بر کنش‌های سیاسی-اجتماعی شهروندان غلبه کند و در فضایی آرمان‌گرایانه به نقد عریان افراد تازه به قدرت رسیده بپردازند. به نظر می‌رسد که لنین نیز این موضوع را به خوبی درک کرده بود و از همین فرصت بهره برد تا کادر بلشویک‌ها را گسترش دهد و با صبر حوصله در فرآیندی کوتاه مدت وعده‌های دروغین دولت موقت را برای مردم پررنگ کند.

 

گفته می‌شود که با آغاز پاییز بلشویک‌ها بیش از ۳۰۰هزار عضو داشتند و همه چیز برای انقلاب دوم فراهم بود. این انقلاب خاموش در شامگاه ششم نوامبر آغاز شد و علاوه بر بلشویک‌ها، دیگر احزاب چپ نیز در آن مشارکت داشتند و صبح هفتم نوامبر بدون خونریزی تمامی ادارات شهر به تصرف آنها درآمد و تنها کاخ زمستانی در اختیار نخست‌وزیر دولت موقت بود که بعدازظهر همان روز آن هم بدون خونریزی بدست بلشویک‌ها افتاد. به دنبال انقلاب اکتبر شورای کمیسرهای خلق به عنوان عالی‌ترین نهاد قدرت تشکیل و لنین به ریاست آن برگزیده شد. اندکی بعد لنین فرمان صلح را امضا کرد تا به موجب آن روسیه از جنگ جهانی اول خارج شود و سپس فرمان زمین را صادر کرد تا زمین‌ها به مالکیت دولت درآید.

 

همان طور که اشاره شد، انقلاب دوم در هفتم و هشتم نوامبر ۱۹۱۷ صورت گرفت؛ اما از آنجا که در تقویم قدیم روسیه، برابر بود با ۲۵ و ۲۶ اکتبر، از همین جهت به انقلاب دوم انقلاب اکتبر گفته می‌شود. خیلی زود، پتروگراد به لنینگراد تغییر نام داد و اگرچه لنین وعده داده بود که زمانی که قدرت را به دست بگیریم، آن را رها نخواهیم کرد؛ اما این انقلاب مبتنی بر ایدئولوژی ( در فقدان رهبر بزرگ خود )، ۷۴ سال بعد به واسطه فروپاشی، خاموش شد.

احمد وخشیته دانشیار دانشگاه ملی اوراسیا

دیدبان روسیه

مایکل مور چشم‌پوشی دولت آمریکا از نقش عربستان‌ در حملات یازده سپتامبر را افشا کرد

«مایکل مور» مستندساز دمکرات آمریکایی در سالگرد حملات یازده سپتامبر از چشم‌پوشی دولت آمریکا از نقش سعودی‌ها بعد از ۱۹ سال حمله تروریستی به برج‌های دوقلو خبر داد.

ادامه

افغانستان, امریکا, ایران, تاریخ, تروریسم, جهان, چین, خاورمیانه, عراق, عربستان سعودی

مستندِ «کودتای۵۳» روایتی از سرکوبِ تحوّل‌خواهی دموکراتیک در ایران

تقی امیرانی، سازندهٔ مستند ”کودتای ۵۳ “به‌درستی می‌گوید: ”این کودتا نه‌فقط ۶۰ سال مناسبات غرب با ایران را شکل داد، بلکه خاورمیانه را تغییر داد. فقط تصوّرش را بکنید که اگر در آنجا [ایران] دموکراسی می‌بود.“

ادامه

اقتصادی, امریکا, انگلستان, ایران, تاریخ, جهان, حقوق بشر, خاورمیانه, دخالت نظامی, سیاسی, یادنامه

پیامد‌های کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و شکست انقلاب مردمی ۱۳۵۷

کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، یکی از کلیدی‌ترین رخدادهای تاریخ معاصر ایران است که اثرهای آن هنوز هم در دو عرصهٔ مشخص و به‌هم پیوسته به‌نحوی بارز لمس‌شدنی‌اند.

ادامه

امریکا, انگلستان, ایران, تاریخ, جهان, حقوق بشر, خاورمیانه, دخالت نظامی, سرمایه‌داری, سیاسی, مقاله, نئولیبرالیسم, یادنامه