کارشناس روابط بین الملل و علوم سیاسی گرجستان اظهار داشت که ممکن است غرب پس از انتخابات پارلمانی اقدامات تحریک آمیز جدی در گرجستان ترتیب دهد. به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ ایراکلی گوگاوا، کارشناس روابط بین الملل و علوم سیاسی گرجستان اظهار داشت که غرب ممکن است پس از انتخابات پارلمانی که در ۲۶ اکتبر برگزار ... کارشناس روابط بینالملل: تلاشهای تحریک آمیزی برای انجام یک انقلاب رنگی برای سرنگونی دولت گرجستان
رئیسجمهوری قزاقستان از ناکارآمدی شورای امنیت اظهار تاسف کرد
رئیسجمهوری قزاقستان از ناتوانی شورای امنیت سازمان ملل متحد در اتخاذ تصمیمات مهم و سرنوشتساز ابراز تاسف کرد و اصلاحات اساسی را در ساختار این نهاد بینالمللی خواستار شد. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری کازینفروم، بریک والی سخنگوی ریاست جمهوری قزاقستان اظهار داشت که قاسمژومارت توقایف رئیسجمهوری این کشور با ابراز تاسف نسبت ... رئیسجمهوری قزاقستان از ناکارآمدی شورای امنیت اظهار تاسف کرد
رئیس جمهور قزاقستان: روسیه از نظر نظامی شکست ناپذیر است
رئیس جمهور قزاقستان امروز در دیدار با صدراعظم آلمان اعلام کرد: روسیه از نظر نظامی شکست ناپذیر است. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری ریانوستی، «قاسم جومرت توکایف»، رئیس جمهور قزاقستان امروز دوشنبه در دیدار با «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان در شهر آستانه در سخنانی تصریح کرد: روسیه از نظر نظامی شکست ناپذیر ... رئیس جمهور قزاقستان: روسیه از نظر نظامی شکست ناپذیر است
پوتین: آماده اجرای طرحهای هستهای مشترک با مغولستان هستیم
رئیس جمهوری روسیه پس از گفتوگو با همتای مغول خود گفت: مسکو آماده کمک به مغولستان در زمینه تامین سوخت و همچنین آماده اجرای پروژههای هستهای مشترک است. به گزارش روز سهشنبه ایرنا از خبرگزاری تاس، ولادیمیر پوتین گفت: کشور ما مدتهاست که منابع انرژی مورد نیاز خود را به اقتصاد مغولستان ارائه کرده است ... پوتین: آماده اجرای طرحهای هستهای مشترک با مغولستان هستیم
برگماری رئیسجمهور مورد نظر دیکتاتور و تأثیر آن بر تحولات پُرخطر آینده
همانطور که پیشبینی میشد، کارزار پرهیاهوی نمایش انتخاباتی برای به پیروزی رساندن مسعود پزشکیان در مقام رئیسجمهور “اصلاح طلب و مستقل” حتی در ظاهر و کوتاهمدت هم نتوانست “وحدت” مورد نظر خامنهای برای “حفظ نظام” را ایجاد کند. برخلاف ظاهر امر و اخبار تبلیغاتی و نظریهپردازیهای طیف وسیع تحلیلگران دلبسته به جمهوری اسلامی، کل “نظام” ... برگماری رئیسجمهور مورد نظر دیکتاتور و تأثیر آن بر تحولات پُرخطر آینده
با رفتن آمریکا نقش چین در تحولات افغانستان پررنگ میشود
مشاور امنیت ملی افغانستان از وزیر خارجه چین خواسته است که از همه اهرمهای فشاری برای کشاندن طالبان به صلح استفاده شود.
ایندپندت، وحیده پیکان؛ با اوج گرفتن تلاشها برای برقراری صلح در افغانستان از طریق گفتوگو با گروه طالبان، بازیگران زیادی وارد صحنه شدهاند و برای به نتیجه رساندن روند صلح این کشور، بخت خود را میآزمایند.
در کنار کشورهای دارای نفوذ چشمگیر بر طالبان مانند پاکستان، ایران و آمریکا، چین نیز برای کمک به روند صلح اعلام آمادگی کرده و اطمینان داده است که از روند صلح به رهبری افغانها، حمایت کند.
پکن میکوشد تا به روند بینالمللی برای ایجاد اجماع ملی، منطقهای و جهانی بپیوندند و طالبان را به توافق سیاسی با دولت افغانستان، تشویق کند؛ به همین دلیل، وانگ یی، وزیر خارجه چین، در گفتوگوی تلفنی اخیر با حنیف اتمر، همتای افغان خود و حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، در مورد مذاکرات صلح افغانستان گفته است که تروریسم، تهدیدی مشترک برای دو کشور است. او تاکید کرده است که افغانستان باید به یک راهحل سیاسی دست یابد.
اما چین علاوه بر مبارزه با تروریسم در افغانستان، چه منافع دیگری را دنبال میکند و برقراری صلح در این کشور، به چین چه کمکی خواهد کرد؟
جمهوری خلق چین که بزرگترین اقتصاد آسیا و دومین اقتصاد بزرگ جهان است، با شمالشرق افغانستان هممرز است و به استثنای مدت زمان پنج ساله حاکمیت طالبان، سالهای متمادی با افغانستان روابط دیپلماتیک حسنه و نفوذ فرهنگی داشته است. این کشور همواره سعی کرده است تا در روابط خود با افغانستان سنجیده عمل کند و کمتر در مسائل داخلی افغانستان درگیرشود. از همین منظر هم کوشیده است تا همزمان با دولت افغانستان، روابطش با طالبان را هم در حد متعارف حفظ کند و کمتر به معادلات پیچیده سیاسی و امنیتی وارد شود.
یکی از بزرگترین دغدغههای چین درباره افغانستان که تنها ۷۶ کیلومتر مرز مشترک با آن دارد، گسترش ناامنی و شورش در این کشور است. اسلامگرایان افراطی استان سینکیانگ چین که جنبش ترکستان شرقی را تشکیل داده و مسلح شدهاند، در افغانستان فعالیت دارند. به گفته منابع امنیتی افغانستان، این گروه یکی از چند شبکه اسلامگرای افراطی است که زیر چتر طالبان فعالیت میکند. اعضای جنبش ترکستان شرقی پیشتر بازداشت و به چین تحویل داده شدهاند.
به هم خوردن اوضاع امنیتی و گسترش شورشها، میتواند به اویغورها کمک کند تا به اغتشاشات در داخل چین دامن بزنند؛ بنابراین، از نظر چین تقویت شورشیان افغان و بروز شورش در مناطق هممرز با افغانستان، میتواند به مسئله امنیت ملی این کشور ارتباط داشته باشد و جنبش ترکستان شرقی، به دردسری برای ایجاد بیثباتی در چین تبدیل شود. از همین رو پکن در روابطش با طالبان نیز محتاط است و کمتر دیده میشود که از گروه طالبان آشکارا انتقاد کند. چین همواره کوشیده است تا روابطش با طالبان را حفظ کند و از نفوذش بر این گروه برای جلوگیری از حمایت گروههای شورشی افغان از شورشیان اویغور استفاده کند.
چین در افغانستان منافع دیگری هم دارد. این کشور در کنار هند و پاکستان، یکی از شرکای تجاری مهم افغانستان است. در ۱۰ سال گذشته، میزان صادرات این کشور به افغانستان حدود دو میلیارد دلار در سال تخمین زده شده است که ظرفیت بیشتر شدن را هم دارد. با این وجود، چین به سرمایهگذاری در بخش کشاورزی، حملونقل و معادن در افغانستان نیز علاقهمند است اما شرایط ناامن در افغانستان باعث میشود از سرمایهگذاری درافغانستان نتایج مطلوبی به دست نیاورد.
ارزش معادن افغانستان حدود سه تریلیون دلار تخمین زده شده است که به دلیل نبود زیرساختها و امنیت استخراج، بهرهبرداری از آنها دشوار است. هرچند چین برای سرمایهگذاری در این بخش ظرفیت و اشتیاق دارد اما این امر به برقراری صلح و ثبات وابسته است. قرارداد مس عینک در ولایت لوگر افغانستان که در سالهای پیش به یک شرکت چینی واگذار شد، نتایج چندان خشنودکنندهای برای این کشور نداشت زیرا نبود امنیت، روند استخراج این معدن را کند کرده بود.
علاوه بر آن، اهمیت راهبردی دیگر افغانستان، توسعه راه ابریشم است که دسترسی چین به بازارهای کشورهای آسیای میانه را فراهم میکند. چین روابط اقتصادی در حال گسترشی با کشورهای آسیای میانه دارد و افغانستان هم بخشی از پروژه بزرگ یک کمربند و یک جاده چین است که این دسترسی را آسانتر میکند.
همه این شرایط فضا را چنان فراهم کرده است که پکن در حل مسئله افغانستان نقش فعالانهای ایفا کند. پکن در نشست سهجانبه صلح روسیه که با حضور آمریکا، روسیه و پاکستان برگزار شد، شرکت کرد و وعده داد که به روند صلح در این کشور کمک کند. با توجه به قدرت عظیم اقتصادی و نفوذ چشمگیری که چین بر پاکستان و پاکستان بر طالبان دارد، سیاست دیپلماسی فعال پکن میتواند به باز کردن گره مشکل افغانستان کمک کند. حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، نیز با توجه به همین ظرفیت چین به وانگ یی، وزیر خارجه چین گفته است که باید از همه اهرمهای فشار برای وادار کردن طالبان به صلح، استفاده شود.
اما و اگرهای خروج قرقیزستان از سازمان پیمان امنیت جمعی
با طرح عدم ضرورت حضور قرقیزستان در سازمان پیمان امنیت جمعی در پارلمان از سوی نمایندگان حزب «مکنیم قرقیزستان»، کارشناسان علوم سیاسی عواقب این طرح را بررسی کردند.
سازمان دانشجویی ملی آمریکا: واشنگتن باید به افغانستان غرامت بپردازد
سازمان دانشجویی ملی در آمریکا گفته است که واشنگتن باید به مردم افغانستان به دلیل اینکه عملیاتهای ارتش آمریکا طی سالهای گذشته منجر به تحریب، ویرانی و خشونت در این کشور شده است، غرامت بپردازد.
خروج نظامیان آمریکایی از یک پایگاه کلیدی در افغانستان
شبکه ان بی سی نیوز به نقل از سه مقام وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد نیروهای آمریکایی یکی از بزرگترین پایگاههای نظامی را در افغانستان ترک کردند.
وال استریت ژورنال: نیروهای آمریکا از افغانستان به آسیای میانه میروند
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارش بامداد دوشنبه نوشت که ایالات متحده ترجیح میدهد نیروها و تجهیزات را بعد از خروج از افغانستان به کشورهای ازبکستان یا تاجیکستان منتقل کند.