تعامل ارتش روسیه و چین روندهای جهانی را تثبیت می‌کند

وزیر دفاع چین گفت، تعامل بین نیروهای مسلح چین و روسیه نقش با ثبات کننده‌ای در روندهای جهانی و در شرایط متشنج و پر تلاطم بین‌المللی ایفا می‌کند. به گزارش ایسنا، «دونگ جون» وزیر دفاع چین در جریان گفت‌وگو با سرگئی شویگو همتای روسی خود در آستانه گفت: «در یک محیط متلاطم بین‌المللی به ویژه ... تعامل ارتش روسیه و چین روندهای جهانی را تثبیت می‌کند

ادامه

آسیای میانه, تحلیل, جنگ سرد, جهان, چین, روسیه, شرق آسیا, شرق اروپا

پذیرش دختران در دانشکده‌های پزشکی افغانستان از سر گرفته شد

وزارت بهداشت حکومت سرپرست طالبان اعلام کرد که روند پذیرش دختران فارغ التحصیل پایه دوازدهم افغان در دانشکده‌های پزشکی دولتی برخی شهرهای این کشور آغاز شده است. به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری آوا، وزارت بهداشت حکومت سرپرست طالبان روند پذیرش دختران فارغ التحصیل پایه دوازدهم در دانشکده‌های پزشکی دولتی شهرهای ... پذیرش دختران در دانشکده‌های پزشکی افغانستان از سر گرفته شد

ادامه

آسیای میانه, افغانستان, جهان, حقوق بشر, خبر, دانش, زنان

رئیس‌جمهور قرقیزستان خطاب به آمریکا: در امور کشورمان دخالت نکنید

به دنبال واکنش ایالات متحده به تصویب یک قانون در قرقیزستان که طبق ادعای آمریکا برگرفته از یک قانون سرکوبگر در روسیه است، بیشکک به شدت از واشنگتن انتقاد کرد و عدم مداخله آمریکا در امور داخلی این کشور را خواستار شد. به گزارش ایرنا از خبرگزاری فرانسه، صدیر جباروف رئیس جمهور قرقیزستان امروز دوشنبه ... رئیس‌جمهور قرقیزستان خطاب به آمریکا: در امور کشورمان دخالت نکنید

ادامه

آسیای میانه, آمریکا, اتحادیه اروپا, حقوق بشر, روسیه, قزاقستان, گزارش

سین کیانگ؛ جدیدترین منطقه آزاد تجاری چین/ تولید موتورسیکلت برای آسیای مرکزی

شورای دولتی چین شهر ارومچی، کاشغر و هورگوس در سین کیانگ را به طور آزمایشی به عنوان منطقه آزاد تجاری معرفی کرد که به توسعه طرح کمربند – جاده این کشور و ارتباط با آسیای میانه کمک کند. به گزارش روز یکشنبه ایرنا از شین هوا، دولت چین در منطقه سین کیانگ به طور آزمایشی ... سین کیانگ؛ جدیدترین منطقه آزاد تجاری چین/ تولید موتورسیکلت برای آسیای مرکزی

ادامه

آسیا, آسیای میانه, اروپا, اقتصادی, چین, شرق آسیا, غرب, کارگران, گزارش

تلاش برای کودتا در قرقیزستان ناکام ماند

ماموران امنیتی قرقیزستان چند تن از افراد مشهور و یک تاجر را به اتهام تلاش برای کودتا و به دست گرفتن قدرت بازداشت کردند. به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان از دستگیری حامیان امام الدین تاشوف تاجر و یک فعال با نام تیلیخمت کورنوف که به تلاش برای کودتا و به دست ... تلاش برای کودتا در قرقیزستان ناکام ماند

ادامه

آسیای میانه, آمریکا, امنیتی, جهان, خبر, قرقیزستان

ایران و اوراسیا؛ هشداری که باید جدی گرفت

حدود ۱۰۰ روز از شروع رسمی الحاق ایران به موافقتنامه اوراسیا می گذرد. با این حال رضا اردکانیان وزیر نیرو اخیرا هشدار داد که ممکن است فرصت سه ساله این موافقتنامه از دست برود و ناکامی دیگری را تجربه کنیم.

 

به گزارش ایرنا، اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیمانی منطقه‌ای است که در سال ۲۰۱۴ رهبران روسیه، قزاقستان و بلاروس مفاد آن را امضا کردند. به فاصله یک سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۵ ارمنستان و قرقیزستان نیز به آن پیوستند.

 

اتحادیه اقتصادی اوراسیا کار خود را به طور رسمی از اول ژانویه ۲۰۱۵ آغاز کرد. کشورهای عضو اورآسیا هم اکنون ۲۰ میلیون کیلومترمربع مساحت و بیش از ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت دارند که ۵.۲ درصد جمعیت جهان است. در روز اجرای این توافق‌نامه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اعلام کرد: امروز ما یک مرکز رشد اقتصادی قدرتمند و جذاب ایجاد کرده‌ایم، یک بازار منطقه‌ای که بیش از ۱۸۰ میلیون نفر را به هم مرتبط می‌کند.

 

این پیمان مهم منطقه ای با هدف مقابله با دخالت‌های اقتصادی و سیاسی اتحادیه اروپا و کشورهای غربی در امور کشورهای آسیای مرکزی ایجاد شده است. تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشورهای مستقل هم سود عضو، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگ سازی تشریفات گمرکی از اهداف این اتحادیه عنوان شده است.

 

ایران و اوراسیا؛ هشداری که باید جدی گرفت

 

ایران در سال ۱۳۹۵ پیشنهاد ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان ایران و این اتحادیه را به کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا ارائه داد. پیشنهادی که مورد استقبال اعضای این اتحادیه قرار گرفت. پس از دو سال مذاکرات متعدد و ارزیابی کمی و کیفی اقلام و میزان تعرفه ترجیحی آنها، بالاخره این موافقتنامه در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ در شهر آستانه قزاقستان به امضا رسید.

 

در همین راستا حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری روز ۸ مهر امسال در صدر هیاتی بلندپایه برای شرکت در اجلاس اتحادیه اورآسیا راهی ارمنستان شد. رییس جمهوری در این اجلاس سخنرانی کرد و  توانمندی‌ها و ظرفیت‌های گسترده کشورمان برای تعامل تجاری با اتحادیه اوراسیا را تشریح کرد.

 

با این حال رضا اردکانیان وزیر نیرو  اخیرا هشدار داده است که ممکن است خدایی ناکرده موافقتنامه اوراسیا نیز در دوره سه ساله آزمایشی خود به سرنوشت موافقتنامه های قبلی مانند اکو و جی هشت دچار شود.

 

وزیر نیرو که روز شنبه در همایش «مناطق آزاد، ‌ ویژه و توسعه همکاری‌های اقتصادی با کشورهای همسایه» حضور یافته بود، با تاکید بر لزوم پرهیز از بخشی نگری تصریح کرد: اگر مساله به گونه‌ای تعریف شود که تحقق هدف‌ها به همکاری مستمر و به هم پیوسته چند دستگاه وابسته شود، متوجه می‌شویم در موضوعاتی مانند موافقتامه اوراسیا یا همه با هم موفق خواهیم بود و یا همه با هم ناکام خواهیم ماند.

 

وی معتقد است اگر درد خودمان را درمان نکنیم، ممکن است فرصت کوتاه سه ساله از دست برود و تعرفه های ترجیحی بیش از اینکه به نفع صادرات و توسعه کشور باشد، عکس خودش عمل کند و تجربه ناکام دیگری را تجربه کنیم.

 

وزیر نیرو با بیان اینکه حدود ۱۰۰ روز از شروع رسمی الحاق به این موافقتنامه می‌گذرد، تاکید کرد که حداقل باید اطمینان یابیم که در عرصه انتقال اطلاعات همه ذی نفعان از جزئیات آن مطلع هستند.

 

اردکانیان با بیان اینکه از تحریم‌ها به عنوان فرصت استفاده می‌کنیم، افزود: البته مراقب هستیم موضوع تحریم ها باعث نشود مشکلاتی که ارتباطی به تحریم‌ها ندارد پنهان شود و تحت عنوان شرایط تحریمی، آن فرصت را از دست بدهیم.

 

تحریم‌ها این روزها بیش از پیش اقتصاد ایران را آزار می دهد. بخشی از علت آزار دهنده بودن تحریم‌ها به ساختارهای حاکم بر اقتصاد بین الملل و مناسبات اقتصاد خارجی ایران برمی‌گردد. اقتصاد ایران با وجود ظرفیت‌های غیرقابل انکار، اقتصاد تک محصولی و وابسته به نفت بوده و از سوی دیگر از عدم توازن در واردات و صادرات رنج می‌برد. با این حال تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران به ویژه اراده این کشور برای قطع صادرات نفت ایران در عین مشکلاتی که برای کشور ایجاد کرده زمینه اصلاح ساختارهای اقتصادی را هم فراهم کرده است و از این بابت در صورت مدیریت درست می‌توان از این تحریم‌ها به مثابه فرصت یاد کرد.

 

طی یکی دو سال اخیر ایران تلاش کرده تا از ظرفیت‌های موجود در منطقه بهره برداری بیشتری داشته باشد. همسایگی با ۱۵ کشور ‌و ظرفیت‌های داد و ستد با این کشورها امکان مقابله با تحریم‌ها را فراهم می‌سازد. استفاده از ارزهای دیجیتال و مبادلات با ارزهای ملی از دیگر  تجربیاتی است که می توان با بهره گیری از آنها از شرایط موجود عبور کرد. در این بین یکی از فرصت‌هایی که پیش روی اقتصاد ایران قرار دارد همسایگی با اتحادیه اقتصادی اوراسیاست.

 

براساس موافقت نامه موقت تجارت ترجیحی ایران و اوراسیا که از پنجم آبان ماه ۱۳۹۸ به مرحله اجرا درآمده است، کشورهای عضو این اتحادیه برای ۵۰۲ قلم کالای صادراتی ایران تعرفه ترجیحی برقرار کرده‌اند و ایران نیز متقابلا برای ۳۶۰ قلم کالای صادراتی اعضای اتحادیه تعرفه ترجیحی در نظر گرفته است.

 

پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا مزیت های ویژه ای دارد. ایران می تواند به پل ارتباطی برای اتصال به بازار با بیش از ۱۸۰ میلیون نفر و بازار بالقوه‌ای برای افزایش صادرات کشور تبدیل شود. همچنین تنها روسیه، یعنی بزرگ‌ترین کشور اتحادیه اوراسیا بازاری ۱۴۰ میلیون نفری پیش روی تجار ایرانی قرار می دهد. نکته قابل تامل اینکه تولید ناخالص داخلی منطقه در مجموع ۱.۹ هزار میلیارد دلار است که ۳.۲ درصد GDP جهان را تشکیل می‌دهد.

 

اگرچه هم اکنون تنها پنج کشور عضو این اتحادیه هستند، اما بیش از ۴۰ کشور و سازمان بین المللی از جمله چین، اندونزی، کره جنوبی، هند، مصر، صربستان و حتی برخی کشورهای حوزه آمریکای لاتین برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند.

 

این اتحادیه قابلیت تبدیل شدن به بازاری بزرگ و مطمئن برای کالاهای صادراتی ایران را دارد و می‌تواند نقش موثری در عبور ایران از تنگناهای اقتصادی ایفا کند. در شرایطی که ایران همچنان با تحریم‌های ظالمانه اقتصادی از سوی آمریکا و هم پیمانانش روبرو است، همکاری در حوزه انرژی با کشورهای منطقه اورآسیا برای ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهره برداری از فرصت اوراسیا با این حال نیازمند جدی گرفتن هشدارهایی است که اردکانیان روز شنبه این هفته به بخش‌های مختلف کشور داده است. اگر بنا باشد ذهنیت ها کماکان مانند گذشته باشد و در دستگاهی صرفا به منافع و شرایط سازمانی خود نگاه کند فرصت اورسیا هم از دست خواهد رفت؛ آن هم در شرایطی که اقتصاد ایران شدیدا نیازمند ارتباط جدی تر با اتحادیه‌هایی است که جزو اقمار آمریکا محسوب نمی‌شوند.

پامپئو در قزاقستان: نسبت به چین و روسیه هوشیار باشید!

وزیر امور خارجه آمریکا در سفرش به قزاقستان از مقامهای این کشور خواست نسبت به نفوذ و سرمایه‌گذاری از جانب روسیه و چین هوشیار باشند.

ادامه

اسیای مرکزی, امریکا, امریکای شمالی, جنگ سرد, جهان, چین, خبر, روسیه, سوریه, عراق, قزاقستان

حمایت نشست آستانه از یکپارگی سوریه و مخالفت باتشکیل مناطق خودمختار در این کشور

کشورهای ضامن صلح سوریه (ایران، روسیه و ترکیه) امروز (چهارشنبه) در پایان چهاردهمین نشست خود موسوم به روند “آستانه” در شهر نورسلطان پایتخت قزاقستان با صدور بیانیه ای بار دیگر از حاکمیت ملی و یکپارگی سوریه حمایت و مخالفت شدید خود را با تشکیل مناطق خودمختار در این کشور اعلام کردند.

ادامه

اسراییل, اسیای مرکزی, ایران, ترکیه, تروریسم, جهان, خاورمیانه, خبر, روسیه, سوریه, قزاقستان

تجارت ترجیحی ایران و اتحادیه اوراسیا از امروز روی ۸۶۲ کالا آغاز شد

تجارت ترتیبات ترجیحی ایران با اتحادیه اوراسیا از امروز ۵ آبان اجرایی می‌شود؛ این در حالی است که حجم تجارت ایران با این منطقه در حال حاضر ۲.۶ میلیارد دلار است.

ادامه

اسیای مرکزی, اقتصادی, اورآسیا, ایران, جهان, خبر, روسیه

۴۱.۷ میلیارد دلار حجم مبادله تجاری آسیای مرکزی و چین در سال ۲۰۱۸

رئیس کمیته دائمی شورای خلق چین گفت: در سال گذشته میلادی گردش مالی میان این کشور و کشورهای آسیای مرکزی با رشد ۱۵.۹ در صدی در حدود ۴۱.۷ میلیارد دلار بوده است.

ادامه

اسیای مرکزی, اقتصادی, تاجیکستان, جهان, چین, خبر, شرق آسیا