در جلسه ماه گذشته مجمع عمومی سازمان ملل، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، مسئولیت اشغال ۵۰ ساله کشورش به دست اسرائیل را برعهده انگلیس دانست.
به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه واشنگتن پست، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: بله ۱۰۰ سال از اعلامیه بالفور گذشته است؛ اعلامیهای که در آن انگلیس بدون هیچ اجازه یا حق یا مسئولیتی که از جانب کسی یا سازمانی به آن محول شده باشد، سرزمین فلسطین را به مردمان دیگری داد. این اعلامیه راه را برای سال نکبت، سلب مالکیت و بیخانمانی مردم فلسطین باز کرد.
سال نکبت اصطلاحی است که فلسطینیها به جنگ سال ۱۹۴۸ در سرزمینهای فلسطینمی اطلاق میکنند که در آن اراضی فلسطینی به اشغال اسرائیلیهای مهاجر در آمد.
وی سپس به نامهای اشاره کرد که در نوامبر سال ۱۹۱۷ از سوی وزیر خارجه وقت انگلیس، آرتور جیمز بالفور به والتر روتشیلد، رهبر جامعه یهودیان انگلیس فرستاده و در آن نوشته است، دولت انگلیس از “ساخت خانهای ملی برای یهودیان در فلسطین حمایت میکند.”
این اظهارات عباس مورد تمسخر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل قرار گرفت. نتانیاهو به تمسخر گفت: او برای گشایش پروندهای علیه انگلیس آن هم به خاطر اعلامیه سال ۱۹۱۷ آماده میشود. این اعلامیه تقریبا متعلق به ۱۰۰ سال پیش است. این سخنان نشان میدهد که عباس هنوز در گذشته مانده است.
وی ادامه داد: فلسطینیها ممکن است از ایران هم به دلیل اعلامیه کوروش که ۲۵۰۰ سال پیش به یهودیان اجازه داد معبد خود را در اوشلیم بازسازی کنیم، شکایت کنند. چرا اصلا فلسطینیها از حضرت ابراهیم (ع) برای خرید زمینهایی در حبرون، جایی که مادران و پدران ما یهودیان ۴۰۰۰ سال پیش در آن دفن شدهاند، شکایت نکنند!
جدای از این استهزا، طی این هفته نظرسنجی از سوی مرکز مطالعه و تحقیق دانشگاه ملی نابلس درباره رویکرد فلسطینیها نسبت به صلح و رهبری شان نشان داد که اکثر آنها با عباس موافقند.
در میان این سوالات که از ۱۳۶۲ فلسطینی ۱۸ سال به بالا در نوار غزه و کرانه باختری پرسیده شده، یک سوال آمده است که آیا “درخواست محمود عباس را برای پذیرش مسئولیت تاریخی، قانونی، سیاسی و اخلاقی نتایج اعلامیه بالفور توسط انگلیس و همچنین عذرخواهی از مردم فلسطین برای ایجاد یک فاجعه و انجام بیعدالتی علیه آنها تایید میکنید یا نه”.
۷۵ درصد پاسخ دهندگان این درخواست را تایید کردهاند. در سوال دیگری از آنها پرسیده شده آیا آنها انگلیس را مسئول فاجعه فلسطین میدانند که ۷۹ درصد مردم فلسطین این گزاره را نیز تایید کردهاند.
در این نظرسنجی همچنین از فلسطینیها درباره رویکردشان به صلح پرسیده شده است. در حالی که اکثر پاسخ دهندگان گفتهاند که از ابتکار عملهای متعدد بی المللی جهت صلح بین فلسطین و اسرائیل حمایت میکنند چه آن را فرانسه ارائه دهد چه روسیه، اکثریت آنها تاکید کردهاند که چندان به موفقیت این ابتکار عملها خوشبین نیستند.
در این نظرسنجی همچنین از شرکت کنندگان پرسیده شده آیا آیندهای برای توافق اسلو که میان فلسطین و اسرائیل به امضا رسیده میبینند؟ ۷۴ درصد پاسخ دهندگان گفتهاند که معتقدند حکومت فلسطین نباید به این توافق متعهد بماند چرا که طرف اسرائیلی به آن متعهد نبوده است.
در این نظرسنجی که بین روزهای سهشنبه تا یکشنبه گذشته صورت گرفته، همچنین به رویکردهای فلسطینیها در قبال انتخابات محلی در این کشور پرداخته شده که قرار بود در ماه نوامبر برگزار شود. فلسطینیها اکثرا حامی کمپین بایکوت تولیدات اسرائیلی و انتخابات احتمالی ریاست تشکیلات خودگردان و پارلمان هستند.