به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در دیدار شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین در پکن اظهار کرد: چین این حق را دارد که اقداماتی را در چارچوب مبارزه با تروریسم و افراطگرایی جهت حفظ امنیت ملی خود در پیش گیرد.
رئیس جمهوری چین در این دیدار روابط دو کشور را ستود و گفت: دو کشور همکاریهای بیشتری در زمینه مبارزه با تروریسم در خاورمیانه با یکدیگر خواهند داشت.
همچنین دو طرف در این دیدار توافقنامه نفتی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار را به امضا رساندند.
شی جینپینگ با اشاره به اقدامات ویژهای که عربستان به زعم او برای تقویت ثبات و امنیت داخلی خود انجام داده، گفت: چین با جدیت از تلاشهای عربستان در راستای توسعه اقتصاد خود و نیز اجرای اصلاحات اجتماعی حمایت میکند.
طبق گزارش خبرگزاری واس، دو طرف در این سفر ۳۵ توافقنامه اقتصادی به ارزش کلی بیش از ۲۸ میلیارد دلار به امضا رساندند که شامل توافقنامههایی در زمینههای حمل و نقل، انرژی، تجارت، سرمایهگذاری، مبارزه با جرائم سایبری، انرژیهای تجدیدپذیر و حمایت از حقوق مالکیت معنوی و نیز راهاندازی یک شرکت مشترک صنایع شیمیایی بود.
همچنین بن سلمان به همراه هان ژنگ، معاون نخست وزیر چین ریاست سومین نشست کمیته مشترک دو کشور را بر عهده داشت.
در این نشست به همکاریهای مشترک دو کشور و زمینههای هماهنگی در زمینههای سیاسی و امنیتی پرداخته شده و تقویت همکاریها در زمینههای تجارت، سرمایهگذاری، انرژی، فرهنگ و تکنولوژی بررسی شد و افقهای همکاریهای دو جانبه پکن و ریاض در چارچوب رویکرد ۲۰۳۰ عربستان و طرح چین بررسی شدند.
بن سلمان امید مسلمانان اویغور برای طرح مسالهشان در این سفر را ناکام گذاشته و به صورت ضمنی از اقدام پکن در سرکوب آنها حمایت کرد.
او در دیدار با هان ژنگ گفت: چین حق دارد اقدامات لازم برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی را جهت حمایت از امنیت ملی خود در پیش بگیرد، عربستان از چین در این زمینه حمایت کرده و به این اقدامات احترام میگذارد و آماده تقویت همکاریهای خود با چین است.
معاون نخست وزیر چین نیز در این دیدار به بن سلمان گفت: دو کشور باید همکاریهای خود در مبارزه با تروریسم، اجرای قانون و تبادل تجربیات در زمینه مبارزه با تروریسم را افزایش دهند.
مجله “نیوزویک” آمریکا نیز نوشت، ولیعهد عربستان در این سفر حمایت خود از سیاست چین در ایجاد پایگاههایی برای بازداشت مسلمانان اویغور در چین را ابراز داشت.
مسؤولانی از مسلمانان اویغور پیشتر از بن سلمان خواسته بودند مسؤولان پکن را جهت تغییر اقداماتشان علیه آنها در اقلیم شینگیانگ تحت فشار بگذارند.
نجاح العتیبی، تحلیلگر موسسه پژوهشی “الجزیره العربیه” در تحلیل این سفر به خبرگزاری فرانسه گفت: ریاض به ویژه در میان بحران مستمری که با آمریکا در پی پرونده خاشقجی دارد و نیز تلاشهای اتحادیه اروپا برای قرار دادن ریاض در لیست سیاه به اتهام پولشویی، این کشور به دنبال تقویت ائتلافهای خود در آسیا است.
همچنین شرکت آرامکو، بزرگترین شرکت نفتی عربستان اعلام کرد توافقنامهای در مورد طرح مشترکی با چین به ارزش بیش از ۱۰ میلیارد دلار با هدف تقویت و توسعه مجتمع پتروشیمی و پالایشگاهی با ظرفیت تولیدی ۳۰۰ هزار بشکه در روز در استان لیاونینگ در شمال شرق چین به امضا رسید.
پیشبینی میشود این طرح کار خود را از سال ۲۰۲۴ آغاز کرده و شرکت آرامکو نزدیک به ۷۰ درصد مواد اولیه آن را فراهم کند.
غلام سرور خان، وزیر نفت پاکستان درباره این توافقنامه گفت: توافقنامه برای ساخت پالایشگاهی در نزدیکی شهر جوادر پاکستان، عربستان را به شریک مهمی در گذرگاه اقتصادی مشترک پاکستان – چین تبدیل خواهد کرد.
همچنین خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان نیز گفت: این طرح و مشارکت با پاکستان در گذرگاه اقتصادی موجب تثبیت توسعه اقتصادی این کشور خواهد شد.
علاوه بر این سخنگوی وزارت خارجه چین نیز از آمادگی کشور خود برای ایجاد راهکاری بر اساس گفتوگویی سازنده با پاکستان و عربستان خبر داده و گفت: دستگاه دیپلماسی چین این گذرگاه را طرحی پیچیده دانسته و امکان مشارکت طرف سومی در آن را بعید میداند و اینکه حجم منافع در چنین پروژههایی با دیگر کشورها به شکل برابر از منافع متقابل است.
در این راستا بن سلمان نیز بر تاثیر همکاریهای اقتصادی دو کشور تاکید کرده و گفت: حجم معاملات تجاری دو کشور در سال گذشته ۳۲ درصد افزایش داشته است و البته در آینده فرصتهای بیشتری وجود دارد.
ایسنا