ارز بریکس؛ آغاز مسیری پرچالش برای مقابله با هژمونی دلار

ایده “ارز بریکس” عموما به یک ارز پیشنهادی برای گروه کشورهای بریکس اشاره دارد و فعلا فقط در حد یک ایده و یک سیستم پولی بالقوه در آینده است که برخی کارشناسان معتقدند درصورت تحقق این ایده و ایجاد ارز بریکس، موجب کاهش سلطه دلار آمریکا در تجارت و امور مالی بین‌المللی خواهد شد.

به گزارش CGTN : یک از اهداف اصلی کشورهای حوزه بریکس، دلارزدایی و استفاده از یک ارز مشترک بجای دلار در تبادلات تجاری میان کشورهای این گروه است. با توجه به میزان سطله دلار بر بسیاری از بازارهای جهانی، کاهش وابستگی به آن در بین کشورها حوزه بریکس قطعا کار آسانی نخواهد بود اما به هرحال، حرکت ها و تغییراتی برای کاهش میزان سلطه دلار در جهان شروع شده که یکی از مهم ترین آنها هم ایده تشکیل ارز بریکس است.

اما آیا همکاری ارزی بریکس می تواند خیلی زود دلار آمریکا را از همکاری های تجاری حذف کند و یا اینکه می تواند حاکمیت بلندمت دلار را کاهش دهد؟ پاسخ این است که اگر ارز بریکس در آینده تشکیل شود، ممکن است بتواند وابستگی بلندمدت همکاری میان کشورها بریکس به دلار را کاهش دهد. دلار در بیش از نیمی از تمام تجارت‌ها و ۸۰ درصد از تمام معاملات ارزی نقش دارد. در واقع هدف از همکاری ارزی بریکس، کاهش تدریجی وابستگی این گروه به دلار است، اما این کار ساده نخواهد بود و با چالش‌هایی مواجه خواهد بود.

ایده تشکیل ارز بریکس لزوما به مفهوم نامناسب بودن دلار به عنوان وسیله مبادله تجاری نیست، بلکه کشورهای حوزه بریکس به این دلیل به تشکیل پول واحد بریکس فکر می کنند چون واشنگتن از دلار به عنوان یک ابزار و سلاح برای به راه انداختن جنگ ها تجاری و اقتصادی استفاده می کند. آمریکا یک کشور سلطه جود و خودسر است و با سایر کشورها رفتار متقابل مبنی بر عدالت ندارد و استفاده ابزاری آمریکا از دلار باعث یک ناهنجاری در جهان شده است.

دلار صرفا یک اسکناس کاغذی بدون پشتوانه قوی است و تنها پشتوانه آن ، مقبولیت عمومی این ارز است، درصورتی که قبل از جنگ جهانی اول، زمانی که پوند استرلینگ انگلیس ارز جهانی شناخته می شد، این ارز توسط طلا پشتیبانی می شد و یک پشتوانه قوی و معتبر داشت.

این واقعیت که دلار همچنان در برابر سایر ارزها، قدرت معامله زیادی دارد، منعکس‌کننده این واقعیت است که به عنوان وسیله اصلی مبادله در سطح جهانی، دلار به راحتی قابل جایگزینی نیست. یکی از دلایل این حمایت ادامه‌دار از دلار، این است که تجارت نفت و سایر کالاها آنقدر بزرگ است که به ارزی به همان اندازه بزرگ نیاز دارد تا آن را در خود جای دهد. همچنین، نه اروپایی‌ها و نه ژاپنی‌ها، که تنها دو جایگزین ممکن هستند، مایل به پذیرش کسری خارجی یا تورمی که آمریکا به عنوان میزبان ارز جهانی متحمل می‌شود، نیستند.

آیا کدام ارز جهانی جایگزین دلار کاغذی خواهد شد؟ پاسخ این است: فعلا هیچ‌کدام. امروزه، طلا دومین دارایی ذخیره بزرگ برای بانک‌های مرکزی پس از دلار است. “راه‌اندازی بورس طلای شانگهای در سال ۲۰۰۲ از اهمیت استراتژیک بالایی هم برای طلا و هم برای سیستم پولی جهانی برخوردار بود”.

بسیاری از ناظران و کارشناسان معتقدند که ایجاد بورس طلای شانگهای در سال ۲۰۰۲ ، بازگشت طلا به سیستم پولی بین‌المللی است. اما در حالی که اهمیت طلا به عنوان دارایی ذخیره برای بسیاری از کشورها در حال افزایش است، به این معنی نیست که نقش دلار به عنوان وسیله مبادله یا واحد حساب جهانی در حال تغییر است.

بنابراین دلار فعلا همچنان دارایی غالب برای کشورها خواهد بود. واقعیت این است که جابجایی دلار با هر ارز دیگری از جمله ارز بالقوه بریکس، نیاز به تغییرات عمده در سیستم پولی بین‌المللی دارد، تغییراتی که مدتی است آغاز شده و در جریان است و یکی از مهم ترین این تغییرات، شگل گیری گروه کشورها بریکس، افزایش تعداد اعضای آن و تمایل این کشور ها به ایجاد یک ارز برای شکستن و کاهش سلطه دلار است.

برزیل تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا را تلافی می‌کند

خبرگزاری رویترز به‌نقل از بیانیه ساعات پیش دفتر رئیس‌جمهوری برزیل نوشت که این کشور در واکنش به وضع تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا بر واردات کالاهای برزیلی، دست به اقدام متقابل خواهد زد. به گزارش ایرنا، دفتر لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، ساعاتی پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین را ... برزیل تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا را تلافی می‌کند

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, آمریکای لاتین, اقتصادی, برزیل, بریکس, جنگ تجاری, جهان

دلیل وسواس «ترامپ» نسبت به گروه بریکس چیست؟

دلیل وسواس «ترامپ» نسبت به این گروه تاکید «بریکس» بر چندجانه‌گرایی و حرکت در مسیر ایجاد نظم چندجانبه بر خلاف رویکرد «دونالد ترامپ» برای احیا و تحمیل هژمونی غرب به رهبری آمریکا را می‌توان دلیلی بر تهدید دانستن گردهمایی این گروه غیرغربی به عنوان ائتلافی ضدغربی از سوی مقام‌های واشنگتن دانست. بریکس چیست؟ «هر کشوری ... دلیل وسواس «ترامپ» نسبت به گروه بریکس چیست؟

ادامه

آلمان, آمریکا, افریقای جنوبی, اقتصادی, امپریالیسم, برزیل, بریکس, تحلیل, جنگ سرد, جهان, روسیه, ٰژئوپلیتیک, سازمان ملل, شیلی, غرب, مکزیک, هژمونیسم

رئیس جمهور کوبا: سازمان ملل به شدت نیازمند اصلاحات گسترده است

میگل دیاز کانل رئیس جمهور کوبا در اظهاراتی با اشاره به اینکه بریکس نماد امید برای جهانی عاری از هرج و مرج است، تاکید کرد: سازمان ملل به شدت نیازمند اصلاحات گسترده‌ای است که کشورهای جنوب جهان از نیم قرن پیش خواهان آن بوده‌اند. به گزارش بامداد سه‌شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، میگل ... رئیس جمهور کوبا: سازمان ملل به شدت نیازمند اصلاحات گسترده است

ادامه

آمریکا, بریکس, تحریم, تحلیل, جهان, سازمان ملل, صلح, کوبا, همبستگی

تحولات منطقه در دیدار وزیر خارجه ایران با ولیعهد عربستان در جده بررسی شد + فیلم

تحولات منطقه در دیدار وزیر خارجه ایران با ولیعهد عربستان سعودی بررسی و بر اهمیت تقویت امنیت و ثبات در منطقه تاکید شد. به گزارش بامداد چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری عربستان سعودی (واس)، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران عصر سه شنبه در جده با «محمد بن سلمان آل سعود» ولیعهد عربستان ... تحولات منطقه در دیدار وزیر خارجه ایران با ولیعهد عربستان در جده بررسی شد + فیلم

ادامه

آمریکا, اسراییل, امنیت مشترک, ایران, بریکس, جهان, خاورمیانه, خبر, صلح, عربستان, فیلم