برخی منابع عربی فاش کردند که تماس وزارت خارجه آمریکا با رئیس جمهور تونس مانع بازداشت «راشد الغنوشی» رئیس پارلمان و رئیس حزب النهضه تونس شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، یک منبع عالیرتبه دیپلماتیک گفت که میانجیگری آمریکا مانع اجرای تصمیم «قیس سعیّد» رئیس جمهور تونس برای بازداشت «راشد الغنوشی» رئیس پارلمان و رئیس حزب اسلامگرای النهضه در جریان حوادث اخیر این کشور شد.
این منبع گفت که قیس سعیّد شخصا دستور بازداشت الغنوشی در شب ۲۵ جولای ۲۰۲۱ (۳ مرداد) را صادر کرده بود و خودروهای امنیتی و تیم ویژه مقابل مقر حزب النهضه واقع در مرکز پایتخت مستقر شده بودند تا فرمان رئیس جمهور را اجرا کنند اما تماس فوری وزارت خارجه آمریکا با کاخ ریاست جمهوری قرطاج باعث شد که سعیّد از بازداشت الغنوشی صرفنظر کند.
طبق گزارش وبگاه «وطن»، این منبع که خواست نامش فاش نشود، الغنوشی در صدر فهرست بازداشتهای یکشنبه شب ۲۵ جولای بود تا به این ترتیب از هر گونه تلاش برای مقابله با «کودتا» در تونس جلوگیری شود چرا که الغنوشی از روابط بینالمللی گسترده برخوردار و قادر است دهها هزار نفر از هواداران خود را برای تظاهرات به خیابان فرابخواند.
اخیرا رئیس جمهور تونس طی فرمانی، «هشام المشیشی» نخستوزیر این کشور را برکنار و علاوه بر تعلیق فعالیت پارلمان، مصونیت پارلمانی همه نمایندگان را لغو کرد، امری که باعث اعتراضاتی در چندین شهر این کشور شد.
۱۲ مسئول تونسی ممنوع السفر شدند
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز عربی، محسن الدالی، سخنگوی دستگاه قضایی تونس اظهار کرد: یک قاضی برای ۱۲ تن از مسؤولان کشور از جمله وزیر سابق صنعت و یک نماینده پارلمان را به دلیل اینکه در پرونده استخراج و انتقال فسفات متهم به فساد هستند، حکم ممنوع السفری صادر کرد.
الدالی گفت: از جمله کسانی که ممنوع السفر شدند، مدیران عامل شرکت فسفات “قفصه” و تاجر ناظر بر انتقال فسفات هستند.
قیس سعید، رئیس جمهور تونس که پیشتر نخست وزیر را برکنار کرده و فعالیت پارلمان را به حالت تعلیق درآورده بود، گفت: کسانی که در پروندههای فساد در حوزه فسفات دست دارند، محاکمه شوند و هیچ کسی نباید از قانون فرار کند.
سعید برخی نمایندگان پارلمان و تاجران با نفوذ را به تحریک به اعتراضات و مسدود کردن ریل راهآهن برای انتقال فسفات با ناوگان کامیونهای خود متهم کرد.
شرکت دولتی فسفات قفصه هفته گذشته برای اولین بار در سال جاری میلادی که مسیرهای راهآهن در پی اعتراضاتی مسدود شده بودند، کانتینرهای حاوی فسفات را با قطار جابهجا کرد.
تولید فسفات تونس که در سال ۲۰۱۰ میلادی ۸.۲ میلیون تن بود، در سال گذشته میلادی به ۳.۱ میلیون تن کاهش یافت.