اتحادیه آفریقا امروز (شنبه) نگرانی عمیق خود را نسبت به اوضاع در چاد ابراز کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از صدی البلد، اتحادیه آفریقا امروز در بیانیهای با ابراز نگرانی عمیق خود نسبت به اوضاع در چاد، نسبت به خطر اوضاع در این کشور در پی کشته شدن رئیس جمهور آن هشدار داد.
اتحادیه آفریقا در بیانیه خود اعلام کرد که برای تشکیل یک هیئت عالیرتبه حقیقتیاب در چاد تلاش میکند.
اتحادیه آفریقا خواهان یک گفتگوی ملی جامع در این کشور شد.
خشونتها در چاد باعث نگرانی کشورهای غربی شده است؛ چراکه آنها رئیسجمهور کشته شده این کشور را همپیمان علیه گروههای تندرو به حساب میآوردند.
به گزارش ایسنا، فرانسه هرگز از چاد و پس از آنکه این کشور در ۱۹۶۰ استقلال یافت از این کشور خارج نشد. بجایش، نیروهای فرانسوی همیشه تلاش کردهاند تا حضور خود را در این منطقه که شش برابر انگلیس است، حفظ کنند و از آن به عنوان پایگاهی برای عملیات خود در سراسر منطقه فرانکوفن (فرانسوی زبان) استفاده میکنند.
پاریس همواره از مستبدان چادی یکی پس از دیگری حمایت کرده و چشمش را به روی پارتی بازی قبیلهای، فساد و نقضهای گسترده حقوق بشری در این کشور که باعث شده تا ۱۵ میلیون سکنه چاد فقیرترین مردم روی این کره خاکی باشند، بسته است.
از ۱۹۹۰، دبی بهترین دیکتاتور فرانسه در آفریقا، یک مستبد با یک ارتش کاملا مجهز و حرفهای برای ایجاد تعادل در استراتژی امنیت منطقهای پاریس بوده است.
“جلال هرشویی”، یکی از محققان ارشد در ابتکار عمل جهانی علیه جرایم سازمان یافته فراملی میگوید: مسئولیت اعظم مرگ دبی بر گردن ژنرالهایش است. چندین روز تمامی جهان میدانست که جبهه تغییر و توافق در چاد دارد به سمت پایتخت چاد پیشروی میکند. اما ژنرالهای دبی اصلا به فکر بسیج نیروهای زمینی نبودند. در مورد رئیس جمهور دوگانگی و عدم انسجام وجود داشت. بدون توجه به اینکه چه کسی او را کشته، ژنرالهایش در مرگ او سهیم هستند.
پس از مرگ دبی، پسر ۳۷ سالهاش “محمد ادریس دبی ایتنو” که یک ژنرال چهار ستاره است، کنترل اوضاع را پیش از برگزاری شورای نظامی به دست گرفته است.
شورای نظامی مدعی است که انتخابات پس از ۱۸ ماه باید برگزار شود و بعضیها تردید دارند که چه کسی پیروز میشود.
اگرچه این قدرت گیری کاملا در تضاد با قانون اساسی چاد است که میگوید رئیس مجلس شورای ملی باید کشور را در صورت مرگ رئیس جمهور اداره کند، اما مسالهای تعجب آور نیست.
با وجود مخالفتهای زیاد از سوی گروههای جامعه مدنی چاد، کاخ الیزه از پسر دبی حمایت کرده است.
ماکرون روز جمعه و در مراسم تدفین دبی گفت: ما اجازه نمیدهیم چه امروز و چه در آینده کسی ثبات و یکپارچگی قلمروی چاد را زیر سوال ببرد یا تهدید کند.
منتقدان میگویند، این اقدام از سوی دولت فرانسه نشان دهنده معیارهای دوگانه این کشور در قبال دموکراسی در مواجهه با مستعمرات سابقش در آفریقاست. وقتی که یک خونتای نظامی رئیس جمهوری مالی را در ۲۰۲۰ سرنگون کرد، فرانسه خواستار بازگشت به نظم قانون اساسی در این کشور شده بود.
“وولفرام لاچر”، محقق لیبیایی در موسسه آلمانی امور امنیتی و بینالملل میگوید: کل استدلالی که فرانسویها در طول چند سال گذشته همیشه در مورد اینکه چرا آنها از حفتر حمایت کردهاند، این است که او میتواند منطقه را به ثبات برساند. اما حالا متحد اصلی آنها در منطقه ساحل مرده است.»