اندیشه و آرمان‌های جنبش دوم بهمن همچنان زنده‌اند!

از دوم بهمن‌ماه سال ۱۳۲۴، روزی که رفیق زنده‌یاد “قاضی محمد”، پیشوای محبوب خلق کُرد و حزب دمکرات کردستان، در اجتماع باشکوه هزاران تن از مردم مهاباد و شهرها و روستاهای اطراف در میدان “چوارچرا” (چهار چراغ) این شهر، تأسیس حکومت خودمختار کُردستان را اعلام کرد هفتادوهشت سال می‌گذرد. حکومت ملی و دمکراتیک کُردستان، دستاورد ... اندیشه و آرمان‌های جنبش دوم بهمن همچنان زنده‌اند!

ادامه

آزادی, اروپا, استبداد, استثمار, اقتصادی, امپریالیسم, ایران, تاریخ, ترکیه, جهان, سوریه, سوسیالیسم, سیاسی, عراق, فاشیسم, فرهنگ, کارگران, یادنامه

استاد میرشمس‌الدین ادیب سلطانی درگذشت!

وقتی کتاب «مسئله‌ی چپ و آینده‌ آن»اش را به‌زبان انگلیسی منتشر کرد چندین نسخه از کتاب را به‌من داد و خواست به‌هرکه می‌دانم علاقه‌‌مند است هدیه کنم. به‌گمانم حوالی سال ۷۶ بود که دوستم پرویز بابایی کتابی از تئودور اوی‌زرمان (مترجم «سنجش خرد ناب» از ایمانوئل کانت به‌زبان روسی) را ترجمه می‌کرد با عنوان «مسائل ... استاد میرشمس‌الدین ادیب سلطانی درگذشت!

ادامه

انگلیس, ایران, جهان, روسیه, سوسیالیسم, سیاسی, فرانسه, فرهنگ, فلسفه, یادنامه

بیانیه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲)

سندیکای کارگران شرکت ‌واحد بیانیه اول ماه مه ۱۴۰۲ را در حالی انتشار میدهد که سه تن از اعضای قدیمی و شناخته شده سندیکا، رضا شهابی، داود رضوی و حسن سعیدی، کماکان در زندان هستند و همچنین تعدادی از اعضای حق طلب سندیکا و دیگر فعالین‌کارگری در روز گذشته توسط نیروهای امنیتی به صورت تلفنی ... بیانیه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و‌ حومه به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲)

ادامه

آمریکا, اجتماعی, استبداد, استعمار, افغانستان, اقتصادی, ایران, بازنشستگان, برابری اجتماعی, پناهجویی, تبعیض جنسیتی, زنان, سرمایه‌داری, عدالت اجتماعی, فرهنگ, فقر, کارگری, معلمان, همبستگی

یک ارزیابی فشرده: وظایف و جایگاه جنبش کارگری و سندیکایی در مبارزه علیه دیکتاتوری حاکم

برای گذار از دیکتاتوری و تغییر توازن قوا به‌زیان ارتجاع و امپریالیسم حضور سازمان‌یافتهٔ طبقه کارگر و زحمتکشان پراهمیت است! روز جهانی کارگر درحالی فرامی‌رسد که طبقه کارگر و زحمتکشان میهن ما درگیر مبارزه‌ای جدی برای تأمین حقوق و منافع صنفی – رفاهی و سیاسی خود هستند. این مبارزه در بطن اعتراض‌های همگانی علیه دیکتاتوری ... یک ارزیابی فشرده: وظایف و جایگاه جنبش کارگری و سندیکایی در مبارزه علیه دیکتاتوری حاکم

ادامه

آزادی, اجتماعی, اختلاف طبقاتی, استبداد, اقتصادی, امپریالیسم, ایران, حقوق بشر, سرمایه‌داری, فرهنگ, کارگری, مقاله, نئولیبرالیسم

مبارزهٔ قهرمانانهٔ زنان برضد ارتجاع و تاریک‌اندیشی

مقاومت و پیکار دلیرانه زنان علیه حجاب اجباری ریشه در فرهنگ ملی داشته، در این مقطع زمانی این مبارزهٔ ستایش‌برانگیز تداوم پیکار مردمی برضد دیکتاتوری حاکم است. خواست لغو حجاب اجباری یکی از مطالبه‌های اصلی جنبش مردمی برای نیل به استقلال ملی، تامین آزادی و حقوق دموکراتیک فردی و اجتماعی و برقراری عدالت اجتماعی به‌شمار ... مبارزهٔ قهرمانانهٔ زنان برضد ارتجاع و تاریک‌اندیشی

ادامه

آزادی, اجتماعی, استبداد, ایران, برابری اجتماعی, جهان, حقوق بشر, زنان, عدالت اجتماعی, کارگری, مقاله

فرهادی با “فروشنده” دومین اسکار ایران را به ارمغان آورد!

اسکار بهترین فیلم خارجی به فیلم “فروشنده” اصغر فرهادی رسید. انوشه انصاری به نمایندگی از او جایزه را دریافت کرد و پیام او را خواند.

 

اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی‌ زبان به فیلم فروشنده، اثر اصغر فرهادی رسید. این دومین باری است که آقای فرهادی اسکار بهترین فیلم خارجی را به دست آورده، با این تفاوت که این بار او در اعتراض به سیاست‌های بیگانه‌ستیزانه دولت نوظهور آمریکا و منع ورود شهروندان ایران و شش کشور عمدتا مسلمان دیگر به این کشور، در این مراسم غایب بود.

 
انوشه انصاری و فیروز نادری، دو ایرانی سرشناس در حوزه فضا، به نیابت از آقای فرهادی در این مراسم شرکت کردند. انوشه انصاری پس از دریافت جایزه، پیام اصغر فرهادی را خواند: «غیبت من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگری است که با این حکم غیرانسانی از ورود به آمریکا منع شده‌اند.» پیام آقای فرهادی با استقبال چشمگیر مخاطبان همراه بود.

 
اصغر فرهادی پیش‌تر با فیلم‌های “گذشته” و “درباره الی” و “جدایی نادر از سیمین” هم به عنوان نماینده ایران به اسکار معرفی شده بود و در سال ۹۰ با فیلم “جدایی نادر از سیمین” اولین اسکار تاریخ سینمای ایران را به ارمغان آورد.

 
فرهادی ساعاتی پیش از برگزاری مراسم اسکار، در پیامی ویدئویی از تهران خطاب به ساکنان لندن که به ابتکار صادق خان، شهردار لندن، برای تماشای فیلم فروشنده به میدان ترافالگار این شهر رفته بودند، گفت بی‌نهایت خوشحال است که واکنش‌ها به حکم ترامپ، جنبشی پویا به راه‌انداخته است. در این پیام آمده است: «امیدوارم این همبستگی ادامه و گسترش یابد چون درون آن قدرتی برای مقابله با فاشیسم نهفته است که می‌تواند در برابر افراط‌گرایی به پیروزی برسد و در همه‌جای جهان به قدرت‌های سیاسی نه بگوید.»

 
اصغر فرهادی همچنین گفت: «ما همه شهروندان جهانیم و من همه تلاشم را به کار می‌بندم تا از این اتحاد پدیدآمده حراست کنم و گسترشش دهم.»

 

واکنش‌ها به موفقیت اصغر فرهادی در کسب دومین جایزه اسکار

فرهادی در پیام خود از جمله گفته است: «افتخار بزرگی‌ست که برای دومین بار این جایزه با ارزش را دریافت می‌کنم. از اعضای آکادمی، گروهم در ایران، تهیه‌کننده‌ام “الکساندر ماله‌گی” و پخش‌کنندگانم “کوهن مدیا” و “آمازون” تشکر می‌کنم. همچنین سپاسگزارم از همبستگی دیگر کاندیداهای بهترین فیلم خارجی. متاسفم که امشب در کنار شما نیستم، من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگر که با قانون غیرانسانی منع ورود مهاجران مورد بی‌احترامی واقع شدند به آمریکا نیامدم».

 

 

در بخش دیگری از پیام فرهادی آمده: «تقسیم‌بندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی، باعث ترس می‌شود، ترسی که توجیهی‌ست دروغین برای خشونت‌ها و جنگ‌ها. جنگ‌هایی که مانع بزرگی بوده‌اند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شده‌اند.»

 
به گفته‌ی اصغر فرهادی: «سینماگران می‌توانند با چرخش دوربین‌هایشان به مشترکات انسانی، کلیشه‌هایی که از ملیت‌ها و ادیان مختلف ساخته شده است را بشکنند و زمینه‌همدردی و به دنبال آن همبستگی مردمان جهان را فراهم کنند. همدردی چیزی‌ست که ما امروز بیشتر از هر زمان به آن نیازمندیم.»
یادی از عباس کیارستمی

 
در جریان برگزاری هشتاد و نهمین دوره‌ی جوایز سینمایی اسکار، در ویدیویی که درباره‌ی یادبودها منتشر شد، از عباس کیارستمی کارگردان پرآوازه و فقید ایرانی نیز تصویری دیده شد.
عباس کیارستمی مدت کوتاهی پیش از درگذشت در تیرماه سال گذشته، برای عضویت در شاخه‌ی کارگردانی آکادمی اسکار دعوت شده بود.
اصغر فرهادی حالا در کنار نام‌های بزرگی نظیر فدریکو فلینی، اینگمار برگمن و ویتوریو دسیکا، یکی از چهار کارگردانی است که بیش از یک بار اسکار بهترین فیلم خارجی را به دست آورده است.

 

هشتاد و نهمین مراسم اسکار، بزرگ‌ترین شب هالیوود، عصر یک‌شنبه (۸ اسفند، ۲۶ فوریه) در لس‌آنجلس برگزار شد. همان‌طور که انتظار می‌رفت بازتاب گذار عجیب سیاسی در آمریکا در این مراسم پررنگ بود و هالیوود تلاش کرد تا همبستگی خود را علیه آنچه «سیاست‌های تفرقه‌افکنانه» دونالد ترامپ خوانده شد، نشان دهد.

 
جیمی کیمل، کمدین معروف آمریکایی اجرای مراسم اسکار ۲۰۱۷ را بر عهده داشت. او در آغاز مراسم گفت:‌ «این مراسم دارد هم‌زمان در آمریکا و ۲۲۵ کشور جهان که حالا از آمریکا متنفرند پخش می‌شود.»

 
جیمی کیمل حمله دونالد ترامپ به رسانه‌ها و متهم کردن آنها به انتشار اخبار جعلی را هم بارها به طنز کشید و با گذشت دو ساعت از آغاز مراسم، گفت نگران است که چرا رئیس‌جمهور آمریکا تا این لحظه توییتی در مذمت اسکار نکرده است.

 
لالالند همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد برنده بزرگ اسکار ۲۰۱۷ بود؛ فیلمی موزیکال در ستایش هالیوود که در ۱۴ بخش نامزد شده بود و در نهایت توانست شش اسکار را از آن خود کند، از جمله برای بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر زن، بهترین تصویربرداری و بهترین موسیقی اریجینال.

گردشی در “باغ دلگشای شعر” سایه

۶ اسفند سالروز تولد هوشنگ ابتهاج است. عمری دراز و پربار به سایه فرصت داد که در آفاق شعری گوناگون دست به آفرینش بزند و در اسلوب‌های گوناگون آثاری ماندگار به جای بگذارد، از قالب‌های کهن تا دستگاه نوین عروض نیمایی.   شعر سایه را، هم شعرشناسان و هم شعردوستان، بیشتر بر پایه‌ی درونمایه و ... گردشی در “باغ دلگشای شعر” سایه

ادامه

ایران, فرهنگ, یادنامه

از خبر سلامتی محمدرضا شجریان تا همکاری همایون با ارکستر ملی

همایون شجریان و سهراب پورناظری در نشستی به بهانه رونمایی از آلبوم تصویری «خداوندان اسرار» علاوه بر توضیح درباره ساخت این آلبوم، درباره مجوز گرفتن محمدرضا شجریان و جذب نسل امروز به موسیقی سخن گفتند.   در ابتدای مراسم رونمایی و نشست خبری آلبوم تصویری «خداوندان اسرار» که با حضور همایون شجریان (خواننده) و سهراب ... از خبر سلامتی محمدرضا شجریان تا همکاری همایون با ارکستر ملی

ادامه

ایران, فرهنگ, مصاحبه و گفتگو

آرزوی سلامتی برای محمدرضا شجریان در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر

پخش صدای همایون شجریان در مراسم اختتامیه سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر فرصتی شد تا مجری این برنامه برای محمدرضا شجریان آرزوی سلامتی کند.   در بخشی از مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر که پنجشنبه شب بیست و یکم بهمن ماه در برج میلاد برگزار شد کلیپی با صدای همایون شجریان پحش شد.   ... آرزوی سلامتی برای محمدرضا شجریان در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر

ادامه

ایران, خبر, فرهنگ

وداع با رکن‌الدین خسروی در روز بارانی / نوای «آی آدم‌ها» در تالار وحدت پیچید

مراسم تشییع پیکر رکن الدین خسروی از اساتید و کارگردانان باسابقه تئاتر صبح بارانی جمعه هشتم بهمن ماه برگزار شد.   جمعی از هنرمندان و شاگردان زنده یاد خسروی در مراسم آخرین وداع او را همراهی کردند. این مراسم به دلیل بارش باران در فضای لابی تالار وحدت برگزار شد.   مجری این مراسم الهام ... وداع با رکن‌الدین خسروی در روز بارانی / نوای «آی آدم‌ها» در تالار وحدت پیچید

ادامه

اخبار فرهنگی, ایران, یادنامه