آنکارا پیشتر در اقدامی دیگر ضمن هماهنگی با مسکو، حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای نظامی روسیه اعزامی به سوریه بسته اعلام کرد.
یه گزارش العربیه؛ ترکیه ضمن تاکید بر پایبندی به کنوانسیون «مونترو» اعلام کرد کشتیهای جنگی اجازه عبور از تنگه بسفر و داردانل به آبهای دریای سیاه را ندارند.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، دوشنبه ۲۵ آوریل، اعلام کرد که آنکارا به دنبال اجتناب از بروز «سوءتفاهمهایی» است که ممکن است توسط همپیمانان ترکیه در ناتو، در این منطقه ایجاد شود.
او با بیان این که ورود نیروهای ناتو به دریای سیاه، «حساسیت بیشتری ایجاد خواهد کرد»، تاکید کرد که آنکارا برای حفظ ثبات در این منطقه، پیشنهادهایی دارد.
هشدار درباره انتشار اطلاعات نادرست
وزیر خارجه ترکیه همچنین در مصاحبهای با روزنامه «حریت» که دوشنبه ۲۵ آوریل، منتشر شد، از کشورها خواست، واکنش نشان ندهند و تاکید کرد که انتشار اطلاعات نادرست، میتواند به بروز سوءتفاهم منجر شود.
آکار در پاسخ به این پرسش که آیا ناوهای جنگی کشورهایی خارج از حاشیه دریای سیاه، هماکنون در این آبها حضور دارند یا نه، خاطرنشان کرد: «آنکارا در تلاش است تا اصل مالکیت حوزه منطقهای و حقوق مربوطه کشورهای ساحلی، نقض نشود.»
او همچنین تاکید کرد که خدشهدار کردن موازنهها، میتواند رویدادها را از کنترل خارج کند.
توافق مونترو؛ مانع عبور ناوهای جنگی روسیه
با گسترش دامنه تهدیدها در شرق اروپا، ترکیه برای کاستن از تنشها تلاش میکند از طریق کنوانسیون مونترو، مانع از ورود ناوهای جنگی به دریای سیاه شود.
تاریخچه این توافق به سال ۱۹۳۶ باز میگردد، زمانی که ترکیه به همراه اتحاد جماهیر شوروی سابق، بریتانیا و شش کشور دیگر، یکی از طرفهای اصلی آن بود.
بر اساس این توافق، آنکارا دسترسی به دریای سیاه را در کنترل خود دارد، به شکلی که آزادی دریانوردی کشتیهای تجاری را در زمان صلح تضمین کند. ترکیه همچنین از حق جلوگیری از عبور کشتیهای جنگی از تنگههای بسفر و داردانل در صورت وقوع درگیری، بهویژه اگر این کشور در معرض تهدید باشد یا این کشتیها در حال بازگشت به پایگاههای خود بودند، برخوردار است.
بدین ترتیب روسیه نخواهد توانست به راحتی، زیان خود را پس از غرق شدن رزمناو «مسکوا» در چند روز پیش، جبران کند، زیرا دو کشتی دیگر از همین رسته، به نامهای «مارشال اوستینوف» و «واریاگ» به ترتیب در ناوگان شمالی و ناوگان اقیانوس آرام، مشغول به خدمت هستند.
لذا با توجه به این که ترکیه، تردد در دریای سیاه را کنترل میکند، به این دو کشتی، در زمان جنگ اجازه عبور از تنگه بسفر را نخواهد داد.
در اقدامی دیگر ترکیه ضمن هماهنگی با مسکو، حریم هوایی خود را نیز به روی هواپیماهای نظامی روسیه اعزامی به سوریه بسته اعلام کرد.