در آستانه آغاز «اجلاس داووس»، بورگه بِرندِه رئیس مجمع جهانی اقتصاد خواستار «پیمان جهانی» برای مقابله با چالشهای مشترک شد.
رئیس مجمع جهانی اقتصاد در مصاحبه تلفنی با الشرق الاوسط، نسبت به وضعیت «گسست» جهانی و رشد فزاینده اختلافات اقتصادی، اقلیمی و اجتماعی بین کشورها هشدار داد.
وی همچنین با اشاره به برجستهترین محورها و اهداف «دستور کار داووس» گفت که نتایج آن زمینه را برای اجلاس فوقالعاده در سنگاپور در ماه مه فراهم میکند.
علاوه بر این، بِرندِه امیدوار است که دولت جدید آمریکا نشانههایی از تعهد خود به چند جانبه گرایی و اقدامات مشترک بینالمللی را به جهان مخابره کند.
وی بر اهمیت بازگشت سطح تولید جهانی نفت خام به آنچه قبل از همهگیری وجود داشت تأکید کرد و گفت که رشد باید پایدارتر و فراگیرتر باشد.
بِرندِه همچنین به اهتمام گسترده مدیران عامل و رهبران تجاری به فرصتهای سرمایهگذاری سعودی ارائه شده توسط شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در یک جلسه گفتگوی استراتژیک اشاره کرد.
مهمترین بخشهای این مصاحبه را میخوانید:
– اعتمادسازی دوباره
با سازماندهی دیجیتالی «دستور کار داووس» در سال جاری، مجمع جهانی اقتصاد قصد دارد اعتماد را بازسازی کند، «زیرا اعتماد اساس پیشرفت است».
بورگه در مورد «عدم همکاری رهبران و ادامه وضعیت گسیختگی که جهان شاهد آن است» هشدار داد و گفت که این امر منجر به روبرو شدن با مشکلات در یافتن راه حل برای تغییرات اقلیمی، مبارزه با اپیدمی و همچنین تضمین استمرار بهبود اقتصادی شدهاست.
بورگه ابراز امیدواری کرد که دولت جدید ایالات متحده با تجدید تعهد خود به همکاری بینالمللی، نشانه ای قوی از تعهد به چندجانبه گرایی مخابره کند.
وی توضیح داد: «پیوستن مجدد ایالات متحده به توافقنامه پاریس و همچنین سازمان بهداشت جهانی، سیگنال روشنی مبنی بر وابستگی بزرگترین اقتصاد جهان به سازمانهای بینالمللی و توافقات چندجانبه به عنوان مبنای همکاری ارسال خواهد کرد».
وی ابراز امیدواری کرد که این امر برخی از «انگیزهها» را در موارد دیگر به خصوص هیئت تجدیدنظر سازمان تجارت جهانی که به دلیل عدم تعیین قضات خود از کار افتادهاست، از بین ببرد.
– فراخوان برای پیمانی جهانی
علیرغم تأکید دولت جدید ایالات متحده بر اهمیت اقدام مشترک و تقویت نقش سازمانهای بینالمللی، رئیس مجمع جهانی اقتصاد در خوشبینی در این باره محتاط است. او با اشاره به ادامه اختلافات بین اقتصادهای بزرگ گفت: «من فکر نمیکنم که ما از این بحران عبور کردهایم. شکی نیست که شاهد تشدید رقابت بین اقتصادهای بزرگ خواهیم بود. من فکر میکنم که در برخی زمینهها نیز میتوانیم اختلافات واضحی را شاهد باشیم، از طرف دیگر، اراده مشخص طرفین مختلف برای یافتن راه حلهای مشترک نیز وجود دارد».
بورگه از بحران سلامت پیش روی جهان به عنوان نمونه ای از زمینههای همکاری بینالمللی یاد کرد و توضیح داد، «ما میدانیم که Covid-19 مرزها را به رسمیت نمیشناسد، و اگر در جایی منتشر شود، به همه جا سرایت یافتهاست. ما همچنین میدانیم که تغییر اقلیم مرزها را به رسمیت نمیشناسد؛ بنابراین، ما به یک پیمان جهانی مقابله با چالشها احتیاج داریم».
وی افزود که راه بازگشت اقتصاد به مسیر درست و بازگرداندن سطح تولید جهانی نفت خام به آنچه قبل از همه گیر بود، «از راه سرمایهگذاری در کشورهای یکدیگر و سرمایهگذاری مستقیم خارجی میگذرد، که در سال گذشته بهطور چشمگیری کاهش یافتهاست».
وی افزود: «ما همچنین میدانیم که زنجیره ارزش جهانی و تجارت در تلاشند تا به سطح قبل از دوره کرونا برگردند».
او بر لزوم حمایت از مبادلات تجاری جهانی تأکید کرد و گف: «این مبادلات در طی سه دهه گذشته موتور محرکه رشدی بود که باعث شد میلیونها نفر از فقر شدید خارج شوند».
– سطوح بالای فقر شدید
در این زمینه، رئیس مجمع جهانی اقتصاد هشدار داد که برای اولین بار در دو دهه گذشته، جهان شاهد افزایش سطح فقر شدید در جهان است، نه کاهش.
وی با اشاره به اینکه تأثیر همهگیری در کشورهای فقیر و در حال توسعه و همچنین کشورهای در حال ظهور بسیار شدید بود، گفت: «حقیقت این است که در یک سال و نیم گذشته، نزدیک به صد میلیون نفر در گروه فقر شدید قرار گرفتهاند».
– نشست «سرنوشتساز» سعودی
رئیس مجمع جهانی اقتصاد دربارهٔ جلسه استثنایی با موضوعٔ خاورمیانه و انقلاب چهارم صنعتی که قرار بود در بهار سال ۲۰۲۰ در ریاض پایتخت سعودی برگزار شود، اما به دلیل همهگیریها به تعویق افتاد، گفت که این جلسه با «اهتمام گسترده» و استقبال روبرو شدهاست.
بورگه گفت: «استقبال گستردهای از این جلسه مهم و سرنوشتساز در پادشاهی سعودی صورت گرفت، بنابراین، ما تصمیم گرفتیم که حداقل در حال حاضر، فرصتی به مدیران اجرایی حاضر در این جلسه، فراهم کنیم تا به صورت مجازی با ولیعهد سعودی در چارچوب جلسه گفتگوی استراتژیک در ۱۴ ژانویه دیدار کنند».
وی ادامه داد: «پیگیری کلیه سوالات مدیران عامل از تنوع بخشیدن به منابع انرژی گرفته تا اصلاحات با هدف توانمندسازی زنان و فرصتهای سرمایهگذاری در دسترس خارجیها جالب توجه بود».