بیش از هزاروصد نفر از کارگران شرکت واگن پارس اراک۱ برای چندمین بار در نیمه اول شهریورماه دست از کار کشیدند. این حرکتهای اعتراضی که در طی آن تولید کارخانه متوقف شد، از روز ۴ مردادماه ۱۴۰۳ با تجمع اعتراضیای مسالمتآمیز در محوطه کارخانه آغاز گشت. اعتراضها در پی از ورود چند نفر از کارگران ... درود آتشین به کارگران کارخانه واگن پارس
تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان
جوانان «چوار» به استخدام غیربومیها و روند بیکاری کارگران بومی شاغل در صنایع نفت و گاز شهرستان اعتراض دارند. به گزارش خبرنگار ایلنا، برخی جوانان بومی در شهرستان چوار در استان ایلام میگویند علیرغم وجود چندین پالایشگاه و پتروشیمی و شهرکهای صنعتی در این منطقه، ما اکثراً بیکار هستیم و بعضی کارگرانی که در این ... تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان
حذف پیمانکاران از اتلاف ثروتهای ملی جلوگیری میکند/ مافیای آنها، برنده میدان!
رئیس انجمن صنفی پالایشگاه چهارم پارس جنوبی گفت: حذف پیمانکاران به هیچ وجه بار مالی ندارد؛ این ایراد اصلاً وارد نیست. به گزارش خبرنگار ایلنا، «طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت» برای بار سوم به سد ایرادات نهادهای نظارتی برخورد کرد؛ اینبار هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، طرح را مغایر با سیاستها کلی و ... حذف پیمانکاران از اتلاف ثروتهای ملی جلوگیری میکند/ مافیای آنها، برنده میدان!
تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم
دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ این کارگران، خواستار پرداخت ۵ ماه حقوق معوقه و سایر مطالبات مرتبط خود هستند. گذران زندگی با این حقوقها، فلاکت است و معوقه شدن آن مرگ تدریجی است. پیمانکاران واسطه ای بین شهرداری و کارگران برای غارت دستمزد ناچیز آنان هستند. بخش مهمی از دسترنج کارگران نصیب پیمانکاران میشود. اغلب زدوبندهای ... تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم
حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران آمار مصدومان و متوفیان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ را اعلام کرد. «مهدی فروزش» مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره آمار مصدومان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ گفت: در سال گذشته در مجموع ۳۰۳۸ نفر در استان تهران دچار حوادث ناشی ... حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است
کارگران «زغال سنگ کرمان» رنجِ خصوصیسازی را نمیخواهند
این روزها، اعتراضات ۳۰۶۴ کارگر «شرکت زغال سنگ کرمان» صدر اخبار را از «کرونا» گرفتهاند. افرادی که پیگیر اخبار ویروس هستند با تعجب میپرسند: چه عاملی موجب شده است که عدهای قید سلامت خود را بزنند و هر روز در جایی جمع شوند؟
به گزارش پیام عابدی ایلنا، کرمان اگر نگوییم ثروتمندترین استان کشور که با برخورداری از ۴۲۰ معدن فعال و نیمهفعال، از ثروتمندترینهای کشور است. با این حال، این استان با نرخ بیکاری ۱۱.۴ درصدی، در ردیف استانهای «بیکارخیز» کشور قرار گرفته است. در همین حال «شهباز حسنپور» نماینده شهرستانهای سیرجان و بردسیر در مجلس شورای اسلامی، گفته است که در این استان ۵۵۰ هزار خانوار زیرخط فقر قرار دارند. جدا از اینکه با تکمیل ظرفیتهای معادن این استان میتوان بساط فقر و بیکاری را از آن جمع کرد، معادن سهم کمی در تامین اشتغال کرمان ندارند. برای نمونه «شرکت زغال سنگ کرمان» با برخورداری از چند معدن فعال و نیمه فعال، برای ۳۰۶۴ نفر شغل ایجاد کرده است؛ هرچند در رعایت برخی از حقوق کار در آن، حرف و حدیثهایی وجود دارد.
کارگران این شرکت سال ۹۹ را با تجمعات چند روزه شروع کردند؛ آنهم در روزهایی که ویروس کرونا بیخ گوش یک یک آنها نشسته است. در یک ماه گذشته صدها نفر از آنها مقابل ساختمان مرکزی شرکت، استانداری و دفاتر ائمهی جمعه تجمع کردند و خواستار رسیدگی به مشکلات خود شدند. چهار شهر کرمان، زرند، راور و کوهبنان پاشنهی آشیل اعتراض کارگران هستند: ساختمان مرکزی شرکت در کرمان و معادن و تونلها در راور، زرند و کوهبنان قرار دارند. اعتراضها به اجرا نشدن طرح طبقهبندی مشاغل، محاسبهی ۱.۵ به عنوان هر سال سابقهی پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت و زیانآور، تصمیم برای ورود سهام شرکت مادر زغال سنگ کرمان به فرابورس و انعقاد قرارداد موقت در کاری که طبیعت مستمر دارد، برمیگردد.
از آنجا شرکت زغال سنگ کرمان متعلق به «صندوق بازنشستگی فولاد ایران» است، ۲۲ اردیبهشت ماه، «رضا مسرور» مدیرعامل آن، به کرمان سفر کرد. جلسهای با حضور وی، تعدادی از کارگران، مدیران شرکت، مدیرکل کار استان، فرماندارن زرند، راور و کوهبنان برگزار شد. در پایان این جلسه مصوب شد که کارگران از ۲۳ اردیبهشت ماه در محل کار حاضر شوند تا در عوض آن طرح طبقهبندی مشاغل اجرا شود. با اجرای این طرح حدود ۵۰۰ هزار تومان به دستمزد کارگران اضافه میشود اما این تصمیم هم موجب نشد تا کارگران به اعتراض خود پایان دهند؛ چراکه آنها خواهان افزایش حدود ۱ میلیون تومان به دستمزدهایشان در قالب طرح طبقهبندی مشاغل هستند. همچنین میگویند که به جای ۱.۵ باید ۲ سال را به عنوان هر سال پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت برای آنها در نظر گرفت تا آن دسته از کارگران که در عمیق زمین خموده شدهاند، با ۱۵ سال کار بازنشسته شوند؛ درحالیکه با محاسبه ۱.۵ باید ۲۰ سال تمام تا زمان بازنشستگی کار کنند.
اما مهمترین دلیل پایدار ماندن اعتراض کارگران، تصمیم دولت برای وارد کردن «شرکت بینالملل فولاد تجارت دالاهو» یعنی شرکت مادر زغال سنگ کرمان به فرابورس است. سهام شرکت دالاهو به صورت ۱۰۰ درصدی، متعلق به صندوق بازنشستگی فولاد ایران است اما از آنجا که دولت قیمِ صندوق فولاد است، بر اساس برنامه، دالاهو هم باید ۵ تا ۱۰ درصد از سهام خود را در بورس عرضه کند. شرکت بینالملل فولاد تجارت دالاهو علاوه بر زغال سنگ کرمان پنج شرکت تابعهی دیگر هم دارد: سنگ آهن مرکزی ایران، زغال سنگ پرورده طبس، مجتمع فولاد خراسان، فولاد آلیاژی ایران، فرآوردههای نسوزآذر. بر این اساس، این ۶ شرکت در قالب یک هلدینگ وارد فرابورس میشوند اما با توجه به ناچیز بودن میزان عرضهی اولیه، «سهام کنترلی» همچنان در دست صندوق بازنشستگی فولاد باقی میماند.
نگرانی از حضور بخش خصوصی
۳۰۶۴ کارگر شرکت زغال سنگ کرمان معتقدند که ممکن است، واگذاری سهام شرکت زغال سنگ کرمان در بدنهی دالاهو، منجر به ورود بخش خصوصی به شرکت شود. هرچند عدهای معتقدند که واگذاری این شرکت به صندوق بازنشستگی فولاد در قالب رد دیون، که سال ۹۳ اتفاق افتاد، ماهیت این شرکت را از دولتی به خصوصی تغییر داد اما برابر دادنامهی ۲۴۵۵ دیوان عدالت اداری، که در تاریخ ۱۶ آذر سال ۹۸ صادر شده است، به استناد ماده ۱۲ قانون برنامهی پنج ساله ششم توسعه، صندوق بازنشستگی فولاد با کلیهی وظایف، اختیارات، تعهدات و داراییها ازجمله اموال منقول و غیرمنقول، سهام، امتیازات، موجودی اسناد و اوراق با حفظ هویت مستقل به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انتقال مییابد. بر این اساس در اجرای بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، آرایی که در مقام دولتی بودن صندوق بازنشستگی فولاد صادر شده صحیح و موافق مقررات است.
بنابراین صندوق بازنشستگی فولاد ایران ماهیت دولتی دارد و عرضهی سهام شرکت سرمایهگذاری آن در فرابورس، اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و در جهت تامین منویات سیاستهای ابلاغی اصل ۴۴ و برای تامین سرمایهی این شرکت انجام میشود؛ چنانکه «شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی» (شستا)، ۱۰ درصد از سهام خود را به ارزش حدود ۷ هزار میلیارد تومان در سال جاری وارد بازار بورس کرد. «صندوق بازنشستگی کشوری» هم تا پایان سال ۹۹ تعدادی از شرکتهای خود را روانه بازار سرمایه میکند. روز شنبه (۲۷ اردیبهشت) «محمد رضا پورابراهیمی»، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با ارسال نامهای به «حسن روحانی» رئیس جمهوری، ۱۰ راهکار برای رونق بورس ارائه کرد. راهکار سوم وی معطوف به صندوقهای بازنشستگی است: «عرضه سهام نهادهای عمومی غیردولتی مانند شرکتهای زیر مجموعه سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری و … پهدایت نقدینگی حاصل از فروش سهام برای شروع و تکمیل پروژههای ناتمام در جهت توسعه اقتصادی کشور.»
جدال بر سر وعدههای پوشالی
حال کارگران بیشتر از همیشه نگران تاثیرات ورود شرکت زغال سنگ به بورس هستند اما «رضا مسرور» مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد تضمین داده است که هیچ کارگری بر دلیل بورسی شدن شرکت شغلش را از دست نمیدهد: «شرکت ذغال سنگ یا دالاهو هیچ کدام مبنایی بر تعدیل بیعلت کارگران خود ندارد بلکه به دنبال احقاق حق آنان است». در همین حال که پورابراهیمی که مانند مسرور موافق بورسی شدن دالاهو است، گفت: «پیشنهاد ما این است که بخشی از این سهام به صورت نرخهای ترجیحی به بازنشستگان به عنوان صاحبان شرکت و همچنین به کارگران شرکتهایی که سهامدار اصلی و مالکیت و مدیریت آن متعلق به شرکت صندوق فولاد کشور است، واگذار شود. باتوجه به شرایط بازار سرمایه و جذابیتهای مربوط به عرضه سهام به نظر میرسد بهترین موقعیت در این اقدام در سال جاری باشد. در بحث ابهاماتی که در شرکت دالاهو بود امیدواریم توضیحات برای کارگران و مسئولان استان قانع کننده باشد.»
نگرانی از تکرار گذشته
با توجه به ادامهدار شدن اعتراضات کارگران شرکت زغال سنگ کرمان، به نظر میرسد که سهام ترجیحی که هنوز ارائهی آن قطعی نشده است و نیاز به تصویب دارد، و تضمینهایی همچون عدم اخراج هنوز کارگران، نتوانسته رضایت آنها را جلب کنند. یک نفر از نمایندگان کارگران این شرکت، به ایلنا، گفت: «از آنجا که برابر رای دیوان عدالت اداری شرکت زغال سنگ کرمان دولتی محسوب میشود، کارگران خواهان بهبود امنیت شغلی و معیشت خود هستند. اگر سهام شرکت زغال سنگ وارد بورس شود، بحث خصوصیسازی مطرح میشود. این امر تمام امتیازاتی که کارگران در پی کسب آنها هستند، را از میان میبرد. نگرانی کارگران از روی تجربهی آنها ابراز میشود. در حال حاضر پیمانکارانی در برخی از معادن این شرکت حضور دارند که امنیت شغلی و ایمنی کارگران را نایده میگیرند. هر سال تعدادی از کارگران ما دچار آسیبهای بدنی و ضایعات نخاعی میشوند.»
وی افزود: «البته پیمانکاران در حال فعال کردن ظرفیتهای معادن دیگر هستند و معادن اصلی همچنان در اختیار کارفرماست و بیشتر کارگران با صندوق بازنشستگی فولاد طرف قرارداد هستند اما این نگرانی برای آنها وجود دارد که خصوصیسازی شرکت در قالب واگذاری سهام آن، پیمانکاران و بخش خصوصی را تقویت کند؛ به ویژه در شرایطی که به دنبال مطالبات صنفی خود از مسیر مذاکره و اعتراضهای صنفی مسالمتآمیز هستیم. در حال حاضر شرکت قبول کرده است که طرح طبقهبندی مشاغل که در گذشته در شرکت اجرا میشد را مورد بازنگری قرار دهد و حدود ۵۰۰ هزار تومان به دستمزد کارگران اضافه کند اما کارگران خواهان اجرای این طرح مانند «شرکت مس سرچشمه» هستند. کارگران این شرکت تنها از محل طرح طبقهبندی مشاغل حدود ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دریافت میکنند اما ما خواهان دریافت ۱ میلیون تومان هستیم؛ یعنی دو برابر میزانی که تعیین شده است.»
نمایندهی کارگران شرکت زغال سنگ کرمان، تصریح کرد: «کارگران استخراج شرکت زغال سنگ کرمان پس از ۱۷ سال کار، تنها حدود ۳ میلیون تومان دستمزد دریافت میکنند؛ در شرایطی که کارگران دارای سابقهکار، بیش از ۴۰ سال سن دارند و هر کدام چند فرزند دارند. آنها قادر نیستند، با این میزان دستمزد هزینههای زندگی خود را تامین کنند؛ پس لازم است که طرح طبقهبندی مشاغل به گونهی مناسبتری مورد بازنگری قرار گیرد.»
وی با اشاره به خواست کارگران برای در نظر گرفتن ۲ سال به عنوان هر سال پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت، گفت: «باتوجه به اینکه کارگران معدنچی در مشاغل مربوط به استخراج زغال (پیکورکار، بونکرچی، موتورچی و… ) کار میکنند، به شدت در معرض آسیبها و حوادث قرار دارند و طبیعی است که بخواهند به جای ۲۰ سال کار با ضریب ۱.۵ با ۱۵ سال کار با ضریب ۲ بازنشسته شوند. در همین حال قراردادهای موقت، ثبات شغلی کارگران را برهم ریخته است. حال در چنین شرایطی چگونه میتوان از ورود به بورس و احتمال بدتر شدن وضعیت امنیت شغلی و خُرد شدن دیگر خواستههای کارگران نگران نشد.» …
کارگران معادن زیر ضرب ناملایمات
کارگران معادن زغال سنگ ایران در سالهای گذشته تحت تاثیر حضور پیمانکاران در معادن دولتی، واگذاری معادن به بخش خصوصی، تعطیلی و… تحت فشار قرار گرفتند. در همین حال کارفرمایان نتوانستهاند، پاسخگوی امنیت جانی، مشکلات معیشتی و تزلزل امینت شغلی آنها باشند؛ به ویژه کارگران استخراج که هیچگاه متناسب با زحمتی که میکشند، مزد نمیگیرند. با توجه به روستانشین بودن کارگران معادن زغال سنگ و متناسب نبودن میزان دستمزدها با مخارج زندگیشان، در ردیف کارگران پرتلاش اما فقیر قرار میگیرند. سختی کار آنها بهبود شرایط معیشتیشان را اجتنابناپذیر میسازد.
کارگری در مشهد هنگام کار با دستگاه میکسر کشته شد
یک کارگر در شهرک صنعتی توس مشهد هنگام کار با دستگاه میکسر در یک واحد تولیدی به ناگهان به داخل دستگاه کشیده شد و جان خود را از دست داد.
انبوه آپارتمانهایی که در دبی و کانادا خریداری میشوند ناشی از سرمایههای فراری از کشور است
کاظم فرج اللهی به سیاستهای ناکارآمد در حوزه کلان اقتصاد اشاره میکند؛ سیاستهایی که به جای توجه مثبت به نقش دستمزد کارگر، منجر به فربه شدن نهادهای خاص و انباشت و فرار سرمایه میشود.
تجمع اعتراضی کارگران «شرکت زغال سنگ کرمان»
کارگران «زغال سنگ کرمان» در ادامه اعترضات سال ۹۹، روز پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشت مقابل ساختمان شرکت، واقع در مرکز استان، تجمع کردند.
یک فعال کارگری؛ شاخص مطالبات کارگران ایران حق داشتن سازمان کارگری مستقل و آزاد، متوقفشدن خصوصیسازی…
حسین اکبری، فهرست مطالبات کارگران از دستمزد تا حق تشکل و اصلاح قانون کار را برمیشمارد و در مورد هریک توضیحاتی ارائه میدهد؛ اینکه این مطالبات چگونه و در چه نقطهای از تاریخ دهههای گذشته ظهور کردهاند و چه رابطهای با یکدیگر دارند، موضوع بسیار مهمی است.