جرمی کوربین رهبر حزب اصلی مخالف دولت انگلیس روز جمعه در رأس هیاتی از وزرای کابینه در سایه، بهمنظور دیدار با مقامهای اروپایی و تلاش در جهت خروج از بنبست مذاکرات برگزیت راهی بروکسل شد.
در این سفر ‘کایر استارمر’ وزیر برگزیت کابینه در سایه حزب کارگر، کوربین را همراهی میکند. این سفر در حالی صورت میگیرد که ‘ترزا می’ نخستوزیر انگلیس در داخل و خارج از این کشور به دلیل نحوه مدیریت روند برگزیت بهویژه با توجه به امکان سناریوی خروج بدون توافق و تمدید روند برگزیت به بعد از مهلت مارس ۲۰۱۹ مورد انتقاد زیادی قرار دارد.
انگلیس قصد دارد تا ماه مارس سال آینده رسماً از اتحادیه اروپا خارج شود اما همچنان چشماندازی برای حصول توافق میان دو طرف وجود ندارد.
کوربین روز گذشته در آخرین کنفرانس سالانه حزب کارگر در شهر لیورپول هشدار داد که این حزب با طرح پیشنهادی دولت «می» برای خروج از اتحادیه اروپا، مخالف و سناریوی عدم توافق با اتحادیه اروپا را برنمیتابد.
وی گفته بود: درحالیکه زمان زیادی تا پایان مهلت مذاکرات باقی نمانده، روشن است که مذاکرات برگزیت انگلیس و اتحادیه اروپا در وضعیت خطرناکی قرار دارد. زمان رو به پایان است و شرکتها در غیاب روشنگری از سوی دولت صبر خود را ازدستدادهاند.
او هشدار داد که خروج از اتحادیه اروپا بدون دستیابی به توافق، یک فاجعه خواهد بود و درصورتیکه پارلمان به توافق برگزیت رأی ندهد، حزب کارگر خواهان برگزاری انتخابات پارلمانی خواهد شد.
وی گفته بود، برگزیت، مساله ای مربوط به آینده منافع کشور و نه ژستهای سیاسی است. ‘اگر قادر هستید به توافقی دست پیدا کنید که شامل عضویت در اتحادیه گمرکی اروپا، جلوگیری از تشکیل مرز سخت بین دو ایرلند، حمایت از مشاغل، استانداردهای مصرفکنندگان و مسائل زیستمحیطی شود و از آن حمایت میکنیم. اما اگر توان دستیابی به چنین توافقی را ندارید راه را بازکنید که یک حزب دیگر دستبهکار شود.’
گزارشها حاکی از آن است که نخستوزیر انگلیس بهتدریج حمایت اعضاء کابینه و همحزبیهای خود را بر سر سناریوی عدم توافق با اتحادیه اروپا را از دست میدهد.
امبر راد وزیر کشور اسبق انگلیس که از نزدیکان «می» به شمار میرود، گفته است که در صورت عدم دستیابی به توافق برگزیت، از برگزاری مجدد همهپرسی حمایت میکند. این در حالی است که نخستوزیر بارها با برگزاری مجدد همهپرسی مخالفت کرده و آن را خیانت به رأی مردم میداند.
از سویی وزیران برگزیت، امور خارجه، محیط زیست و کشور در تلاش هستند تا از بروز سناریوی عدم توافق با اتحادیه اروپا جلوگیری کنند.
نشریه تایمز روز پنجشنبه گزارش داد که آنها خواهان دستیابی به توافقی مشابه کانادا و اتحادیه اروپا هستند. با اینحال نخستوزیر انگلیس تأکید دارد که این توافق منجر به جدایی ایرلند شمالی از قلمرو انگلیس خواهد شد.
جزیره ایرلند، بین جمهوری ایرلند (عضو اتحادیه اروپا) و ایرلند شمالی (بخشی از انگلیس) تقسیمشده است و مرز بین دو ایرلند عمدهترین مرز زمینی بین انگلیس و اتحادیه اروپا است.
اکنون به دلیل عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا بین دو ایرلند ایست و بازرسی و محدودیت گمرکی برای تردد افراد و کالا وجود ندارد. اما با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باید ترتیبات جدیدی در نظر گرفته شود.
با نزدیک شدن به مهلت خروج رسمی انگلیس از اتحادیه اروپا، ناظران احتمال برگزاری مجدد همهپرسی، سقوط دولت «می» و برگزاری انتخابات پارلمانی در این کشور را رد نمیکنند.
ایرنا