هزاران نفر از مخالفان پایگاه آمریکا در ‘اوکیناوا’ که دولت ژاپن قصد جابجایی آن را دارد به دنبال برگزاری همه پرسی برای رای گیری در خصوص وضعیت این پایگاه هستند.
به گزارش ایرنا تارنمای ژاپن تایمز روز جمعه گزارش کرد تاکنون ۹۳ هزار نفر طوماری را امضا کرده اند که در آن بر انجام همه پرسی درباره این پایگاه نظامی تاکید شده است.
آمریکا و دولت ژاپن برای جابجایی این پایگاه در همین منطقه به توافق رسیده اند اما مخالفان بارها مانع ساخت پایگاه جدید در منطقه کم جمعیت تر اوکیناوا شده اند.
در همین حال گروه های مدنی تاکید می ورزند که مشکل بزرگ آنها جابجایی پایگاه نیست بلکه اصل موضوع این است که واشنگتن باید پایگاه های نظامی اش را در ژاپن جمع کند.
منطقه اوکیناوا نیز از راه های قضایی فعلا جلوی ساخت پایگاه را گرفته است و همین باعث شده است امیدها برای پایان دادن به حضور نظامیان آمریکایی در این منطقه بیشتر شود.
مبارزات انتخاباتی در اوکیناوا در ماه های آینده می تواند برای تصمیم گیری درخصوص سرنوشت این پایگاه حیاتی باشد همزمان در دو ماه گذشته گروه های مدنی به دنبال جمع آوری امضا و تهیه طومار همه پرسی بوده اند.
حدود یک ماه قبل نزدیک به ۷۰ هزار تن از مردم، فعالان سیاسی و مدنی ژاپن در اعتراض به جابجایی این پایگاه هوایی آمریکا از ناحیه ‘اوکیناوا’ به ‘هنوکو’ تجمع اعتراض آمیز برگزار کردند.
معترضان با تجمع در پارک ‘ناها’ با انتشار بیانیه ای نسبت به طرح انتقال پایگاه نیروی هوایی ایالات متحده در اوکیناوا به منطقه ساحلی هنوکو اعتراض کردند.
دولت ژاپن ساخت دیوارهای موج شکن در محل جدید ایجاد پایگاه هوایی ‘فوتنما’ را که متعلق به تفنگداران دریایی آمریکا است، از حدود یک سال پیش آغاز کرده است.
ژاپن از متحدان اصلی آمریکا در شرق آسیا است و نزدیک به ۴۰ هزار نیروی نظامی آمریکایی در این کشور مستقر هستند.
علاوه بر تجهیزات و ادوات نظامی آمریکا مستقر در ژاپن، ارتش آمریکا دهها بالگرد، جنگنده و هواپیمای جاسوسی برای مقابله با کره شمالی در پایگاههایش در ژاپن مستقر کرده است و ارتش دو کشور نیز هر چند وقت یکبار رزمایش نظامی مشترک برگزار میکنند.
بروز حوادث مرتبط با هواپیماها و جنگنده های آمریکایی در اوکیناوا ژاپن که بیشترین تعداد نظامیان آمریکا در آن مستقر هستند باعث بروز نگرانی های عمده در میان مردم این منطقه شده و آنها خواستار بسته شدن پایگاه نظامی آمریکا هستند.
در روز ۷ دسامبر، پس از پرواز یک هواپیمای آمریکایی بر فراز مهدکودکی در گینوا، یک شیء استوانهای شکل از این هواپیما روی پشتبام این ساختمان افتاد.
چند روز پس از این اتفاق نیز پنجره یک هلیکوپتر آمریکایی در حین پرواز بر فراز یک مدرسه راهنمایی در نزدیکی پایگاه هوایی سقوط کرد. این قطعه هلیکوپتر به وزن ۷.۷ کیلوگرم در حالی در حیاط این مدرسه سقوط کرد که حدود ۵۰ دانشآموز در آن بازی میکردند. این حادثه موجب آسیب دیدن یک دانشآموز شد.
ناوگان هلیکوپترهای ترابری آمریکا، سالها است که موجب ناآرامی همسایگان پایگاه این کشور در ژاپن شده است. در اوت ۲۰۰۴ نیز یک هلیکوپتر آمریکایی به ساختمانی در دانشگاه بینالمللی اوکیناوا برخورد کرد. تحقیقات صورت گرفته در خصوص این حادثه نشان داد که این اتفاق بر اثر مشکلات فنی بالگرد رخ داده است.
این جزیره پیشتر نیز صحنه اعتراضهای مردم منطقه به جرایم نظامیان امریکایی از جمله تجاوز جنسی بوده است.
در سال ۱۹۹۵ سه نظامی امریکایی، یک دختر ۱۲ ساله ژاپنی را ربودند و به وی تجاوز کردند.
این اقدام نظامیان امریکایی اعتراضهای گستردهای را در پی داشت.