رئیسجمهور مکزیک در واکنش به تصمیم آمریکا برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر تمامی کالاهایی که از مکزیک میآیند، دستور اعمال تعرفههای متقابل را صادر کرد و عملا جنگ تجاری بین ۲ همسایه درگرفت. به گزارش ایسنا، با اجرایی شدن فرمان «دونالد ترامپ» برای اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی علیه مکزیک و کانادا و تعرفههای ۱۰ ... اقدام تلافیجویانه مکزیک علیه واشنگتن
رئیسجمهور کوبا: ملت فلسطین الگویی تاثیرگذار از مقاومت را نشان میدهد
رئیسجمهور کوبا تاکید کرد ملت قهرمان فلسطین الگویی تاثیرگذار از مقاومت در برابر سختیها و چالشها با هدف ایجاد جهانی بهتر را نشان داد. به گزارش ایسنا، «میگل دیاز کانل» رئیسجمهور کوبا گفت: پشتیبانی مقاومت لبنان از غزه و فلسطین موضعی است که انسانیت را بالا میبرد و آن را از مفاهیم خودخواهی و غرور ... رئیسجمهور کوبا: ملت فلسطین الگویی تاثیرگذار از مقاومت را نشان میدهد
درخواست مکزیک از گوگل برای پیروی نکردن از ترامپ درمورد تغییر نام «خلیج مکزیک»
رئیس جمهور مکزیک از شرکت گوگل خواست که از اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» پیروی نکند. به گزارش ایرنا از اسکای نیوز، اوایل هفته جاری شرکت گوگل اعلام کرد که پس از بهروزرسانی رسمی در سیستم نامهای جغرافیایی آمریکا، نام «خلیج مکزیک» را در نرم افزار ... درخواست مکزیک از گوگل برای پیروی نکردن از ترامپ درمورد تغییر نام «خلیج مکزیک»
واکنش کوبا به تصمیم ترامپ برای زندانی کردن مهاجران غیرقانونی در گوانتانامو
رئیسجمهور کوبا طرح آمریکا برای زندانی کردن مهاجران غیر قانونی در گوانتانامو را محکوم کرد. باشگاه خبرنگاران؛ میگوئل دیاز-کانل، رئیسجمهور کوبا، اعلامیه دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، مبنی بر بازداشت «بدترین» مهاجران غیرقانونی در خلیج گوانتانامو در کوبا را محکوم کرد و آن را «عملی وحشیانه» خواند. دیاز-کانل در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، بازداشت ... واکنش کوبا به تصمیم ترامپ برای زندانی کردن مهاجران غیرقانونی در گوانتانامو
نشست «فوری» سران آمریکای لاتین برای بررسی اقدامات ضدمهاجرتی «ترامپ»
رئیسجمهوری هندوراس برگزاری نشست «فوری» با همتایان آمریکای لاتینی خود (سران گروه سِلاک) به منظور پاسخ به سیاستهای چالشبرانگیز مهاجرتی رئیسجمهوری آمریکا را خواستار شد. به گزارش روز دوشنبه ایرنا از تارنمای خبرگزاری پرنسا لاتینا، «سیومارا کاسترو» رئیسجمهوری هندوراس که ریاست دورهای «جامعه کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب» (سلاک) را بر عهده دارد، با ... نشست «فوری» سران آمریکای لاتین برای بررسی اقدامات ضدمهاجرتی «ترامپ»
آمریکای لاتین: رو در رو با چالشها
در دُور دوم انتخابات ریاست جمهوری شیلی، در ۲۶ آذرماه، “سباستیان پینرا”، بازرگان دستراستی (بهنمایندگی از ائتلافِ “شیلی، بزن بریم”) با ۵۴ درصد رأیها بهپیروزی دست یافت. او توانست نامزد ائتلاف حاکم چپ میانه (اکثریت نوین) یعنی “آلخاندرو گویلیر” را شکست دهد. پس از آنکه در دُور اول انتخابات هیچیک از نامزدها نتوانستند به بیش از ۵۰ درصد رأیهای لازم دست یابند، برگزاری دُور دوم انجام گرفت. با پیروزی پینرا و نیروهای راست، شیلی اکنون به فهرست کشورهای آرژانتین، برزیل و پرو در آمریکای جنوبی با رهبرانی محافظهکار میپیوندد.
انتخابات شیلی با شرکت پایین رأیدهندگان همراه بود. در دُور اول، با وجود حضور هشت نامزد با کارپایههایی متفاوت، درصدِ رأیها از ۵۰ درصد کمتر بود. حتی در دُور دوم تنها ۴۴ درصد رأی دادند. توجیهگران برای توضیح چرایی پایین بودن شرکت رأیدهندگان به این حقیقت متوسل میشوند که: درصدِ رأیدهندگان در این انتخابات از میزان ۱۳ درصد در دورههای مقدماتی و ۴۳ درصد در انتخابات گذشته در سال ۱۳۹۲ بسیار بالاتر است. یک نکته که در مورد این میزان پایین شرکتکننده روشن است، رشدِ بیتفاوتی سیاسی در جامعه است. سرخوردگی از سیاست در بین مردم بسیار فراگیر است. بر اساس یک نظرخواهی انجامگرفته در آستانهٔ دُور دوم انتخابات، تنها ۲۹ درصد رأیدهندگان شیلیایی خویش را با برنامه یکی از دو ائتلاف اصلی همسو میدیدند و کموبیش نیمی از آنان نسبت به سیاست اظهار بیعلاقگی میکردند. حزبهای چپ میانه در چهار دورهٔ انتخاباتی گذشته رهبری کشور را بهدست گرفته بودند و حزبهای راستگرا و میانه تنها یک بار در سال ۱۳۸۹ در انتخابات بهپیروزی رسیدند. “میشل باشله”، از حزب سوسیالیست، نخستین زنی بود که در انتخابات ریاست جمهوری شیلی در سال ۱۳۸۵ به این مقام دست یافت. بر اساس قانون اساسی شیلی، یک نامزد نمیتواند بیش از دو بار متوالی برای ریاست جمهوری نامزد شود. بنابراین، باشله نمیتوانست در انتخابات ۱۳۸۹ نامزد شود و نامزد حزب او، انتخابات را به پینرای راستگرا باخت. در انتخابات بعدی، میشل باشله بار دیگر بهریاست جمهوری انتخاب شد. فروردینماه آینده (۱۳۹۷) زمان دورهٔ ریاست جمهوری رئیس جمهور کنونی بهپایان میرسد و رئیس جمهور بعدی پینرا خواهد بود که در انتخابات اخیر بار دیگر به این مقام دست یافت.
سیاستهایی که هم از سوی باشله و هم از سوی پینرا دنبال میشدند چندان تفاوتی باهم نداشتند و دستاوردی واقعی برای مردم به ارمغان نیاوردند. هیچکدام الگوهای بازار آزاد لیبرالی شیلی را بهچالش نکشیدند. جدا از آنکه آنها دو گروه سیاسی مخالف یکدیگر، یعنی دو قطب چپ و راست، را نمایندگی میکردند مردم نتوانستند بین رویکرد این دو در پیروی کردن از سیاستهای اقتصادیای نولیبرالی و پیاده کردن آنها تفاوتی بیابند. برای نمونه، از خودداریِ هردوی آنان از ملی کردن نظام آموزش خصوصی و کاهش شهریهها در زمان کارزار انتخاباتی- که خواست جنبش دانشجویی مبارز بود- میتوان نام برد. همینطور، طبقهٔ کارگر، بهویژه کارگران معدن، بهسبب پذیرفته نشدن خواستهایشان از سوی هر دو دولت، سرخورده و دلسرد شده بودند.
حزب سوسیالیست شیلی نمونهٔ شناختهشدهای از حزبهای سوسیال دمکرات اروپایی در آمریکای لاتین است. در اروپا، اکثر حزبهای سوسیال دمکرات با جدا نکردن خودشان از حزبهای دستراستی در پیروی از سیاستهای اقتصادیای نولیبرالی، پشتیبانی مردمی از حزبشان را از دست دادند. مردم اروپا که هم از حزبهای سوسیال دمکرات و هم دستراستی آزردهخاطر هستند، یا از شرکت در پروسهٔ انتخابات خودداری میکنند یا به صفآراییهای سیاسیای تازهشکلگرفته با موضعگیریهایی بر ضدِ نیروهای جای گرفته در حاکمیت رأی میدهند. در شیلی هم بههمین ترتیب مردم ناخشنودی و دلسردیشان را نسبت به نیروی چپ جای گرفته در حاکمیت نشان میدهند.
حزب سوسیالیست شیلی و رئیس جمهور کنار گذاشته شدهاش باشله، نمیخواهند از شکست انتخاباتیشان درس بگیرند. آنها بهجای بررسی انتقادی دلیلهای شکست که کوتاهی از گام گذاشتن در راهی جدا از خطمشی نولیبرالیسم بوده است، به ملامت کردن مردم “نادان” که در رأیگیری شرکت نکردند پرداختهاند. آنها نمیخواهند این نکته را بپذیرند که مردم شیلی به این دلیل ساده رأی نمیدهند چون تا زمانی که هر دو دولت انتخابی به نظریهٔ نولیبرالی پایبندند، هیچگونه تغییری بهنفع مردم در وضعیت کشور بهجود نخواهد آمد.
در این فضای دلزدگی همگانی از سیاست، امسال آرایش سیاسیای جدید در چپ شیلی با نام “جبههٔ گسترده” پدید آمد که نامزد ریاست جمهوری آن، یعنی “بتریز سانچز”، توانست ۲۰٫۴ درصد کل رأیها را در دُور اول انتخابات بهخود اختصاص دهد. “جبههٔ گسترده” از یکرشته جنبشهای اعتراضی هدایتشده از سوی دانشجویان و کارگران شکل گرفت. این جبهه در بر دارندهٔ گروههای گوناگون ترقیخواهان، نیروهای چپ نو و حزبهای لیبرال و جنبشهای اعتراضی و نیز سبزها بود. نامزد این جبههٔ تازه تأسیس تنها با دو درصد رأیها از نفر دوم انتخابات یعنی آلخاندرو گویلیر فاصله داشت. این جبهه در مجلس نمایندگان شیلی- که انتخابات آن همزمان با انتخابات ریاستجمهوری برگزار شد- نقشی سرنوشتساز بهعهده دارد. در یک مجلس چند پاره، این جبهه توانست ۲۱ نماینده به مجلس بفرستد که در وضع قانونگذاری سرنوشتساز خواهد بود. سیاستهایی که این نمایندگان در مجلس به پیش خواهند برد سرنوشت جبهه را تعیین خواهد کرد.
دوران دشوارِ اکوادور
اکوادور دوران دشواری را از سر میگذراند. پس از آنکه “رافائل کورئا” داوطلبانه از انتخابات کنارهگیری و سپس از نامزدی ریاست جمهوری “لنین مورنو” حمایت کرد، در جهتگیری سیاسی دولت تغییر محسوسی صورت پذیرفته است. مورنو موضع سیاسی خود را از کورئا جدا کرده و به دلجویی از نیروهای سیاسی و اقتصادی دستراستی متوسل شده است. کورئا و پشتیبانان او رئیس جمهور جدید را متهم میکنند که به آرمانهای حزب حاکم “ائتلاف پاییس”- که بیش از یک دهه پیش از سوی کورئا بنیان گذاشته شد- “به عهدشکنی” دست زده است. کورئا رئیس جمهور جدید را “گرگی در لباس میش” و “خائن” به اصول انقلاب شهروندان نامیده است. پشتیبانان کورئا در حزب “ائتلاف پاییس”، مورنو را از ریاست این حزب کنار گذاشتهاند. دودستگی درون ائتلاف حاکم پیامدهایی نیز در بر داشته است که نمونهٔ آن محکومیت “خورخه گلاس”، معاون ریاست جمهوری از سال ۱۳۹۲، به شش سال زندان بهسبب فساد است.
گلاس میگوید که بیگناه است و اتهامها و دادرسی انگیزهٔ سیاسی دارند. گلاس از مهرماه گذشته که در بازداشت بسر میبرد به دریافت رشوه از شرکت ساختمانی ادوبرشت برزیلی در مقابل اعطای قرارداد به این شرکت بدنام از سوی دولت متهم شده است. کورئا نیز با تأیید بیگناهی گلاس پشتیبانیاش را از او اعلام کرد. کورئا اظهار داشت که آیینهای دادرسی بهشدت نقض شدهاند و با این رویه نیت عهدشکنان که با نیروهای دستراستی تبانی کردهاند تا “معاونت ریاست جمهوری را تسخیر کنند”، برآورده شده است. او اضافه کرد که، این همان “نسخهٔ دیلما، لولا، کریستینا است. زمانی زیاد طول نخواهد کشید که واکنش مردم را ببینیم.”
این تحولات بهروشنی نشان میدهند که اکوادور در دورهیی پرآشوب بسر میبرد و ترفندهای ایالاتمتحده برای بیثباتی این کشور بهثمر نشسته است. “ویکی لیکس” انبانی از سندهای پنهان را منتشر کرده که در آنها نشان داده میشود چگونه ایالاتمتحده برای کنار زدن نیروهای چپ از قدرت و از بین بردن دستاوردهای “انقلاب شهروندانِ” کورئا، برنامهریزی کرده است. اکنون به مردم کشور بستگی دارد که برخیزند و با بسیج تمامی نیروهای مردمی در برابر این اقدامها ایستادگی کنند.
ربودنِ رأی در هندوراس
در انتخابات برگزار شده در هندوراس، “سالوادور نصرالله”، نامزدِ اپوزیسیون چپ، از پیروزی محروم شد. نصرالله نامزد ائتلاف اپوزیسیون، که از خانوادهیی فلسطینی الاصل برخاسته است، در شمارش اولیه برگههای رأی پس از انتخابات ۵ آذرماه توانست بیش از “خوان اورلاندو هرناندز” رأی بیاورد. اما دیوان عالی انتخابات این نتیجه را لغو کرد و در ۲۶ آذرماه اعلام کرد که هرناندز رئیس جمهوری کنونی با ۴۲/۹۵ درصد رأیها در انتخابات بهپیروزی رسیده است. اکثریت مردم هندوراس ناخشنودی خود را از نتیجه انتخابات اعلام کردند و دولت را برای باقی ماندن در قدرت به تقلب ودستکاری در انتخابات متهم کردند. حتی سازمان کشورهای آمریکایی که نسبت به نظامهای راستگرا در این قاره جانبدارانه عمل میکند، نتوانست دستکاری در انتخابات هندوراس را درجا رد کند. مردم برای برگرداندن مشروعیت انتخاباتی و علیه بهخطر افتادن دمکراسی در خیابانها دست بهاعتراض زدهاند. نصرالله با متهم کردن ایالاتمتحده به دخالت در امر انتخابات، اعلام کرد مبارزه تا زمانی که “تصمیمگیرندگان امور هندوراس در ایالاتمتحده متقاعد شوند که خوان اورلاندو هرناندز نمیتواند با بودن ۹۰ درصد مردم علیه او حکمرانی کند” ادامه خواهد داشت. بحران کنونی در هندوراس در حقیقت ادامهٔ شرایطی است که با کودتا علیه رئیس جمهور انتخاب شدهٔ این کشور بهنام “زلایا” در سال ۱۳۹۰ آغاز شد که از سوی ایالاتمتحده سازمان داده شده بود. ایالاتمتحده میلیونها دلار برای تأثیرگذاری بر سیاستهای اقتصادی و اجتماعی به جیب نیروهای راستگرا سرازیر کرده است. ایالاتمتحده با وجود تمامی این تقلاها، نتوانست از پیشروی گروههای متمایل به چپ جلوگیری کند و درنهایت مجبور شد برای تضمین پیروزی رئیس جمهور دستراستی کنونی در انتخابات هندوراس دخالت کند و آن را دستکاری کند.
نقش دخالتهای ایالاتمتحده در رویدادهای اخیر آمریکای لاتین بهروشنی مستند شده است. کموبیش تمامی نظامهای ترقیخواه در قارهٔ آمریکا با دسیسههای ایالاتمتحده درحال مبارزهاند. ناتوانی این نظامها از گسل ریشهای سیاستهای نولیبرالی و پیاده کردن سیاستهای جایگزین نیز در افزایش ناخشنودی میان مردم دست دارند. بحران جهانی اقتصادی محدودیتهای طرحهای سیاسی و ایدئولوژیک آنها را آشکار کرده است و تضادهایی بیشمار را رشد داده است. اگر آنها به اقدامهایی ترمیمی دست نزنند و نظامی اجتماعی- سیاسیای را جایگزین نظام سرمایهداری نکنند، برایشان دشوار خواهد بود که بر آرمانهایی که موعظه میکنند پایبند بمانند و ایمان مردم را نیز سلب نکنند.
نامه مردم
مقابله با مداخله واشنگتن در آمریکای لاتین، محور نشست آلبا
اجلاس رهبران گروه ائتلاف بولیواریایی برای مردم آمریکای ما ( آلبا) روز گذشته (دوشنبه) در کاراکاس در حالی آغاز شد که شرکت کنندگان در مورد مسئله تجارت منطقه ای و همچنین مداخله آمریکا در امور داخلی آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا تبادل نظر کردند.
برزیل از آمریکا به سازمان تجارت جهانی شکایت می کند
وزارت خارجه برزیل روز سه شنبه اعلام کرد: درباره تصمیم جدید واشنگتن مبنی بر افزایش تعرفه های آمریکا برای واردات فولاد و آلومینیوم، به سازمان تجارت جهانی شکایت خواهد کرد.
با حکم دادگاه عالی قانون اساسی، سفارت گواتمالا بهبیتالمقدس منتقل نمیشود
دادگاه عالی قانون اساسی گواتمالا، تصمیم رئیس جمهوری این کشور برای انتقال سفارت از تل آویو به بیتالمقدس را تعلیق کرد.
تجمع حامیان مادورو در حمایت از نامزدی وی در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا
به گزارش شبکه تلویزیونی تلسور، حامیان نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا در چند منطقه در کاراکاس دست به تجمع حمایتی از نامزدی مجدد وی برای انتخابات ریاست جمهوری قریب الوقوع زدند. مادورو برنامه دولت را برای دوره ریاست جمهوری ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ ارائه کرد که به نظر میرسد تداوم برنامه موسوم به “سرزمین پدری” ۲۰۱۳ ... تجمع حامیان مادورو در حمایت از نامزدی وی در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا