
حضور ارتش آمریکا در خاک آلمان و در کل اروپا، از دیرباز شالوده عملیاتهای نظامی واشنگتن را تشکیل دادهاست، اما درحالی که بهنظر میرسد واشنگتن درحال بازنگری در محل استقرار نیروهایش است، برلین بهشکل فزایندهای درباره مفهوم چنین تصمیمی برای آینده این کشور، نگران شده است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، پولیتیکو نوشت: تصمیم دولت دونالد ترامپ برای کاهش نیروهای آمریکایی در اروپا، آلمان را در وضعیت نامعلومی قرار داده است. دیپلماسی آرام آلمان به حفظ حمایت آمریکا در اوکراین کمک کرد اما روابط امنیتی بلندمدت برلین با واشنگتن وارد قلمرو نامشخصی می شود.
آلمان می داند که حضور آمریکایی ها دائمی نخواهد بود ولی اکنون تلاش می کند آنها بسیار زودتر خاک این کشور را ترک نکنند. برای چندین دهه، حضور نظامی آمریکا در آلمان، ستون دفاع اروپا را تشکیل داده است. اما واشنگتن اکنون خود را برای ارزیابی دوباره محل استقرار نیروهایش، آماده می کند و مقامات برلین به شکل فزاینده ای درباره مفهوم آن برای کشورشان نامطمئن هستند.
بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان روز دوشنبه عازم واشنگتن شد تا مطمئن شود که آلمان در جریان هرگونه تصمیمی در این زمینه قرار خواهد کرد.
وی پس از دیدار با پیت هگست همتای آمریکایی خود گفت: برلین انتظار تغییر موضع آمریکا را دارد.
این مقام آلمانی بعد از این دیدار به خبرنگاران گفت: دو سال پیش گفتم که در نهایت معلوم خواهد شد که «آمریکایی ها کار کمتری انجام خواهد داد». ما اکنون در اروپا باید بیشتر روی آنها حساب کنیم. اما همچنین باید این موضوع را درک کنیم که آنها هم منافع خود را در منطقه اقیانوس های هند و آرام، امنیت مسیرهای تجاری دریایی دارند.
پولیتیکو نوشت: «حلقه مفقوده» شفاف سازی در مفهوم واقعی واژه «کمتر» است. مقام های آلمانی می گویند کشورشان بخشی از تلاش ها برای انجام هماهنگی های لازم خواهد بود اما تعهد قطعی درباره طرح های آمریکا و زمان آن به این کشور داده نشده است.
شرکای آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز نگران کاهش حضور نیروهای آمریکایی هستند؛ هرچند که متیو ویتاکر سفیر آمریکا در ناتو به تازگی تلاش کرد آنها را آرام کند. وی در مقابل خبرنگاران در مقر ناتو در بروکسل گفت که «با متحدان مان درباره این روند به طور روزانه گفت وگو می کنیم».
آلمان برای خروج آمریکا آماده می شود
یکی از موضوع های کلیدی در بحث ها بر سر «بررسی وضعیت نیروهای جهانی»، ارزیابی دوباره محل استقرار نیروهای نظامی ایالات متحده در سراسر جهان به رهبری پنتاگون است. هدف از آن تغییر محل استقرار نیروهای آمریکایی مطابق با اولویت های جهانی متغییر به ویژه تنش های فزاینده در منطقه اقیانوس های هند و آرام و فشار برای کاهش هزینه های خارجی آمریکا است که انتظار می رود در ماه سپتامبر (شهریور) گزارش نهایی آن منتشر شود.
برای اروپا، این تغییر به معنای حضور کمتر سربازان آمریکایی در این قاره است. در ماه فوریه (بهمن) هگست به همتای لهستانی خود گفت: اکنون وقت سرمایه گذاری در ارتش تان است زیرا دیگر نمی توانید تصور کنید که حضور آمریکا دائمی خواهد بود.
اما دولت آلمان بیش از دیگر کشورها دلیلی برای جدی گرفتن این هشدار دارد. به عبارتی، این کشور بیش از سایر کشورهای اروپایی، میزبان سربازان آمریکایی است به طوری که حدود ۳۵ هزار نیروی نظامی آمریکایی مستقر هستند و شامل پایگاه هوایی رامشتاین به عنوان مقر اصلی انجام عملیات هوایی و ارتباطات ماهواره ای آمریکا می شود.
نیروهای آمریکا در شهر گرافنور (Grafenwöhr)، حضور دارند که به گفته ارتش آلمان، بزرگترین منطقه آموزشی ارتش ایالات متحده در خارج از این کشور است و گفته می شود هگست به عنوان سرباز موقتا در آن مستقر بوده است. این پایگاه مقر اصلی پرسنل نظامی است.
حمایت نظامی آمریکا از آلمان شالوده منافع ملی این کشور را از جنگ سرد تا به امروز تشکیل داده است. برلین با توجه به شکاف های دائمی در توانمندی های خود از مهمات گرفته تا آمادگی برای بازدارندگی راهبردی همچنان به طور قابل توجهی به آمریکا متکی است.
وجود کلاهک های هسته ای آمریکا در شهر بوخِل (Büchel) ستون اصلی مواضع دفاعی مشترک آمریکا در مقابل تهدیدهای (ادعایی) همچون روسیه را تشکیل می دهد.
با این حال آیلین ماتل عضو ارشد شورای روابط خارجی آلمان اشاره دارد که حضور آمریکا در آلمان به نفع واشنگتن نیز هست.
وی به پولیتیکو گفت: پایگاه هایی مانند رامشتاین نه تنها برای دفاع از اروپا استفاده می شود بلکه در مقابل خاورمیانه و تا حدی آفریقا، قدرت نمایی می کنتد. اروپا برای مثال به عنوان «دروازه» انتقال تجهیزات نظامی آمریکا به سایر نقاط جهان عمل کرده است.
آمریکا با کاهش اعزام نیروها که به سال ۲۰۲۲ و دولت جو بایدن باز می گردد دو هدف را دنبال می کند: «این اقدام حاوی پیام است» و «وجود تضادهای نمادین با دولت های قبلی برای ترامپ مهم است».
یک مقام ناتو که خواست نامش فاش نشود به پولیتیکو گفت که احتمال کاهش ۳۰ درصدی نیروهای آمریکایی در اروپا وجود دارد.
به گفته ماتل، عضو ارشد شورای روابط خارجی آلمان، صرف نظر از این که کاهش نیروهای آمریکایی چه تعداد خواهد بود، مهم است که این اتفاق به صورت منظم و هماهنگ و بدون شگفتی متحدان اروپایی رخ دهد.
پولیتیکو پیش بینی کرد که آلمان تلاش خواهد کرد روابط نزدیک با واشنگتن را حفظ کند و پیستوریوس تلاش می کند در شرایط نامطمئن کنونی، از تبدیل آن به بحران جلوگیری کند.
فردریش مرتس صدر اعظم آلمان که در اوایل ماه ژوئیه (تیر) با ترامپ تماس گرفته بود تا تحویل سلاح به اوکراین را تضمین کند، در تلاش خود برای حفظ رضایت واشنگتن موفق عمل کرد.
در اولین سفر او به عنوان صدراعظم به واشنگتن و ملاقات با ترامپ، در جریان یک حضور مطبوعاتی موضوع حضور نیروهای آمریکایی در دفتر بیضی شکل مطرح شد.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا کاهش نیروها روی میز است، گفت: «من همیشه گفتهام که اروپا باید کارهای بیشتری انجام دهد، اما آلمان در حال افزایش نیروها بوده است. ما بررسی خواهیم کرد که در آینده چه چیزی منطقی است.»
آلمان امیدوار است تبلیغات درباره چنین ارتباط آشکاری تاثیر گذار باشد؛ موضوعی که ماتل تحلیگر آلمانی نیز بر آن تاکید دارد و معتقد است «دیپلماسی عمومی اهمیت دارد» . وی گفت این تعامل شخصی به ویژه با فردی مانند ترامپ است که در نهایت می تواند نتیجه بدهد.
با این حال به نظر می رسد که با توجه به دمدمی مزاج بودن ترامپ، آنچه که در آینده اتفاق می افتد کاملا به واشنگتن بستگی دارد.