ایران: تغییر رژیم زیر پوشش پیشگیری هسته‌ای

نوشتهٔ استیو بیشاپ، عضو ارشد هیئت اجرایی کمیتهٔ دفاع از حقوق مردم ایران «کودیر»، در روزنامهٔ بریتانیایی مورنینگ استار

جنگ طلبان به دروغ و به بهانۀ تولید سلاح هسته ای خواستار ”تسلیم بی قید و شرط“ ایران می شوند در حالی که اسرائیل است که آشکارا قوانین بین المللی را نادیده می گیرد.

پس از حملهٔ ناگهانی اسرائیل به ایران در هفتهٔ گذشته، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، خواستار «تسلیم بی‌قیدوشرط» ایران شد و در عین حال برای مداخلهٔ نظامی آشکار آمریکا چراغ سبز نشان داد.آمریکا پیش از این نیز، با پشتیبانی از سامانهٔ دفاع موشکی گنبد آهنین اسرائیل برای رهگیری موشک‌های ایرانی که در پاسخ به حمله‌های اسرائیل شلیک می‌شد، پنهانی به حملهٔ اسرائیل کمک می‌کرد.

این را که آمریکا حتی به مداخلهٔ نظامی در ایران فکر می‌کند، برخلاف تمام هنجارهای حقوق بین‌الملل و نظم به‌اصطلاح قانون‌محور بین‌المللی، فقط می‌توان ننگی بین‌المللی تلقی کرد. اسرائیل در نقض پیمان‌های بین‌المللی و نپذیرفتن قطعنامه‌های سازمان ملل متحد چند دهه سابقه دارد، اما اینکه متحد اصلی و تأمین‌کنندهٔ تسلیحات اسرائیل آشکارا از این رفتار حمایت کند، تهدید علیه صلح جهانی از جانب اقدام‌های اسرائیل را به حدّ بی‌سابقه‌ای می‌رساند. بهانهٔ اسرائیل در اقدام علیه ایران این است که برنامهٔ غنی‌سازی اورانیوم ایران، که برای تولید انرژی برای کاربردهای غیرنظامی در حال توسعه است، به نقطه‌ای نزدیک شده است که می‌تواند برای تولید سلاح به کار برده شود که در آن صورت، ایران توانایی [نظامی] هسته‌یی خواهد داشت. هیچ‌یک از شواهد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) یا نهادهای اطلاعاتی دولت آمریکا درستی چنین فرضی را نشان نمی‌دهد.

در واقع اسرائیل است که همه می‌دانند توانایی [نظامی] هسته‌یی دارد، هرچند که همخوان با سیاست رسمی «ابهام هسته‌یی»‌اش، از تأیید یا انکار وجود زرادخانهٔ هسته‌یی خودداری می‌کند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد میزان و درصد غنی‌سازی اورانیوم در تأسیسات هسته‌یی ایران ابراز ”نگرانی“ کرده است، اما نگفته است که این درصد غنی‌سازی در حدّ تسلیحاتی است. منابع اطلاعاتی آمریکا نیز اخیراً، در مارس [فروردین] امسال، به همین نتیجه رسیدند و همین ارزیابی را دارند. در رسانه‌ها و صحبت‌های سیاستمداران غرب این واقعیت خیلی بی‌سروصدا و موذیانه نادیده گرفته می‌شود که ایران برنامهٔ غنی‌سازی‌اش را فقط به این دلیل پیش برد و ارتقا داد که دولت آمریکا، در نخستین دورهٔ ریاست‌جمهوری ترامپ، از توافق هسته‌یی [برجام] ۲۰۱۵ خارج شد.

به‌رغم شواهدی که خلاف ادعای اسرائیل را [در مورد تولید سلاح هسته‌یی در ایران] نشان می‌دهد، آنچه در توجیه حمایت از اقدام اسرائیل مرتب گفته می‌شود این است که ایران هرگز نباید سلاح هسته‌یی داشته باشد. آنجلا رِینر، معاون صدر حزب کارگر بریتانیا، نیز این هفته در مجلس عوام همین حرف را تکرار کرد. این موضع معمولاً با این ادعای کهنه دنبال می‌شود که اسرائیل حق دفاع از خودش را دارد، یاوه‌ای کلیشه‌یی که از اکتبر ۲۰۲۳ برای توجیه نسل‌کشی اسرائیل در غزه استفاده شده است.

دولت‌های اروپایی نیز دنباله‌رو آمریکا شده‌اند و خودشان را به فراخوان برای «خویشتنداری» یا «ابراز نگرانی» از افزایش تنش‌ها در منطقه محدود کرده‌اند، اما اقدام اسرائیل در نقض تمامیت ارضی ایران یا بی‌اعتنایی آشکارش به قوانین بین‌المللی را محکوم نکرده‌اند.

همان‌طور که نسل‌کشی اسرائیل در غزه هیچ توجیهی ندارد، حمله به ایران، به‌ویژه در زمانی که جمهوری اسلامی در حال مذاکره با آمریکا بود، هیچ مبنای قانونی و اخلاقی ندارد.

اما باید گفت که حمله به ایران یک هدف سیاسی روشن دارد و آن چیزی است که در چند روز گذشته برجسته‌تر از همیشه بر آن تأکید شده است: تغییر رژیم.

خیلی روشن باید گفت که اسرائیل، بریتانیا، آمریکا، یا هر دولت دیگری، در جایگاهی نیست که بخواهد در ایران تغییر رژیم بدهد. تصمیم‌گیری در مورد آینده ایران فقط به عهدهٔ خود مردم ایران است.

به نقل از «نامۀ مردم» شمارۀ ۱۲۳۷، ۹ تیر ۱۴۰۴

انتظار حمایت نظامی چین از ایران با سیاست خاورمیانه‌ای پکن در تعارض است

عضو هیات علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسائل چین به ایرنا گفت: راهبرد چین در خاورمیانه طی یک دهه گذشته بر پایه strategic hedging تنظیم شده است؛ بدین معنا که چین به دنبال تعامل فعالانه با همه طرف‌ها و عدم ورود به تعارضات دوجانبه در منطقه است. به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، سیاست چین ... انتظار حمایت نظامی چین از ایران با سیاست خاورمیانه‌ای پکن در تعارض است

ادامه

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی, آمریکا, استراتژیک, اسراییل, امنیتی, اوکراین, ایران, برنامه هسته‌ای, تحلیل, ترکیه, تنش‌زایی, جهان, چین, خاورمیانه, خلیج فارس, روسیه, سازمان ملل, سوریه, صلح, عربستان

مجلس آلمان، مشروعیت حملات اسرائیل و آمریکا به ایران را زیر سؤال برد

بخش علمی پارلمان آلمان (بوندستاگ) در مورد قانونی بودن حملات اسرائیل و آمریکا به ایران «شک و تردید جدی» ابراز کرد و اینگونه در موضعی متفاوت با دولت برلین،‌ مشروعیت این حملات را زیرسؤال برد. به گزارش ایرنا، خبرگزاری تاس در گزارشی از برلین نوشت: سرویس علمی پارلمان آلمان، به درخواست اولریش تودن نماینده حزب ... مجلس آلمان، مشروعیت حملات اسرائیل و آمریکا به ایران را زیر سؤال برد

ادامه

آلمان, آمریکا, اروپای مرکزی, اسراییل, ایران, برنامه هسته‌ای, تجاوز نظامی, جهان, حقوق بشر, خبر, سازمان ملل

رایزنی مصر و عربستان در مورد غزه و ایران

وزرای امور خارجه مصر و عربستان در مورد آخرین تحولات منطقه به ویژه مساله فلسطین، وضعیت غزه و تلاش‌های جاری برای از سرگیری آتش‌بس در نوار غزه گفت و گو کردند. به گزارش بامداد یکشنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری «الیوم السابع مصر»، این گفت و گو در چارچوب هماهنگی‌های منظم و روابط نزدیک ... رایزنی مصر و عربستان در مورد غزه و ایران

ادامه

اسراییل, ایران, برنامه هسته‌ای, تشکیلات خودگردان فلسطین, جهان, خاورمیانه, خبر, سودان, عربستان, فلسطین, مصر

حمله آمریکا به ایران؛ بازنده اصلی کیست؟

تنها چند ساعت بعد از بمباران سه سایت هسته ای ایران توسط آمریکا در روز ۲۱ ژوئن ۲۰۲۵، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بلافاصله این بمباران را موفقیت آمیز خواند و به عنوان یک پیروزی اعلام کرد! به گزارش CGTN : این رفتار دونالد ترامپ را شاید بتوان یادآور رفتار مشابهی از سوی جورج دبلیو ... حمله آمریکا به ایران؛ بازنده اصلی کیست؟

ادامه

آمریکا, اروپا, اسراییل, ایران, برنامه هسته‌ای, تحلیل, جهان, حقوق بشر, خاورمیانه, صلح, عراق, عربستان