جنگ اوکراین که همچنان به دلیل حمایت های گسترده مالی، تدارکاتی و تسلیحاتی اروپا و آمریکا(به ویژه دولت سابق آمریکا به ریاست جو بایدن) همچنان ادامه دارد، روز ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ با آغاز یک عملیات ویژه از جانب روسیه آغاز شد.
به گزارش CGTN : مذاکرات هیات های آمریکایی و روس حدود ظهر روز ۱۸ فوریه به وقت محلی در ریاض آغاز شد. ریاست هیات روس را سرکئی لاوروف وزیر امور خارجه این کشور و هدایت هیات آمریکایی را هم مارکو روبیو همتای آمریکایی لاوروف بر عهده داشت.
سخنگوی کاخ کرملین روسیه گفته است که مذاکرات جاری در ریاض ممکن است مقدمات و زمینه دیدار ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ سران دو کشور را فراهم کند اما هنوز توافقی دراین خصوص صورت نگرفته است.
خبرگزاری روسی تاس در نخستین خبر امیدوار کننده از نتایج نشست امروز ریاض، به نقل از یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی پوتین و یکی از اعضای هیات روس در نشست ریاض، نوشت: مذاکرات چهار ساعت و نیم بین روسیه و ایالات متحده در عربستان سعودی به پایان رسیده و موفقیت آمیز بوده است.
اوشاکوف گفت که دو طرف در مورد شرایط دیدار پوتین و ترامپ گفتگو کردند اما هیچ تاریخی برای دیدار آنها تعیین نشده است.
با توجه به اهمیت نشست ریاض، کشورهای مختلف واکنش هایی به این رویداد نشان داده اند و یا بی صبرانه منتظر شنیدن اولین نتایج و دستاوردهای این ملاقات هستند.
برخی کشورها از جمله جمهوری خلق چین که از همان زمان شروع جنگ اوکراین، بر ضرورت دیپلماسی و گفت و گو به عنوان تنها راه حل مناقشه اوکراین تاکید داشت، از مذاکرات ریاض استقبال کردند. چین درخصوص مناقشات خاورمیانه نیز موضع و دیدگاه مشابهی داشت و اصولا بر این باور است که جنگ و درگیری هرکز به نفع سرنوشت مشترک بشریت نیست و گفت و گو و روش های سیاسی و دیپلماتیک همواره بهترین راه حل برای پایان دادن به مناقشات است.
فو تسونگ، نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد که کشورش ریاست دوره ای شورای امنیت را برعهده دارد، در جلسه روز ۱۷ فوریه شورای امنیت درباره مسئله اوکراین گفت که چین از تمام تلاشها برای صلح در اوکراین، از جمله توافق بین آمریکا و روسیه برای آغاز گفتوگوهای صلح استقبال میکند.
نماینده چین در شورای امنیت افزود: پیشنهاد شی جینپینگ رئیس جمهوری چین دراین خصوص، شامل چهار «باید» است: حاکمیت و تمامیت ارضی هر کشوری باید محترم شمرده شود. اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد باید رعایت شود. نگرانیهای امنیتی مشروع هر طرف باید مورد توجه قرار گیرد. تمام تلاشها برای صلح باید حمایت شود و این موارد موضع چین در قبال مسئله اوکراین را نشان میدهند.
امروز هم گو جیاکون سخنگوی وزارت امور خارجه چین در نشست خبری خود تاکید کرد: چین همواره بر این باور بوده که گفتوگو و مذاکره تنها راه مناسب برای حل بحران اوکراین است و پیوسته حامی یافتن راهی برای صلح از طریق مذاکره بوده و از پیشبرد گفتوگوها میان طرف های مختلف از جمله ایالات متحده و روسیه استقبال میکند. در عین حال، ما از همه طرف های مربوطه و ذینفعان انتظار داریم که هر چه سریعتر در مذاکرات صلح شرکت کنند.
** نگرانی اروپا و اوکراین از بی اعتنایی آمریکا در مذاکرات ریاض
از آنجا که مذاکرات میان هیات عالی روسیه و آمریکا در عربستان، پشت درهای بسته و بدون حضور هیچ نماینده از اوکراین و حتی اروپا برگزار شد، این بی اعتنایی باعث نگرانی و ناامیدی اوکراین و نیز بسیاری از هم پیمانان اروپایی آمریکا و دیگر هم پیمانان واشنگتن شده است؛ هم پیمانانی که سه سال مداوم تحت فشار کاخ سفید، مبالغ هنگفتی از مالیات های مردم خود را صرف حمایت مالی و تسلیحاتی اوکراین در جنگ مقابل روسیه کردند درحالی که این جنگ هیچ ربط و فایده ای برای آنها نداشت.
خانم ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه همزمان با نشست ریاض، در یک نشست خبری گفت: «تماسهای انجام شده امروز بین مقامهای روسیه و آمریکایی باعث ایجاد یک نگرانی جدی در میان روسهراسان اروپایی و آمریکایی شده است».
کشورهای اروپایی و نیز برخی هم پیمانان آسیایی واشنگتن که با دنباله روی از یکجانبه گرایی کاخ سفید، به ویژه در شرایط اقتصادی بسیار سخت بعد از شیوع کرونا، میلیاردها دلار از بودجه خود و مالیات های دریافتی از مردم خود را به جای این که صرف توسعه کشورهای خود و ارتقای رفاه مردم خود کنند، بالاجبار صرف ارسال انواع کمک های مالی و تدارکاتی و نظامی به اوکراین کردند درحالی که نه تنها هیچ سودی از این جنگ عایدشان نشده است، بلکه کشور و مردم خود را با مشکلات شدید مالی و اقتصادی، افزایش تورم و افزایش شدید بهای سوخت کرده اند و موجب افزایش نارضایتی مردم شده اند و با این اقدام خود، به بی ثباتی ها در جهان دامن زده اند.
اتحادیه اروپا که از عدم استقلال در مقابل آمریکا و دنباله روی از سیاست های یکجانبه گرایانه کاخ سفید رنج می برد وتا کنون نیز هزینه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی سنگینی بابت این دنباله روی پرداخت کرده است، به شدت خواستار پایان جنگ اوکراین است زیرا نه توان اقتصادی کافی برای تامین اوکراین در مقابل روسیه دارد و نه می تواند پاسخگوی مردم خود برای توجیه ادامه حمایت از این جنگ باشد.
در همین راستا ، خانم اوروزلا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا امروز در صفحه ایکس(توئیتر) در یک جمله معنا دار، نوشت: از نظر مالی و نظامی، اروپا بیشتر از هر کس دیگری(در حمایت از اوکراین) مشارکت کرده است…. ما میخواهیم با ایالات متحده همکاری کنیم تا صلحی عادلانه و پایدار برای اوکراین به ارمغان آوریم.
اوکراین هم که تصور می کرد می تواند از حمایت های دائمی آمریکا، اروپا و ناتو برخوردار باشد و این توهم را داشت که با این حمایت ها، می تواند در مقابل روسیه بایستد، امروز تنها چیزی که از این جنگ عاید این کشور شده، ویرانی زیرساخت ها و خانه ها ، خسارات مالی و اقتصادی فراوان و کشته شدن هزاران نفر از مردم این کشور است که باعث شده تا این کشور سال ها سال از روند توسعه باز بماند. حتی معلوم نیست در صورت توافق آتش بس و پایان جنگ، چه سرنوشتی برای شخص زلنسکی و اوکراین رقم خواهد خورد.
بی اعتنایی دولت ترامپ به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین و راه ندادن او به میز مذاکرات واشنگتن-مسکو در ریاض، سخت موجب نگرانی و ناامیدی زلنسکی شده است. زلنسکی که همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض، در ترکیه به سر می برد، درباره نشست ریاض گفته است: نشست که بدون حضو کییف برگزار خواهد شد، «بینتیجه» خواهد بود.
زلنسکی که تصور می کند با ایستادگی در مقابل روسیه، مانع از رسیدن دامنه جنگ به دیگر کشورهای اروپایی شده و خود را به نوعی طلبکار از اروپایی ها و ناتو می داند، هنوز هم رویای پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا و ناتو را در سر می پروراند، اما باید دید آیا اتحادیه اروپا چقدر مشتاق به در آغوش کشیدن یک کشور جنگ زده است که نه تنها هیچ منافعی برای این اتحادیه نخواهد داشت بلکه تا سالها نیازمند کسب حمایت های مالی و پشتیبانی دیگر کشورهای این اتحادیه خواهد بود.
ژاپن و کره جنوبی هم بدون این که هیچ سودی از مناقشه اوکراین ببرند، هزینه های قابل توجهی برای تجهیز اوکراین در مقابل روسیه انجام دادند.
اکنون، به فرض اینکه مناقشه اوکراین به هر شکلی سود و فایده ای یا هر امتیازی هم داشته باشد، این روسیه و آمریکا هستند که امروز با نشستن دور میز مذاکره در ریاض، در حال تقسیم امتیاز ها هستند و جز خسارت و زیان، هیچ چیزی دیگری عاید اوکراین، اتحادیه اروپا، ناتو و دیگر هم پیمانان آمریکا نشده است.
به هر روی، آنچه مسلم است، این که جنگ هرگز به نفع مردم در هیچ جای جهان نیست و هرگونه پیشرفتی در مذاکرات حل مناقشه اوکراین در ریاض، به نفع مردم سراسر جهان خواهد بود زیرا همانگونه که شی جین پینگ رئیس جمهوری چین و دیگر رهبران صلح طلب در جهان بارها و بارها مورد تاکید قرار داده اند، همه بشریت داری سرنوشت مشترک هستند و تقویت صلح و ثبات در نقطه از زمین، به نفع جامعه جهانی و نقطه روشنی برای سرنوشت مشترک بشریت خواهد بود.