پیامدهای پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر اروپا و منطقه از محورهای مورد توجه روزنامههای مطرح جهان عرب است. خبرگزاری مهر: در حالی که کشورهای اروپایی به صورت پنهانی برای روی کار آمدن نامزد دموکراتها لحظه شماری میکردند با پیروزی دونالد ترامپ خاطرات تلخ دوران نخست ریاست جمهوری وی برای این کشورها ... خوابی که «ترامپ» برای کشورهای اروپایی دیده است
فارن افرز: انتخاب دوباره «ترامپ»، پایان برتری نابجای آمریکا را سرعت میبخشد
نشریه فارن افرز در مطلبی پیروزی «دونالد ترامپ» را در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا همراه با تغییراتی نسبت به دوره نخست دانست و تشریح کرد: سیاست خارجی وی پایان برتری نابجای آمریکا را سرعت میبخشد.
به گزارش روز سهشنبه ایرنا از این نشریه آمریکایی، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۵ نوامبر (۱۵ آبان) آمریکا، هر ناظری که از نزدیک دوره نخست این رئیسجمهوری منتخب را بررسی کرده باشد، حتما از ترجیحات سیاست خارجی او و روند آن آگاه خواهد بود.
این نشریه در مطلبی با عنوان «پایان برتری آمریکایی؛ انتخاب دوباره ترامپ، قدرت ایالات متحده را بازتعریف خواهد کرد» آورده است: جهان می داند که جنبش ترامپ و شعار «شکوه را به آمریکا باز می گردانیم» سیاست خارجی چهار سال آینده دولت وی را نشان می دهد.
براساس این مطلب، دوره دوم این رئیس جمهوری در مقایسه با زمان قبلی سه تفاوت مهم خواهد داشت؛ نخست اینکه ترامپ با تیم امنیت ملی یکدستتری نسبت دور گذشته روی کار خواهد آمد.
دوم اینکه وضعیت جهان در سال جدید میلادی و آغاز به کار دولت وی نسبت به سال ۲۰۱۷ بسیار متفاوت است.
این گزارش تشریح میکند: ترامپ اینبار با اعتماد به نفس بیشتری در عرصه سیاست جهانی گام برخواهد داشت. هرچند، از اینکه وی شانس بهتری برای پیشبرد شعار انتخاباتی خود در بازگرداندن شکوه به آمریکا دارد یا خیر، مشخص نیست.
به اعتقاد نویسنده، قدر مسلم آن است که دوران برتری آمریکا به پایان رسیده است و ترامپ نیز رویههای سابق سیاست خارجی مبتنی بر آرمان های دیرینه آمریکایی را کنار می گذارد.
قوانین بازی ترامپ چه خواهد بود؟
براساس این گزارش، جهانبینی سیاست خارجی ترامپ از زمان ورود وی به دنیای سیاست آشکار بود؛ وی معتقد است که نظم بینالمللی لیبرال ایجاد شده توسط ایالات متحده، با گذشت زمان مقابل آمریکا قرار گرفته است. از همین رو وی با هدف تغییر این نامیزانی، میخواهد جریانهای اقتصادی داخلی مانند واردات و مهاجرت را محدود کند. ترامپ به دنبال آن است تا متحدان اروپایی بار بیشتری را برای دفاع از خود به دوش بکشند و معتقد است که میتواند با رهبرانی مانند ولادیمیر پوتین از روسیه یا کیم جونگ اون از کره شمالی معامله کند تا بدین ترتیب تنشها را در مناطق بحران زده کاهش داده و امکان تمرکز داخلی را برای واشنگتن فراهم کند.
ابزار وی هم مشخص است؛ رئیس جمهوری سابق و آینده آمریکا با استفاده از زور و تحریم اقتصادی، آماده اعمال فشار بر دولت های هدف است. وی در طول ۴ سال گذشته از خروجش از کاخ سفید به اندازه کافی شاگرد همفکر برای تیم سیاست خارجی و امنیت ملی خود گردهم آورده است. تیمی که به احتمال بسیار پایین مقاومت چندانی در برابر خواسته های وی نشان ندهند.
در مورد سایر حوزه ها مانند بخش های قانونگذاری و دادگستری، نیز مقامات بیش از دولت قبلی به افکار وی نزدیک هستند.
رئیس جمهوری منتخب همچنین بارها در مورد پاکسازی سیساتمداران و ژنرالهای مخالف خود سخن گفته است و به نظر می رسد در این دوره شروع به طبقهبندی مجدد پستها و اخراج گروه ها و صداهای مخالف کند. بی شک در چند سال آینده، شاهد آمریکای تک صدا در حوزه سیاست خارجی باشیم و آن صدای ترامپ است.
فارن افرز در عین حال یادآور می شود: اگرچه این تغییرات توانایی ترامپ را برای فرماندهی دستگاه سیاست خارجی افزایش میدهد، اما تغییری در بهبود جایگاه ایالات متحده در جهان ایجاد نمیکند.
به عقیده نویسنده مطلب، بزرگترین چالش های خارجی کنونی آمریکا جنگ اوکراین و غزه است. ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها از نحوه خروج آمریکا از افغانستان نیز انتقاد کرد و آن را باعث سقوط اعتبار و احترام ایالات متحده در سراسر جهان دانست.
این نشریه وضعیت را در اوکراین و غزه برای ترامپ مشکل ساز دانسته و می افزاید: هرچند رئیسجمهوری منتخب آمریکا از بنیامین نتانیاهو خواسته «کار را تمام کند» و حماس را نابود کند. با این حال، فقدان چشمانداز استراتژیک نخست وزیر اسرائیل برای انجام این امر نشان میدهد که اسرائیل جنگ جاری را همچنان ادامه خواهد داد. و ترامپ باید این واقعیت را بپذیرد که خروج از جنگ های جاری در جهان دشوارتر از چیزی است که وی در گردهمایی های انتخاباتی وعده اش را می داد.
نگارنده در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر قواعد بازی نسبت به سال ۲۰۱۷ تغییر کرده و ائتلاف ها و ابتکارات گسترده ای در سطح بین المللی به وجود آمده، به «بریکس» یا گروه اقتصادهای نوظهور اشاره کرده و اذعان میکند: کشورها و قدرت های بزرگ در برهه کنونی در ایجاد و تقویت ساختارهای خود فعال تر شده اند. همین امر سبب میشود تا تلاش ترامپ برای ایجاد تفرقه در گروه های اینچنینی شکست بخورد.
این مطلب در بخشی دیگر تشریح میکند: الیزابت ساندرز استاد داشنگاه کلمبیا به تازگی در یک مصاحبه اعلام کرد که سیاست خارجی ترامپ دیگر مانند سال ۲۰۱۶ مرموز نخواهد بود و پیش بینی اقدامات وی در دولت جدید آسان تر است و تصمیمات ناگهانی وی دیگر مانند دوره قبل جهان را شگفت زده نخواهد کرد.
در پایان نویسنده با بیان اینکه دوران برتری ایالات متحده با آمدن دوباره ترامپ تسریع می شود، خاطرنشان کرد: ترامپ در طول تمامی دوران مبارزات انتخاباتی، وعده اخراج گسترده مهاجران را داد و آنها را به مسموم کردن خون آمریکایی متهم نمود و از سوی دیگر، مخالفان داخلی را دشمن خواند. اما با این وجود اکثریت آرای مردم آمریکا را بدست آورد. بنابراین وقتی جهان به ترامپ نگاه می کند، دیگر شاهد برتری نابجای آمریکا نخواهد بود. آنها خواهند دید که این کشور در قرن بیست و یکم چگونه خواهد بود.
هاآرتص: ترامپ، نتانیاهو را به دلیل «هزینه بالای نگهداری» برکنار میکند
یک نویسنده اسرائیلی گزارش داد، رئیس جمهور منتخب آمریکا علیرغم دوستی با نتانیاهو، هیچ فرصتی را برای برکناری او از دست نخواهد داد زیرا هزینه «حفاظت و صیانت» از نتانیاهو بسیار بالاست. به گزارش ایسنا، «اران یاشیو» نویسنده اسرائیلی در مقالهای در روزنامه هاآرتص نوشت، به نفع «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکاست که «بنیامین ... هاآرتص: ترامپ، نتانیاهو را به دلیل «هزینه بالای نگهداری» برکنار میکند
استقرار بمبافکنهای استراتژیک اتمی آمریکا در خاورمیانه
ارتش آمریکا بمبافکنهای استراتژیک با قابلیت حمل بمب اتمی را در نزدیکی ایران مستقر کرده است تا به ایران نسبت به خطرات گسترش جنگ در منطقه هشدار دهد. به گزارش «نیوزویک»، تصاویر ماهوارهای نشان میدهند آمریکا، شش بمبافکنهای ب۵۲ را در پایگاه خود در نزدیکی جنوب ایران مستقر کرده که قابلیت حمل بمب اتمی را ... استقرار بمبافکنهای استراتژیک اتمی آمریکا در خاورمیانه
آمریکا دیگر قادر نیست اراده خود را بر سایر کشورها تحمیل کند
به گفته «گراهام آلیسون» استاد و کارشناس روابط بینالملل در دانشگاه «هاروارد»، جهان پس از فروپاشی شوروی تحت سلطه ایالات متحده قرار گرفت. دنیا مجبور شد با قوانین واشنگتن بازی کند یا هزینهای سنگین از تحریمهای فلج کننده گرفته تا تغییر رژیم را بپردازد. به گزارش رادیو بینالمللی چین: با این حال جهان تغییر کرده ... آمریکا دیگر قادر نیست اراده خود را بر سایر کشورها تحمیل کند
بیانیه تند سندرز پس از شکست دموکراتها؛ از این کارزار فاجعهبار درس میگیرید؟
سناتور سندرز ضمن انتقاد از تداوم کمکهای نظامی به اسرائیل، افزود: «امروز با وجود مخالفت شدید اکثریت آمریکاییها، ما همچنان میلیاردها دلار برای جنگ همهجانبه دولت افراطی نتانیاهو علیه مردم فلسطین هزینه میکنیم که منجر به فاجعه انسانی وحشتناک سوءتغذیه و گرسنگی هزاران کودک شده است.» به گزارش ایسنا، «برنی سندرز» سناتور مستقل آمریکایی از ... بیانیه تند سندرز پس از شکست دموکراتها؛ از این کارزار فاجعهبار درس میگیرید؟
فارن افرز: «بحران مشروعیت» در آمریکا با انتخابات حل نمیشود
«فارن افرز» در تحلیلی با اشاره به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هشدار داد که جامعه آمریکا بهشدت دوقطبی شده و انتظار میرود باتوجه به عمیقتر شدن «بحران مشروعیت» در این کشور، جامعه آمریکایی با تحولات سیاسی خشونتآمیزی مواجه شود و این مشکلی است که راهیابی «دونالد ترامپ» و یا «کامالا هریس» به کاخ سفید آنرا ... فارن افرز: «بحران مشروعیت» در آمریکا با انتخابات حل نمیشود