گاردین: آمریکا دیگر یک قدرت بلامنازع نیست

گاردین در مطلبی با اشاره به نشست اخیر «بریکس» در روسیه و با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، نوشت: مهم نیست چه‌کسی پیروز انتخابات آتی این کشور باشد؛ چراکه اجلاس گروه اقتصادهای نوظهور ثابت کرد که ایالات متحده دیگر یک قدرت بلامنازع نیست.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از این روزنامه، در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، سلطه غرب به چالش کشیده شده و نشست سران قدرت های نوظهور اقتصادی موسوم به «بریکس» ثابت کرد اقتصادهای نوظهور تمایلی به سرخم کردن در برابر فشار ندارند.

این روزنامه انگلیسی در مطلبی با عنوان «ترامپ یا هریس؟ پیروز هر که باشد، با تغییر قدرت در اقتصاد جهانی روبرو می شود» آورده است: نوامبر ۱۹۹۲ است و آمریکا در اوج قدرت. کمونیسم شکست خورده، دیوار برلین تخریب شده و اتحاد جماهیر شوروی از هم پاشیده است.

جورج بوش و بیل کلینتون دو نامزد حزب جمهوری خواه و دموکرات آماده رقابت بر سر کسب مقام ریاست جمهوری کشوری هستند که خود را قدرت برتر جهان می داند و در نهایت، کلینتون، برنده میدان می شود.

گاردین سپس ادامه می‌دهد: اکنون نیز با گذشت ۳۲ سال از آن زمان، آمریکایی‌ها بار دیگر خود را برای شرکت در یک انتخابات ریاست جمهوری دیگر آماده می کنند و اگرچه کشورشان همچنان بزرگترین اقتصاد و قوی‌ترین قدرت نظامی جهان است، اما ایالات متحده دیگر یک قدرت بلامنازع نیست و نظم جهان تک قطبی جدید که بوش در سال ۱۹۹۱ و پس از پایان جنگ اول خلیج فارس به آن می بالید، از هم فروپاشیده است.

اکنون چین به یک اقتصاد بسیار بزرگ‌تر و قدرتمندتر از آنچه آمریکا تصورش را می کرد، بدل شده است. نشست ماه گذشته بریکس به میزبانی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نمایی دیگر از افول جهان تک قطبی را به نمایش گذاشت. این گروه اقتصادهای نوظهور که در ابتدا متشکل از پنج کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود، اکنون با اعضای جدید شامل مصر، اتیوپی، ایران و امارات متحده عربی و استقبال دستکم ده ها کشور دیگر از جمله عربستان سعودی، ترکیه و اندونزی شاهد گسترش چشمگیری است.

به نوشته این روزنامه انگلیسی، توسعه بریکس نشان می دهد که روسیه چگونه باوجود تحریم های شدید از زمان جنگ در اوکراین، منزوی نشده است.

نویسنده با اشاره به نشست اخیر این گروه در کازان روسیه، آن را از سه جنبه، مهم ارزیابی کرده و استدلال می کند: این نشست در وهله نخست نشان داد که تحریم ها منجر به فروپاشی اقتصاد روسیه نشده است و احتمالا هرگز نخواهد شد. چراکه دو کشور چین و هند همچنان مشتاقانه به خرید نفت از مسکو ادامه می دهند و اقتصاد روسیه ثابت کرده است که منعطف عمل می کند.

دوم؛ نشست کازان نشان داد که اقتصادهای بزرگتر بازارهای نوظهور تمایلی به سر خم کردن در برابر فشار غرب ندارند. این امر نه تنها در مورد روسیه بلکه در مورد چین نیز صادق است که بسیاری نگران عواقب جنگ تجاری غرب و به ویژه آمریکا علیه آن هستند.

این گزارش در ادامه به دلیل سوم اهمیت نشست کازان پرداخته و می افزاید: این اجلاس نشان دهنده نفوذ و حوصله فزاینده نیم کره جنوبی بود که اکثریت جمعیت جهان را شامل شده و سهم فزاینده ای از اقتصاد جهانی را تشکیل می دهد.

براساس گزارش های موجود، مجموع تولید ناخالص داخلی کشورهای گروه هفت شامل آمریکا، ژاپن، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و کانادا از ۶۷ درصد در سال ۱۹۹۴ به ۴۴ درصد در سال ۲۰۲۲ رسیده، در حالی که تولید ناخالص داخلی چین در مدت مشابه چهار برابر شده و به ۲۰ درصد افزایش یافته است.

گاردین در پایان خاطرنشان کرده است: اگرچه گروه هفت و به طور کلی کشورهای ثروتمند همچنان به گونه‌ای عمل می کنند که گویی به همان اندازه قدرتمند هستند که در سال ۱۹۴۴ بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول ایجاد شدند. اما باید بدانند اکنون اقتصاد جهانی متفاوت است و مهم نیست چه کسی در رقابت برای ورود به کاخ سفید پیروز می شود. چراکه سلطه غرب در حال حاضر به چالش کشیده شده است.

لاوروف: هیچکس از سلطه دلار در امان نیست

وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی بین‌المللی بریکس اعلام کرد که کشورهای بریکس درحال آماده‌سازی سیستم‌های پرداختی ایمن و جایگزین دلار هستند. به گزارش روز یکشنبه ایرنا از اسپوتنیک، سرگئی لاوروف تاکید کرد که موضوع دلارزدایی و ایجاد سیستمی امن برای پرداخت، در اجلاس کازان و در جلسات وزارت دارایی و بانک ... لاوروف: هیچکس از سلطه دلار در امان نیست

ادامه

آمریکا, اقتصادی, برزیل, بریکس, تحلیل, جهان, روسیه, فلسطین, هژمونیسم

قزاقستان جایگاه شراکت در بریکس را دریافت کرد

سفیر قزاقستان در روسیه اعلام کرد که کشورش جایگاه شراکت در گروه قدرت‌های اقتصادی نوظهور (بریکس) را دریافت کرد. خبرگزاری تاس با انتشار خبر ” قزاقستان جایگاه شراکت در بریکس را دریافت کرد” نوشت: دائورن آبایف (Dauren Abayev)، سفیر قزاقستان در روسیه با اعلام اینکه کشورش جایگاه شراکت در بریکس را دریافت کرده گفت که ... قزاقستان جایگاه شراکت در بریکس را دریافت کرد

ادامه

آمریکا, اقتصادی, بریکس, جهان, خبر, روسیه, قزاقستان, هژمونیسم

خروج نیروهای چین و هند از «لداخ»، یکی از دستاوردهای بریکس

یکی از دستاوردهای بریکس خروج نیروهای نظامی چین و هند از منطقه مورد مناقشه «لداخ» است. به گزارش ایسنا، این اقدام در حالی صورت گرفته که «راجنات سینگ» وزیر دفاع هند روز پنجشنبه گفت «اجماع گسترده‌ای» برای بازگرداندن «وضعیت مناسب» در برخی مناطق بر اساس اصول امنیت برابر و متقابل حاصل شده است. به نقل ... خروج نیروهای چین و هند از «لداخ»، یکی از دستاوردهای بریکس

ادامه

بریکس, جهان, چین, خبر, روسیه, شرق آسیا, صلح, هندوستان

بریکس چاره‌ای جز پاسخ به درخواست‌های جامعه جهانی ندارد/ نگرانی از اوضاع خاورمیانه

رئیس جمهور روسیه در کنفرانس خبری خود در پایان شانزدهمین اجلاس بریکس، با بیان اینکه روسیه خواستار کاهش تنش‌ها در منطقه غرب آسیاست، گفت: غربی‌ها خواست روسیه درباره عدم گسترش ناتو را نادیده گرفتند و ما به‌دنبال تغییر این بی‌عدالتی هستیم. به گزارش ایسنا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه و کنفرانس خبری خود ... بریکس چاره‌ای جز پاسخ به درخواست‌های جامعه جهانی ندارد/ نگرانی از اوضاع خاورمیانه

ادامه

آفریقا, آمریکا, اروپا, اسراییل, اقتصادی, انگلس, اوکراین, ایران, برزیل, بریکس, جنگ نیابتی, جهان, چین, خاورمیانه, روسیه, سازمان ملل, غرب, فلسطین, کره شمالی, ناتو, ونزوئلا