مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: پارسه شکوهمندترین شهر ایران باستان دارای دروازهای زیبا همطراز با دروازه بابل بود. این دروازه در کهنترین بخش شهر در فاصله سه کیلومتری غرب کاخهای تخت جمشید واقع است. کیفیت ساخت هنری، حجم، ابعاد فنی و روش ساخت بنا برابر با دروازه ایشتار بابل فاخر است. اقتصاد۲۴-این دروازه ... افزایش ۱۰۰۰ هکتار به عرصه تخت جمشید بعد از یافتن دروازه کوروش؛ چرا کشف دروازه پارسه مهم است؟
سکههای طلا با نقش کماندار پارسی متعلق به امپراتوری هخامنشی در ترکیه کشف شدند
تیمی از باستانشناسان در دانشگاه میشیگان آمریکا سکههایی از طلا متعلق به دوران امپراتوری ایران باستان را در یک گلدان کوچک در شهر باستانی نوتیون در غرب ترکیه کشف کردند.
به گزارش یورونیوز؛ این گنجینه در گوشه اتاقی در بنای مدفون در زیر یک خانه مربوط به عصر هلنیستی پیدا شد. محققان تصور میکنند این سکهها برای نگهداری در آنجا ذخیره شده بودند، ولی به دلایلی هرگز از محل خود برداشته نشدهاند.
باستانشناسان میگویند قدمت این سکههای عصر هخامنشی به قرن پنجم قبل از میلاد میرسد.
کریستوفر راته، باستانشناس و استاد مطالعات کلاسیک در دانشگاه میشیگان، در این باره گفت: «روی این سکهها طرح یک کماندار زانو زده دیده میشود که مشخصه سکه ‘دَریک’ امپراتوری ایران است. این سکه احتمالاً در سارد، در حدود صد کیلومتری شمال شرقی نوتیون، ضرب شده است.»
سارد در دوران حکومت هخامنشی مقر ساتراپهای پارس محسوب میشد. این شهر که در آسیای صغیر قرار داشت، در سال ۵۴۶ پیش از میلاد به دست کوروش بزرگ فتح شد و از آن پس یکی از پایگاههای مهم شاهنشاهی هخامنشی لقب گرفت به نحوی که یک راه ویژه این شهر را به تخت جمشید میرساند.
ضرب دَریک یا سکه زرین ایران در دوره هخامنشی به داریوش بزرگ شاهنشاه هخامنشی نسبت داده میشود. با این حال بر سر نام دریک میان محققان اختلاف نظر است؛ عدهای آن را برگرفته از نام داریوش به زبان یونانی («دریکوس») میدانند و عدهای دیگر ریشه آن را به «ذَریگ» یا «زریگ» به معنی زرین در زبان پارسی باستان برمیگردانند.
دریک که به لحاظ عیار تنها از ۳ درصد ناخالصی یا آلیاژ ضرب میشد، سکهای فوقالعاده با ارزش و انحصاری پایتخت به حساب میآمد و از این رو هیچیک از ساتراپها و فرمانداران محلی حق نداشتند بدون پروانه مخصوص از جانب داریوش بزرگ اقدام به ضرب آن کنند.
دکتر راته درباره سکههای یافتشده میگوید: «کشف چنین یافته ارزشمندی در یک کاوش کنترلشده باستان شناسی بسیار نادر است. هیچکس هیچوقت گنجینهای از سکه، بهویژه سکههای فلزی گرانبها را، بدون اینکه قصد برداشتنشان را داشته باشد دفن نمیکند. بنابراین تنها رخداد یک اتفاق ناگوار باعث شده که این گنجینه به همین حالت مانده و به دست ما رسیده است.»
محققان سعی کردهاند با تجزیه و تحلیل این تفاوتهای کوچک، سکهها را به ترتیب زمانی مرتب کنند.
اندرو میدوز از دانشگاه آکسفورد و متصدی سابق سکهها در موزه بریتانیا و انجمن سکهشناسی آمریکا درباره سکههای کشفشده میگوید: «این سکههای هخامنشی یک یافته بینظیر با بالاترین درجه اهمیت هستند.»
محققان بر این باورند که یکی از کاربردهای اولیه دریک پرداخت پول به جنگجویان بوده و احتمالاً انبار کردن این میزان سکه با عملیات نظامی در منطقه اطراف نوتیون در آن زمان مرتبط بوده است.
گزنفون، مورخ و فیلسوف یونانی، میگوید یک دریک معادل دستمزد یک سرباز برای یک ماه بوده است.
محققان کاوشها در سایت باستانشناسی نوتیون را در سال ۲۰۲۲ آغاز کردند. سکهها پیش از این در سال ۲۰۲۳ کشف شده بودند، اما وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه تا اکنون اجازه عمومی شدن اخبار مربوط به کشف آن را نداده بود.
باستانشناسان امیدوارند کشفیات تازه بتواند مورخان را در تاریخنگاری دقیق ضرب سکههای ایرانی کمک کند.
شاهکاری که مصریان ۴۵۰۰ سال قبل ساختند
مجسمه چوبی ۴۵۰۰ سالهای که برای طراحی چشمهای آن از سنگهای شفاف استفاده شده است، مهارت صنعتگران مصر باستان را به خوبی به نمایش میگذارد. به گزارش ایسنا، مصریان باستان، صنعتگران و هنرمندان چیرهدستی بودند. آنها برای مهارت در خلق مجسمههای خاکسپاری شهرت داشتند و تجارت پر رونقی در خلق مجسمههایی مقبرهها و ... شاهکاری که مصریان ۴۵۰۰ سال قبل ساختند
شناسایی حیاط محل زندگی نئاندرتالها در باوهیوان
سرپرست فصل چهارم کاوش در مجموعه غار و پناهگاه صخرهای باوهیوان از شناسایی فضایی حیاط مانند با استفاده از سیستم فتوگرامتری خبر داد که نئاندرتالها تمایل داشتند در آن بخش زندگی کنند.