
به دنبال تشدید تحریم های دولت ایالات متحده به ریاست ترامپ علیه ایران به بهانه مهار برنامه هسته ای ایران، کارشناسان و اساتید دانشگاه های چین معتقدند تحریم ها نه تنها راه حل موثر برای مسئله هسته ای ایران نیستند، بلکه باعث وخیم تر شدن شرایط می شوند.
به گزارش CGTN : آمریکا روز سهشنبه اول آوریل، در موج تحریم های جدید خود، تحریمهایی علیه شش نهاد و دو فرد از ایران، امارات متحده عربی و چین اعمال کرد که به ادعای واشنگتن، بخشی از شبکه تأمین تسلیحات ایران هستند. این اقدام در راستای تشدید فشار بر ایران صورت گرفته است.
تحریم های آمریکا علیه ایران، تنها به این کشور محدود نبوده و بسیاری از شرکای تجاری و اقتصادی این کشور از جمله شرکت های چینی را نیز هدف قرار داده که مورد اعتراض ومخالفت شدید مقامات رسمی و شرکت های چینی مربوطه قرار گرفته است.
«سون دِهگانگ»، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه فودان به عنوان کارشناس حوزه روابط بین الملل و امور خاورمیانه اخیر در مصاحبه ای هشدار داده است که که تحریمها نهتنها راهحلی برای مسئله هستهای ایران نیستند، بلکه وضعیت را وخیمتر کرده و احساسات ضدآمریکایی را در منطقه تشدید میکنند.
این کارشناس و استاد دانشگاه فودان چین ضمن اشاره به مواضع رسمی دولت چین در قبال تحریم های آمریکا علیه ایران، تأکید کرد که پکن همواره مخالفت خود را با تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران اعلام کرده و گفتوگو را تنها راهحل عملی میداند.
سون ده گانگ معتقد است: اگر تحریمها بهعنوان ابزاری برای حل مسئله هستهای ایران استفاده شوند، تنها به تشدید تنشها منجر خواهند شد.
این کارشناس چینی بر این باور است که آمریکا سالهاست از تحریمهای ثانویه و قضاوت فراسرزمینی علیه ایران استفاده کرده، اما هیچ یکی از این رفتارنه تنها نتایج مؤثری نداشته ف بلکه باعث پیچیده تر شدن و سخت تر شدن مسئله هستهای ایران شده است.
همچینی، «لیو جونگمین»، استاد مؤسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مطالعات بینالمللی شانگهای نیز در باره تنش های میان ایران و آمریکا و راه حل های موثر و سازنده برای کاهش این تنش ها اظهار داشت آمریکا و ایران هر دو به توافق نیاز دارند، اما خواسته ها و شروط اساسی هریک از آنها از طرف مقابل، عمیقا متفاوت است و دو طرف اختلاف نظرهای زیادی با هم دارند. به هرحال، تحریمها و به ویژه تحریم های جدید که همزمان به مطرح بودن احتمال مذاکرات غیرمستقیم یا مستقیم میان دو طرف اعمال شده است، بدون تردید فضای بیاعتمادی راهبردی بین دو کشور را به ویژه در مسئله هستهای ایران تشدید خواهد کرد.
لیو جونگ مین افزود که آمریکا اخیراً بارها ایران را با اقدام نظامی تهدید کرده، در حالی که ایران اگرچه در مناقشه اسرائیل و فلسطین موضعی محتاطانه داشته، اما در موضوع های مربوط به امنیت ملی خود و در در دفاع از سرزمین و منافع خود در مقابل هرگونه حمله ای، کوتاه نخواهد آمد؛ مسئله ای که می تواند برای تمام منطقه و جهان بسیار خطرناک باشد.
رفتار دوگانه آمریکا در قبال ایران: دعوت به مذاکره و تهدید نظامی
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اگرچه شخصا برای عالی ترین مقام ایران نامه نوشته و موضوع مذاکره و گفت وگو را مطرح کرده است، اما بدون توجه نامه خود، یکشنبه گذشته ایران را با حملات هوایی و تعرفههای ثانویه در صورت عدم توافق هستهای تهدید کرد؛ اقدامی که با واکنش شدیدالحن مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران مواجه شد.
در واکنش، آیتالله سید علی خامنهای رهبر انقلاب اسلامی ایران، یک روز بعد از سخنان تهدیدآمیز ترامپ، (روز دوشنبه) در سخنانی هشدار داد که هر اقدام «شرورانه» آمریکا یا اسرائیل با پاسخ قاطع ایران روبرو خواهد شد.
موضع چین: گفتوگو تنها راهحل است
در روز چهاردهم مارس ۲۰۲۵، چین در یک ابتکار دیپلماتیک که بازتاب گسترده ای در محافل سیاسی، دیپلماتیک و رسانه ای جهان داشت، یک نشست سه جانبه با حضور معاونان وزیران امور خارجه چین، ایران و روسیه به میزبانی پکن برگزار کرد و در بیانیه مشترک پایانی این نشست، سه کشور بار دیگر تأکید کردند که «تعامل سیاسی و دیپلماتیک و گفتوگو تنها گزینه عملی و ممکن برای مسئله هستهای ایران است.»
خانم مائو نینگ سخنگوی وزارت خارجه چین نیز بعد از برگزاری این نشست، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: تحریم، فشار و تهدید نظامی به جایی نمیرسد، در حالی که گفتوگو و مشورت مسیر درست پیش رو است. وی از طرفهای درگیر خواست تا از هر اقدامی که موجب تشدید تنشها میشود، خودداری کنند.
تاکید بر ضرورت اجتناب از تشدید تنش ها، خویشتنداری طرفین، خودداری از رفتن به سوی گزینه های نظامی یا هرگونه گزینه ماجراجویانه و غیرسازنده دیگر، و تاکید همیشگی بر گفت و گو و دیپلماسی به عنوان تنها راه برون رفت از بحران هسته ایران و رسیدن به توافق پایدار براساس توافق “برجام”، موضع اصولی و ثابت چین در این خصوص بوده و بارها از سوی مقامات مربوطه این کشور مورد تاکید قرار گرفته است.