این روزها درحالی که مردم در شهرهای مرکزی و جنوبی عراق در اعتراض به ضعف خدمات عمومی، برق، آب و بیکاری به خیابان ها می آیند کارشناسان و تحلیلگران عراقی بر امر تاکید دارند که آمریکا و نیز ضعف و فساد برخی مسوولان عامل مشکلات امروز در این کشور است.
‘ماجد الصوری’ کارشناس اقتصادی عراق می گوید این آمریکا بود که عراق را سالها در اشغال خود داشت و زیرساخت های آن را نابود کرد و همین کشور است که مسوولیت بازسازی عراق را بدوش می کشید اما کاری نکرد، البته مقامات – به گفته وی – فاسد عراقی نیز در این امر شریک هستند.
وی گفت عراق برای غلبه بر مشکلات کنونی خود به ۱۵ سال زمان نیاز دارد و طی آن باید با فساد مبارزه کند و زیرساخت های خود را نوسازی نماید.
این کارشناس عراقی تاکید کرد آمریکا بعنوان اشغالگری که زیرساخت های عراق را نابود کرد موظف بود آن را دوباره بازسازی کند و در همان زمان مبلغ مورد نیاز برای امر تا ۹۰ میلیارد دلار نیز برآورد شد.
الصوری افزود از سال ۲۰۰۳ مبلغ ۲۲۴ میلیارد دلار صرف بازسازی شد که بخشی کمی از آن نیز کمک های خارجی بود اما اتفاقی نیفتد و این سوال همواره مطرح بوده است که این پول ها به کجا رفت و صرف چه چیزی شد.
وی گفت این روشن است که آمریکا متهم است که با کمک برخی مسوولان فاسد عراقی وضعیت را به اینجا رسانده است و اکنون عراق در وضعیتی است که نیاز به پنج سال فرصت برای رفع مشکلات اساسی بویژه مبارزه با فساد و ده سال نیز برای بازسازی زیرساخت های خود دارد.
به گفته وی، عراق از ثروت کافی و نیروی انسانی توانمند و با تجربه برخوردار است اما چون هر کس در جای مناسب خود نیست، پیشرفتی حاصل نمی شود.
در همین حال ‘حافظ آل بشاره’ تحلیلگر سیاسی عراقی نیز بر این باور است که مقامات سیاسی دوتابعیتی در دولت و آمریکا متهمان واقعی نابودی زیرساخت های عراق هستند.
وی گفت: نیروهای ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریکا در چند سال اخیر با انگیزه های اقتصادی و آوردن شرکت های سرمایه گذاری کشورهای خود، به شکل عمدی نیروگاه های تولید برق، بیمارستان ها و سایر مراکز و تاسیسات زیربنایی و خدماتی را در مناطق غرب عراق هدف قرار داده اند.
وی افزود: این امر به چند سال اخیر و دوره ظهور داعش محدود نیست بلکه از زمان اشغال عراق توسط آمریکا از سال ۲۰۰۳ تاکنون، ائتلاف بین المللی همواره حملات ویرانگری را علیه زیرساخت های عراق انجام داده است و باعث تخریب یا از کار افتادن آنها شده است.
وی گفت وجود افراد دو تابعیتی در دولت که بر خلاف قانون صورت می گیرد یکی از عوامل این ناکامی هاست و آنها ابزاری برای تحقق اهداف آمریکا در داخل کشور هستند.
ال بشاره تاکید کرد بقای افراد دو تابعیتی در جایگاه های سیاسی کشور طی دولت آینده، باز هم درهای فساد را بر روی کشور باز کرده و روند بازسازی و بهبود خدماتی کشور را سد می کند.
شهرهای مرکزی و جنوبی عراق از چند هفته پیش صحنه تظاهرات اعتراضی مردم علیه فساد دولتی و ضعف خدمات عمومی بویژه خاموشی های طولانی مدت برق، کمی آبی و مشکل اشتغال بوده است.
این اعتراضات از اواسط تیرماه ابتدا در شهر بصره درجنوب عراق آغاز و بسرعت به استان های مرکزی و جنوبی و از جمله بغداد پایتخت این کشور سرایت کرد.
این اعتراضات بعضا به درگیری و خشونت هایی نیز انجامید و طی آنها دو نفر کشته و دهها تن از معترضان و نیروهای امنیتی زخمی شدند، اواسط هفته گذشته موقتا متوقف و روز جمعه گذشته دوباره برگزار شد و معترضان در بغداد و شهرهای بصره، کربلا، نجف، ذی قار، ناصریه، دیاله و میسان با سردادن شعارهای مختلف خواستار پاسخگویی هر چه زودتر دولت مرکزی و دولت های محلی (شوراهای استانی) به خواسته های خود در زمینه تامین خدمات ضروری شده اند.
دولت می گوید خواسته های تظاهرکنندگان را تایید می کند و برنامه های کوتاه مدتی نیز برای کاهش مشکلات درحال اجرا دارد اما رفع اساسی آن نیازمند برنامه ریزی و زمان بیشتری است.