پنتاگون: حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت می‌شود

وزارت دفاع آمریکا از اعزام نیروهای هوایی تکمیلی به خاورمیانه خبر داد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، آمریکا در حال حمایت تمام قد از نسل کشی فلسطینیان در غزه از سوی اسرائیل است. واشنگتن اکنون به دنبال تقویت حضور خود در منطقه برای مقابله با تهدیداتی است که ممکن است صهیونیست‌ها با ... پنتاگون: حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت می‌شود

ادامه

آمریکا, اسراییل, ایران, جهان, حضور نظامی, خاورمیانه, خبر, نسل کشی, یمن

اسرائیل خواستار برچیدن زیرساخت‌های نظامی مصر در صحرای سینا شد

اسرائیل بصورت رسمی از مصر و آمریکا خواست زیرساخت‌های نظامی که ارتش مصر در شبه جزیره سینا ایجاد کرده است، برچیده شوند. به گزارش بامداد سه شنبه ایرنا به نقل از شبکه روسیه الیوم، روزنامه «یسرائیل هیوم» با اعلام این خبر افزود: اسرائیل زیرساخت‌های نظامی مصر در شبه جزیره سینا را نقض گسترده الحاقیه امنیتی ... اسرائیل خواستار برچیدن زیرساخت‌های نظامی مصر در صحرای سینا شد

ادامه

آمریکا, اسراییل, جهان, حقوق بشر, خاورمیانه, خبر, صلح, فلسطین, مصر

دلار برای اولین بار در موقعیت کیش قرار گرفت

وقتی بانک خلق چین اعلام کرد که RMB دیجیتال به ۱۰ کشور آسه‌آن و ۶ کشور خاورمیانه متصل می‌شود، فقط یک خبر ساده نبود؛ این صدای طبل جنگ بود، نبردی که “اکونومیست” آن را «برتون وودز ۲.۰» نامیده است. برتون وودز اصلی چیست؟ در سال ۱۹۴۴، در اواخر جنگ جهانی دوم، نمایندگان ۴۴ کشور در ... دلار برای اولین بار در موقعیت کیش قرار گرفت

ادامه

آسه آن, آمریکا, اروپا, امارات, اندونزی, ایران, تحلیل, جهان, چین, خاورمیانه, گزارش, لائوس, هنگ کنگ

هندوستان تایمز: عربستان، قطر و کویت با ارتش آمریکا علیه ایران همکاری نمی‌کنند

روزنامه هندوستان تایمز با انتشار یک ویدئو در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی یوتیوب اعلام کرد که کشورهای عربستان سعودی، قطر و کویت در رابطه با الفاظی‌های دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر انجام عملیات نظامی علیه ایران، به طور مخفیانه با تهران تماس برقرار و اعلام کرده اند که با ارتش آمریکا ... هندوستان تایمز: عربستان، قطر و کویت با ارتش آمریکا علیه ایران همکاری نمی‌کنند

ادامه

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی, آمریکا, ایران, جهان, خاورمیانه, خبر, سازمان ملل, سوِئیس, عربستان, قطر, کویت, هندوستان

کارشناس اسرائیل: دکترین امنیتی ما شکست خورده است

مهندس نظامی و پژوهشگر راهبرد نظامی اسرائیل اذعان کرد که دکترین امنیتی این رژیم به طرز فجیعی شکست خورده و بیش از هر زمان دیگری نیازمند به روز رسانی است. به گزارش دوشنبه شب ایرنا به نقل از شبکه روسیه الیوم، «زوی واینبرگر» در مصاحبه با پایگاه «نیوز وان» (news۱) اسرائیل گفت که تقریبا” همه ... کارشناس اسرائیل: دکترین امنیتی ما شکست خورده است

ادامه

اسراییل, ایران, تحلیل, ترکیه, جهان, خاورمیانه, فلسطین, مصر

چرخش سعودی به سوی دمشق؛ بن‌سلمان دنبال گشودن فصل جدیدی از روابط

تلاش‌های عربستان برای بهبود روابط منطقه‌ای، پایان‌‌ دادن به جنگ یمن و بهبود روابط با دولت سوریه، نشان می‌دهد ولی‌عهد سعودی برای فرار از مشکلات خود، سیاست به صفر رساندن مشکلات را در پیش گرفته است.

به گزارش خبرگزاری فارس، وبگاه اینترنتی شبکه «المیادین» در گزارشی تحلیلی به اهداف و ابعاد تلاش کشورهای عربی به ویژه عربستان سعودی در ازسرگیری روابط با دولت سوریه، آن هم به بهانه کمک‌های انسانی به زلزله‌زدگان این کشور پرداخته است. براساس این گزارش، «محمد بن سلمان» ولی‌عهد عربستان سعودی بعد از بررسی تحولات و تغییراتی که در معادلات جهانی پساجنگ روسیه و اوکراین ایجاد شده، راهبرد گفت‌وگوهای غیرمستقیم با ایران و پیگیری سیاست «صفر مشکلات» در روابط منطقه‌ای را در پیش گرفته و به دنبال گشودن فصل جدیدی از روابط با دولت دمشق است. در ادامه مشروح این گزارش را می‌خوانیم:

سفر بن‌فرحان به دمشق

علی‌رغم رد سوری‌ها، رسانه‌های عربی و بین‌المللی درگیر گزارش رسانه‌های روسی مبنی بر سفر «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه سعودی به دمشق هستند که به نقل از یک منبع آگاه سوری بازنشر یافت. رسانه‌ها در ادامه تلاش‌های امدادی سعودی‌ها با ارسال هواپیماهای حامل کمک‌های این کشور به زلزله‌زدگان سوریه، پس از زلزله بزرگی که این کشور را بحرانی کرد، خبرهای مربوط به سفر بن فرحان را منتشر کردند.

بن فرحان در اوایل سال جاری نیز در مصاحبه‌ای با شبکه آمریکایی «بلومبرگ» گفته بود که کشورهای منطقه باید برای یافتن یک «راه‌حل سیاسی» در بحران سوریه و یافتن راهی برای تعامل با دولت دمشق با یکدیگر همکاری کنند. حالا صرف‌نظر از اینکه این سفر در آینده نزدیک انجام خواهد شد یا به تعویق می‌افتد، تغییرات در سیاست خارجی عربستان نشان می‌دهد که نزدیکی عربستان و سوریه با توجه به موارد زیر دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد:

سیاست خارجی عربستان قبل از جنگ اوکراین

از قبل از جنگ اوکراین، پادشاهی عربستان سعودی عملاً تلاش‌های بی‌وقفه‌ای انجام داد تا به عنوان یک بازیگر مسلط در منطقه خاورمیانه ظاهر شود. ریاض در سیاست‌های خود به دنبال آن بود تا جایگاه و تاثیراتی در تحولات جهانی برای نظامش رزرو کند و به عنوان یک کشور مسلط منطقه‌ای ظاهر شود؛ در عین حال قادر به بهره‌مندی از هر نظم جهانی جدیدی باشد که در آینده و پس از پایان درگیری‌های کنونی بین روسیه و غرب و چین و ایالات متحده آمریکا پدیدار خواهد شد.

از زمان «بهار عربی» و پیش از آن، عربستان سعودی درگیر رقابت‌های استراتژیک با ترکیه و ایران بوده است؛ علاوه بر قطر و امارات متحده عربی که سعی در به دست آوردن نفوذ منطقه‌ای به حساب هزینه‌های ریاض به عنوان «برادر بزرگ» این کشورها کرده‌اند.

اما از زمان ورود «محمد بن سلمان» به مقام ولایت‌عهدی در عربستان سعودی و پس از پایان دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده آمریکا که یک چتر سیاسی بین‌المللی برای اقدامات ولی‌عهد سعودی بود، عربستان کانال‌های گفت‌وگو را با همسایگان خود دوباره گشود. آشتی با قطر پس از سال‌ها محاصره صورت گرفت و پادشاهی سعودی روابطش را با ترکیه از سر گرفت. به طوری که پس لز آن تنش ریاض با آنکارا به دلیل واگرایی در سیاست‌هایشان بر سر «بهار عربی» و قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول، توافق‌هایی برای سرمایه‌گذاری عربستان در ترکیه به امضا رسید.

اما در مورد ایران باید بگوییم که وجه بارز روابط ریاض با تهران، تنش و درگیری نیابتی است؛ با این وجود اما گفت‌وگوهای جاری بین دو طرف نشان می‌دهد که گزینه دیپلماتیک به موثرترین راه‌حل برای کنترل درگیری و رقابت میان آن‌ها تبدیل شده است. به خصوص این که ایران می‌تواند نقش مهمی در جنگ جاری در یمن ایفا کند؛ جنگی که عربستان می‌خواهد به آن پایان دهد. علی‌رغم آن که کشور امارات از طریق جنگ یمن، آرزوی ایفای نقش ژئوپلیتیکی و استراتژیک بیشتری در منطقه را دنبال می‌کند، اما هنوز روابطش با عربستان سعودی خوب است؛ حتی اگر در سطح حداقلی باشد.

تغییرات ساختاری داخلی

استراتژی عربستان سعودی برای رشد اقتصادی پس از نفت یا به اصطلاح  «چشم انداز ۲۰۳۰» منجر به تغییرات همه جانبه در جامعه عربستان شد. به طوری که این کشور از نظر اقتصادی و اجتماعی بازتر شده است و تمرکز داخلی بر رهایی زنان از محدودیت های قبلی و لغو نقش نهادهای مذهبی در کنترل جامعه و مبارزه با فساد قرار گرفته است. طبق دیدگاه جدید ریاض، یکی از شاخصه‌های مورد نیاز برای تشویق فضای سرمایه گذاری و جذب سرمایه گذار از خارج همین اصلاحات هستند.

تاثیرات جنگ اوکراین

جنگ روسیه و اوکراین و بعد از آن، افزایش قیمت انرژی، اهمیت عربستان سعودی و نقش آن در غرب و جهان را مورد بازنگری قرار داد. به‌ویژه با توجه به اینکه «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا قبلاً قول داده بود که این کشور را به «کشوری منزوی» تبدیل خواهد کرد اما در عمل کاملاً متفاوت گام برداشت. او تحت فشار تحولات و نیازهای جهانی به انرژی، برای به عربستان سفر کرد و در دیدار با ولی‌عهد سعودی، عقب نشینی از تهدیدهای قبلی خود را نشان داد.

به موازات این چرخش‌ها و رویدادهای جدید، ریاض به اهمیت نقش و تاثیرات  خود پی‌برده است. بنابراین، یک سیاست چند قطبی را با هدف نشان دادن توانایی ایفای نقش محوری در اقتصاد جهانی، انرژی و سرمایه گذاری انجام در پیش می‌گیرد. از این رو، از اتحاد با غرب علیه روسیه و پیروی از تحریم‌های غرب علیه روسیه خودداری کرد؛ در حالی که سعودی‌ها در سال ۲۰۲۲ میزبان بایدن، رئیس جمهور آمریکا و «شی جین پینگ» همتای چینی او بوده‌اند.

تصمیم صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان در سال ۲۰۲۲ برای ایجاد ۶ صندوق با اختصاص ۲۴ میلیارد دلار به مصر، عمان، عراق، اردن، سودان و بحرین یکی از روشن‌ترین نشانه‌های ریاض برای در پیگیری استراتژی گسترش قدرت و نفوذ خود در منطقه از طریق توسعه مالی و سرمایه‌گذاری بود.

بازگشت به سوی دمشق: یک نیاز و یک گزینه

عربستان سعودی همچنان ایران را بزرگ‌ترین تهدید برای جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای خود می‌داند. بنابراین، این کشور یک مسیر دوگانه را در تعامل با این چالشش طی می‌کند: از یک سو تشویق غرب به تحریم‌ها و فشار حداکثری بر تهران، رقابت با آن از طریق جنگ‌های نیابتی و فشار بر متحدانش در منطقه و از سوی دیگر، مشارکت در گفت‌وگو با ایرانی‌ها برای کاهش تنش.

بر این اساس، بازگشت عربستان به روابطش با دولت دمشق، برای سعودی‌ها بخشی از خلاص شدن از میراث جنگ‌های پرهزینه قبلی و جهت گیری به سمت سیاست «صفر مشکلات» است؛ اما در عین حال، عقب گرد به سوی دمشق، گزینه‌ای است که به اعتقاد سعودی‌ها برای مهار نفوذ ایران در منطقه مفید خواهد بود. آن‌ها امیدوارند که نزدیکی اعراب به «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به او این امکان را بدهد که گزینه‌های سیاسی‌اش را برای باقی ماندن در یک اتحاد استراتژیک منطقه‌ای واحد با تهران، متنوع کنند. این اعتقاد پس از آن قوت گرفت که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه تمایل خود را برای نزدیک شدن به دمشق ابراز کرد و اماراتی که سال‌ها از سوریه روی برگردانده بود، در مسیر آشتی با این کشور قرار گرفته است.

جبهه خلق؛ توصیف مقاومت ملت فلسطین به عنوان «تروریسم» بیانگر تلاش آمریکا و غرب برای تحریف حقایق است

جبهه خلق برای آزادسازی فلسطین به تلاش مجلس سنای آمریکا در خصوص تصویب پیش‌نویس قانونی درباره لغو کمک‌های اعطایی به آژانس امدادرسانی آوارگان فلسطینی(آنروا) واکنش نشان داد. به گزارش خبرگزاری فارس، اداره امور آوارگان در جبهه خلق برای آزادسازی فلسطین تأکید کرد که تلاش مجلس سنای آمریکا برای تصویب پیش‌نویس قانونی درباره لغو هر گونه ... جبهه خلق؛ توصیف مقاومت ملت فلسطین به عنوان «تروریسم» بیانگر تلاش آمریکا و غرب برای تحریف حقایق است

ادامه

آمریکا, اسراییل, تحلیل, جهان, خاورمیانه, سازمان ملل, غرب, فلسطین

وزیر خارجه عربستان: گفت‌وگو با دمشق ضروری است

وزیر خارجه عربستان گفت که تمامی کشورهای عربی در این خصوص اتفاق نظر دارند که وضعیت سوریه نباید به این شکل ادامه یابد. به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه خبری المیادین، پس از انتشار خبرهایی در تایید و تکذیب سفر فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان به دمشق طی روزهای آتی، او در ... وزیر خارجه عربستان: گفت‌وگو با دمشق ضروری است

ادامه

آلمان, اسراییل, تحلیل, خاورمیانه, سوریه, صلح, عربستان سعودی, فلسطین

«ماریا زاخارووا»: نمی‌دانستم نولند کسی است که تصمیمات کمیته نوبل را می‌گیرد!

سخنگوی وزارت خارجه روسیه، اظهارات وزارت خارجه آمریکا را در خصوص اعطای جایزه صلح نوبل به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، به سخره گرفت. به گزارش مهر به نقل از المیادین، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه با تمسخر اظهارات «ویکتوریا نولند» معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی در خصوص اعطای جایزه نوبل ... «ماریا زاخارووا»: نمی‌دانستم نولند کسی است که تصمیمات کمیته نوبل را می‌گیرد!

ادامه

آمریکا, اسراییل, اوکراین, خاورمیانه, روسیه, صلح, فلسطین, گزارش

پکن: آمریکا به جای ژست سیاسی، تحریم‌های سوریه را به طور کامل لغو کند

سخنگوی وزارت خارجه چین از واشنگتن خواست تا با کنار گذاشتن “محاسبات ژئوپلیتیک”، تمامی تحریم‌های غیرقانونی یکجانبه علیه سوریه را فورا لغو کند. به گزارش ایسنا به نقل از اسپوتنیک، وزارت خزانه داری ایالات متحده اعلام کرد که چند ماه کاهش تحریم‌ها را برای سوریه فراهم می کند تا امکان انجام برخی معاملات برای تلاش ... پکن: آمریکا به جای ژست سیاسی، تحریم‌های سوریه را به طور کامل لغو کند

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, تحریم, چین, حقوق بشر, خاورمیانه, خبر, سازمان ملل, سوریه, شرق آسیا, شمال افریقا

آمار کشته‌های زلزله ترکیه و سوریه از ۳۶ هزار نفر گذشت/ کمک‌های بشردوستانه چین برای۱۰ هزار زلزله زده سوری

در حالی که شمار جانباختگان زلزله شدید هفته گذشته با کانون شهر “قهرمان ماراش” در جنوب شرق ترکیه اکنون از ۳۶ هزار نفر در هر دو کشور ترکیه و سوریه فراتر رفته، امدادگران به عملیات نجات و بیرون آوردن تعداد بیشتری از بازماندگان از زیر آوار ادامه می‌دهند. به گزارش ایسنا به نقل از اسپوتنیک، ... آمار کشته‌های زلزله ترکیه و سوریه از ۳۶ هزار نفر گذشت/ کمک‌های بشردوستانه چین برای۱۰ هزار زلزله زده سوری

ادامه

ترکیه, جهان, چین, حقوق بشر, خاورمیانه, سازمان ملل, سوریه, گزارش, محیط زیست