ماه گذشته میلادی شش کارشناس پزشکی چینی در حالی از یک جت هواپیمایی صربستان در فرودگاه شهر بلگراد خارج شدند که با استقبال و فرش قرمز آلکساندر ووجیچ، رئیس جمهور این کشور و تنی چند از وزرای کابینه وی مواجه شدند؛ ووجیچ بعد از خوش و بشهای اولیه در اقدامی نمادین پرچم صربستان و سپس پرچم چین را بوسید.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، چین در صربستان که یکی از نزدیکترین همپیمانان اروپاییاش محسوب میشود و همچنین در چند کشور دوست دیگر اقدام به ارائه رهنمودهای میدانی به منظور کمک به مبارزه آنها با شیوع کروناویروسی که جهان را درنوردیده، کرده است. این اقدامات چین بخشی از تلاشهای گسترده این کشور به منظور نشان دادن رهبری خود در جهان در زمینه مبارزه با شیوع ویروس بیماری کووید ۱۹ است. با این حال اخیراً واشنگتن و چند کشور دیگر از پکن به دلیل مدیریت نامناسب پاسخ اولیه به شیوع این ویروس در خاک خود که گمان برده میشود منشاء آن از شهر ووهان بوده، انتقاد کردهاند.
همزمان با این تلاشهای پکن، دولتهای غربی که از مدتها پیش نگران افزایش نفوذ چین در جهان از جمله به موجب پروژه بزرگ “کمربند و جاده” این کشور بودهاند، درگیر مبارزه خودشان با شیوع کروناویروس و افزایش تلفات این بیماری در کشورهای خود هستند.
چین در عین حال تلاش دارد … در عرصه خارجی، نگرانیها از بابت قدرت فزاینده اقتصادی و نظامی خود را کاهش دهد و همزمان یکسری آلترناتیوها نظیر بانک سرمایه گذاری زیرساختی آسیا که در سال ۲۰۱۶ ایجاد کرد را در مقابل تسلط غربیها بر نهادهای جهانی ارائه معرفی کند.
گوردون هولدن، یک دیپلمات سابق کانادایی و مدیر انستیتوی چین در دانشگاه آلبرتا گفت: تردیدی وجود ندارد که چین از مسئله شیوع ویروس کووید ۱۹ به منظور پیشبرد آنچه که در راستای منافع ملی خود در نظر میگیرد، استفاده خواهد کرد.
وی افزود: این شامل گسترش الگوی مدیریتی خود چین و در این مورد، متدولوژی این کشور در قبال مبارزه با شیوع بیماری میشود.
این متدولوژی چین بر مبنای اتخاذ یک رویکرد فراگیر امّا تهاجمی است که این کشور اخیراً برای مبارزه با شیوع کرونا در خاک خود در پیش گرفت. پکن در این راستا اقدام به قرنطینه شهر ووهان کرد و به عنوان نخستین کشوری که از شیوع این بیماری رنج برد، به دانش کارشناسی خوبی در زمینه اتخاذ اقدامات لازم برای مقابله با این ویروس دست یافته است. اخیراً سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت، هدف این کشور از اعزام تیمهای پزشکی خود به چند کشور دیگر جهان، به اشتراک گذاشتن تجارب چین در مبارزه با این ویروس بوده است نه صدور الگوی مدیریتیاش به خارج. پکن علاوه بر صربستان، تیمهای پزشکی خود را به کامبوج، ایران، عراق، لائوس، پاکستان ونزوئلا و همچنین ایتالیا اعزام کرده است؛ ایتالیا تنها کشور گروه اقتصادی ۷ است که به پروژه “کمربند و جاده” چین پیوسته است. این کشور اخیرا خسارات شدیدی را از بابت شیوع کروناویروس متحمل شده است. چند روز پیش نیز یک تیم پزشکی ۱۲ نفره چین وارد فیلیپین شد تا به این کشور در زمینه مبارزه با شیوع کرونا کمک کند.
پکن در حالی این تیمهای پزشکی را به چند کشور اعزام کرده که از سوی دیگر اقدام به اعطا یا فروش محمولههای اقلام محافظتی و پزشکی خود به حدود ۹۰ کشور از جمله رقبایش همچون آمریکا کرده است. براساس اعلام آژانس همکاری برای توسعه بینالملل چین، این کشور همچنین با برگزاری ویدیوکنفرانسهایی با دیگر کشورها و سازمانهای بینالمللی، دانش کارشناسی خود را برای مقابله با ویروس در اختیار آنها قرار داده است. پنگ ژیکیانگ، یک متخصص مرکز کنترل و پیشگیری بیماری در استان گوانگدونگ چین و رییس تیم اعزامی چین به صربستان در اظهاراتی از طریق تلفن گفت: ما امیدوار هستیم که کشورهای دیگر تراژدیهای چین را تکرار نکنند.
به گفته پنگ و همچنین لیانگ، یک عضو تیم چینی که ماه گذشته میلادی به کامبوج اعزام شد، این تیمهای پزشکی چینی به کشورهای میزبانشان در زمینه ساخت بیمارستانهای موقتی و صحرایی و اجرای دیگر تدابیر مدیریت شیوع ویروس مشابه با تدابیری که خود چین در خانه برای کاهش موارد ابتلای جدید اجرا کرد، مشاوره میدهند. از جمله مواردی که این تیمهای چینی درباره آنها مشاوره میدهند قرنطینه ساختن یا جداسازی افراد دارای علائم خفیف بیماری به منظور کنترل گسترش اولیه ویروس، شیوههای برخورد با پیچیدگیها و طرح گسترده سنجش دمای بدن افراد به هنگام ورود به مکانهای عمومی هستند. صربستان بر طبق توصیههای تیم چینی شروع به قرنطینه ساختن افراد دارای علایم خفیف کرده و نظامیان خود را برای ایجاد بیمارستانهای صحرایی برای افراد دارای علائم خفیف به کار گرفت. صربستان از این اقدامات استقبال کرده و از تأثیر آنها بر کند ساختن شیوع ویروس در آنجا خبر داده است. یک منبع نزدیک به ریاست جمهوری صربستان که نامش را فاش نکرد، گفت: ما رویکرد خود را تغییر دادیم و با حمایت کارشناسان چینی دست به اجرای تستهای گستردهتر و بیشتر زدیم.
در کامبوج نیز که یک حامی وفادار پکن در جنوب شرق آسیا است، به پیشنهاد تیم اعزامی از چین صدور روادید برای مسافران خارجی به شدت محدود شد. این کشور خود را آماده موج بازگشت افرادی که ماه جاری میلادی از تعطیلات سال نوی خمری بازمیگردند آماده میکند. کامبوج در عین حال در حال بررسی توصیههای تیم چینی به منظور تغییر کاربری هتلها و مدارس خود و استفاده از آنها برای مکانهای قرنطینه مسافران بازگشته از سفر است.
برخوردها با رویکرد چین در کشورهایی مثل صربستان تاکنون مثبت بودهاند. در بلگراد تیم چینی از بنای یادبود کشته شدگان یک بمباران آمریکا علیه سفارت چین در سال ۱۹۹۹ بازدید کردند؛ اتفاقی که واشنگتن آن را یک حادثه تصادفی خوانده و از بابت آن عذرخواهی کرده بود.
بعد از ورود تیم چینی به شهر بلگراد، پلاکاردی در خیابانی در مرکز این شهر همراه با تصویر رهبر چین به نمایش گذاشته شد که روی آن به زبان چینی و صربستانی نوشته شده بود: برادر بزرگ شی! از شما متشکر هستیم!