شماری از مقامات آمریکایی با حضور در پایتخت جزایر سلیمان تلاش کردند مسئولان این کشور را از چرخش دیپلماتیک از تایوان به سمت چین، منصرف کنند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، «کاترین ایبرت گری» سفیر آمریکا در کشورهای «پاپوا گینه نو»، جزایر سلیمان و «وانواتو» در پاسخ به خبرنگاران حاضر در پایتخت جزایر سلیمان در مورد احتمال قطع روابط این کشور با تایوان و برقراری روابط با چین، گفت: «میخواهیم نخستوزیر و مردم جزایر سلیمان و اعضای پارلمان را تشویق کنیم احساس نکنند در زمینه این تصمیمگیری تحتفشار هستند. درخصوص سرمایهگذاری و پروژهها پرسوجو کنند که آیا اینها وام هستند یا کمک مالی».
«آن ماری یاستیشوک» معاون دستیار رئیس بخش آسیایی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا مدعی شد: «هنگامی که ما [آمریکاییها] به کشوری میآییم بهدنبال این هستیم که چگونه میتوانیم از طریق سیستم کمک مالی همکاری داشته باشیم. ما قرض نمیدهیم».
کشور ۶۰۰ هزار نفری جزایر سلیمان که تا سال ۱۹۷۵ تحت قیمومیت انگلیس بود، از انتخابات عمومی ماه آوریل سال جاری میلادی در حال بررسی چرخش موضع درخصوص روابط با چین و تایوان است.
آمریکا چین را متهم میکند که کشورهای فقیر حوزه اقیانوسیه را تحت نام اعطای وام برای اجرای پروژههای عظیم زیرساختی، در «تله بدهی» میاندازد و آنها را به خود وابسته میکند.
آمریکا مدعی است سیاست چین در قبال این کشورها «اقتصاد دزد دریاییوار» است. ادعایی که چین بارها آن را رد کرده است.
چین تایوان را بخشی از خاک خود میداند و روابط دیپلماتیک با هر کشور را به قطع رابطه دیپلماتیک آن کشور با تایوان منوط میکند. تایوان که تحت کنترل حاکمان چین تا پیش از انقلاب کمونیستی است، تا سال ۱۹۷۱ با عنوان جمهوری چین کرسی چین در سازمان ملل و شورای امنیت را در اختیار داشت، اما از آن سال از این کرسی خلع ید شد. در حال حاضر تنها ۱۶ کشور با تایوان رابطه دیپلماتیک دارند.
فارس