روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد که شرکت ‘فیسبوک’ با وجود ادعای اجرای مقررات برای حفاظت از حریم شخصی مردم ، اطلاعات و داده های مربوط به کاربران را در اختیار شرکای تجاری خود قرار داده است.
به نقل از نیویورک تایمز ، سوابق داخلی و مصاحبه ها حاکی است که از سالها پیش فیسبوک به برخی از بزرگترین شرکت های تکنولوژی جهان دسترسی بیشتری به داده های شخصی نسبت به میزان اعلام شده داده بود و در حقیقت این شرکای تجاری خود را از مقررات متداول مربوط به حریم شخصی معاف کرده بود.
این ترتیبات خاص در صدها صفحه از اسناد فیسبوک که نیویورک تایمز به آنها دست یافته، تشریح شده است. این سوابق که در سال ۲۰۱۷ میلادی توسط سیستم داخلی پیگیری مشارکت های شرکت مزبور تهیه شده اند، کامل ترین تصویر را درباره رویه های به اشتراک گذاری داده ها توسط این شبکه اجتماعی ارائه می دهد.
این سوابق همچنین نشان می دهند که چگونه داده های شخصی به قیمتی ترین کالا در عصر دیجیتال تبدیل شده اند که برخی از بزرگترین شرکت ها در منطقه ‘سیلیکون ولی’ قطب فناوری جهان و فراتر از آن بطور گسترده این کالا را تجارت می کنند.
این تبادل قرار بود به نفع همه باشد. فیسبوک با رشد زیاد کاربران بیشتری پیدا کرد و درآمد تبلیغاتی آن افزایش یافت.
شرکت های شریک نیز موفق شدند کالاهای خود را جذاب تر کنند. فیسبوک قدرت فوق العاده ای بر اطلاعات شخصی ۲.۲ میلیارد کاربر خود یافت و کنترل بر این اطلاعات را با شفافیت کم و نظارت ناچیز بیرونی در دست گرفت. فیسبوک به موتور جستجوی ‘بینگ’ شرکت مایکروسافت اجازه داد که تقریبا نام تمام کاربران فیسبوک را بدون رضایت آنها ببیند و به شرکت های ‘نتفلیکس’ و ‘اسپاتیفای’ این قدرت را داد که پیام های خصوصی کاربران را بخوانند. فیسبوک به شرکت های آمازون و یاهو نیز اطلاعاتی فروخته است.
فیسبوک پیش از این نیز درگیر رسوایی هایی در زمینه افشای اطلاعات خصوصی بوده است. در ماه مارس افشا شد که یک شرکت مشاوره سیاسی به نام ‘کمبریج آنالیتیکا’ از داده های فیسبوک برای ساختن ابزارهایی برای کمک به مبارزات انتخابات ۲۰۱۶ دونالد ترامپ سوء استفاده کرد.
فیسبوک با اذعان به نقض اعتماد کاربران تاکید کرد که محافظت های گسترده تری در زمینه حفظ حریم خصوصی به کار بسته است و ‘مارک زوکربرگ’ مدیر این شرکت در ماه آوریل به قانونگذاران آمریکایی اطمینان داد که مردم کنترل کامل بر آنچه در فیسبوک به اشتراک می گذارند را در دست دارند.
اما اسناد جدید و مصاحبه با حدود ۵۰ تن از کارکنان سابق فیسبوک و شریکان آن افشا می کند که فیسبوک به شرکت های خاصی اجازه داد که برخلاف این محافظت ها به داده ها دسترسی داشته باشند.
قراردادهای مذکور در این اسناد نشان می دهد که در مجموع بیش از ۱۵۰ شرکت که بیشتر آنها در بخش فناوری شامل خرده فروشان آنلاین و همچنین خودروسازها و سازمان های رسانه ای از این مساله سود برده اند. یک سخنگوی فیسبوگ گفته این شرکت هیچ مدرکی از سوء استفاده توسط شرکایش پیدا نکرده است. برخی از بزرگترین شرکای فیسبوک شامل آمازون، یاهو و مایکروسافت نیز گفته اند که از این اطلاعات بطور صحیحی استفاده کرده اند اما از بحث دقیق درباره این تبادل اطلاعات خودداری کردند.
ایرنا