نخستوزیر ارمنستان در توضیح علت پذیرش توافق اخیر با جمهوری آذربایجان گفت در صورت عدم توافق، احتمال سقوط مرکز قرهباغ کوهستانی وجود داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس، «نیکل پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان در توضیح علت پذیرش توافق اخیر با جمهوری آذربایجان در خصوص منطقه مورد مناقشه قره باغ کوهستانی تصریح کرد که در صورت عدم پذیرش این توافق احتمال داشت ایروان کنترل بر منطقه «استپاناکرت» مرکز منطقه قره باغ کوهستانی را از دست بدهد.
پاشینیان امروز (چهارشنبه) در صفحه فیسبوک خود اعتراف کرد که ارمنستان مجبور شد برای پایان دادن به جنگ در منطقه قره باغ کوهستانی و جلوگیری از سقوط نظامی، توافق با جمهوری آذربایجان را بپذیرد.
پاشینیان در این خصوص توضیح داد: «اگر دشمنیها ادامه پیدا میکرد، به احتمال خیلی زیاد، استپاناکرت، مارتونی و آسکران سقوط میکرد و متعاقباً هزاران تن از سربازان ما محاصره میشدند و سقوط میکردیم. ما مجبور به امضای این توافق شدیم».
وی ادامه داد که تصمیم به پذیرش توافق ارمنستان با جمهوری آذربایجان بعد از رایزنی با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و حاکمیت منطقه قره باغ کوهستانی اتخاذ شد.
در تاریخ نهم نوامبر (۱۹ آبان ماه)، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، «الهام علی اف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان و «نیکل پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان بیانیه مشترکی را در خصوص آتش بس کامل در منطقه قره باغ کوهستانی به امضا درآورند.
روسای جمهور روسیه، جمهوری آذربایجان و نخستوزیر ارمنستان بامداد سه شنبه یک توافق ده بندی برای توقف درگیریها بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی امضا کردند.
در بند سوم آمده است: «گروهی از نیروهای صلحبان فدراسیون روسیه شامل ۱۹۶۰ پرسنل نظامی، ۹۰ نفربر زرهپوش، ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه در طول منطقه تماس قرهباغ کوهستانی و در طول کریدور لاچین مستقر خواهند شد».
در بند چهارم هم تصریح شده است: «استقرار نیروهای صلحبان فدراسیون روسیه، به موازات عقبنشینی نیروهای مسلح ارمنستان صورت خواهد گرفت. مدت زمان استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه ۵ سال خواهد بود و این مدت به طور خودکار برای ۵ سال بعد تمدید خواهد شد، مگر آنکه هر کدام از طرفین ۶ماه قبل از انقضای این دوره، قصد خود را برای انقضای این بند اعلام کند».
طبق گزارشها، تاکنون ۲۰ فروند ایلوشن-۷۶ به همراه فرماندهان نیروهای حافظ صلح و بریگاد پانزدهم حافظ صلح روسیه در جمهوری ارمنستان فرود آمدهاند. این هواپیماها حامل تجهیزات نظامی، خودروهای زرهی و دیگر دستگاههای ارتباطی هستند.
رئیس ستادکل ارتش ارمنستان: پذیرش توافق صلح با پیشنهاد من بود

رئیس ستاد کل ارتش ارمنستان، امضای توافق صلح قره باغ بین کشورش و جمهوری آذربایجان را امری بسیار ضروری خواند و گفت: پاشینیان به ییشنهاد من این توافق را امضا کرد.
به گزارش ایرنا، اونیک گاسپاریان روز چهارشنبه در گفت و گو با شبکه تلویزیون عمومی ارمنستان گفت: نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان تصمیم در مورد پذیرفتن توافق صلح قره باغ را به پیشنهاد من و باتوجه به نتایج ارزیابی همه جانبه اوضاع گرفت.
وی افزود: این تصمیم بسیار ضروری بود. این واقعیت را قطعا باید پذیرفت و درک کرد.
رئیس ستاد کل ارتش ارمنستان در مورد توافق صلح قره باغ گفت: من معتقدم که این تصمیم صرف نظر از هر اظهارنظر و شایعه ای تصمیم صحیحی است.
گاسپاریان خاطرنشان کرد: این واقعیت بسیار تلخ برای ما است اما این تصمیم در نتیجه ارزیابی واقعی اوضاع گرفته شده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری فدراسیون روسیه بامداد سه شنبه در بیانیهای گفت: بر اساس توافقنامه امضا شده بین سه طرف، جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان در مواضع خود متوقف و نیروی حافظ صلح فدراسیون روسیه در امتداد خط تماس در قره باغ و جمهوری ارمنستان مستقر میشود.
همچنین آوارگان و پناهندگان به خاک قره باغ و مناطق مجاور تحت کنترل کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل بر میگردند و تبادل اسرای جنگی، سایر افراد بازداشت شده و اجساد کشته شدگان انجام میشود.
توافقنامه صلح قره باغ اعتراضات گسترده ای در ارمنستان برانگیخته است و روز گذشته جمعی از مخالفان دولت ارمنستان با اجتماع در برابر مقر دولت این کشور در ایروان، خواستار استعفای نیکول پاشینیان از مقام نخست وزیری ارمنستان شدند.
درگیریهای نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان از ۶ مهرماه گذشته آغاز شده است و برغم این که با دخالت میانجیگران بینالمللی سه بار توافق آتش بس میان دو طرف حاصل شده، این درگیریها بیش از یک ماه بود که همچنان با شدت ادامه داشت.
جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه در منطقه قره باغ شده است.