منابع کارگری در استان خراسان شمالی، از مرگ یک معدنچی دیگر در معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین بر اثر ریزش کوه خبر دادند.
یک منبع کارگری با اعلام خبر درگذشت یک کارگر معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین به ایلنا گفت: شامگاه روز چهارشنبه (۲۷ آذرماه) یکی از کارگران شاغل در معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین در منطقه محدوده پارک ملی ساریگل در استان خراسان شمالی حین کار بر اثر ریزش کوه زیر آوار ماند و به دلیل شدت جراحات وارده جان باخت.
از قرار معلوم این کارگر بعد از وقوع حادثه از سوی امدادگران به پایین کوه منتقل میشود که به دلیل شدت جراحات جان خود را از دست میدهد.
این هفتمین حادثه است که از ابتدای امسال در معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین که به صورت غیر مجاز فعال است، روی میدهد که تنها در ماه جاری سه بار دچار ریزش شده است.
پیش از این در ۶ حادثه ریزش معدن در این منطقه ۵ تن جان باخته و شماری از برداشتکنندگان غیرمجاز ذخایر معدنی سرب و روی نیز مصدوم شده بودند.
با برخی از دلالان برخورد شده اما حوادث در معدن آلبلاغ ادامه دارد
فرماندار اسفراین با اشاره به اینکه مسائل معدن آلبلاغ اسفراین به علت غیرمجاز بودن و حوادث کار متعددی که در آن رخ داده از سوی شورای تامین اسفراین پیگیری میشود، اظهار داشت: نمیتوان حادثهای که اتفاق افتاده را حادثه کار نامید؛ چراکه این معدن غیرمجاز بوده و ثبت نشده است. قرار بود که ایمیدرو برای مطالعه و اکتشاف معدن حضور پیدا کرده و قراردادی را با یکی از شرکتهای حفاظتی منعقد کنند. در طی این مدت نیز ایمیدرو باید نیروهایش را در منطقه اسقرار دهد و بحث محافظت از منطقه را نیز به عهده بگیرند. البته این قرار هنوز اجرایی نشده است.
طاهر رستمی ادامه داد: تا آن زمان که تیم حفاظتی استقرار پیدا کند، بنا شده که نیروی انتظامی و نیروهای منابع طبیعی اسفراین راههای ورودی راکنترل کنند و اگر برداشت یا حمل غیرمجازی رخ داد، از سوی نیروی انتظامی برخورد صورت بگیرد.
فرماندار اسفراین بیان کرد: در ابتدای سال نزدیک به ۷۰۰ نفر در این معدن مشغول به کار بودند که با کنترلهای انجام شده اکنون به ۱۰ تا ۱۵ نفر رسیده است که نشان میدهد سازمان محیط زیست و نیروی انتظامی موضوع را کنترل کرده است.
وی افزود: با توجه به اینکه الان فصل سرما است و استقرار نیروهای محیط زیست و منابع طبیعی در ارتفاعات کوهستان دچار مشکل شده است، نظارتها هم سختتر میشود. البته درستتر این بود که تا الان مصوبات شورای تامین را رعایت میکردند و در ارتفاعات جانپناه برای ماموران منابع طبیعی زده میشد. لازم به ذکر است که معدن آلبلاغ در منطقه حفاظت شده واقع است.
رستمی تاکید کرد: متاسفانه ساخت جان پناه عملیاتی نشده و استقرار نیروها در آنجا مشکلاتی دارد. الان نیز تعداد نفرات زیادی در معدن مشغول به کار نیستند اما بالاخره تعدادی داخل تونلها در حال فعالیت هستند و ما هنوز با ریزش تونلها مواجه هستیم که موجب مرگ کارگران میشود. ما مسدودسازی تونلها را در دست کار قرار دادیم که طی هفتههای آینده در وزارت صمت حضور پیدا میکنیم.
فرماندار اسفراین گفت: کسانی که برداشت از این معدن را انجام میدهند، سود خاصی ندارند. آنها از ارتفاعات سنگ سرب و روی را برداشت میکنند و از ارتفاعات به سختی پایین میآورند و گاهی تا کیلویی ۲ تا ۳ هزار تومان و در بیشترین حالت به ۵ تا ۶ هزار تومان میفروشند. گرچه الان افراد کمتری به این کار مشغول هستند اما خطر خیلی زیاد است.
او ادامه داد: با برخی از دلالان برخورد و ماشینآلاتشان را توقیف کردیم. همین امر باعث شد که میزان برداشتهای غیرمجاز کاهش یابد.
بازرسیِ معادنِ غیرمجاز وظیفه ما نیست
ششمین کارگر معدن آلبلاغ اسفراین در یک حادثه کار فوت کرد و هنوز این معدن غیرمجاز کشتههای بیشتری میگیرد. از اردیبهشت ماه مقامات استان خراسان شمالی از فرماندار تا مقامات دادگستری و وزارت صنعت، معدن و تجارت این معدن را غیرمجاز اعلام کرده و قول پیگیری دادند، اما نه معدن تعطیل شد و نه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مسئولیت برقراری ایمنی کار در این معدن را به عهده گرفت. علی مظفری معتقد است که طبق قانون کار، باید رابطه کارگری و کارفرمایی در این معدن احراز شود تا بازرسان کار به این مسئله ورود کنند.
مدیرکل بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره کشته شدن ششمین کارگر در حادثه کار معدن آلبلاغ به ایلنا میگوید: اگر کارگر فوت کرده باشد، حق قابل تضییع نیست. ورثه میتواند شکایت کند و در صورتی که این موضوع در مراجع حل اختلاف تایید شود و رابطه کارگری و کارفرمایی احراز شود، میتوانند مطالباتشان را از کارفرما اعاده کنند. در عین حال معدن در فضای معمولی نبوده است. شناسایی از محیط کارگاه باید صورت بگیرد؛ درحالیکه معدن آلبلاغ اسفراین در فضای کوهستان به صورت غیرقانونی فعال بوده است. بنابراین بازرس کار از کجا باید بداند که چنین اتفاقی افتاده است؟! بازرسی کار معادن غیرمجاز وظیفه ما نیست.
علی مظفری تصریح میکند: اگر کارگر ادعا دارد که کارفرمایی دارد، به مرجع حل اختلاف شهرستان مربوطه مراجعه کند. در نهایت درخواستشان در هیئتهای حل اختلاف بررسی میشود. چنانچه هیئتهای تشخیص به عنوان مرجع تعیین احراز رابطه کارگری و کارفرمایی، این موضوع را صحهگذاری کنند، کارگر میتواند مطالبه حقوقش را داشته باشد و به نتیجه خواهد رسید. کارگری که حادثه دیده و ذیحق است، از این طریق میتواند اقدام کند.