کمیته میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در نشست خود در شهر ریاض پایتخت عربستان «تپه سلطان» در منطقه باستانی اریحا در جنوب کرانه باختری رود اردن را در فهرست جهانی خود قرار داد که باعث خشم اسرائیل شد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از اتحادیه خبرگزاریهای کشورهای عضو یونا، کمیته میراث جهانی یونسکو اعلام کرد که سایت فلسطینی «تپه سلطان» با کسب اکثریت آرا، اولین مکان عربی است که در چهل و پنجمین نشست این کمیته در ریاض، به فهرست یونسکو اضافه شد.
منیر أنسطاس نماینده دائم فلسطین در یونسکو در بیانیه ای که در خبرگزاری عربستان (SPA) منتشر شد، از این موفقیت تاریخی ابراز افتخار کرد.
برپایه این گزارش، أنسطاس همچنین از همه کسانی که در این موفقیت سهیم بودند؛ به ویژه عربستان که تمام تلاش خود را برای میزبانی نشست انجام داد و از هیچ تلاشی برای حمایت از آرمان فلسطین دریغ نکرد، تقدیر کرد.
قرار گرفتن «تپه السلطان» در فهرست یونسکو در سایه خشم اسرائیل
سایت تل السلطان در۱۰ کیلومتری شمال بحرالمیت (دریای مرده) و۲ کیلومتری شمال مرکز شهر باستانی اریحا قرار دارد و تاریخ آن به بیش از ۸ هزار سال پیش برمیگردد.
«دکتر احمد رجوب» مدیرکل میراث جهانی در فلسطین نیز با اشاره به اینکه شهر اریحا نمونهای از اولین و قدیمیترین سیستم سیاسی، اجتماعی و اداری در جهان است، توضیح داد که این شهر قدیمیترین شهر حصارکشی شده در جهان است که نقش خود را در توسعه تمدن بشری به اثبات رساند.
وی خاطرنشان کرد: این پیروزی فرهنگی ابعاد اقتصادی و اجتماعی دیگری نیز دارد، چرا که فلسطین منابع (ثروت) ندارد، اما از نظر میراث فرهنگی، دینی و طبیعی غنی است و ثبت سایت تپه سلطان در چارچوب شهر اریحا در فهرست میراث جهانی سود اقتصادی به همراه خواهد داشت و بازدید از آن را افزایش داده و به طور کلی به اقتصاد فلسطین کمک خواهد کرد.
باستان شناسان فلسطینی تأکید میکنند که تپه سلطان قدیمیترین شهر مستحکم در جهان است و مکانی است که داستان تاریخ بشر را از طریق بقایایی که قدمت آن به دوران نوسنگی تا دوره بیزانس میرسد، بیان میکند.
نماینده فلسطین در یونسکو نیز گفت که سایت یاد شده پنجمین مکان فلسطینی ثبت شده در فهرست میراث جهانی است.
قرار گرفتن این تپه در فهرست یونسکو به عنوان یک اثر عربی اما خشم اسرائیل را به همراه داشت و وزارت امورخارجه اسرائیل در بیانیه ای، چنین تصمیمی را «ظالمانه» توصیف و ادعا کرد که این تصمیم گواه دیگری از سوء استفاده فلسطینیها از یونسکو و سیاسیکردن آن از سوی آنها است.