بیش از هزاروصد نفر از کارگران شرکت واگن پارس اراک۱ برای چندمین بار در نیمه اول شهریورماه دست از کار کشیدند. این حرکتهای اعتراضی که در طی آن تولید کارخانه متوقف شد، از روز ۴ مردادماه ۱۴۰۳ با تجمع اعتراضیای مسالمتآمیز در محوطه کارخانه آغاز گشت. اعتراضها در پی از ورود چند نفر از کارگران ... درود آتشین به کارگران کارخانه واگن پارس
تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان
جوانان «چوار» به استخدام غیربومیها و روند بیکاری کارگران بومی شاغل در صنایع نفت و گاز شهرستان اعتراض دارند. به گزارش خبرنگار ایلنا، برخی جوانان بومی در شهرستان چوار در استان ایلام میگویند علیرغم وجود چندین پالایشگاه و پتروشیمی و شهرکهای صنعتی در این منطقه، ما اکثراً بیکار هستیم و بعضی کارگرانی که در این ... تجمع اعتراضی جوانان بومی چوار به عدم اشتغال در صنایع نفت و گاز شهرستان
حذف پیمانکاران از اتلاف ثروتهای ملی جلوگیری میکند/ مافیای آنها، برنده میدان!
رئیس انجمن صنفی پالایشگاه چهارم پارس جنوبی گفت: حذف پیمانکاران به هیچ وجه بار مالی ندارد؛ این ایراد اصلاً وارد نیست. به گزارش خبرنگار ایلنا، «طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت» برای بار سوم به سد ایرادات نهادهای نظارتی برخورد کرد؛ اینبار هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، طرح را مغایر با سیاستها کلی و ... حذف پیمانکاران از اتلاف ثروتهای ملی جلوگیری میکند/ مافیای آنها، برنده میدان!
تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم
دوشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ این کارگران، خواستار پرداخت ۵ ماه حقوق معوقه و سایر مطالبات مرتبط خود هستند. گذران زندگی با این حقوقها، فلاکت است و معوقه شدن آن مرگ تدریجی است. پیمانکاران واسطه ای بین شهرداری و کارگران برای غارت دستمزد ناچیز آنان هستند. بخش مهمی از دسترنج کارگران نصیب پیمانکاران میشود. اغلب زدوبندهای ... تجمع اعتراضی کارگران پاکبانی و بهداشت شهرداری یاسوج + فیلم
حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران آمار مصدومان و متوفیان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ را اعلام کرد. «مهدی فروزش» مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره آمار مصدومان ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۲ گفت: در سال گذشته در مجموع ۳۰۳۸ نفر در استان تهران دچار حوادث ناشی ... حوادث ناشی از کار در سال گذشته در تهران، ۴۱۴ کشته و ۳۰۳۸ مصدوم بر جای گذاشته است
ضرورت وجود تشکلهای مستقل کارگری برای نظارت بر ایمنی کار
تا دلتان بخواهد قانون داریم اما اجرا نمیکنیم و مسکوت میگذاریم؛ شاید یکی از وظایف اصلی وزارت کار، پویاسازیِ همین قوانین مغفول مانده باشد؛ باید قوانین مربوط به ایمنی از روی کاغذ خارج شوند و به کارگاهها تسری یابند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حادثه پشت حادثه رخ میدهد و این به شدت تکاندهنده است؛ تنها به آمار اعلام شدهی مرگ در اثر حوادث کار در روزهای پایانی فروردین ۱۴۰۱ نگاهی بیندازیم؛ اخباری که ما توانستهایم پیگیری و ثبت کنیم.
مرگ ثبت شدهی پنج کارگر فقط در ۶ روز!
فقط در رور بیست و ششم فروردین، دو حادثهی کارِ منجر به مرگ داریم؛ سقوط از ارتفاع، جان کارگری را در مهرشهر کرج گرفت و مرگ یک کارگر ساختمانی در اثر سقوط از چاه در سعادت آبادِ تهران. یک روز بعدتر، بیست و هفتم فروردین، کارگر خدماتی و البته پیمانکاریِ شهرداری اصفهان در اثر تصادف در حاشیهی خیابان و هنگام کار، جان خود را از دست میدهد. بیست و هشتم فروردین باز حادثهی کار منجر به فوت کارگر ثبت شده است: مرگ یک کارگر کارخانه ذوب آهن کوار بر اثر حادثه؛ دلیل و جزئیات حادثه مشخص و اطلاعرسانی نشد!
در روزهای بعدتر هم حادثه کم نیست؛ برای نمونه در روز ۳۱ فروردین، یک کارگر ساختمانی در فردیس کرج بر اثر اصابت میلگرد جان خود را از دست میدهد. ما توانستهایم در عرض شش روز از فروردین، مرگ پنج کارگر را بر اثر حوادث کار ثبت کنیم؛ اما بدون تردید، آمار واقعی حوادث کار و سوانحِ منجر به فوت، بیشتر از اینهاست؛ هیچ زمان نمیتوانیم آمار قطعی حادثههای کار را دریابیم چراکه در این زمینه با تشتت آماری و تعدد نهادهای اطلاعاتدهنده مواجه هستیم.
««««« بیشترین نرخ حوادث کار و فوت ناشی از آن، مربوط به کارگران ساختمانی است؛ سقوط از ارتفاع و داربست یا اصابت جسم سخت مانند میلگرد به سر؛ بعد از آن، کارگران فنی و غالباً پیمانکاری در واحدهای سخت و زیانآور مثل کارخانجات ذوب فلز قرار دارند که نحوهی بروز حادثه و مرگ در اثر آن، به شدت وحشتناک است؛ سوختگی تا سر حد ذوب شدن! »»»»»
بعد از آن، کارگران پیمانکاری شهرداریها قرار دارند که گاهاً در تاریکی سنگینِ نیمههای شب یا مهِ کورکنندهی صبحگاهی، جان خود را در خیابان از دست میدهند؛ سیمبانان، گروه شغلی دیگری هستند که آمار مرگ و میر آنها به شدت بالاست؛ به طور متوسط، ماهی دو حادثه شغلی در مورد سیمبانان مخابره میشود که متاسفانه برقگرفتگی سنگین در اکثر مواقع به مرگ کارگر میانجامد؛ در سال جدید نیز یک حادثه منجر به مرگ سیمبان داشتهایم. همان اولین روز بازگشایی رسمی کشور یعنی چهاردهم فروردین ماه، «تورج حیدری» سیمبان جوان و از نیروهای شرکت پیمانکار توزیع برق کرمانشاه، حین انجام عملیات و رفع مشکل برقرسانی در اثر برق گرفتگی جان باخت.
هر سال ده نفر میمیرند ۱۵ نفر مصدوم میشوند!
کارگران سیمبان، عموماً پیمانکاری هستند و در حالیکه کاری بسیار سخت و زیانآور را را انجام میدهند، حتی قرارداد مستقیم با اداره برق ندارند؛ عقیل آریایی منش (فعال صنفی سیمبانان) در ارتباط با نرخ حوادث شغلی این کارگران به ایلنا میگوید: سال ۱۴۰۰، هشت سیمبان جان خود را از دست دادند و حدود ده نفر نیز دچار قطع عضو و سوختگی شدند. به طور میانگین، هر سال شاهد مرگ ده سیمبان و مصدومیت و قطع عضوِ حداقل ۱۵ نفر دیگر هستیم.
او علت نرخ بالای حوادث برای کارگران سیمبان را اول «عدم رعایت اصول ایمنی» و سپس «فشار سنگین پیمانکار به نیروی خط گرم» میداند و میگوید: در تامین و نگهداری خطوط برق ۲۰ کیلو ولت باید یکسری مسائل رعایت شود؛ مثلاً دستکشهای مخصوص لازم است؛ یا لباس کار اصلاً نباید فلز داشته باشد حتی یک زیپ ساده میتواند مشکلساز شود؛ سرپرست کارگاه باید این موارد را به دقت بررسی کند که اغلب نمیکند؛ سرپرستان عموماً حامی پیمانکاران هستند و تنها در فکر این که کار سریع پیش برود.
مصائب کار دونفرهی سیمبانی و خطرات آن بسیار است؛ آریاییمنش میگوید: نیروها معمولاً دونفره روی پایه میروند؛ هر کدام استرس دیگری را دارد؛ من استرس دارم که او کار اشتباه نکند که هر دو نابود شویم، او هم همین نگرانی را دارد؛ طرف آمده سیمی را جابجا کند، زده رفیق خودش را ناکار کرده؛ بنابراین باید بگویم ایمنی خیلی مهم است؛ ناظر فقط میآید و تذکر شفاهی میدهد؛ کلاسهای آموزشی بسیار ضعیف است. فقط توضیحات محدودی میدهند که غالباً قدیمی است و به کار نمیآید درحالیکه تجهیزات به روز شده و ما سیمبانان هر لحظه در معرض خطر هستیم.
آمار صحیح نداریم/ قانون اجرا نمیشود
تاکید آریاییمنش بر «فقط ایمنی» است؛ اما واقعاً چرا سطح رعایت ایمنی تا این اندازه پایین است؛ چرا قواعد و مقررات رعایت نمیشود و چرا حتی آمار درست و به روز از حوادث کار کشور نداریم. برای یافتن پاسخ این سوالات به سراغ احسان سهرابی (عضو کارگری شورایعالی حفاظت فنی) رفتیم؛ او در این رابطه به ایلنا میگوید: یکی از وظایف عمده وزارت کار، تدوین مقررات مرتبط با ایمنی و نظارت بر اجرای آن در محیط کار است که مقاولنامههای شماره ۸۱ و ۱۵۵و توصیه نامههای بینالمللی نیز بر این مهم تاکید دارند. مسئولان و کارفرمایان معمولاً متوجه هزینههای غیرمستقیمِ سنگین حوادث کار نیستند و بنابراین این مباحث آنچنان که باید جدی گرفته نمیشود. یکی از مهمترین مشکلات در حوزه حوادث کار، نداشتن آمار متقن و واحد است؛ امروز اگر رسالت وزارتین بهداشت و کار، سرمایه گذاری در حوزه سلامت است ابتدا باید آمار صحیحی داشته باشیم که بر مبنای آن بتوان تحلیل یا پژوهش انجام داد. پزشکی قانونی در سالهای اخیر در خصوص آمار حوادث ناشی از کار بسیار باملاحظه رفتار مینمایند و وزارت کار نیز بر مبنای خوداظهاری ثبت آمار دارد و سازمان تامین اجتماعی نیز آمار متفاوتی در دست دارد که بر مبنای غرامتها، بانک اطلاعاتی را بهروز میکند. برخی هم توسط شرکتهای بیمهگر با عنوان بیمه مسئولیت مدنی، نسخه فرد حادثه دیده را میپیچند که در آمارهای رسمی دیده نمیشود .
««««« به گفته وی، مبنای صحیح، آمار پزشکی قانونی است که باید در اختیار متولیان امر بالاخص تشکلهای کارگری قرار گیرد و تا زمانیکه آمار دقیقی نباشد، نمیتوانیم در مورد پیشرفت یا پسرفت در حوزهی ایمنی با قطعیت اظهار نظر کنیم. »»»»»
سهرابی اضافه میکند: بنابر دادههای آماری ۲۰ هزار کمیته حفاظت و فنی وزارت کار در کشور موجود است که قاعدتاً باید بازوان پرتوانی برای صیانت از نیروی کار و حفظ سلامت در بنگاههای اقتصادی باشند که متاسفانه غالبا فقط بر روی کاغذ معتبرند و برخی از شرکتها صورتجلسهای بدون حضور اعضا تنظیم و سپس به ادارات کار استان ارسال میشود و بنابراین فقط یکسری اقدامات صوری صورت میگیرد و لاغیر. مغفول ماندن سهم رسانه در آموزش ایمنی، استفاده از دستگاههای فرسوده و مستعمل و واردات دستگاههای کارکرده و دست دوم، از عوامل دیگر در بروز حوادث متعدد کار هستند.
نماینده کارگران در شورایعالی حفاظت فنی به غفلتهای پیمانکاران ورود میکند: یکی از ضعفهایی که در تایید صلاحیت ایمنی وجود دارد، تایید صلاحیت بدون نصاب حداقلی تا ۱۲ نفر است که در زمان اجرای مناقصه شاهد هستیم تا ۴۰۰ نفر در پروژه فعالیت میکنند و صرفا به دلیل عدم پرداخت هزینه کلاسهای آموزشی برای کارگران، پیمانکاران قانون را دور میزنند و نظارت صحیحی هم صورت نمیگیرد؛ متاسفانه از ظرفیت ماده ۸۷ نیز استفاده نشده است؛ بارها دیده شده بنگاههای اقتصادی در اجرای طرح توسعه، دچار حوادث اسفناکی شدهاند که ادارات کار از کنار آن به راحتی میگذرند؛ خلاصه بگویم، تا دلتان بخواهد قانون داریم اما اجرا نمیکنیم و مسکوت میگذاریم؛ شاید یکی از وظایف اصلی وزارت کار، پویاسازیِ همین قوانین مغفول مانده باشد؛ باید قوانین مربوط به ایمنی از روی کاغذ خارج شوند و به کارگاهها تسری یابند.
منافع برخی یا زندگیِ بسیاران؟!
«ایمنی» در کلام فقط یک کلمه است اما در عمل، زندگی و حیاتِ بدون رنج و عذابِ میلیونها نفر را تامین میکند؛ مرگ یک سیمبان یا یک کارگر ساختمانی، یک خانواده را به محاق میبرد و از هستی ساقط میکند؛ همینطور قطع عضو و خانهنشین شدن یک کارگر که میتواند رنج و آسیبهای بسیار در پی داشته باشد و حتی نسل بعدی را از زندگی شایسته محروم سازد؛ برای پیمانکاران بحث ایمنی فقط صرفهی سود و زیان است و برای کارگران و خانوادههایشان، همهی هستی با تمام دردها و رنجهایش؛ پس به راستی چرا نظارتی نمیشود تا سود و زیانِ «برخی»، هستی و حیاتِ «بسیارانِ دیگر» را تهدید نکند؟!
گزارش: نسرین هزاره مقدم
تجمع اعتراضی کارگران معدن زغالسنگ گلندرود به پیمانی شدن
تعدادی از کارگران معدن زغال سنگ گلندرود صبح امروز، در اعتراض به اصرار کارفرما برای تبدیل وضعیت استخدامی خود، تجمع اعتراضی برپا کردند.
کارگران کارخانه آذرآب خواستار تغییر مالکیت کارخانه از خصوصی به دولتی شدند
کارگران کارخانه آذرآب اراک میگویند که این واحد صنعتی با حداقل ظرفیت فعالیت تولیدی خود را ادامه میدهد.
فعال کارگری؛ کارگران و بازنشستگان به این نتیجه رسیدهاند که صدایی از مجلس برای دفاع از آنان بلند نمیشود
عضو هیات مدیره کانون کارگران بازنشسته استان تهران با ابراز تاسف از برگزاری جلسه مخفیانه در مورد زیر سوال بردن افزایش دستمزد کارگران گفت: مجلس خانه ملت است و باید حامی منافع اکثریت جامعه یعنی کارگران و بازنشستگان باشد، اما متاسفانه تعداد نمایندگان حامی کارگر بسیار کم است.
سبد معیشت ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی و فشار بیشتر بر تودههای کار و زحمت
اکنون با افزایش ۱۵ درصدی نرخِ سبد معیشت در طول دو ماهِ گذشته، این ۱۵ درصد نیز به طلب ۳۳ درصدی کارگران افزوده شده و کارگران همین امروز در پایان فروردین ماه، به طور دقیق، ۴۸ درصد از کارفرمایان طلبکارند.