شکاف در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی

اجلاس دو روزه سران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی معروف به “ناتو” به میزبانی شهر لاهه هلند، روز چهارشنبه ۲۵ ژوئن درحالی به کار خود پایان داد که شکاف و اختلافات میان اعضای این سازمان درباره افزایش سهم تامین هزینه‌های نظامی آن همچنان ادامه دارد. به گزارش CGTN : در این اجلاس، اگرچه اعضای ... شکاف در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی

ادامه

اقتصادی, جنگ سرد, جهان, گزارش, ناتو, هلند

ناتو: روسیه تهدیدی بلند مدت برای امنیت اروپا- آتلانتیک است!

سران کشورهای عضو ناتو در هلند در بیانیه ای ۵ بندی ادعا کردند: روسیه تهدیدی بلند مدت برای امنیت اروپا – آتلانتیک است! به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، سران کشورهای عضو ناتو که در هلند گرد هم آمدند پس از یک اجلاس کوتاه، از افزایش چشمگیر هزینه‌های دفاعی حمایت کرده و تعهد ... ناتو: روسیه تهدیدی بلند مدت برای امنیت اروپا- آتلانتیک است!

ادامه

آلبانی, آمریکا, اروپا, اقتصادی, ترکیه, تروریسم, جنگ سرد, جهان, روسیه, گزارش, ناتو, هلند

روسیه: ناتو برای توجیه هدف افزایش ۵ درصدی هزینه‌های دفاعی، نیاز دارند تا ما را شیطان جلوه دهد

کاخ کرملین اعلام کرد که ناتو برای توجیه افزایش ۵ درصدی هزینه‌های نظامی خود نیاز دارد تا روسیه را تهدیدی شیطان جلوه دهد. به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، «کاخ کرملین» امروز -سه‌شنبه- اعلام کرد که ناتو در مسیر نظامی‌سازی گسترده قرار دارد و مصمم است تا روسیه را به عنوان «وجودی جهنمی» به ... روسیه: ناتو برای توجیه هدف افزایش ۵ درصدی هزینه‌های دفاعی، نیاز دارند تا ما را شیطان جلوه دهد

ادامه

آمریکا, اقتصادی, تحلیل, جنگ سرد, جهان, روسیه, شرق اروپا, صلح, ناتو

رئیس‌جمهوری فنلاند: عصر سلطه غرب به پایان رسیده است

رئیس‌جمهور فنلاند با بیان اینکه عصر سلطه غرب به پایان رسیده گفت که جهان به سوی نظم جهانی چند قطبی در حرکت است. به گزارش ایلنا به نقل از تاس، «الکساندر اشتوب» رئیس‌جمهور فنلاند، با بیان اینکه جهان به سمت یک نظم جهانی چندقطبی در حال حرکت است، اذعان کرد که دوران سلطه غرب به ... رئیس‌جمهوری فنلاند: عصر سلطه غرب به پایان رسیده است

ادامه

تحلیل, جنگ سرد, جهان, جهان چند قطبی, شمال اروپا, غرب, فنلاند, ناتو

مسکو: بهبود روابط با اروپا تنها با تغییر رهبران این کشورها ممکن است

ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اظهاراتی تأکید کرد که روابط میان مسکو و کشورهای اروپایی تنها زمانی می‌تواند بهبود یابد که رهبرانی در این کشورها به قدرت برسند که سیاست‌های خصمانه خود علیه روسیه را کنار بگذارند. به گزارش بامداد سه‌شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری ریانووستی، زاخارووا با بیان اینکه تنظیم مجدد ... مسکو: بهبود روابط با اروپا تنها با تغییر رهبران این کشورها ممکن است

ادامه

اروپا, استقلال, تحلیل, روسیه, شرق اروپا

صلح جهانی با طرح‌های بی‌پایان برای گسترش ناتو تهدید می‌شود

در سال ۲۰۱۲ / ۱۳۹۱ باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، برنامه راه‌بردی به‌اصطلاح “گردش به‌سوی شرق آسیا” را اعلام کرد.

 

ایالات متحده با این برنامه توجه‌اش به خاورمیانه را کم‌تر و به شرق آسیا بیش‌تر کرد. عامل شتاب‌بخش اصلی در این تغییر سیاست، بیم از خیز نیرومند جمهوری خلق چین بود. امروز بایدن به چین هشدار داد که اگر اقدامی در مورد تایوان انجام دهد، با پاسخ نظامی ایالات متحده روبرو خواهد شد.

 

آنچه اعلام “گردش به‌سوی شرق آسیا” در پی داشت، افزایش تعامل با کشورهای درحال توسعه در منطقه در کنار افزایش تحریک‌گری بود. اکنون دولت بایدن این تحریک‌گری را دوچندان کرده و راهی را دنبال می‌کند که از سوی برخی ناظران پیگیری برای پدید آوردن ناتوی آسیایی تفسیر می‌شود. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سال ۱۹۴۹ / ۱۳۲۸ به‌منزلهٔ اتحاد نظامی‌ای دفاعی با هدف محافظت از اروپای غربی در برابر اتحاد جماهیر شوروی “خطرناک” برپا شد. هرچند تاریخ نشان داده است که کارکرد ناتو هیچ‌گاه دفاعی نبوده است. درواقع، پیوسته همچون نیرویی تحریک‌آمیز، تهاجمی، و در مقام شاخه نظامی امپریالیسم “غربی” به‌کار گرفته شده است. پهنه تاخت و تاز آن از زمان نابودی اتحاد جماهیر شوروی افزایش یافته است. هنگامی که فروپاشی یوگسلاوی در پایان سال‌های دهه ۱۹۹۰آغاز شد و شماری از دولت‌های نوپیدای جدید از انطباق خود با الگوی اقتصادی نولیبرال خودداری کردند، ناتو خشم خود را بر منطقه سرازیر کرد. بیمارستان‌ها، کانون‌های اجتماعی، و روستاها ‌به‌دست نیروهای ناتو به‌رهبری ایالات متحده ویران شدند. حتی سفارت چین در بلگراد نیز بمباران شد. زمانی که معمر قذافی رهبر لیبی در آن برهه به‌دنبال استقلال‌ اقتصادی آفریقا از “غرب” نولیبرال بود، نیروهای ناتو دست به‌حمله زدند و به نگون‌ ساختن دولت او یاری رساندند و لیبی را در وضعیتی از هرج‌و‌مرج و سردرگمی قرار دادند.

 

این گسترش غیرمسئولانه وستیزه‌جویانه ناتو به اروپای شرقی بود که سبب درگیری کنونی میان روسیه و اوکراین شد. ناتو همچنان به موضع‌گیری تهاجمی‌اش علیه روسیه که مدت‌هاست دیگر کشوری سوسیالیستی نیست، ادامه می‌دهد. زمانی “ناتوی آسیایی” هم وجود داشت. “سازمان پیمان آسیای جنوب شرقی” (سی‌اَتو SEATO)که به‌ندرت از آن یاد می‌شود، در سال ۱۹۷۷ / ۱۳۵۶بنیاد نهاده شد. این سازمان در هم‌سازی با ناتو برای شرق آسیا طراحی شده بود. عضویت ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، و استرالیا که هیچ‌کدام در آسیای جنوب شرقی واقع نبودند، ماهیت پیمان امپریالیستی سی‌اَتو را آشکار می‌کرد. به‌دلیل‌های بسیار ازجمله شکست نیروهای ایالات متحده در جنگ علیه ویتنام، سی‌اَتو در سال ۱۹۷۷ / ۱۳۵۶فروریخت و امپریالیسم “غربی” بدون سازمان نظامی در شرق آسیا باقی ماند.

 

از آنجا که این روزها برخی گسترش مستقیم ناتو در منطقه آسیا و اقیانوسیه را خواستار شده‌اند، درخواست‌هایی برای تغییر این وضعیت به‌میان آمده است. در فوریه ۲۰۲۲/ بهمن- اسفندماه ۱۴۰۰ بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، گفت ناتو نباید محدود به اروپا باشد. او گفت ناتو باید اجازه داشته باشد در هر کجای دنیا  بخواهد گسترش یابد. در ماه آوریل ۲۰۲۲/ فروردین- اردیبهشت ۱۴۰۱، لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، در این باره صریح‌تر موضع‌گیری کرد و گفت ناتو باید به‌طور‌ فعال در منطقه آسیا و اقیانوسیه مشارکت داشته باشد. با‌این‌حال، به‌نظر می‌رسد ایالات متحده در راستای بخشی از سیاست خارجی خصمانه و نظامی‌گرایانه‌اش، مسیری متفاوت در خیال می‌پروراند. ایالات متحده در سال ۲۰۱۷ / ۱۳۹۶ در واکنش به رشد اقتصاد چین و افزایش مشارکت چین در صحنه بین‌المللی، به گفتگوهای چهارجانبه امنیتی یا کواد (به اختصار چهارجانبه) را که پیش از این در سال ۲۰۰۸ / ۱۳۸۷ فروکش کرده بود جانی دوباره بخشید. کواد، که متشکل از عضویت کشورهای استرالیا، هند، ژاپن، و ایالات متحده است، سازمانی نظامی است که اغلب از آن با نام ناتوی کوچک‌تر در آسیا یاد می‌شود. کشورهای عضو به‌طور منظم با هم تمرین‌های نظامی برگزار می‌کنند و رهبران نظامی کشورهای عضو برای هماهنگی با یکدیگر دیدار دارند.

 

در سال‌های پس از ۲۰۱۷ /۱۳۹۶ کواد تلاش کرده است از طریق به‌اصطلاح گفتگوهای “کواد به علاوه“ گسترش یابد. ازجمله کشورهایی که برای شرکت در این نشست‌ها دعوت شده‌اند، کشورهایی مانند اسرائیل و برزیل هستند که هر دو مرزی با منطقه آسیا و اقیانوسیه ندارند.

 

در راستای این گسترش، ایالات متحده به‌قصد ساختن پایگاهی نظامی در ویتنام بارها دولت این کشور را زیر فشار گذاشته است. با اینکه دولت ویتنام چنین طرح‌هایی را رد کرده است اما با وجود این، درباره این موضوع آنقدر در نشریات  “غربی” قلمفرسایی شده است که بسیاری به‌‌اشتباه فکر می‌کنند ویتنام در برابر این فشارها سر تسلیم فرود آورده است. یکی دیگر از رویدادهای مهم که باید از آن یاد کرد اعلام توافق‌نامه آکوس( AUKUS ) در سپتامبر ۲۰۲۱ / شهریور- مهرماه ۱۴۰۰است. این توافقنامه نظامی بین استرالیا، بریتانیا، و ایالات متحده گامی بلند و بشدت اثرگذار برای نظامی کردن منطقه است. بر اساس این توافقنامه، ایالات متحده و بریتانیا، به‌رغم نگرانی‌های جهانی در مورد گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای به استرالیا کمک خواهند کرد تا ناوگانی از زیردریایی‌های هسته‌ای بسازد. این سه کشور همچنین توافق کردند که در زمینه فناوری‌های دیگری مانند جنگ‌پردازی‌های اَبَرصوتی، ضد اَبَرصوتی، و اینترنتی با یکدیگر همکاری کنند. همه این اقدام‌ها در کنار هم ناظران را نگران کرده است که توافقنامه‌های کواد و آکوس پیش‌نمونه‌ ناتوی جدید آسیایی است. این اقدام‌ها نظامی‌سازی کردن رقابت اقتصادی و دیپلماتیک میان چین و ایالات متحده تلقی می‌شود، درست همان‌گونه که ناتو رقابت میان ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی را نظامی‌سازی کرد.

 

بدون شک “ناتوی آسیایی” مانند همتایش در غرب، نیرویی بی‌ثبات‌کننده و امپریالیستی خواهد بود. همچنین تردیدی وجود ندارد که هرگونه رویارویی نظامی میان چین و ایالات متحده برای میلیاردها زحمتکش در سراسر آسیا و همچنین ایالات متحده مصیبتی بزرگ خواهد بود. نه‌تنها هر دو کشور قدرت هسته‌ای به‌شمار می‌روند، بلکه هر دو کشور قدرت‌های اقتصادی نیز هستند. پیامدهای چنین درگیری‌ای به‌سرعت در سراسر جهان گسترش خواهد یافت. نظامی‌سازی فزاینده آمریکا یکی از خطرناک‌ترین و نغیرمسئولانه‌ترین فراگردهای جهان امروز است.

 «نامۀ مردم»

نشانه‌های چالش ناتو همزمان با پیام‌های ضد و نقیض اجلاس گروه هفت

روزنامه واشنگتن تایمز نوشت به رغم تلاش های جو بایدن برای ایجاد هماهنگی در مواضع کشورهای متحد، خود او نتوانست با توجه به پیام های ضد و نقیض گروه هفت به اهدافش دست یابد؛ موضوعی که نشانه های چالش پیش روی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را بروز داده است.

ادامه

اروپا, اسیا, افریقا, اقتصادی, المان, امریکا, امریکای شمالی, اوکراین, تحریم, جنگ سرد, جهان, چین, روسیه, شرق آسیا, شرق اروپا, فرانسه, گروه ۷, مقاله, ناتو

سیا شبه‌نظامیان داعشی را برای اعزام به اوکراین جذب می‌کند

یک منبع آگاه فاش کرد که سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در حال جذب شبه‌نظامیان داعشی مستقر در زندان‌ها و کمپ‌های تحت کنترل کردها در سوریه است تا آنها را به اوکراین اعزام کند.

ادامه

اتحادیه اروپا, اروپا, امریکا, امریکای شمالی, اوکراین, تروریسم, جهان, چین, خاورمیانه, خبر, روسیه, سوریه, شرق اروپا, عراق

پکن خطاب به ناتو؛ به دنبال دشمنان خیالی در آسیا و اقیانوسیه نباشید

دیپلمات ارشد چینی هشدار داد که در صورت گسترش ناتو، منطقه آسیا و اقیانوسیه با آشفتگی و درگیری مواجه خواهد شد.

ادامه

استرالیا, اقیانوسیه, امریکا, امریکای شمالی, انگلستان, اوکراین, تحلیل, تشنج‌ زایی, جنگ سرد, جهان, چین, حقوق حیوانات, روسیه, ژاپن, شرق آسیا, شرق اروپا, کره جنوبی, ناتو, نیوزلند, هندوستان

انگلیس یک میلیارد پوند دیگر کمک نظامی به اوکراین می‌کند

در شرایطی که ناتو، روسیه را به عنوان “بزرگترین تهدید مستقیم” برای امنیت غرب معرفی کرد، دولت انگلیس گفت که یک میلیارد پوند دیگر (معادل ۱.۲ میلیارد دلار) حمایت نظامی از اوکراین به عمل می‌آورد.

ادامه

انگلستان, اوکراین, جنگ سرد, جهان, حقوق بشر, خبر, روسیه, شرق اروپا