شامگاه دوم آوریل، شی جینپینگ رئیسجمهوری خلق چین بنا به دعوت رئیس جمهور ایالات متحده با وی گفتگوی تلفنی انجام داد. سران دو کشور درباره روابط چین و آمریکا و موضوعات مورد علاقه مشترک تبادل نظر صریح و عمیق داشتند.
به گزارش رادیو بینالمللی چین: شی جین پینگ در این تماس تلفنی اشاره کرد: نوامبر سال گذشته، من و آقای رئیس جمهور در سانفرانسیسکو ملاقات کردیم و “چشم انداز سانفرانسیسکو” را برای آینده ترسیم شد. در چند ماه گذشته، گروه های کاری هر دو طرف با وجدان توافقی را که ما به آن دست یافتیم اجرا کردند و گرایش با ثبات در روابط چین و آمریکا ظاهر شده که مورد استقبال همه اقشار دو کشور و جامعه بینالمللی قرار گرفته است. از سوی دیگر عوامل منفی در روابط دو کشور نیز افزایش یافته است که توجه دو طرف را میطلبد.
شی جینینگ تاکید کرد که موضوع تایوان اولین خط قرمز غیرقابل عبور در روابط چین و آمریکاست. ما اجازه نخواهیم داد که فعالیتهای تجزیه طلبانه و همدستی و حمایت نیروهای بیگانه از نیروهای «تجزیه طلب تایوان» نادیده گرفته شود. ما امیدواریم که ایالات متحده بیانیه مثبت آقای رئیس جمهور مبنی بر عدم حمایت از «تجزیه طلبی تایوان» را در عمل اجرا کند. ایالات متحده یک جریان بیپایان از اقدامات را برای سرکوب اقتصادی، تجاری، علم و فناوری چین آغاز کرده و فهرست تحریمها علیه شرکتهای چینی پیوسته طولانیتر میشود. این “ریسک زدایی” نیست بلکه ریسک زایی است. اگر ایالات متحده مایل به انجام همکاریهای متقابل سودمند و شریکشدن در سود توسعه با چین باشد، درهای چین همیشه باز خواهد بود؛ اگر ایالات متحده بر سرکوب توسعه فناوری پیشرفته چین و سلب حق مشروع چین برای توسعه اصرار داشته باشد، ما نیز بیکار نخواهیم نشست.
بایدن نیز گفت که روابط آمریکا و چین گستردهترین روابط دوجانبه در جهان است. پیشرفت روابط ایالات متحده و چین پس از نشست سانفرانسیسکو نشان میدهد که هر دو طرف میتوانند در عین مدیریت مسئولانه اختلافات، همکاری را فعالانه پیش ببرند. من مجدداً تأکید میکنم که ایالات متحده به دنبال درگیر شدن در یک “جنگ سرد جدید” نیست، به دنبال تغییر نظام چین نیست، به دنبال تقویت ائتلافها علیه چین نیست، از “تجزیه طلبی تایوان” حمایت نمیکند و قصد درگیری ندارد. ایالات متحده بر سیاست چین واحد همچنان پایبند است. توسعه چین برای جهان سودمند است. ایالات متحده به دنبال مهار توسعه چین یا “انزوای ” چین نیست. من تمایل دارم در آینده نزدیک ترتیبی دهم که جنت یلن وزیر خزانهداری و آنتونیو بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا به چین سفر کنند و ضمن تقویت گفتگو و ارتباطات، مانع از قضاوتهای اشتباه شوند، همکاری میان دو کشور را ترویج کنند، توسعه پایدار روابط دوجانبه را به پیش برند و به طور مشترک به چالشهای جهانی پاسخ دهند.
سران دو کشور همچنین درباره بحران اوکراین و وضعیت شبه جزیره کره به تبادل نظر پرداختند و همچنین اعلام شد که چین از سفر اخیر وزیر خزانهداری و وزیر امور خارجه آمریکا به چین در آینده نزدیک استقبال میکند.