تارنمای امریکن کانزروتیو در تحلیلی با عنوان ‘محاصره سعودی – آمریکایی منجر به قحطی در یمن’ می نویسد: ‘پیروزی در یمن برای عربستان سعودی بدون کمک واشنگتن امکان پذیر نیست و چنانچه آمریکا به همکاری خود با عربستان در این جنگ ادامه ندهد، عربستان واقعیت شکست در این جنگ را خواهد پذیرفت.’
سیاستمدار آمریکایی: واشنگتن به اندازه ریاض در فاجعه انسانی یمن مقصر است
‘پاتریک بوکانان’ صاحب نظر سیاسی محافظه کار، ستون نویس و سیاستمدار آمریکایی (مشاور ارشد پیشین رؤسای جمهوری آمریکا شامل ‘ریچارد نیکسون’، ‘جرالد فورد’ و ‘رونالد ریگان’)، در ابتدای تفسیری در خصوص فاجعه انسانی در یمن به نقل از ‘وینستون چرچیل’ (نخست وزیر پیشین انگلیس) می نویسد: هدف ما این است که ‘تمام مردان، زنان، کودکان، پیر و جوان، همه و همه را به تسلیم وادار کنیم’. او این سخن را در ابتدای جنگ بزرگ سال های ۱۹۱۸-۱۹۱۴ در مورد محاصره آلمان به زبان آورد که آمریکایی ها آن را غیر انسانی تلقی می کردند و در نهایت هم محاصره و قحطی جان میلیون ها غیرنظامی آلمانی را گرفت.
امروزه جنایتی قابل مقایسه با جنایت آلمان در فقیرترین کشور جهان عرب (یمن) و با همکاری ایالات متحده در حال وقوع است. عربستان سعودی در سال ۲۰۱۵ پس از آنکه شبه نظامیان حوثی، حکومت طرفدار سعودی در صنعا را ساقط کردند، به یمن حمله کرد و به تازگی هم به دلیل شلیک موشک بالستیک حوثی ها به هدفی در ریاض، این کشور را هدف تاخت و تاز خود قرارداده است. سعودی ها شلیک این موشک را در واقع اعلان جنگ علیه پادشاهی عربستان تلقی می کنند.
حال واقعیت هر چه که باشد، محاصره این کشور فقیر کاملا غیر انسانی و غیرقابل قبول است. تقریبا ۹۰ درصد مواد غذایی، سوخت و کالاهای پزشکی یمن از طریق واردات تامین می شده و حال این واردات قطع شده است. دسترسی ساکنان بزرگ ترین شهرهای یمن تحت تسلط حوثی ها یعنی بندر ‘حدیده’ و ‘صنعا’ پایتخت این کشور، به آب آشامیدنی قطع شده است، زیرا سوخت لازم برای تصفیه آب را در اختیار ندارند.
هزاران نفر از مردم یمن بر اثر ابتلا به بیماری ‘وبا’ جان باخته اند و صدها هزار نفر هم در معرض این بیماری قرار دارند. کودکان به شدت در معرض خطر ابتلا به ‘دیفتری’ هستند. ارسال دارو به یمن متوقف شده است که این خود حکم مرگ برای بیماران دیابتی و سرطانی را دارد. اگر فرودگاه ها و بندرهای تحت تسلط حوثی ها، اجازه بازگشایی نیابند و جریان کمک های بشردوستانه به این کشور ازسرگرفته نشود، یمنی ها با قحطی و گرسنگی مواجه می شوند.
مگر این مردم چه کرده اند که مستحق چنین مجازاتی باشند، آنها با ما چه کرده اند که ما به سعودی ها در اجرای این کار کمک می کنیم؟ حوثی ها القاعده یا داعش نیستند و خودشان از این گروه ها انزجار دارند. آیا اکنون این یک جنگ آمریکائی است؟ آیا ما آمریکایی ها، در این عید شکرگزاری و کریسمس پیش رو، آماده همکاری در یک فاجعه حقوق بشری هستیم که باعث نفرت یمنی ها از ما خواهد شد و نام کشور ما را لکه دار خواهد کرد؟
سعودی ها استدلال می کنند که گرسنگی، مردم یمن را در برابر شورشیان برخواهد انگیخت و باعث تسلیم حوثی ها خواهد شد. اما اگر این سیاست شکست بخورد چه؟ آیا ما می خواهیم در برابر مرگ هزاران و شاید ده ها هزار مردم بی گناه یمن منفعلانه عمل کنیم؟
هواپیماهای (جنگی) عربستان سعودی بدون کمک ایالات متحده نمی توانند هدف گیری و سوخت گیری کنند و در نهایت نمی توانند بدون کمک واشنگتن در این جنگ پیروز شوند. آیا کنگره اجازه مشارکت در چنین جنگی علیه ملتی که هیچگاه به ما گزندی نرسانده، به ایالات متحده داده است. این مجوز نخست در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما صادر شد و در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ این سیاست ادامه پیدا کرد و حال جنگ در یمن به فاجعه انسانی تبدیل شده است.
امروزه یمن دچار بزرگ ترین بحران انسانی روی زمین شده و نقش آمریکا در آن غیر قابل انکار است. اگر ایالات متحده به شاهزاده ‘محمد بن سلمان’ ولیعهد سعودی اعلام کند که دیگر در این جنگ از عربستان پشتیبانی نخواهد کرد، در این صورت عربستان این واقعیت را خواهد پذیرفت که در این جنگ بازنده است.
در واقع، با توجه به شکست ریاض در جنگ داخلی سوریه، ناکامی عربستان سعودی در به زانو در آوردن قطر و جنگ و فاجعه انسانی در یمن، ترامپ باید به سیاست های خاندان سلطنتی عربستان که از متحدان اصلی ایالات متحده در خلیج فارس به شمار می رود، با نگاه واقع بینانه تری بنگرد.
‘امریکن کانزروتیو دوماهنامهای است که توسط مؤسسهٔ ایدههای آمریکایی منتشر میشود و به طور کلی، نماینده صدای ضدجنگ و سلطهٔ نیروی نومحافظه کار است. این نشریه در سال ۲۰۰۲ توسط ‘اسکات مک کانل’، ‘پاتریک بیوکنن’ و ‘تاکی تئودوراکوپولوس’ در مخالفت با جنگ عراق تاسیس شد.’
ایرنا