سفیر سابق روسیه در آمریکا معتقد است، دیدار احتمالی روسای جمهوری دو کشور، با توجه به تمایلات ضدروسی کنونی در داخل ایالات متحده، بعید است تاثیر جدی بر بحران کنونی در روابط مسکو و واشنگتن داشته باشد.
روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو امروز نوشت: کاخ کرملین و کاخ سفید تایید کردهاند که فراهم سازی مقدمات دیدار روسای جمهوری روسیه و آمریکا، برغم بحران موجود در روابط بین دو کشور، همچنان ادامه دارد.
“سرگئی کیسلیاک” سفیر سابق فدراسیون روسیه در ایالات متحده و معاون اول کمیته امور بین الملل در شورای فدراسیون (سنای) روسیه در مصاحبه اختصاصی با این روزنامه به تشریح دورنمای روابط، خطر درگیری نظامی مستقیم بین روسیه و آمریکا و نتایج احتمالی نشست سران دو کشور پرداخته است.
کیسلیاک در مورد سیاست عجیب آمریکا در جهت گیری به سمت روسیه گفت: «درک سیاست آمریکا چندان آسان نیست. اظهارات ضدو نقیض مقامات آمریکایی در قبال روسیه نیز نشان دهنده یکی از جدی ترین مشکلات داخلی در ایالات متحده است: جو کلی سیاسی در آمریکا کاملا علیه روسیه است و نیروهای زیادی در این کشور علاقه مندند تا روابط با مسکو هرچه بیشتر تیره شود. در عین حال دونالد ترامپ بارها گفته که اگر روابط با روسیه عادی شده و توسعه یابد، این مسئله به نفع آمریکا خواهد بود.»
به گفته وی، ضمن اینکه افزایش تمایلات ضدروسی در آمریکا، نتیجه درگیریهای جدی بین دونالد ترامپ با دموکراتهای آمریکایی از یک سو و بخشی از مقامات جمهوری خواه، از سوی دیگر است که از شخصیت «غیرسیستماتیک» وی حمایت نمی کنند و بدین ترتیب، پای بسیاری از سیاستمداران آمریکایی به این درگیریها کشیده شده است.
آمریکا مایل نیست تغییرات رخ داده در جهان و از دست دادن سلطه خود را بپذیرد
سفیر سابق روسیه معتقد است: «آمریکا در حال سپری کردن دوره سختی برای انطباق با تقسیم بندی جدید نیروها در جهان و عوامل موثر بر آن است. اکنون دیگر دوره سلطه کامل آمریکا بر جهان گذشته است. از لحاظ اقتصادی، چین عملا از آمریکا پیشی گرفته است. اروپا کم و بیش تلاش می کند تا از منافع سیاسی خاص خود حرف بزند. روسیه دست به زانوی خود گذاشته و بلند شده، شانه هایش را بالا گرفته و به خوبی نشان داده است که می تواند از منافع ملی خویش در مقابل آمریکا دفاع کند. در چنین شرایط سختی برای آمریکاییها، ظاهرا آنها عادت ندارند تا در شرایط احترام برابر با دیگر کشورها کار کنند و همچنان بر “رهبری مطلق” خویش اصرار دارند و این تغییر شرایط جهانی را نپذیرفته اند. آمریکاییها همیشه و در همه جا حق را با خود دانسته و دوست دارند اوضاع تنها در کنترل آنها قرار داشته باشد.»
سرگئی کیسلیاک یادآور شد که، با این وجود ملاقات احتمالی “ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ می تواند حتی در شرایط بحران کنونی در روابط دو کشور، تاثیر مثبتی بر روند اوضاع بگذارد. وی گفت: «ملاقات بین رهبران کشورها، همواره دارای اهمیت زیادی است و شفافیت خاصی به روابط می بخشد. به همین دلیل به عقیده من، اگر این نشست صورت بگیرد، می تواند تاثیر مثبتی بر روابط داشته باشد، ولی بعید است منجر به پیشرفت جدی در بهبود اوضاع شود، برای اینکه چنین تمایلی در طرف آمریکایی وجود ندارد. آنچه در روابط روسیه و آمریکا مشاهده می شود، جدی ترین تیرگی روابط بین دو کشور بعد از پایان دوران جنگ سرد است.»
این سناتور بلندپایه در پاسخ به امکان خطر درگیری مستقیم بین روسیه و آمریکا، ابراز امیدواری نمود که دولت ایالات متحده هرگز تصمیم به جنگ مستقیم با روسیه نگیرد، برای اینکه چنین جنگی بین دو قدرت هستهای می تواند کل جهان را به نابودی بکشاند. وی افزود: «ما توان بالقوه لازم برای تامین بازدارندگی در سطح مناسب را داریم. ولی چنین وخامت اوضاعی می تواند عواقب بسیار زیادی به همراه داشته باشد.»
کیسلیاک در مورد اخراج اخیر ۶۰ دیپلمات روسی از آنریکا به بهانه اتهامات وارده به روسیه از سوی انگلیس در مورد دست داشتن مسکو در مسمومیت “سرگئی اسکریپال” افسر سابق اداره مرکزی اطلاعات روسیه و دخترش گفت: «این اقدام واشنگتن نه گویای واکنش دولت آمریکا به اتهامات لندن، بلکه راهی برای نشان دادن مواضع تند خود علیه مسکو بود. این اقدام نتیجه ادامه چالشهای داخلی در ایالات متحده است. ظاهرا دولت آمریکا تصمیم گرفت تا به مخالفان خویش نشان دهد تا چه اندازه در برخورد با روسیه شدت عمل داشته و قاطع عمل میکند.»
تسنیم