در هفتهٔ گذشته، شهر اهواز تظاهرات مردم در اعتراض به پخش برنامهیی تلویزیونی را شاهد بود. این اعتراض در ارتباط با نحوهٔ پخش برنامهیی بود که نوعی توهین و تبعیض نسبت به هموطنان عربزبان تلقی میشد.
سایت دویچهوله بهزبان فارسی در گزارشی نوشت: “شهروندان عرب اهواز در اعتراض به آنچه آن را رفتارهای نژادپرستانه میخواندند، در برابر صداوسیمای خوزستان تجمع کردند. تظاهرات مردم عرب اهواز امروز پنجشنبه (۹ فروردین/ ۲۹ مارس) نیز برای دومین روز پیاپی در اعتراض به آنچه آن را ٬رفتارهای نژادپرستانه٬ صداوسیمای جمهوریاسلامی در ٬انکار هویت٬ خود میخوانند، ادامه یافت. ویدئوها و تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، نشان میدهد که شمار زیادی از شهروندان عرب اهواز در روز پنجشنبه هم با تجمع در خیابان نادری این شهر، به تظاهرات اعتراضی خود علیه رسانه حکومتی ایران ادامه دادهاند. آنها با سر دادن شعار بههمراه پایکوبی سنتی مردان و هلهله زنان عرب، اعتراض خود به آنچه آن را ٬انکار هویت٬ خود میخوانند بیان میکنند. روز گذشته نیز گروه کثیری از شهروندان عرب اهواز با تجمع در برابر ساختمان صداوسیمای خوزستان، به اقدامی که آن را ٬رفتارهای نژادپرستانه٬ میخواندند، اعتراض کردند. آنان به اقدام ٬توهینآمیز٬ شبکه ۲ تلویزیون معترض بودند. این حرکت اعتراضی متوجه برنامهای تلویزیونی در روز دوم فروردینماه بوده که مجری آن عروسکهایی را با لباس اقوام مختلف روی نقشه ایران و در جایی که این اقوام زندگی میکنند میچسباند. اما روی منطقه اهواز بهجای عروسک نماد مردم عرب، عروسک دیگری را قرار داد. مردم عرب خوزستان این اقدام را حذف قوم عرب از نقشه ایران دانستهاند.”
خبرگزاری هرانا نیز در گزارش خود آورده است: “صدها تن از شهروندان معترض اهوازی بهدلیل آنچه رفتارهای نژادپرستانه صداوسیمای جمهوریاسلامی در انکار هویت خود میخوانند، برای سومین روز متوالی در محلههای عمدتاً عربنشین شهر اهواز دست به تظاهرات و تجمع زدند. نیروهای انتظامی و امنیتی برای متفرق کردن معترضان از گاز اشکآور و نیروهای ضدشورش استفاده کردند. گزارشها از دستگیری تعداد پرشماری از معترضان و زخمی شدن بعضی از آنان حکایت دارد.
خبرگزاری ایسنا،۱۰ فروردینماه، در خبری در ارتباط با این تظاهرات، نوشت: “امام جمعه موقت اهواز با اشاره به مسئله اخیر پیشآمده در صداوسیما گفت: اشتباهی انجام شد که بههیچوجه تعمدی نبوده و اقوام عرب در خوزستان مکدر شدند.” گزارشهای دیگر رسانهای از تیراندازی و بازداشت ۱۲ نفر از تظاهرکنندگان حکایت دارد. در کلیپهای منتشر شده در شبکهها و سایتهای اینترنتی صدای شلیک گلوله و گاز اشکآور شنیده میشود.
حزب تودۀ ایران سیاست های نژاد پرستانه و سرکوبگرانه رژیم ولایی در رابطه با خلق عرب خوزستان را قویاً محکوم می کند.
در گزارشی دیگر، خبرگزاری هرانا خبر داد و نوشت: “از هفتههای آخر ۱۳۹۶ در ایران موجی از احضار و بازجوییها در کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه و ایلام آغاز شده که با آغاز سال جدید همچنان این احضارها ادامه دارد. یک منبع آگاه گفت که بسیاری از این افراد توسط پلیس فتا تحت بازجویی قرار گرفتهاند و پروندههای تعدادی از آنها نیز به دادسرا فرستاده شده است. اجلال قوامی، سخنگوی سازمان حقوق بشر کردستان و دانا سیدعباسی از شهروندان اهل کردستان ازجمله کسانی هستند که پس از احضار و بازجویی در پلیس فتا به شعبه اول بازپرسی دادسرای کردستان احضار شدهاند. این منبع آگاه گفت: ٬اجلال قوامی در پلیس فتا در سنندج در ارتباط با اعتراضات دیماه ۱۳۹۶ و کانالهای تلگرامی مخالف حکومت تحت بازجویی قرار گرفته و روز دوشنبه، پنجم فروردینماه در شعبه اول بازپرسی دادسرای کردستان با شکایت بسیج رسانه به ارتباط و همکاری با کانالهای مخالف نظام و نشر اکاذیب و مطالب خلاف قانون متهم شده است. این در حالی است که او و دانا سیدعباسی بهصورت شفاف فعالیت میکنند و نقد و اعتراضات خود را با هویت خود منتشر و ارتباطی با کانالهای تلگرامی مورد ادعایی ندارند٬.”
هرانا بهنقل از یک منبع آگاه در ادامه نوشت: “احضارها از اوایل اسفندماه آغاز شد و بسیاری از فعالان مدنی در شهرهای مختلف استانهای کردنشین در ایران همزمان به پلیس فتا و اداره اطلاعات این استانها احضار شدند. برخی به ارتباط با کانالهای مخالف نظام متهم شدهاند و تعدادی از فعالانی که به اداره اطلاعات احضار شده بودند بهشدت تحت فشار قرار گرفتند که از هرگونه تحرک و برنامهریزی برای نوروز پرهیز کنند.”
حزب دمکرات کردستان ایران ضمن انتشار اطلاعیهیی اعلام کرد یکی از اعضای این حزب بهنام محمد ایرانی روز دهم فروردینماه، در منطقهای از کردستان عراق ترور شده است. قادر قادری، عضو حزب دمکرات کردستان، نیز در پانزدهم اسفندماه ۹۶ ترور شد. در بیانیهیی که این حزب منتشر کرد، جمهوریاسلامی عامل اصلی این ترور شناخته شده است. در اسفندماه ۹۶ همچنین انتشار خبر ترور صباح رحمانی، از اعضای حزب دمکرات کردستان ایران، را شاهد بودیم.
رژیم ولایت فقیه همزمان با بحران فزایندهٔ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در کشور و بنا بر ماهیت سرکوبگرانهاش، اقدامات ضد ملیاش را افزایش داده است. نقطه مشترک حوادث اخیر سرکوب هموطنانی است که سنتها، عقاید و زمینههای فرهنگی خاص خود را نمایندگی میکنند. باتوجه به این نکته که رژیم اسلامی مایل است بهجای احترام به سنتهای مردم در نقاط مختلف میهن نگاه اسلامیاش را تحمیل کند، گزینهیی بهجز تحقیر، بیتوجهی، انکار و سرکوب برای عملی کردن آن ندارد. برنامه توهینآمیز در مورد هموطنان عربزبان یا دستگیری و ترور فعالان مدنی و سیاسی در کردستان موردهایی نیستند که نخستین بار رسانهای میشوند. اما تداوم این روند، خطراتی پیشبینینشدنی را موجب میشوند که هزینههایش را مردم زحمتکش میهن ما باید بپردازند.
حزب تودهٔ ایران، محتواهای توهینآمیز در دستگاههای تبلیغاتی رژیم بر ضد هر شخص، گروه و قومیتی در ایران و همچنین دستگیری فعالان مدنی و بهخصوص ترور فعالان سیاسی مرتبط با دو حزب دمکرات در کردستان را بهشدت محکوم میکند و همبستگی ملی در برابر این اقدامهای ضد مردمی رژیم ولایت فقیه را خواستار است.
نامه مردم