وزیر امور خارجه آمریکا در جریان یک جلسه استماع در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت برنامه هستهای ایران از کنترل خارج شده است
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در جریان یک جلسه استماع در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا تصریح کرد برنامه هستهای ایران بعد از خروج واشنگتن از برجام از کنترل خارج شده است.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «برنامه هستهای ایران در دوران اجرای برجام تحت کنترل بود اما الان از کنترل خارج شده است. ایران در حال انجام فعالیتهایی است که اگر قدرت هستهای بود وضعیت بدتری میداشت.»
او از فعالیتهای موشکی و آنچه «اقدامات بیثباتکننده» ایران خواند به عنوان برخی از چنین فعالیتهایی نام برد و در ادامه ادعاهایش گفت: «چنانچه ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند یا در آستانه دستیابی به آن باشد خطر این فعالیتها به شدت تشدید خواهد شد.»
روایت بلینکن از مذاکرات وین
وی در بخش دیگری از اظهاراتش درباره مذاکرات جاری در وین برای از سرگیری اجرای کامل برجام نیز اظهارنظر کرد.
او درباره احتمال توافق در خصوص بازگشت طرفها به برجام گفت: «هنوز نمیدانیم این اتفاق واقعاً خواهد افتاد یا خیر. ما طی دو ماه گذشته در حال انجام گفتوگوهای غیرمستقیم بودیم اما هنوز مشخص نیست که آیا ایران از اراده و آمادگی لازم جهت انجام اقدامات ضروری برای بازگشت به پایبندی برجام برخوردار است یا خیر.»
مفهوم ابداعی زمان گریز
بلینکن همچنین مدعی شد چنانچه برنامه هستهای ایران ادامه پیدا کند «زمان گریز هستهای» این کشور به چند هفته خواهد رسید.
زمان گریز، مفهوم ابداعی آمریکاییها است و به زمان لازم جهت انباشت مواد هستهای لازم برای ساخت یک بمب هستهای اشاره دارد. آمریکاییها میگویند محدودیتهای اعمالشده در برجام این زمان را به یک سال رسانده بود.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «اما متٔسفانه چیزی که از آن خبر داریم این است که برنامه هستهای ایران به سرعت به جلو میتازد.»
وی در ادامه گفت: «هر چه این پیشروی بیشتر باشد، زمان گریز کاهش پیدا میکند. طبق گزارشهای علنی این زمان هماکنون به چند ماه در بهترین حالت رسیده و اگر همین روند ادامه پیدا کند به چند هفته کاهش پیدا میکند.»
فشار بر ایران پس از برجام
آنتونی بلینکن در جلسه استماع دوشنبه مدعی شد هنوز مشخص نیست بر سر بازگشت به برجام با ایران توافق حاصل شود.
او علاوه بر این تأکید کرد که چنانچه بازگشت به برجام محقق شود، آمریکا تلاش خواهد کرد ایران را در زمینههای دیگر «پاسخگو کند.»
بلینکن گفت: «ما انگیزهای واقعی داریم که برنامه هستهای ایران را مهار کنیم و سپس از این مسئله به عنوان سکویی استفاده کرده تا ببینیم آیا میتوان خود همین توافق را طولانیتر و در صورت لزوم قویتر کرد یا خیر.»
او اضافه کرد: «ما با متحدانمان که میخواستند به این توافق پایبند بمانند در موقعیت بهتری قرار خواهیم داشت تا اصرار کنیم که ایران در مسائل دیگر وارد تعامل شود. جبهه متحدی برای پاسخگو کردن آنها خواهیم داشت.»
تأمین نیازهای اسرائیل
وزیر امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنانش به مسائل مربوط به اسرائیل پرداخت و گفت واشنگتن خودش را به تقویت سامانه گنبد آهنین متعهد میداند.
او گفت: «ما داریم با اسرائیلیها همکاری میکنیم تا نیازهای آنها را بدانیم و همزمان داریم با کنگره همکاری میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم میتوانیم منابع مالی لازم برای تقویت این سامانه را تأمین کنیم.»
در درگیریهای ۱۲ روزه میان گروههای مقاومت و اسرائیل بیش از چهار هزار موشک و راکت به سمت فلسطنین اشغالی شلیک شد و ضعف گنبد آهنین در رهگیری و انهدام راکتهای مقاومت فلسطین باعث خسارات مالی و جانی زیادی در شهرها و شهرکهای یهودینشین شد.
درگیری اسرائیل و گروههای مقاومت فلسطین از روز ۲۰ اردیبهشت ماه و پس از پایان ضربالاجل مقاومت به تلآویو مبنی بر لزوم پایان تعرضها در بیتالمقدس و مسجدالاقصی آغاز شد.
در این درگیری که تا بامداد ۳۱ اردیبهشتماه ادامه داشت اسرائیل با حملات خشن به مناطق مسکونی، زنان و کودکان فلسطینی را به شهادت رساند. گروههای مقاومت فلسطین در پاسخ به این جنایتها مواضع این رژیم را هدف حملات گسترده راکتی قرار دادند، به گونهای که سامانه گنبد آهنین در رهگیری بسیاری از راکتها ناکام ماند.
حاکمیت اسرائیل بر جولان
بلینکن در بخش دیگری از این جلسه در پاسخ به این سوال که آیا دولت «جو بایدن» حاکمیت ادعایی اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت میشناسد گفت: «به عنوان یک مسئله عملی، اسرائیل کنترل بلندیهای جولان را صرفنظر از مسائل حقوقی آن در دست دارد. این وضعیت باید همینطور باقی بماند مگر آنکه شرایط به جایی برسد که سوریه و هر گروهی که از داخل سوریه فعالیت میکند دیگر هیچ تهدیدی متوجه اسرائیل نکند. ما در حال حاضر به چنین موقعیتی نزدیک نیستیم.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا روز ۵ فرودین ۱۳۹۸ در اقدامی مغایر با قطعنامههای سازمان ملل با امضای اعلامیهای حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان اشغالی سوریه را به رسمیت شناخت.
قطعنامه ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد که در سال ۱۹۸۱ به تأیید اکثریت اعضای این شورا از جمله آمریکا رسیده به طور مطلق ادعای اسرائیل برای حاکمیت بر جولان را رد و الحاق این منطقه به اراضی اشغالی فلسطین را باطل و ملغی اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه: آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجۀ آمریکا، در ملاقات دیروز خود، دوشنبه هفتم ژوئن، با نمایندگان کنگرۀ این کشور گفت که اکثر موشکهایی که حماس در ماه گذشته به روی اسرائیل پرتاب کرد در خود نوار غزه ساخته میشوند، هر چند پشتیبانی فنی و مالی ایران از حماس قابل توجیه نیست.
آنتونی بلینکن با این سخن اظهارات برخی نمایندگان جمهوریخواه آمریکا را رد کرد که گفتند موشکهای پرتاب شده به روی اسرائیل از سوی جمهوری اسلامی ایران در اختیار حماس و جهاد اسلامی گذاشته شدهاند. آنتونی بلینکن در پاسخ به این نمایندگان گفت : “قابل استنادترین ارزیابیهایی که در اختیار داریم، حکایت میکنند که اکثر این موشکها در غزه توسط حماس ساخته شده، هر چند این واقعیت حمایت مالی و فنی ایران را از حماس و به ویژه حمایت شفاهی تهران از موشک پرانیهای حماس و جهاد اسلامی را علیه اسرائیل توجیه نمیکند.”
سخن وزیر امور خارجۀ آمریکا تا حدودی اظهارات فرماندهان سپاه پاسداران و نیروی قدس سپاه پاسداران را تکرار میکند که در جریان جنگ اخیر میان اسرائیل و حماس گفتند که مبتکر اصلی تجهیز گروههای فلسطینی به موشک و برنامۀ موشکی قاسم سلیمانی فرماندۀ پیشین نیروی قدس بود. به گفتۀ فرماندهان سپاه پاسداران، قاسم سلیمانی تصمیم گرفت به جای تحویل موشک به حماس و جهاد اسلامی تکنولوژی ساخت موشک را در اختیار آنان بگذارد و در این چارچوب شماری از تکنسینهای سازمانهای حماس و جهاد اسلامی دورههای آموزشی ساخت و پرتاب موشک را در پایگاههای سپاه پاسداران در ایران گذراندند