پوتین دکترین هسته‌ای به‌روزشده روسیه را تایید کرد

در پی تازه‌ترین تحولات، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه دکترین هسته‌ای کشورش را به‌روزرسانی کرد. براساس آن، دریافت اطلاعات موثق درباره پرتاب موشک‌های بالستیک به روسیه یا متحدانش، استفاده از سلاح هسته‌ای را در پاسخ به آن ممکن می‌سازد. به گزارش ایسنا، رئیس‌جمهور روسیه امروز (سه‌شنبه) سیاست کلیدی روسیه در زمینه بازدارندگی هسته‌ای را تایید کرد ... پوتین دکترین هسته‌ای به‌روزشده روسیه را تایید کرد

ادامه

آمریکا, اوکراین, بلاروس, تجاوز نظامی, جنگ نیابتی, جهان, خبر, روسیه, ٰژئوپلیتیک, شرق اروپا, صلح, غرب

روسیه موشک‌های اتمی آزمایش کرد + فیلم

روسیه موشک‌های اتمی را از زمین، هوا و دریا و با هدف شبیه سازی یک واکنش گسترده به حمله‌ای از سوی غرب آزمایش کرد. به گزارش ایسنا، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه روز سه‌شنبه از آغاز رزمایش نیروهای بازدارنده هسته‌ای راهبُردی روسیه تحت نظارت خود خبر داد و گفت در طول این تمرینات، پرتاب موشک تمرین ... روسیه موشک‌های اتمی آزمایش کرد + فیلم

ادامه

آمریکا, جنگ سرد, جهان, خبر, روسیه, ٰژئوپلیتیک, فیلم

خواب تل‌آویو برای خاورمیانه کابوس اردوغان شد

گروهی از ناظران با اشاره به تحولات اخیر خاورمیانه و تغییر لحن مقام‌های سیاسی ترکیه بر این باورند که آنکارا با تشدید درگیری‌ها رویکرد خود را محتاطانه‌تر کرده تا بدین طریق بتواند از پس لرزه‌های تنش‌های ژئوپلتیکی که می‌تواند دامانش را بگیرد، در امان باشد. به گزارش ایسنا، به نقل از اقتصادنیوز، پیشنهاد هفته گذشته ... خواب تل‌آویو برای خاورمیانه کابوس اردوغان شد

ادامه

آمریکا, اردن, اسراییل, ایدئولوژی, ایران, تحلیل, ترکیه, جهان, ژئوپلیتیک, سوریه, فلسطین, کویت, لبنان, مصر

آیا وقوع جنگی دیگر در کره محتمل‌تر از همیشه است؟

نشریه فارن پالسی در گزارشی به تغییرات در وضعیت ژئوپلیتیک شبه جزیره کره پرداخته است که می‌تواند به وقوع یک جنگ تمام عیار با دخالت نظامی آمریکا و جمهوری خلق چین همانند جنگ سال ۱۹۵۰ منجر شود. به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، رابرت مانینگ از مرکز استیمسون در یک گزارش تحلیلی در نشریه فارن پالسی ... آیا وقوع جنگی دیگر در کره محتمل‌تر از همیشه است؟

ادامه

آمریکا, تحلیل, جنگ سرد, چین, خاورمیانه, خلع سلاح هسته‌ای, روسیه, ژاپن, شبه جزیره کره, شرق آسیا, کره جنوبی, کره شمالی

لاوروف: بریکس به کار بر روی مکانیسم‌های مالی مستقل از غرب ادامه می‌دهد

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه امروز جمعه گفت، وزرای خارجه عضو بریکس به کار بر روی مکانیسم‌های مالی مستقل از غرب ادامه خواهند داد. به گزارش ایسنا، سرگئی لاوروف در نشستی گفت: «ما [بریکس] طبق دستور رهبران در اجلاس سال گذشته ژوهانسبورگ، توجه ویژه‌ای به توسعه توصیه‌هایی درباره ایجاد مکانیسم‌های چندجانبه داریم که به ... لاوروف: بریکس به کار بر روی مکانیسم‌های مالی مستقل از غرب ادامه می‌دهد

ادامه

آفریقای جنوبی, اتیوپی, امارات, ایران, برزیل, بریکس, جهان, چین, روسیه, غرب, گزارش, مصر, هندوستان

روایت اندیشکده آمریکایی از تلاش چین برای تشکیل ائتلاف جهانی از کشورهای درحال‌توسعه

اندیشکده آمریکایی «رند» در مقاله‌ای تلاش‌های چین برای تشکیل یک ائتلاف بین کشورهای درحال‌توسعه و ایفای نقشی پررنگ‌تر در معادلات سیاسی جهان را مورد بررسی قرار داده است.

 

اندیشکده آمریکایی «رند» در مقاله‌ای به قلم «تیموتی هیت» پژوهشگر امور دفاعی و بین‌الملل این اندیشکده، ضمن اشاره به تلاش‌های چین در سال‌های اخیر برای تشکیل یک ائتلاف جهانی با حضور حداکثری کشورهای درحال‌توسعه، اثرات این رویکرد دولتمردان پکن را بر معادلات سیاسی جهان بررسی کرده است.

 

در حالی که اختلافات بین چین و آمریکا بر سر مسائل تجاری شدت گرفته است، برخی تحلیل‌گران بر این باورند که عوامل داخلی باعث شده است که «شی جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین در برهه کنونی تمایلی برای سازش با آمریکا نداشته باشد؛ اما محقق اندیشکده رند بر این باور است که در این میان نباید از مسائل بین‌المللی و مشخصاً تمایل روزافزون چین به ایفای نقشی پررنگ‌تر در معادلات جهانی غافل شد.

 

تلاش چین برای تشکیل یک ائتلاف جهانی با حضور کشورهای درحال‌توسعه نه تنها به این کشور انگیزه می‌دهد تا در برابر وسوسه سازش با آمریکا مقاومت کند، بلکه احتمالاً موجب پیچیدگی بیشتر روند حل و فصل مناقشات تجاری پکن با سایر دولت‌های غربی نیز خواهد شد.

 

مقامات چین اکنون طرح توسعه «شبکه‌ای جهانی از شرکا» را به عنوان بخشی از راهبردهای سیاست خارجی این کشور برای تبدیل شدن به یک ابرقدرت جهانی، در اولویت قرار داده‌اند. ریشه‌های این تغییر رویکرد را باید در کنفرانس «فعالیت‌های مرتبط با سیاست خارجی» که در سال ۲۰۱۴ در چین برگزار شد جستجو کرد؛ کنفرانسی که «شی جین‌پینگ» در آن ضرورت ایجاد شبکه‌ای جهانی متشکل از کشورهای دوست و شریک چین را مورد تأکید قرار داد.

 

نویسنده مقاله معتقد است اگرچه مقامات چینی بارها تأکید کرده‌اند که هر کشوری می‌تواند برای کشورشان یک شریک بالقوه باشد اما با نگاهی دقیق‌تر به بیانیه‌های رسمی آنها می‌توان دریافت که هدف اصلی چین ایجاد یک ائتلاف سیاسی متشکل از کشورهای درحال‌توسعه است، چنان‌که در کنفرانس سال ۲۰۱۴ نیز رئیس‌جمهور چین از دیگر مقامات کشورش خواسته بود که «صدای سایر کشورهای درحال‌توسعه» باشند.

 

در سال ۲۰۱۷ «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین در مقاله‌ای خاطرنشان ساخت که معنای واقعی شراکت، همکاری صلح‌آمیز بر اساس عدالت و انصاف است. وی در مقاله خود عدالت را اینگونه تعریف کرده بود: «مخالفت با دخالت در امور داخلی دیگر کشورها و مخالفت با تحمیل خواسته‌های یک کشور به دیگران». وانگ یی در تعریف واژه انصاف نیز بر لزوم محترم شمردن منافع کشورهای درحال‌توسعه توسط کشورهای پیشرفته تأکید کرده بود.

 

از نظر پژوهشگر اندیشکده رند، معیارها و هنجارهایی که چین برای ائتلاف جهانی مد نظر خود تعریف نموده، به گونه‌ای است که در نهایت خود رهبر این ائتلاف باشد. وی به این نکته اشاره می‌کند که شی جین‌پینگ در کنفرانس سیاست خارجی حزب کمونیست در سال ۲۰۱۸ کشورهای درحال‌توسعه را متحدان ذاتی چین خوانده و بر ضرورت جذب آنها نه به عنوان متحد نظامی بلکه به عنوان متحد سیاسی تأکید کرده است.

 

چین می‌کوشد تا با تشکیل یک ائتلاف منسجم از کشورهای درحال‌توسعه، قدرت غرب را به چالش بکشد و از منافع کشورهای درحال‌توسعه دفاع کند. چینی‌ها معتقدند با توجه به کاهش سهم کشورهای غربی از تولید ناخالص جهان در دهه‌های اخیر، سهم کنونی آنها از اداره جهان نامتناسب و ناعادلانه است و باید تعدیل شود. از طرفی به نوشته روزنامه پیپل دیلی چین، این کشور در کنار تلاش می‌کند تا در برابر آمریکا و متحدان سیاسی و نظامی‌اش بایستد و اجازه ندهد که آنها امنیت دیگر کشورها را فدای امنیت خود کنند.

 

حال که چین می‌خواهد رهبر کشورهای درحال‌توسعه باشد، اثبات ادعاهایش در زمینه دفاع از منافع این کشورها منوط به این است که بتواند در مقابل آمریکا از منافع خود دفاع کند. اگر چین به راحتی در برابر فشارهای آمریکا تسلیم شود و از منافع خود بگذرد، کشورهای درحال‌توسعه چگونه می‌توانند به این کشور اعتماد کنند؟

 

تشکیل یک ائتلاف بزرگ با حضور حداکثری کشورهای درحال‌توسعه انگیزه بیشتری را به چین می‌دهد تا از کشورهایی که در حال مناقشه با کشورهای غربی هستند یا از طرف آنها تحت فشار قرار گرفته‌اند، حمایت کند. مثلاً در سال ۲۰۱۷ چین، روسیه و هند در بیانیه‌ای مشترک مواضعی را در قبال برخی مسائل روز جهان شامل جنگ سوریه، موضوع فلسطین و حقوق دریایی اتخاذ کردند که با مواضع آمریکا و کشورهای غربی در تضاد بود.

 

نویسنده مقاله در پایان اذعان می­کند که اگرچه پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی و پایان جنگ سرد برای مدتی عملاً هیچ کشوری قادر نبود قدرت غرب را به چالش بکشد اما اینک وضعیت فرق کرده و چین توانسته است راهگشای بسیاری از کشورهایی باشد که نمی‌خواهند به دموکراسی غربی تن بدهند.
تسنیم

چرخش اولویت‌های پنتاگون به دلیل تحرکات نظامی – سیاسی روسیه

پیشرفت‌های نظامی روسیه و تحرکاتش برای یافتن متحدان منطقه‌ای، مساله‌ایست که فرماندهان آمریکایی را نگران کرده است؛ از سخنان مقامات پنتاگون می‌شود فهمید که آمریکا به همان میزان که نگران زیردریایی‌های بی‌صدای روسیه است، از فروش اس ۴۰۰ به هند و ترکیه نیز خشمگین است و آن را دست‌درازی روس‌ها به قلمرو خود می‌داند.

ادامه

اتحادیه اروپا, امریکا, امریکای شمالی, جهان, چین, روسیه, هندوستان

مشارکت چین و روسیه از پختن بلینی تا رزمایش نظامی

روابط روسیه و چین هر روز بیشتر از قبل نزدیک می‌شود و عمق روابط راهبردی مسکو و پکن و مشارکت استراتژیک آنها را می توان در نشست اخیر سران دو کشور در خاور دور روسیه و تلاش مشترک سران آنان برای پختن بلینی غذای معروف روس ها تا شرکت چینی ها در بزرگترین رزمایش تاریخ ... مشارکت چین و روسیه از پختن بلینی تا رزمایش نظامی

ادامه

اقتصادی, امریکا, امریکای شمالی, جهان, چین, خبر, روسیه, سیاسی

ماکرون: اروپا در حوزه دفاعی نیازمند همکاری با روسیه است

به گزارش خبرگزاری رویترز، امانوئل ماکرون رئیس‌جمهوری فرانسه در کنفرانس خبری مشترک با «سائولی نینیستو» همتای فنلاندی خود گفت: اتحادیه اروپا نیازمند روابط راهبردی با نزدیک‌ترین همسایگان خود ازجمله در مسائل دفاعی درراستای تضمین ثبات هرچه‌بیشتر است و این مسئله مستلزم به‌روزرسانی روابط پساجنگ سرد با روسیه است.

ادامه

اتحادیه اروپا, جهان, خبر, روسیه, فرانسه