پکن: «تهدید چین» بهانه آمریکا برای کنترل آمریکای لاتین است

پکن می‌گوید که واشنگتن از نظریه «تهدید چین» به عنوان بهانه‌ای برای به دست آوردن کنترل بر کشورهای آمریکای لاتین و دریای کارائیب استفاده می‌کند. به گزارش ایسنا، «لین جیان»، سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: اظهارات مقامات آمریکایی مملو از سوگیری ایدئولوژیک و ذهنیت جنگ سرد و نشان دهنده دروغ و اشتباهات آشکار است. ... پکن: «تهدید چین» بهانه آمریکا برای کنترل آمریکای لاتین است

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, آمریکای لاتین, آمریکای مرکزی, ایدئولوژیک, پاناما, تحلیل, جنگ سرد, جهان, چین, شرق آسیا, کارائیب

اکوادور؛ اعلام وضعیت اضطراری در آستانه انتخابات ریاست جمهوری

رئیس‌جمهوری اکوادور که به‌دنبال انتخاب مجدد است، در اقدامی غافلگیرکننده در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات، در بسیاری از نقاط این کشور وضعیت اضطراری اعلام کرد. به گزارش روز یکشنبه ایرنا از بخش اسپانیولی تارنمای فرانس۲۴، فرمان اجرایی مبنی بر اعلام وضعیت اضطراری صادر شده توسط «دنیل نوبوآ» رئیس‌جمهوری اکوادور، حقوق اساسی مردم در آستانه ... اکوادور؛ اعلام وضعیت اضطراری در آستانه انتخابات ریاست جمهوری

ادامه

آمریکا, آمریکای شمالی, آمریکای لاتین, اتحادیه اروپا, اکوادور, جهان, خبر

جنگ سردی تازه یا جهان چندقطبی‌ای جدید؟ برخاستن نیرومند آمریکای لاتین، چین، و جنوب جهانی

بن چاکو در نشریهٔ “مورنینگ استار” می‌نویسد آمریکای لاتین که مدت‌ها “حیاط‌خلوت آمریکا” در نظر گرفته می‌شد اکنون به کانون مبارزهٔ ضد امپریالیستی تبدیل شده و با پیدایش چین به‌سان وزنه‌‌ای اقتصادی و مرامی در برابر واشنگتن، مرحله‌ا‌ی جدید از این مبارزه را از سوی آمریکای لاتین شاهدیم. در جریان اعتراض‌های دانشجویی که چند سال ... جنگ سردی تازه یا جهان چندقطبی‌ای جدید؟ برخاستن نیرومند آمریکای لاتین، چین، و جنوب جهانی

ادامه

آرژانتین, آمریکا, آمریکای لاتین, اتحاد شوروی, استعمار, استقلال, اسراییل, اقتصادی, اکوادور, امپریالیسم, انگلیس, بانک جهانی, برزیل, بولیوی, جنگ سرد, چین, روسیه, سوسیالیسم, شیلی, صندوق بین‌المللی پول, غرب, فلسطین, کلمبیا, کوبا, محیط زیست, نئولیبرالیسم, ونزوئلا

انتقاد مکزیک از تعرفه‌های آمریکا علیه کشورهای خریدار نفت از ونزوئلا

رئیس‌جمهوری مکزیک در اعتراض به اقدامات یکجانبه آمریکا، اعمال تعرفه ۲۵ درصدی علیه کشورهایی که از ونزوئلا نفت یا گاز می‌خرند را مورد انتقاد قرار داد. به گزارش روز پنج شنبه ایرنا از تارنمای خبرگزاری افه، «کلائودیا شینباوم» در نشست مطبوعاتی صبحگاهی خود گفت: ما موافق این نیستیم که تحریم‌های اقتصادی علیه کشورها اعمال شود، ... انتقاد مکزیک از تعرفه‌های آمریکا علیه کشورهای خریدار نفت از ونزوئلا

ادامه

آمریکا, آمریکای لاتین, اسپانیا, تحریم, تحلیل, جهان, چین, حقوق بشر, روسیه, سنگاپور, مکزیک, هندوستان, ونزوئلا, ویتنام

کوبا: مهاجرت برای آمریکا به تجارت تبدیل شده است

وزیر امور خارجه کوبا در اعتراض به کارت طلایی اقامت پنج میلیون دلاری آمریکا، دولت «ترامپ» را متهم کرد که از مهاجرت به عنوان تجارتی با فروش مسکن و اخراج مهاجران غیرقانونی استفاده می‌کند. به گزارش روز پنج شنبه ایرنا از تارنمای تله‌سور، «برونو رودریگس» وزیر امور خارجه کوبا با انتشار پیامی از طریق حساب ... کوبا: مهاجرت برای آمریکا به تجارت تبدیل شده است

ادامه

آمریکا, آمریکای لاتین, تحلیل, جهان, سازمان ملل, کوبا, مهاجران

رهبران آمریکای لاتین در برابر ترامپ مقاومت می‌کنند

برخورد خصمانهٔ دونالد ترامپ نسبت به رهبران آمریکای لاتین می‌توانداز سوی آنان زمینه‌ساز مقاومتی منسجم‌تر در سطح منطقه شود، مقاومتی که بلوک چپ توده‌ای این منطقه توانایی رهبری آن را دارد.

فرمان‌های صادر شده در روزهای آغاز به‌کار ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ نشان داده‌اند لفاظی‌ها‌ی انزواطلبانهٔ دورهٔ پیشین ریاست‌جمهوری‌اش جز پوششی فریب‌کارانه برای برنامه‌های تجاوزکارانهٔ امروز او‌ چیزی دیگر نبوده‌اند. گفته‌هایش دربارهٔ تصرف “گرینلند”، ادعای “بازپس‌ گرفتن” کانال پاناما، و تهاجم به مکزیک، به‌سرعت خبرساز شده‌اند. به‌نظر می‌رسد دولت ترامپ تشریفات “امپریالیسم پنهان و ملایم” را کنار گذاشته و برنامهٔ افراطی ترامپ از امپریالیسم را یکسره درپیش گرفته است. اما مانند همهٔ شکمباره‌ها، ممکن است لقمه‌ای بزرگ‌تر از دهانش برداشته باشد.

روز یکشنبه، ترامپ با رئیس‌جمهور چپ‌گرای کلمبیا، گوستاوو پترو، وارد درگیری‌ای لفظی شد زیرا رییس‌جمهور گوستاوو پترو از دادن اجازهٔ فرود به هواپیمای نظامی آمریکا که حامل مهاجران کلمبیایی بسته با زنجیر بود خودداری کرد. در حالی که پست‌های ترامپ و پترو در شبکه‌های اجتماعی توجه رسانه‌های آمریکا را جلب کرده بود بیشتر این رسانه‌ها ترامپ را پیروز این درگیری نشان داده بودند و شتابان به سراغ درگیری بعدی رفتند. اما اگر این رسانه‌ها به این موضوع کمی بیشتر توجه می‌کردند درمی‌یافتند که موضع‌گیری گوستاو پترو در به‌چالش طلبیدن ترامپ کارساز بوده است. دولت ترامپ پذیرفت که مهاجران را به شکلی شرافت‌مندانه به کشورشان بازگرداند و از اجرای تحریم‌هایی که تهدید کرده بود دست بردارد. همان مهاجرانی که پیش‌تر در زنجیر بودند روز بعد بدون دست‌بند و در هواپیمای ریاست‌جمهوری کلمبیا به بوگوتا، پایتخت کلمبیا، به کشور بازگشتند.

خبرنگاران بلافاصله پس از پایین آمدن مهاجران از پله‌های هواپیما به‌سوی آنان هجوم بردند تا با آنان مصاحبه کنند. داستان برخوردها و رفتارها‌ با مهاجران که از سوی خودشان بازگو شد، نشان‌دهندهٔ‌ بی‌رحمی دولت ترامپ و برنامهٔ غیرانسانی‌ بازگرداندن مهاجران بود که در یک سال گذشته یکی از ویژگی‌های سیاست آمریکا بوده است. در حالی که بسیاری از مهاجران بدون توقف از برابر دوربین‌ها عبور کردند، زنی که کودکی در آغوش داشت، ایستاد تا داستان بازگرداندنش را بگوید. او گفت همراه فرزندش پس از گذر از صحرای سونورا (بیابانی بین کشور مکزیک و ایالات متحده) در میانه راه قاچاقچیان انسان‌ به او دستبرد زدند و ناچار شد در برابر گرسنگی تاب بیاورد، و در نهایت از سوی مأموران اداره مهاجرت و گمرک ایالات متحده بازداشت و در بازداشتگاه نگه داشته شد. او در پایان گفت کسان زیادی همچنان بازداشت هستند و برخی‌شان نیز ناپدید شده‌اند. گزارشی که یادآور تاریک‌ترین دوران تاریخ آمریکای لاتین است آن هنگام که دیکتاتوری‌های نظامی و نیروهای شبه‌نظامی آنانی را که “نامطلوب” تشخیص داده می‌‌شدند، مانند چپ‌گرایان، کنشگران اتحادیه‌های کارگری، دگرباشان جنسی، یا تهیدستانی که فقط در زمان و مکانی نامناسب حضور داشتند به‌زور ناپدید می‌کردند.

مهاجری دیگر، مردی به‌نام خوزه اریک که در پی گرفتن پناهندگی بود، در سرسرای فرودگاه با خبرنگاران مصاحبه کرد و داستانی مشابه داستان زن با کودکش را نقل کرد: گذر از بیابان و بی‌خوابی کشیدن اجباری در بازداشتگاه‌های اداره مهاجرت و گمرگ ایالات متحده، روشی که خبرنگار کلمبیایی، “دیانا کارولینا آلفونسو”، آن را گونه‌ای شکنجه می‌داند که بر اساس قانون‌های بین‌المللی منع شده است. سپس خوزه اریک توضیح داد چگونه برای پیوستن به خانواده‌اش در ایالات متحده و فرار از خشونت در کلمبیا درخواست پناهندگی داده است، معضلی که با سلاح‌هایی که در ایالات متحده تولید و صادر می‌شوند در کشورش بدتر شده است. مردی دیگر در پاسخ به اتهام‌های ترامپ که همه سرنشینان این پرواز را تبه‌کار نامیده بود گفت: “من مهندس مکاترونیک هستم (رشته‌ای که سعی بر آن دارد ترکیبی یکپارچه به سامانه‌های تشکیل شده از اجزای مکانیکی، الکترونیکی، کنترلی، و نرم‌افزار به‌وجود آورد). ترامپ باید مشاوره‌ا‌ی بهتر دربارهٔ‌ کسانی که در آن هواپیما بودند دریافت می‌کرد.”

بازگشت پرسروصدای مهاجران در شرایطی غیرانسانی‌تر چهره‌ واقعی سیاست‌های داخلی و خارجی ترامپ را برای آمریکای لاتین و حوزهٔ دریای کارائیب به‌نمایش گذاشت. برای رییس‌جمهور کلمبیا این پیروزی‌ای اخلاقی بود.

گوستاووپترو، رئیس‌جمهورکلمبیا، همچنین زمینه را برای برپایی ائتلافی منطقه‌ای فراهم کرد که فراتر از تفاوت‌های نظری در درون آن، بیشتر کشورهای آمریکای لاتین را در برابر تهدیدهای دولت ترامپ مانند مالیات‌های گمرکی بر واردات، پیرامون دستورکاری‌ای مشترک ممکن است متحد کند. این تلاش در قالب نشست اضطراری “اجتماع کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب” به‌میزبانی “سیومارا کاسترو”، رئیس‌جمهور هندوراس، شکل گرفت. اگرچه این نشست پس از توافق کلمبیا و ایالات متحده به‌هم زده شد، دیگر رهبران منطقه همچنان تمایل‌شان را برای نشان دادن ناخشنودی از برخورد ترامپ با شهروندان‌شان نشان داده‌اند.

خانم “کلودیا شینبام”، رئیس‌جمهور چپگرای مکزیک، نیز با واکنش طنزآمیزش به ترامپ خبرساز شد، به‌ویژه در مورد پیشنهاد او برای تغییر نام خلیج مکزیک به “خلیج آمریکا”. شینبام در پاسخ پیشنهاد داد: قارهٔ آمریکای شمالی به “آمریکای مکزیکی” تغییر نام دهد و برای اثبات این ادعا، به نقشه‌ای از دوران استعمار اسپانیا استناد کرد.

در واکنش به تأییدِ اخیر شرکت گوگل دربارهٔ ادعای لزوم تغییر نام “خلیج مکزیک” به “خلیج آمریکا” از سوی ترامپ، وزارت امور خارجه مکزیک شکایتی رسمی به این شرکت ارسال و یادآوری کرد این اقدام پایمال کردن قانون‌های بین‌المللی است. با این وجود اگرچه مکزیک دوره کوتاه‌مدت در اعتراض به بازگرداندن مهاجران در هفته گذشته موضع‌گیری‌ای تند کرد، اکنون به‌‌طورکلی رویکردی دیپلماتیک در برابر پذیرش مهاجران در پیش گرفته است. با این حال، در صورت تشدید تنش‌ها، مکزیک می‌تواند پروازهای ایالات متحده را در فضای هوایی‌اش مانع شود که در این صورت پروازها برای اخراج مهاجران به کشورهای دیگر هزینه بسیار برای ایالات متحده دربر خواهد داشت. دولت ترامپ بدون تلف کردن وقت، حتا متحدان احتمالی منطقه‌ای‌اش را- به‌جز دولت‌های راست افراطی “السالوادور” و “آرژانتین”- از خود دور کرده است. “خوزه رائول مولینو”، رئیس‌جمهور میانه‌رو پاناما، نیز پس از آن‌که ترامپ در سخنرانی‌هایش به‌غلط ادعا کرد “کانال پاناما” زیر نظارت چین است و ایالات متحده ممکن است مجبور شود این کانال را دوباره “پس بگیرد”، در موقعیتی دشوار قرار گرفت.

مولینو به‌صراحت تأکید کرده است این بیانه‌ها [در مورد پس گرفتن کانال پاناما از سوی ترامپ] پایمال کردن پیمان‌های “توریخوس‌-‌کارتر” است. این توافق‌نامه‌ که در سال ۱۹۹۹/ ۱۳۷۸ به‌امضا رسید، پس از مدت نزدیک به یک سده در اشغال آمریکا بودن این کانال، حاکمیت کانال را به مردم پاناما بازگرداند. این واقعیت که ترامپ به برخی از متحدان سنتی ایالات متحده در منطقه حمله کرده است، رهبران آن کشورها را به تقویت روابط با چین، روسیه، و اروپا می‌تواند سوق دهد و موجی تازه از همگرایی در آمریکای لاتین را زمینه‌ساز شود. اگرچه احتمال واکنشی از سوی آمریکای لاتین به برنامه‌های دولت ترامپ از محدودهٔ تقسیم‌بندی‌های کشورهای چپگرا و راستگرا فراتر رود و گسترده و هماهنگ شود ضعیف به‌نظر می‌رسد، اما بااینهمه، اقدام‌‌ها وبرخوردهای خصمانهٔ اخیر ایالات متحده و قدرت گرفتن بلوک چپگرای‌ای مردمی در منطقه، این احتمال را کم‌ از گذشته دور از دسترس کرده است. حتی همین بلوک چپگرای موجود به‌تنهایی فشار زیادی بر دولت کنونی می‌تواند وارد سازد. حتی با تغییر قدرت میان حزب‌های مختلف، بی‌رحمانه بودن اقدام‌های ات اخیر ایالات متحده به‌این زودی‌ها از حافظهٔ تاریخی این منطقه پاک نخواهد شد.

*

نوشتهٔ: “کروز بونیارون مارتینز”.

مارتینز نویسنده‌ و پژوهشگری مستقل است که در سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱) با دریافت بورسیه و هزینه مالی از مؤسسهٔ “فولبرایت” در کلمبیا فعالیت کرده است. نوشته‌های او در زمینهٔ سیاست، حقوق بشر، فرهنگ در آمریکای لاتین، و آوارگی قومی مردم لاتین در نشریه‌های مختلف داخلی و بین‌المللی منتشر شده‌اند.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۲۲۷، ۲۲ بهمن ۱۴۰۳

انتقاد رئیس‌جمهوری کلمبیا از «حماقت» زلنسکی به‌دلیل «تحویل اوکراین به آمریکا»

رئیس‌جمهوری کلمبیا در واکنش به احتمال انعقاد توافقی قریب‌الوقوع میان واشنگتن و کی‌یف بر سر منابع معدنی این کشور، «حماقت» «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی خود را مورد انتقاد قرار داد. به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری ائوروپاپرس، «گوستاوو پترو» رئیس‌جمهوری کلمبیا در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: من این اقدام را “حماقت زلنسکی” ... انتقاد رئیس‌جمهوری کلمبیا از «حماقت» زلنسکی به‌دلیل «تحویل اوکراین به آمریکا»

ادامه

آمریکا, آمریکای لاتین, امنیتی, اوکراین, تحلیل, جهان, شرق اروپا, غرب اروپا, کلمبیا

آغاز تحقیقات دادگستری آرژانتین از رئیس‌جمهوری برای کلاهبرداری بزرگ موسوم به «کریپتوگیت»

دادگستری آرژانتین، تحقیقات از «خاویر میلی» رئیس‌جمهوری این کشور و شماری افراد مرتبط با پرونده کلاهبرداری بزرگ موسوم به «کریپتوگیت» را آغاز کرد؛ تحقیقات در مورد ارز رمزنگاری‌شده «لیبرا» که هفته گذشته راه‌اندازی و توسط میلِی تبلیغ شد. به گزارش روز شنبه ایرنا از بخش اسپانیولی تارنمای آرتی، «ادواردو تایانو» دادستان آرژانتینی که این تحقیقات ... آغاز تحقیقات دادگستری آرژانتین از رئیس‌جمهوری برای کلاهبرداری بزرگ موسوم به «کریپتوگیت»

ادامه

آرژانتین, آمریکا, آمریکای لاتین, اسپانیا, اقتصادی, جهان, خبر, فساد

چین ارباب بنادر جهان شد!‌

چین با سرمایه‌گذاری در بنادر مختلف دنیا، به ویژه در آمریکای لاتین، آفریقا و اروپا، به دنبال تأمین مسیرهای تجاری امن و گسترش نفوذ خود است. باشگاه خبرنگاران از کانورسیشن؛ چین از طریق شرکت‌های دولتی خود در ۱۲۹ بندر در کشورهای مختلف سرمایه‌گذاری کرده است. ۱۷ تا از این بنادر یا به‌طور کامل یا اکثراً ... چین ارباب بنادر جهان شد!‌

ادامه

آرژانتین, آفریقا, آمریکا, آمریکای لاتین, اروپا, اقتصادی, پرو, چین, شیلی, غرب, گزارش

رئیس‌جمهوری آرژانتین به کلاهبرداری در تبلیغات ارزهای دیجیتال متهم شد

وکلای آرژانتینی، رئیس‌جمهوری این کشور را به کلاهبرداری در ارتباط با تبلیغ رمز ارزهای دیجیتال متهم کردند. به گزارش روز دوشنبه ایرنا از تارنمای «هیل»، وکلای آرژانتینی علیه «خاویر میلی» رئیس جمهوری این کشور به دلیل تبلیغ یک ارز دیجیتال در رسانه های اجتماعی خود، پرونده قضایی تشکیل داده و اتهامات وی مبنی بر کلاهبرداری ... رئیس‌جمهوری آرژانتین به کلاهبرداری در تبلیغات ارزهای دیجیتال متهم شد

ادامه

آرژانتین, آمریکای لاتین, اقتصادی, جهان, خبر, فساد