
چین و ویتنام در بحبوحه تنشهای ژئوپلیتیک منطقه هند و اقیانوس آرام و فشارهای تعرفهای آمریکا، اولین رزمایش مشترک نظامی خود را ماه جاری میلادی در یک منطقه مرزی برگزار میکنند درحالیکه از سوی دیگر تمرینات نظامی بزرگ به رهبری ایالات متحده و استرالیا تحت عنوان «شمشیر طلسم» در جریان است.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، چین و ویتنام قصد دارند اولین رزمایش مشترک نظامی خود را طی هفتههای پیشرو برگزار کنند، که نشانهای از تعمیق روابط نظامی در بحبوحه تنشهای ژئوپلیتیک منطقه هند و اقیانوس آرام و درگیری دو کشور با سیاستهای تعرفهای آمریکا است.
وزارت دفاع چین روز گذشته (یکشنبه به وقت محلی) در بیانیهای اعلام کرد که این رزمایش با هدف تقویت همکاری عملی بین دو ارتش برگزار میشود. این رزمایش در منطقه گوانگشی در جنوب چین، که با ویتنام هممرز است، برگزار خواهد شد.
چین و ویتنام در سالهای گذشته گشتهای دریایی مشترکی انجام دادهاند، اما رزمایش پیشرو اولین تمرین نظامی از این نوع بین ارتشهای دو کشور خواهد بود. روابط نظامی بین همسایگان تحت رهبری حزب کمونیست در ماههای اخیر، عمیقتر شده است.
ویتنام، یک قدرت صادراتی که سال گذشته سومین مازاد تجاری بزرگ جهان را با آمریکا داشت، به دنبال متقاعد کردن واشنگتن برای کاهش تعرفههای کالاهای ویتنامی است؛ چراکه گزارش شده است که این کشور جنوب شرقی آسیا با اعلام دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در اوایل ماه ژوئیه (تیر ماه) مبنی بر توافق با تعرفه ۲۰ درصدی غافلگیر شد.
ویتنام همچنین در تلاش است تا روابط خود را با چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری خود، متعادل کند. پس از آنکه ترامپ در ماه ژوئیه از توافق با ویتنام خبر داد، وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که در حال «ارزیابی» وضعیت است.
در همین پیوند شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، در سفر خود به ویتنام در ماه آوریل (فروردین)، تلاشهای مشترک با این کشور را برای مقابله با «قلدری یکجانبه» خواستار شد.
رزمایش پیش روی پکن و هانوی میتواند نشاندهنده موضعگیری استراتژیک در منطقه هند و اقیانوس آرام در بحبوحه تنشهای منطقهای باشد، بهویژه اینکه چین به مقابله با اتحادهای تحت رهبری آمریکا و اقدام محتاطانه ویتنام در ایجاد توازن در روابط خارجیاش علاقمند است.
این تحول همزمان با رزمایش چندملیتی «شمشیر طلسم» (از ۲۲ تیر آغاز شده و تا ۱۳ مرداد ماه ادامه دارد) به رهبری استرالیا و آمریکا، با حضور بیش از ۳۵ هزار پرسنل از ۱۹ کشور، به همراه ویتنام و مالزی به عنوان ناظر، صورت میگیرد.
حال به نظر میرسد که رزمایش پکن و هانوی، منعکس کننده تعمیق روابط نظامی بین چین و ویتنام در بحبوحه نگرانیهای اقتصادی مشترک و تنشهای امنیتی منطقهای باشد.