یک مقام امنیتی چادی به خبرگزاری فرانسه گفت که همزمان با تیراندازی در ساعت ۲۰:۴۵ به وقت محلی (۱۹:۴۵به وقت گرینویچ) افراد مسلح بوکوحرام به سوی بخش داخلی کاخ ریاست جمهوری آتش گشودند.
بنا به گزارش «فرانس پرس» شامگاه چهارشنبه ۱۹ دی، صدای رگبار گلوله در کاخ ریاست جمهوری چاد، در مرکز انجامنا، پایتخت این کشور، شنیده شد.
بنا به اعلام این منابع رئیس جمهوری چاد در هنگام حمله بوکوحرام داخل کاخ ریاست جمهوری بود. این منبع تاکید کرد که نیروهای جمهوری چاد با حمله بوکوحرام در پایتخت این کشور مقابله کردند.
عبدالرحمان غلام الله سخنگوی دولت و وزیر خارجه چاد در اظهاراتی از شکست حمله مردان مسلح بوکوحرام به کاخ ریاست جمهوری در انجامنا پایتخت این کشور خبر داد و گفت: در جریان این حمله ۱۹ نفر جان خود را از دست دادند و ۹ نفر نیز مجروح شدند.
به گزارش بامداد پنجشنبه ایرنا به نقل از روزنامه فرانسوی لوموند، غلام الله با انتشار یک پیام ویدئویی که لحظاتی بعد از حمله مردان مسلح به کاخ ریاست جمهوری چاد به صورت زنده از محوطه این کاخ در کانال خود در شبکه اجتماعی فیس بوک منتشر کرد، گفت: اکنون همه چیز آرام و تحت کنترل است.
سخنگوی دولت و وزیر خارجه چاد با بیان اینکه در جریان این حمله ۱۸ نفر از مهاجمان کشته شده و ۶ نفر از آنها زخمی شدند، افزود: بر اثر این حمله یک نفر از نیروهای امنیتی کاخ ریاست جمهوری چاد نیز جان خود را از دست داد و سه نفر از آنها هم مجروح شدند.
به گزارش ایرنا، سخنان روز دوشنبه رئیس جمهور فرانسه برای لاپوشانی شکست سیاستهای این کشور در آفریقا، با انتقادهایی از سوی برخی مقامات آفریقایی و فعالان رسانهای رو به رو شد و وزیر خارجه چاد بر نقش سربازان آفریقایی در آزادسازی فرانسه در جنگهای جهانی تاکید کرد.
پایگاه خبری «افریکا نیوز» در این خصوص گزارش داد که لحن سخنان مکرون برای برخی حاکی از خوی خودپسندانه مکرون و یادآور لفاظیها و اظهارات دوران استعماری است. ادعای رئیس جمهوری فرانسه در خصوص اینکه کشورهای مالی، نیجر و بورکینا فاسو اگر به لطف ارتش فرانسه نبود اکنون دولتهای مستقل و حاکمیت ملی نداشتند بطور خاص با واکنش منفی رو به رو شد.
مکرون اخراج شدن نیروهای فرانسوی از آفریقا را انکار کرد در حالی که در واقعیت این است که چندین کشور آفریقایی به همکاری نظامی با فرانسه پایان داده و نیروهای نظامی این کشور را اخراج کردهاند. نظامیان فرانسه پس از به قدرت رسیدن دولتهای نظامی در مالی، نیجر و بورکینا فاسو در چند سال اخیر از این کشورها اخراج شدند و هم اکنون نیز در حال خروج از سنگال، چاد و ساحل عاج هستند. دولت چاد در ماه دسامبر به موافقتنامه نظامی خود با پاریس پایان داد و تا پیش از آن فرانسه حدود یک هزار نیروی نظامی در آن کشور داشت.
وزیر خارجه چاد اظهارات مکرون را تحقیرآمیز دانست و محکوم کرد. به گزارش پایگاه خبری «نیوز سنترال» ،«عبدالرحمن غلامالله» ضمن محکوم کردن اظهارات رئیس جمهوری فرانسه گفت: مکرون به جای حمله به آفریقا تمرکز خود را بر حل مشکلات مردم فرانسه قرار دهد. وی تاکید کرد که مردم چاد به دنبال تحقق حاکمیت کامل، استقلال واقعی و ساختن یک کشور قدرتمند و مستقل هستند و ما از شرکای خود از جمله فرانسه میخواهیم این خواست مشروع مردم چاد را در سیاستهای خود در قبال آفریقا مد نظر قرار دهند.
وی در طعنهای گزنده به رئیس جمهور فرانسه یادآوری کرد که ملتهای آفریقا و بطور خاص مردم چاد در آزادسازی فرانسه در جنگهای جهانی نقش مهمی داشتند و فرانسه هرگز به این نقش و فداکاریهای سربازان آفریقایی اذعان نکرده است.
«آرنو برتران» از فعالان رسانهای فرانسوی نیز با انتقاد از سخنان مکرون در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت که رئیس جمهور فرانسه مرزهای خودپسندی را در نوردیده است و با صراحت آفریقاییها را بابت تشکر نکردن از فرانسه سرزنش میکند.
اظهارات جنجالی روز دوشنبه مکرون در جمع سفرای این کشور در حالی است که خود او روز جمعه ۳۰ آذر ماه (۲۰ دسامبر) در جریان بازدید از پایگاه نظامی فرانسه در جیبوتی در شاخ آفریقا اذعان کرده بود که آفریقا در حال تغییر است و فرانسه مجبور است منطق گذشته خود برای داشتن پایگاههای نظامی متعدد در آفریقا را تغییر دهد.
فرانسه از سال ۲۰۱۳ مداخله نظامی در کشورهای منطقه ساحل آفریقا را با بهانه مبارزه با گروههای مسلح مرتبط با القاعده از کشور مالی شروع کرد که در سالهای بعد به کشورهای دیگری شامل نیجر، بورکینا فاسو، موریتانی و چاد هم گسترش یافت. فرانسه در همین ارتباط هزاران نیروی نظامی را برای اجرای عملیات «سروال» و بعدا عملیات «بارخانه» به این کشورها اعزام کرد اما بعد از حدود ۱۰ سال با تشدید مشکلات امنیتی و اقتصادی و سیاسی مجبور به ترک این کشورها شد. در سه کشور مالی، نیجر و بورکینا فاسو نیز مردم از روی کار آمدن دولتهای نظامی و برکنار شدن دولتهای ناکارآمد غیرنظامی قبلی استقبال کردند.